Voedselzekerheid

Voedselzekerheid nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Voedselzekerheid nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Voedselzekerheid nieuws

Arbeidsmigranten betalen de prijs voor voedselzekerheid

07-10-2020 - 0 reacties Onderzoekers van o.a. de Erasmus Universiteit in een Europees onderzoek stellen vast dat arbeidsmigranten te maken hebben met slechte arbeidsomstandigheden en dat er in veel gevallen sprake is van wantoestanden. Dit staat in contrast met de hoge economische productiviteit van de sector.
De acute noodzaak…


Aanbod voedsel zal vraag overstijgen door coronacrisis

17-07-2020 - 0 reacties De coronapandemie zal de komende jaren de wereldwijde vraag naar voedsel drukken, waardoor de voedselzekerheid verder in het gedrang zal komen. Tegelijk zal het aanbod sterker stijgen en blijven de prijzen van de meeste grondstoffen op of onder het huidige niveau. Daarvoor waarschuwen OESO en FAO in hun tienjaarlijkse rapport Agricultural Outlook 2020-2029.


Rathenau Instituut: 'Nederlandse aardappelinnovatie biedt wereldwijd kansen'

21-01-2020 - 0 reacties Hybride aardappelveredeling kan bijdragen aan ecologische duurzaamheid en voedselzekerheid, en biedt kansen voor de wereldmarkt. Om die kansen te benutten, is tijdige sturing noodzakelijk. Zo moeten de sector en overheid blijven innoveren en investeren in kennisontwikkeling. Het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën, ontwikkelde 3 scenario's om de toekomst van de aardappelteelt te kunnen inschatten. Hiervoor gingen onder meer boeren, veredelaars en milieuorganisaties samen in gesprek.


Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden

11-10-2019 - 0 reacties Een nieuwe ranglijst van steden, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, vergelijkt hoe de 850 grootste steden in de wereld erin slagen hun bevolking te voorzien van genoeg en gezond voedsel. "We nodigen bestuurders van steden uit om samen met ons deze tool - de 'Cities & Food Security' ranking -…


Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden

10-10-2019 - 0 reacties Een nieuwe ranglijst van steden, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, vergelijkt hoe de 850 grootste steden in de wereld erin slagen hun bevolking te voorzien van genoeg en gezond voedsel. 'We nodigen bestuurders van steden uit om samen met ons deze tool - de 'Cities & Food Security' ranking - uit te werken en toe te passen op hun specifieke stad', zegt Peter Ravensbergen.


Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden

10-10-2019 - 0 reacties Een nieuwe ranglijst van steden, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, vergelijkt hoe de 850 grootste steden in de wereld erin slagen hun bevolking te voorzien van genoeg en gezond voedsel. 'We nodigen bestuurders van steden uit om samen met ons deze tool - de 'Cities & Food Security' ranking - uit te werken en toe te passen op hun specifieke stad', zegt Peter Ravensbergen.


Nieuwe ranglijst vergelijkt voedselzekerheid in steden

08-10-2019 - 0 reacties Een nieuwe ranglijst van steden, ontwikkeld door Wageningen Economic Research, vergelijkt hoe de 850 grootste steden in de wereld erin slagen hun bevolking te voorzien van genoeg en gezond voedsel. 'We nodigen bestuurders van steden uit om samen met ons deze tool - de 'Cities & Food Security' ranking - uit te werken en toe te passen op hun specifieke stad', zegt Peter Ravensbergen.


Weiger ‘klimaatbenzine’ in je tank: E5, E10 en E85

29-09-2019 - 0 reacties Vanaf 1 oktober kun je in Nederland E10 benzine tanken. Dat mag duurzamer heten. Volgens de Telegraaf moeten liefhebbers van oude auto's oppassen; de nieuw brandstof kan oudere motoren schaden. Maar er kleven ernstiger zorgen aan. Biobenzine, in de EU vooral gesynthetiseerd uit het landbouwgewas koolzaad, bedreigt de voedselzekerheid en versnelt klimaatverandering.


Handelsmissie Resilient Cities Zuid-Afrika

09-09-2019 - 0 reacties Biedt uw bedrijf oplossingen op het gebied van water- en/of voedselzekerheid, transport en/of logistiek, of hernieuwbare energie? Draag dan bij aan de transformatie van Zuid-Afrikaanse steden tot 'Resilient Cities', die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de 21e eeuw. Denk meer aan het gebruik van duurzame energie, betere logistiek of oplossingen tegen droogte. Ga van 18 tot en met 21 november met de handelsmissie naar de 2 belangrijkste metropolen in Zuid-Afrika: Johannesburg en Kaapstad.


