Tocht

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Tocht. Tocht is een van de 16287 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Tocht nieuws

Boeren inspireren stakende leraren: protestmars door Den Bosch: ‘Alleen op een pleintje gaan staan maakt niet veel indruk’

29-01-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Met een protestmars in de ochtendspits door Den Bosch willen leraren vrijdag meer dan ooit laten zien dat het ze menens is. Ze laten zich inspireren door eerdere acties van protesterende boeren. De tocht eindigt op de Parade waar die dag de enige grote manifestatie in Nederland is.


Listeriaschandaal: Offerman sluit zo goed als zeker fabriek, tientallen banen op de tocht

08-11-2019 - 0 reacties Bij de productielocatie van vleesverwerker Offerman in Aalsmeer verdwijnen mogelijk tientallen banen naar aanleiding van de listeriabesmetting. Vakbonden CNV en FNV verwachten dat de productiehal definitief dichtgaat.


Boeren doen na Hofvijverontbijt nog 'Tour' langs ministeries

17-10-2019 - 0 reacties De boeren die nog in Den Haag bivakkeren, willen vanaf 11.00 uur met hun tractoren een tocht langs diverse ministeries maken om hun afkeer van het stikstof beleid kenbaar te maken. Maar dan moeten ze daarvoor wel toestemming van de politie krijgen.


Ontwikkeling PrimA4a dreigt vast te lopen

10-10-2019 - 0 reacties Rijsenhout - De verdere ontwikkeling van PrimA4a staat op de tocht. Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) is in afwachting van de besluiten van de gemeente Haarlemmermeer en de Greenport Aalsmeer over de precieze bedrijvigheid die zich op de locatie aan de A4 mag vestigen.


70.000 banen op de tocht door stikstofcrisis

04-10-2019 - 0 reacties De besluiteloosheid van de regering rondom de stikstofproblematiek gaat ruim zeventigduizend banen kosten. Zo berekende ABN Amro. Eerder was al bekend geworden dat de schade van de stikstofcrisis ruim 14 miljard euro gaat bedragen. 'We hebben specifiek gekeken naar de schade voor de bouwsector', zegt sectoreconoom Madeline Buijs bij ABN Amro.


Jonge klimaatstakers: ‘Blaren zijn niet het einde van de wereld, maar de klimaatcrisis is dat wel’

24-09-2019 - 0 reacties Vijf Nederlandse middelbare scholieren lopen deze week vanuit Wageningen naar de landelijke klimaatstaking van aanstaande vrijdag in Den Haag. Vanochtend waren ze op Utrecht CS. Daar hebben ze ontbeten voordat ze hun tocht vervolgden richting Woerden. Foodlog liep vandaag een stuk met ze mee.


Met de trekker naar de Grossglockner

22-09-2019 - 0 reacties OTMV en Trekkerreizen organiseerden afgelopen weekend een reis naar Oostenrijk. Daar vond de Traktor WM plaats. Hierbij gaan 500 oldtimers de Grossglockner op. Een niet te onderschatten tocht voor mens en machine, tot 2.400 hoogte. Er is een wedstrijd aan verbonden, gebaseerd op zo gelijkmatig mogelijk omhoog rijden. Het levert altijd prachtige plaatjes op.


'Stikstofvonnis kan ook projecten met al verleende Natuurbeschermingswetvergunning treffen'

13-09-2019 - 0 reacties Ook projecten waarvoor al een Natuurbeschermingswetvergunning werd verleend kunnen door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) op de tocht komen te staan. Advocaten waarschuwen daarvoor en verwijzen daarbij naar een recente uitspraak van de rechtbank van Oost-Brabant over een varkensbedrijf in Oirschot.


FloraZON haalt met relaties enorm bedrag op voor Ronald McDonald huizen in Limburg

12-09-2019 - 0 reacties Afgelopen zaterdag organiseerde de ZONheroes de nieuwe fietstocht Zuudwaarts. Het doel van deze tocht was om geld in te zamelen voor de Ronald Mc Donald Huizen in Limburg.


