Vakantie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Vakantie. Vakantie is een van de 15944 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Vakantie nieuws

Vakantie in knel door boze boeren: reizigers Eindhoven Airport missen vlucht

13-12-2019 - 0 reacties Door het grootschalige tractorprotest bij Eindhoven Airport hebben enkele passagiers hun vlucht moeten missen. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Honderden boze boeren trokken vanmiddag onverwacht naar Eindhoven Airport met als doel de luchthaven te bezetten. Uiteindelijk mochten ze van de politie één rondje over het terrein rijden. De afspraak was dat ze daarna weer naar huis zouden gaan. Aan dat verzoek gaven ze gehoor.


Drukte op de Afsluitdijk: boeren, werkzaamheden en vakantie

25-10-2019 - 0 reacties Het is druk op de Afsluitdijk. Met de werkzaamheden aan de dijk, de actievoerende boeren en vakantiegangers van en naar de Waddeneilanden is het verstandig om rekening te houden met vertraging in beide richtingen.


Gelderland maakt nieuw stikstofbeleid landbouw

14-10-2019 - 0 reacties Gelderland gaat samen met de boeren nieuwe provinciale stikstofregels maken. De oude brief van vorige week is van tafel als het om de paragrafen over landbouw gaat, heeft verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth maandag gezegd. Dat intrekken gebeurt formeel volgende week dinsdag omdat het provinciebestuur deze week met vakantie is.


Alle leugens over stikstof en beleid op een rij gezet.

06-10-2019 - 16 reacties Feynman en/of Feiten – De Pokongranaat
De dubieuze rol van het RIVM in de stikstofgekte

Onze regels zijn ruim 400 keer strenger dan in Duitsland. Daar is meer dan 20 mol per hectare per jaar toegestaan, hier staat de streep al op 0,05 mol/ha/jaar. Het ministerie van I&W geeft al toe: 32% van de neerslag van stikstofoxiden en ammoniak in Nederland komt uit het buitenland. Als wij onze veeteelt ietsje over de grens gooien, wordt dat alleen maar erger. Nu al importeren we 61 miljard aan landbouwproducten.
Het PAS-systeem wilde per project een uitzondering maken, en daarmee per activiteit bepalen wat wel of niet is toegestaan. Het had het meest zorgvuldige systeem van de EU kunnen worden. Helaas afgekeurd, dus mag er niets meer. We willen een miljoen woningen bouwen voor 2030 omdat de bevolking jaarlijks met honderdduizend groeit.
Hoe bizar laag 0,05 mol per hectare per jaar is, blijkt als je gaat rekenen. Ik heb in de regeling nog niet gevonden of ze het element stikstof (N2) bedoelen die voor 78,5% in onze atmosfeer zit, of het atoom stikstof. Daardoor kan ik er een factor twee naast zitten, wat compleet verwaarloosbaar is bij de factor ruim 400 hierboven.
Ammonium (NH4+) weegt 18 gram per mol. Nitraat (NO3-) weegt 62 gram per mol. Gemiddeld 40 gram per mol. Bij ons plafond mag er 2 gram ammoniumnitraat per hectare per jaar op het land komen. Dat is een halve theelepel op twee voetbalvelden. De regels zijn nog extremer dan Thierry Baudet al inschatte.
Ik wil niemand op ideeën brengen, maar als iemand jaarlijks voor € 2,89 een busje van 100 gram Pokonpoeder koopt en dat zorgvuldig uitstrooit op een hectare Natura2000-gebied, dan overschrijdt deze milieuterrorist de norm al 23 keer. In ieder busje zit immers 45,7 gram ammoniumnitraat. (De 16% stikstof geeft 16 gram stikstof, daar komt nog zuurstof en waterstof bij.)