Nederlands ondernemersfonds verbetert Senegalese voedselketen

04-09-2019 - 0 reacties Het akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw in het Zuid-Hollandse Dirksland exporteert onder meer aardappelen en uien naar West-Afrika. Om in te spelen op de groeiende vraag, start het bedrijf met hulp van het Dutch Good Growth Fund nu ook een akkerbouwbedrijf in Senegal. Dit zorgt voor voedselzekerheid en voedselveiligheid in de regio.In het telen en verwerken van aardappelen en uien is de Nederlandse kennis en knowhow van grote waarde. Met zijn akkerbouwbedrijf in Senegal draagt Franzen Afrika BV bij aan voedsel, werkgelegenheid en kennisoverdracht.


IPCC-rapport klimaatverandering en voedselzekerheid

08-08-2019 - 0 reacties Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), een wereldwijde organisatie voor klimaatvraagstukken, heeft vandaag een rapport uitgebracht over klimaatverandering en landgebruik. Een van de belangrijkste conclusies is dat klimaatverandering tot ernstige gevolgen voor de voedselzekerheid kan leiden.


Sociaal ondernemen kan voedselzekerheid in ontwikkelingslanden verbeteren

19-07-2019 - 0 reacties Sociale ondernemingen, die met hun businessmodel een positieve impact willen leveren aan het milieu of de maatschappij, kunnen bijdragen aan een eerlijker voedselsysteem in ontwikkelingslanden en crisisgebieden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en het VN Instituut voor Training en Research (UNITAR). Het onderzoek adviseert Nederlandse ambassades hoe zij sociaal ondernemerschap beter kunnen integreren in voedselzekerheid programma’s.


Tender SDGP open voor projectvoorstellen

15-07-2019 - 0 reactiesIs uw organisatie een bedrijf, publieke instelling, ngo of kennisinstelling? En wilt u samenwerken in een publiek-privaat partnerschap om de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden te helpen verbeteren?


Sociaal ondernemen kan voedselzekerheid in ontwikkelingslanden verbeteren

05-07-2019 - 0 reacties Sociale ondernemingen, die met hun businessmodel een positieve impact willen leveren aan het milieu of de maatschappij, kunnen bijdragen aan een eerlijker voedselsysteem in ontwikkelingslanden en crisisgebieden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en het VN Instituut voor Training en Research (UNITAR). Het onderzoek adviseert Nederlandse ambassades hoe zij sociaal ondernemerschap beter kunnen integreren in voedselzekerheid programma’s.


Zes winnende plannen voor SBIR Voedselzekerheid Sub-Sahara

15-04-2019 - 0 reactiesZes ondernemers zijn geselecteerd om hun innovatie voor het vergroten van de voedselzekerheid voor het armste deel van de bevolking in Sub-Sahara Afrika verder te ontwikkelen.


Geef landen het recht hun landbouw te beschermen en geef vrouwen het recht op gezinsplanning

10-04-2019 - 0 reacties "We kunnen nu in Amsterdam gaan roepen dat ze in Afrika meer aan geboortebeperking moeten doen of dat ze hun politieke systeem moeten verbeteren. Maar we kunnen beter de balk uit ons eigen oog halen en de vrijhandelsverdragen die we Afrika hebben opgelegd onmiddellijk intrekken", aldus Niek Koning tijdens het It’s the food, my friend!-debat over voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk, afgelopen maandagavond in De Rode Hoed.


Vrouwenrechten cruciaal voor Afrikaanse voedselzekerheid

07-04-2019 - 0 reacties "De bevolkingsgroei in Afrika is een ernstige bedreiging voor de voedselveiligheid", zegt Precious Netsai Njerere, senior program officer van de NGO Rutgers die Afrikanen helpt zich bewust te worden van de rol van sexualiteit. "We moeten jongeren, met name vrouwen en meisjes, mondiger maken. Als vrouwen de keuze hebben, kiezen ze doorgaans voor minder kinderen."


Voedselzekerheid miljarden mensen in gevaar door middelenverbod

07-03-2019 - 0 reacties Zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen dalen de gewasopbrengsten 19 tot 42 procent. De voedselzekerheid van 11 miljard mensen komt in 2100 door die maatregel in gevaar.


Voedselzekerheid miljarden mensen in gevaar

07-03-2019 - 0 reacties Zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen dalen de gewasopbrengsten 19 tot 42 procent. De voedselzekerheid van 11 miljard mensen komt in 2100 door die maatregel in gevaar.


'Chemische middelen nodig voor voedselzekerheid'

07-03-2019 - 0 reacties Zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen zullen de opbrengsten met 19 tot 42 procent dalen. Zonder inzet van deze middelen komt de voedselzekerheid van 11 miljard mensen in het jaar 2100 in gevaar.