Puregraze

Volg al het nieuws over Puregraze, een van de 16485 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Puregraze nieuwsbrief.

Puregraze nieuws

Saladebuffet met kruiden, klavers en grassen

24-04-2019 - 0 reacties Een saladebuffet voor koeien, geen sla en rucola, maar wel kruiden, klavers en grassen. En de koeien doen het er goed op als we Ado Bloemendal van PureGraze mogen geloven.


Maximaal 5 #biologische koeien per hectare

23-01-2014 - 14 reacties Soms moet je weer eens een stapje extra doen om je meerwaarde te bewijzen. Alleen heel lastig voor de Pure Graze bioboeren om hier aan te voldoen:

De biologische sector krijgt nieuwe normen voor weidegang. Aan weidegang wordt voortaan een beweidbare oppervlakte gekoppeld. Deze norm bedraagt maximaal 5 koeien per hectare. Een biologisch bedrijf met 100 koeien zal volgens de nieuwe regels minimaal 20 hectare toegankelijk moeten maken voor weidegang.

De leden van de stichting De Natuurweide, waarin 75 procent van de biologische melkveehouders is verenigd, hebben recent ingestemd met nieuwe normen voor weidegang. ‘Bij weidegang moeten koeien hun natuurlijke graasgedrag kunnen vertonen. Dat gaat niet met uitloopweide en daarom hebben wij het gekoppeld aan een oppervlaktenorm’, zegt Teunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide.

8 maanden weidegang
Volgens Slob waren de huidige regels te onduidelijk. ‘We stellen nu dat, wanneer het kan, biologische veehouders moeten weiden. In de praktijk is dat bij biologische veehouders veel meer dan 120 dagen minimaal 6 uur per dag, zoals de eisen in de gangbare sector zijn.’ Biologische koeien zouden volgens onderzoek gemiddeld 3500 uur per jaar buiten lopen. Omgerekend is dat bijna 8 maanden lang, 15 uur per dag.

Verplichte weidegang droge koe
De leden van De Natuurweide hebben ook ingestemd met nieuwe regels voor droge koeien en jongvee. Jongvee vanaf 3 maanden en droge koeien moeten dag en nacht weidegang krijgen.

De nieuwe regels zijn voorgelegd aan het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie moet bepalen of deze regels ook als wetgeving vastgelegd kunnen worden en gecontroleerd kunnen worden door stichting Skal.

Bron: veeteelt.nl/voeding/nieuws/…


Koeien in de wei zijn alleen maar een mooi plaatje voor de consument

07-01-2014 - 34 reacties Net een leuk item bij Kassa Groen op TV: zijn koeien in de wei nu duurzaam of niet?. Met daarbij de uitgesproken meningen van hoogleraar Rudy Rabbinge en Ado Bloemendal. Voor Ado (grondlegger van het concept Pure Graze), is er geen twijfel mogelijk maar of het zo duurzaam is om de koe veel in de wei te zetten twijfelt Rudy Rabbinge, hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan de Wageningen UR.

Ado legt de vinger op de zere plek met deze uitspraak: de zogenaamde weidekoeien die op de pakken melk van FrieslandCampina staan lopen eigenlijk maar minimaal 1 maand per jaar buiten.

Video: kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/…


#PureGraze - Leven als een boer in Nederland

11-11-2013 - 18 reacties En als het goed is dan grazen de PureGraze koeien nu ook nog buiten:

Met het verdwijnen van de melkquota in 2015 is het tijd om na te denken over de toekomst van uw boerenbedrijf. Gaat u op dezelfde voet verder? Gaat u voor schaalvergroting en alsmaar meer gas geven? Of wordt het tijd om het eens over een hele andere boeg te gooien, met meer kwaliteit voor uzelf en voor uw koeien?

Op 14, 21 en 22 november en 3 december houden Pure Graze boeren op diverse plekken in Nederland open huis. Pure Graze is - kort gezegd - een natuurlijke manier van werken die een prima rendement oplevert en efficiënt samenwerkt met de natuurlijke bronnen. De crux is simpel: koeien lopen een groot deel van het jaar in de wei en eten gras. Niet zomaar gras, maar een uitgekiende mix van grassen, klavers en kruiden die prima voorziet in de voerbehoeften van de koe. Dat betekent geen krachtvoer meer, geen antibiotica en de dierenarts komt nog maar zelden op het bedrijf. Door een slimme manier van beweiden hoeft u nog maar twee of drie keer per jaar te maaien, wat werk en brandstof uitspaart. Op deze manier werkt u samen met uw land. Pure Graze zorgt voor een goede bodemkwaliteit, die bestand is tegen klimaatschommelingen, bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit en koolstof bindt. Alles bij Pure Graze draait om balans op het boerenbedrijf. Balans in de bodem, balans voor de koe en balans voor u als boer. Door een andere manier van werken bent u ontspannener en heeft u weer plezier in uw werk. En een beter inkomen dan voorheen. Niet omdat de melkprijs omhoog schiet, maar omdat de kosten per liter melk aanzienlijk dalen.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet. Kom het met eigen ogen zien en beleven. Maak kennis met de boeren die al geruime tijd volgens deze methode werken. Zij vertellen hoe het hen bevalt en wat het hen oplevert. Laat u verrassen door de pure smaak van Pure Graze melk, kaas en vlees. Tijdens deze middagen zijn de experts van Pure Graze aanwezig die antwoord kunnen geven op al uw technische, minder technische, financiële of vermarktings vragen.

Data excursies:
Donderdag 14 november 13.00 – 15.30 uur, Holsloot (Drenthe), Alfred Brinks
Donderdag 21 november 13.00 – 15.30 uur, Riel (Brabant), Familie van Roesel
Vrijdag 22 november, 13.00 – 15.30 uur, Oudendijk (West-Friesland, NH), Brigit Bakels
Dinsdag 3 december, 13.00 – 15.30 uur, Megchelen (Achterhoek), Tom Keuper


Kosten verlagen met grazende koeien #puregraze

22-03-2012 - 6 reacties Door Simon Talsma,

Marum | Boeren kunnen de komende jaren meer geld verdienen door de koeien vooral op een grasrantsoen te zetten in plaats van in te zetten op schaalvergroting.


Dat is de stellige overtuiging van bedrijfsbegeleider Harm de Vries van Pure Graze. ,,Met dit systeem kunnen de kosten per geproduceerde liter soms met vijf cent naar beneden.” Voor een boer met vijf ton aan quotum is dat al snel 25.000 euro per jaar. Daarvoor moet de bedrijfsopzet echter wel worden aangepast. Gisteren was er een informatieavond over het systeem in Marum waar tientallen melkveehouders uit Fryslân en Groningen op af kwamen.

In Nederland zijn er ongeveer veertig veehouders overgestapt op het systeem. ,,Koeien gaan tussen maart en november zoveel mogelijk het land in en krijgen verschillende keren per dag een nieuwe strook gras. Bijvoeren met ruwvoer wordt op die wijze geminimaliseerd en dat drukt de voerkosten, en ook de bemestingskosten omdat de dieren hun mest zelf wegbrengen. Loonwerk en mechanisatie wordt goedkoper. Het is belangrijk dat er maximaal melk uit gras wordt geproduceerd.”

Meer: FrieschDagblad.nl