Ik heb altijd gedacht dat ANFO een groter probleem was. Maar nu we dit weten moet alle kunstmest bij alle bouwmarkten en tuincentra uit het schap. Moeten natuurgebieden met dienstplichtige militairen beveiligd worden tegen dumping van kunstmest & drugsafval. En moet er een zo groot mogelijke bevolkingsreductie komen door baby's op te eten.
Als je stikstofoxiden en ammoniak op 1 hoop gooit, krijg je iets heel moois. Stikstofoxiden vormen salpeterzuur, het ammoniak is basisch. Die gaan elkaar neutraliseren. Compendium voor de Leefomgeving schrijft dat de zuurgraad in de bodem met anderhalf procent is gedaald over een periode van 17 jaar, erkent dat de neerslag van zuren gedaald is en ziet vooral natuurlijke oorzaken.
De extra stikstofoxiden en ammoniak kunnen nog wel een ander effect hebben in Natura2000-gebieden. Sommige planten zijn afhankelijk van weinig ammonia en nitraat in de grond. Dit geeft ook kansen, rond een natura2000 gebied zou je planten kunnen kiezen die veel ammonia en nitraat hun omgeving halen en daarmee afvoeren, de meest kosteneffectieve maatregel.
Dat zie je ook terug in het luchtmeetnet, de beste scores zijn de achtergrondstations, zoals De Rijp-Oostdijkje, Cabauw-Wielsekade en Fijnaart-Zwingelspaansedijk. Alle drie midden op het platteland, tussen de boeren waar ons eten vandaan komt. Waarom moeten de boeren het meeste inleveren? Ze leven en werken in de schonere lucht.
Kijk je naar het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, dan zie je eigenlijk een bijzonder informatief hoorcollege meetfouten maken. Diverse stations staan pal naast veestallen, of direct boven een rioolput. Die meet niet de algemene luchtkwaliteit buiten, maar vooral lokale riooldamp. Alsof dat nog niet genoeg is, gaat de RIVM even helemaal los met het aanvullen van missende meetdata.
Het RIVM bepaalde ook depositie van ammoniak in Bargerveen met de COTAG installatie. De hoogste waarde werd gemeten in februari 2012, (p24 PDF) terwijl die ammoniak toen niet in de lucht zat. Vanwege een ongewoon strenger winter werd de mest pas na februari uitgereden. Dat is alsof je regen kunt meten, die nog niet gevallen is.

Het ministerie van I&W publiceerde een stukje propaganda. Weer de landbouwsector compleet verguisd met Hollywoodaccounting. Zo worden vliegbewegingen boven de 3000 voet (914 meter) niet meegeteld. Een Boeing 737 of Airbus A320 zit binnen anderhalve minuut na het opstijgen al boven dat plafond, binnen het rekenmodel worden alle vliegtuigen daarboven magisch aangedreven.
Dat is vreemd, omdat stikstofoxiden en ammoniak beide zwaarder zijn dan de rest van de lucht, en goed oplosbaar in water. Dit komt vanaf iedere hoogte netjes naar beneden. Als gas, of opgelost in regenwater. Misschien iets later, misschien iets beter verdeeld, maar dit rekenmodel kijkt bij die uitstoot even de andere kant op.
Het plaatje van vorige week bestaat alleen in computermodellen. Die scherpe verschillen zie je niet terug in het luchtmeetnet. Midden in de stad geeft hooguit drie keer zo veel NO2 dan de achtergrondstations. Het klopt niet met satellietmetingen, waar Amsterdam en Schiphol roder zijn dan Brabant. De theorie wordt afgewezen door de praktijk.
Er wordt overdag 40 microgram NO2 per kubieke meter gemeten. (Ruim beneden het maximum van 1910 microgram per kubieke meter die de ILO & WHO publiceren.) De 221 ton stikstofoxiden en 127 ton ammoniak geven samen 148 ton pure stikstof. Verdeelt over onze vier miljoen hectare 36 gram/ha/jaar. De vergunningsgrens is verwaarloosbaar bij de huidige neerslag.
Er bestaat een commercieel belang bij ingenieursbureaus om zo veel mogelijk onder deze stikstofregeling te laten vallen. Hoe lager de norm, hoe meer complexe milieueffectrapportages, hoe meer dure (preventieve) stikstofdepositieberekeningen. Zelfs voor gasloze huizen met een elektrische auto voor de deur, die lokaal niets uitstoten.
Allemaal risicoloos & repetitief draaien van hetzelfde Excelletje, tegen een vorstelijk uurtarief. Verzorgd door goedkope specifieke getrainde administratieve krachten. Binnen de kantoortuin de one-trick pony's, zonder behoefte aan een gedegen technische opleiding. De idiot savant die dit stikstofmodel gemaakt heeft, maakte een regenboog en vond de pot met goud.
De persoon die dit verzonnen heeft, creëerde een fantasiewereld en markt voor technische adviezen, maar gaat blijkbaar zelf met het vliegtuig met vakantie. Ik hoop dat er ook een plan komt wat we gaan eten. Want zelfs veganisten zijn afhankelijk van boeren voor hun granen, peulvruchten, tofu, noten en zaden. Of zijn ze nog jagers en verzamelaars?

In de originele tekst staan ook nog wat verhelderende afbeeldingen


FAP V8: de Mercedes-Benz NG verbeterd!