FloraZON haal met relaties enorm bedrag op voor Ronald Mc Donald huizen in Limburg

12-09-2019 - 0 reacties Afgelopen zaterdag organiseerde de ZONheroes de nieuwe fietstocht Zuudwaarts. Het doel van deze tocht was om geld in te zamelen voor de Ronald Mc Donald Huizen in Limburg.


„Stikstofkwestie treft 18.000 projecten”

06-09-2019 - 1 reacties Door de recente stikstofuitspraak van de Raad van State staan 18.000 projecten op de tocht. Dat blijkt volgens NRC uit een nog niet gepubliceerde inventarisatie bij provincies en gemeenten.

Uit een rondgang van het ministerie van Landbouw blijkt dat 18.000 bouwprojecten op de tocht komen te staan, bericht NRC. Haagse bronnen bevestigen dat er inderdaad vele duizenden woningbouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten mogelijk stil komen te liggen.

De RvS oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van Nederland niet voldoet aan Europese regels. In dat programma was vastgelegd dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd. De RvS-uitspraak zorgt dat grote projecten als de opening van Lelystad Airport en de verbreding van de ring rond Utrecht ernstige vertraging oplopen.


Markt voor Duitse obligaties op kantelpunt?

21-08-2019 - 0 reacties Drie dingen waren de afgelopen jaren 100% zeker. Dat is dat een Britse of Spaanse club in de finale van de de Champions League stond, dat de zon elke ochtend opkomt in het oosten en dat Duitsland een begrotingsoverschot had. Een van deze drie zekerheden staat echter op de tocht.


Trekkertocht Norg 2019 - 160 trekkers, één tocht

11-07-2019 - 0 reacties Op 23 juni 2019 werd voor de 33ste keer de Trekkertocht Norg gereden. Deze tocht werd gereden met 160 trekkers over verschillende zandpaden en wegen rondom Norg. Na de tocht konden alle chauffeurs hun stuurkunsten laten zien bij de trekkerbehendigheidsspelletjes.


Schouten in spagaat over stikstof van landbouw

21-06-2019 - 0 reacties Door de stikstofcrisis staan grote infrastructurele projecten in Nederland op de tocht. De agrarische sector is de grootste boosdoener, maar de mogelijke oplossing - inkrimping van de veestapel - ligt binnen het kabinet uiterst gevoelig.


Schaapskudde op bezoek bij ouderen Rhederhof

15-06-2019 - 0 reacties 'De schapen horen bij Rheden en daarom moeten ook ouderen kunnen meegenieten van de tocht van de schapen naar het scheerdersfeest', dat vindt schaapsherder Cynthia Berendsen. Daarom zijn zij en haar schapen zaterdagochtend op hun tocht gestopt bij verzorgingshuis Rhederhof.


Same-toertocht met Same-rijders en ook Lamborghini en een Hürlimann

15-06-2019 - 2 reacties Vanmorgen was er een prachtige tocht rondom Drouwen (Dr), in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze, uitgezet. Natuurlijk ontbraken de hunebedden, de bossen en heidevelden niet. Geniet van de beelden.


Nederlandse stikstofregels deugen niet; vergunningen op de tocht

29-05-2019 - 0 reacties DEN HAAG - De Nederlandse stikstofregels zijn niet in orde. De onderbouwing deugt niet en de zogenoemde PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) mag niet langer fungeren als leidraad bij het verlenen van vergunningen voor veehouderijen, bedrijven en wegen in de buurt van beschermde natuurgebieden.


Nederlandse stikstofregels deugen niet; vergunningen op de tocht

29-05-2019 - 0 reacties DEN HAAG - De Nederlandse stikstofregels zijn niet in orde. De onderbouwing deugt niet en de zogenoemde PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) mag niet langer fungeren als leidraad bij het verlenen van vergunningen voor veehouderijen, bedrijven en wegen in de buurt van beschermde natuurgebieden.