13-09-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Toen ik vandaag voor het eerst na mijn vakantie weer een rondje over het terrein bij Kleyn Trucks deed, was ik blij verrast toen ik deze truck zag staan. Mijn vermoeden is dat de meeste mensen zullen denken dat dit een Mercedes-Benz NG is waar de ster af is gevallen. Echter… Dat is het niet! Het bouwjaar is 1998, toen in Wörth al lang en breed de Actros van de band liep. De Joegoslavische fabrikant FAP (Корпорација Фабрика Аутомобила Прибој а.д., oftewel Fabrika automobila Priboj) begon in 1952 met licentiebouw van Saurer trucks. Halverwege de jaren ’70 kon men de


Privé of zakelijk? #blog

05-09-2019 - 0 reacties Ik hoop dat jullie net zo’n fijne vakantie hebben gehad als ik. Heerlijk mijn hoofd kunnen legen tijdens alle wandelingen die we hebben gemaakt en genoten van de pure en prachtige natuur van Noorwegen. En diegene die mij volgt op Facebook heeft bijna dagelijks een fotoverslag kunnen zien van onze belevenissen.


Column: Boeren in Europa

30-08-2019 - 0 reacties De vakantie zit er weer op. Dit jaar ben ik op een paar plekken in Europa geweest en dan vind ik het altijd leuk om te kijken hoe ze daar landbouw bedrijven. Omdat we één EU zijn verwacht je veel gelijkenissen. Maar ook veel verschillen.


Column: Boeren in Europa

27-08-2019 - 0 reacties De vakantie zit er weer op. Dit jaar ben ik op een paar plekken in Europa geweest en dan vind ik het altijd leuk om te kijken hoe ze daar landbouw bedrijven. Omdat we één EU zijn verwacht je veel gelijkenissen. Maar ook veel verschillen.


Even buurten langs de Zomerweg: Kalfsvlees uit de muur, oude wijn in de schuur

13-08-2019 - 0 reacties De LC gaat deze zomer buurten langs de Zomerweg. Wat is er in de vakantie te beleven aan de weg tussen Tytsjerk en Zwartkruis? Vandaag aflevering 5.


Octrooiblog: 5 wereldse handdoeken

12-08-2019 - 0 reactiesGa je dit jaar op vakantie of is het een ‘staycation’? Hoe en waar dan ook, een handdoek is altijd handig in de zomer. Benieuwd naar de nieuwste handdoekontwikkelingen?


Floranews met vakantie

09-08-2019 - 0 reacties De redactie van Floranews gaat de komende drie weken met vakantie. In deze weken worden er geen nieuwsbrieven verzonden en artikelen geplaatst op de website. Wij zijn weer terug op maandag 2 september 2019.


Rupsenplaag dwarsboomt buxuskweek: 'struik alleen nog voor liefhebbers'

02-08-2019 - 0 reacties De buxusstruik omringde lang menig Nederlandse tuin. Maar de plant verliest snel aan populariteit, waardoor veel buxuskwekers het bijltje erbij neerleggen.
Waren er in 2010 nog bijna 850 buxuskwekerijen in Nederland, nu zijn het er nog maar 300. Door de komst van de buxusmot, die grote schade toebrengt aan de plant, willen consumenten de plant niet meer in hun tuin. Terwijl er best iets aan te doen is.
Adrie van Dun is zo'n oud-buxuskweker, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Had hij ooit de grootste kwekerij van de wereld, nu resteert slechts een berg oude, composterende planten. "Zo dood als een pier", concludeert hij, terwijl hij naar de berg kijkt. "Die kunnen we niet meer verkopen."
Van Dun besloot te stoppen met het verkopen van de struik, omdat "er geen brood meer mee te verdienen viel". Helemaal vertrekken uit de branche deed hij niet: hij richt zich nu op buxusonderhoudproducten. Het land dat hij over heeft, verhuurt hij. Dat staat nu vol met jonge frambozenplantjes.
Volgens Van Dun heeft de populariteit van de plant uiteindelijk geleid tot zijn eigen ondergang. "Eerst was de buxus een onderscheidende dure plant, maar op een gegeven moment had elke bouwmarkt wel een buxusactie. Goed voor ons, maar ook heel prettig voor de buxusrups. Die kon zich zo snel verspreiden."
Dat leidde tot enorme imagoschade voor de plant, vertelt hij. "Heel veel mensen hebben last van de rups, maar ze nemen de moeite niet om het aan te pakken." De oud-buxuskweker benadrukt dat er wat aan de rupsenplaag te doen is. "Maar er is geen middenweg. Je doet niets en de planten verdwijnen, of je werkt eraan en je hebt een prachtige buxus in je tuin."
Obsessie
Ook hovenier Diederik Zandee uit Bavel benadrukt dat de rupsen te bestrijden zijn. "De buxus is op zich een makkelijk product, qua groei en sterkte. En het is echt een oud-Hollandse plant." Maar de plant is door de rups simpelweg te veel werk voor veel mensen, denkt hij. "We horen zo vaak dat mensen terug komen van vakantie en een geruïneerd, kale tuin zien. Dan wordt het snel een obsessie: je kunt niet meer rustig op vakantie zonder aan je tuin te denken."
Ook Zandee is daarom inmiddels gestopt met het aanbieden van de struik die zo lang het Nederlandse straatbeeld domineerde. "Dat gaf zo veel problemen met onze klanten. Eerst kregen we de buxusschimmel, een jaar of zeven geleden. Als je dan bomen of struiken bij klanten neerzette die na drie weken al gingen rotten, besloten we naar alternatieven te zoeken." Want die zijn er genoeg, toont hij. "De ilex bijvoorbeeld, of de taxus. Die kunnen allebei zo in de plaats van een buxus."
Is het over en uit met buxus? Beide hoveniers denken van niet. "In Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was twaalf à tien jaar geleden ook een rupsenplaag", vertelt Van Dun. "Maar die is intussen verdwenen. De plant staat er veel in groei en bloei." Dat zou ook in Nederland kunnen gebeuren, verwacht hij. "Maar voor nu is de buxus alleen voor echte liefhebbers."