Kom naar de Valtra Smarttour 2019

20-05-2019 - 0 reacties Dit voorjaar komt de Valtra SmartTour 2019 aan op vijf plaatsen in Nederland en België, na een lange tocht vanuit Finland, met louter goed nieuws! Kom kennis maken met onze nieuwste aanwinsten, zoals de Valtra A Hitech 4, die nu al is bekroond met de titel ‘Machine van het jaar’. Ervaar zelf het gemak van Valtra’s SmartTouch: een in de armleuning geïntegreerde, multifunctionele rijhendel in combinatie met een 9” touchscreen en met handige gebruikersprofielen voor allerlei vaker terugkerende taken. Ontdek hoe het uitgebreide Valtra programma kan bijdragen…


Fokken op veerkrachtige koeien

30-04-2019 - 3 reacties Fokken op veerkracht is mogelijk. Alhoewel de melkproductie achteruit lijkt te gaan, levert het per saldo de veehouder meer op.

Niet alle koeien kunnen even goed tegen een stootje. Een virus op stal, slechte weersomstandigheden, te laat melken of schommelingen in het rantsoen: de ene koe kan er beter tegen dan de andere. Dit is terug te zien in de hoeveelheid melkproductie, die bij koeien met weinig veerkracht meer schommelt dan bij veerkrachtige koeien.

Er werd lang gedacht dat deze schommelingen voorkomen konden worden door optimaal management. In de praktijk lukt dit niet altijd. Marieke Poppe, promovendus aan Wageningen Universiteit, is daarom op zoek gegaan naar de mogelijkheden om te fokken op veerkracht. Vakblad Veeteelt doet verslag over de bevindingen van Poppe en haar collega's Tom Berghof en Han Mulder.

Indicatoren
Een veerkrachtige koe blijft normaal functioneren tijdens verstoringen, of kan snel herstellen van een verstoring. De wetenschap weet dat koeien verschillen in veerkracht, maar is het ook erfelijk? Tijdens het onderzoek zijn verschillende veerkrachtindicatoren gebruikt, waaronder symmetrische en asymmetrische melkgift en autocorrelatie. Meer uitleg vind je in het artikel.

Twintig procent bepaald door genen
Uit het onderzoek van Poppe blijkt dat het verschil in veerkracht voor twintig procent wordt bepaald door genen. Dit maakt het mogelijk om te fokken op veerkracht. Er is wel een negatief verband tussen veerkracht en efficiëntie. Koeien met relatief weinig variatie in de melkproductie - veerkrachtige koeien dus - nemen meer voer op dan koeien met veel variatie in de melkproductie. Koeien die dus beter tegen een stootje kunnen, lijken meer energie binnen te halen om zo met verstoringen om te kunnen gaan.

Fokdoel
Een versimpeld fokdoel waarin melkproductie meeweegt voor 30%, uiergezondheid voor 40%, levensduur voor 30% en veerkracht voor 20% resulteert in een lagere melkproductie van -6,3%. Echter, de veerkracht verdubbelt hierbij (102,6%). Berghof is van mening dat het fokken op veerkracht een duidelijke meerwaarde heeft. Hoewel het kan resulteren in een lagere genetische vooruitgang in melkproductie, gaat de veehouder er per saldo op vooruit. Een veerkrachtige koe kost minder arbeid, heeft minder behandelingen nodig en heeft een langere levensduur. Veerkracht is dus ook uit te drukken in economische waarde. Mulder geeft een berekening in het artikel.

De onderzoekers zijn nog niet uitgekeken op het onderwerp. Zo vraagt Poppe zich af of de variatie in dagelijkse melkproductie echt wordt gekenmerkt door veerkracht. De onderzoekers willen daarom ook andere indicatoren in beeld brengen voor het onderzoeken van veerkracht.