Onderweg op vakantie zie je o.a. gras

01-08-2019 - 0 reacties Met de fiets rondom de Bodensee in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserlanden maar ook in Nederland kom je deze beelden tegen. Van opraapwagens, schudders, harken, balentransport en gazonmaaiers tot zeer speciale zelfrijdende klepelmaaiers voor het werk op de spoorlijnen.


Neem geen planten mee terug van vakantie in buitenland.

22-07-2019 - 0 reacties Het lijkt altijd zo leuk en ze zijn voor het gevoel altijd mooier, groter en specialer. Planten in het buitenland trekken altijd. Menig vakantieganger heeft al eens stekjes of plantjes van het vakantieadres mee naar huis genomen.


Column: Ongeduldig wachten op een stijgende varkensprijs

20-07-2019 - 0 reacties Vorige week was het duidelijk dat de varkensprijs nog even zou dalen. Dat is ook gebeurd. Slachterijen hebben hun zin gekregen om voor de vakantie te kunnen verlagen naar een voor hen aanvaardbaar niveau. Nu kan het spel van voren af aan weer beginnen.


Nieuwe excretie normen

17-07-2019 - 150 reacties Kan nög net even voor de vakantie. Augustus wordt gestemd,ingang per 1 januarie 2019.
Ik neem aan dat men wakker is...


Agave, Eucalyptus, Aeonium en Crassula tuinplanten van de maand augustus

16-07-2019 - 0 reacties In augustus wordt er door de meeste mensen niet heel veel in de tuin gedaan. Of ze zijn op vakantie, of het is te warm of ze hebben met de meestal mooie dagen gewoon weinig zin om intensief te tuinieren.


Opinie: Stop met het demoniseren van onze landbouw

22-03-2019 - 0 reacties Door Marc Calon (voorzitter LTO Nederland)

Nederlandse boeren en tuinders houden het platteland levend en zijn een motor voor de economie. Laten we stoppen met doemdenken.

De Nederlandse land- en tuinbouw is verschrikkelijk. Tenminste, als je een kleine groep harde schreeuwers mag geloven. In de aanloop naar de verkiezingen werd hun stem steeds luider. Dat is schadelijk. Niet alleen voor de ruim 54.000 agrarische bedrijven waar met hart en ziel wordt gewerkt. Als de demonisering van de land- en tuinbouw niet stopt dan raakt dat heel Nederland.

Goed voedsel
Ga op vakantie naar een willekeurig land en vertel aan de eerste de beste boer of tuinder dat je uit Nederland komt. Je zal de hemel in worden geprezen. Niet alleen vanwege Johan Cruijff. We staan ook bekend om goed voedsel, geproduceerd met aandacht voor het milieu, klimaat en dieren. ‘Dit kleine land voedt de wereld’, kopte National Geographic.

Motor
Nederlandse boeren en tuinders houden het platteland levend en zijn een motor voor de economie. De cijfers liegen er niet om. De agrifoodsector is goed voor 761.000 banen. Het Nederlandse handelsoverschot in goederen komt voor 58 procent voort uit de land- en tuinbouw. We hebben de beste universiteit ter wereld als het om voedsel en agricultuur gaat.

Daar mogen we trots op zijn. In plaats daarvan heerst bij een kleine groep luidruchtigen het doemdenken.

Protectionisme
Volgens de populisten moeten we uit de euro en uit de EU. Ze vergeten dat onze economie van open grenzen en een stabiele euro afhankelijk is. Dat geldt ook voor de land- en tuinbouw. Protectionisme en nationalisme, dat in heel Europa de kop opsteekt, kan tot dichtere grenzen en de val van de euro leiden. Dat is een aanval op de boeren en tuinders, en daarmee de Nederlandse economie.

Ot en Sien
Volgens de milieuextremisten moeten we stoppen met veehouderij en moeten onze boeren en tuinders terug naar het Ot en Sien-model. Ze negeren dat we in 2050 zo’n 10 miljard mensen op deze aarde moeten voeden. De Nederlandse agrarische sector heeft per kilo product de laagste impact op het milieu van alle landen ter wereld. Ondernemers hier verjagen is niet alleen de uitstoot verplaatsen, het is hem vergroten.

Transitie
Ontkennen we dat er uitdagingen zijn? Nee. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het devies: ‘nooit meer honger’. Hogere opbrengsten dus. 75 jaar later weten we dat er meer is dan efficiëntie. De noodzakelijke transitie is al ingezet. Maar dat kunnen we niet alleen.

Samenwerking
Daarom werken we samen, bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit. Samen met natuurorganisaties zijn we aan de slag voor een beter bodemleven, meer kruidenrijk grasland en akkerranden waar vogels zich thuis voelen. Iedereen heeft baat bij een goed functionerende polder.

Daarom een oproep. Op wie je ook hebt gestemd afgelopen woensdag: vraag hen de komende vier jaar om de hand uit te steken naar de boeren en tuinders. Alleen dan komen we samen tot de noodzakelijke oplossingen.

Marc Calon is voorzitter van LTO Nederland.


Loonbedrijf harkt strand Terschelling schoon

03-01-2019 - 17 reacties Twee trekkers met harken, drie shovels, twee kranen, drie kiepers en tien containers komen er aan te pas om het strand van Terschelling schoon te maken nadat een containerschip op de Noordzee zijn lading verloor. Loonbedrijf Trip-Hek in Formerum is sinds woensdagmorgen met tien man personeel in touw.Ik kreeg rond 6.30 uur een telefoontje dat de containers aanspoelden. We hadden nog vakantie, maar we zijn meteen met groot materieel uitgereden. Ik heb nog een boer benaderd met een trekker en hark die ook voor ons rijdt. We hebben gisteren tot 18 uur doorgewerkt, daarna was het hoog water. Dat kun je niks meer', geeft Henk Trip aan van het loonbedrijf.

Het loonbedrijf is op dit moment het aanspreekpunt om de rotzooi bij elkaar te rapen. 'We hebben inmiddels heel wat kussentjes, Ikea-dozen lampen en My Little Pony's verzameld', laat de loonwerker weten terwijl hij het ene na het andere telefoontje pleegt.

Piepschuim
De spullen liggen over 30 kilometer strand verspreid. Trip verwacht nog wel een aantal dagen werk te hebben. 'Met name het piepschuim is over de duinen gewaaid, dat wordt vermoedelijk handwerk om dat bij elkaar te rapen.'

Het is niet de eerste keer dat het loonbedrijf het strand schoonharkt. Het bedrijf kwam ook in actie toen er bananen en stoelen waren aangespoeld. 'We voelen ons verplicht om het strand schoon te houden. Het is ons eiland en onze leefomgeving', verklaart Trip.

Burgemeester Bert Wassink van gemeente Terschelling waardeert de actie van het loonbedrijf. Hij plaatste de foto van de trekker met hark op twitter. 'Met groot materieel gaat het gelukkig rap de goede kant op', meldde hij donderdagmiddag via het social media-kanaal.


20 jaar euro, tijd om de balans op te maken

03-01-2019 - 0 reacties Na 20 jaar euro is het een mooi moment om de balans op te maken. Dankzij de nieuwe munt kreeg de Nederlandse export een boost en hoeven we op vakantie vaak niet meer lastig te rekenen met vreemde valuta. De munt is echter nog lang niet perfect.