Grassen

Grassen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Grassen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Grassen nieuws

Drentse en Oost-Groningse boeren zaaien 400 kilometer akkerranden in

25-04-2020 - 0 reacties Meer dan 100 boeren uit Drenthe en Oost-Groningen zaaien deze maand de randen van hun akkers in met een mix van bloemen en grassen. Dit doen zij in kader van het project ‘Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen’.


Boeren halen met project gezamenlijk meer rendement uit akkerranden

23-04-2020 - 0 reacties 'Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen.' Zo heet het project in Oost-Groningen en Drenthe waarbij boeren de randen van hun akkers inzaaien met een mix van bloemen en grassen.

'Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen.' Zo heet het project in Oost-Groningen en Drenthe waarbij boeren de randen van hun akkers inzaaien met een mix van bloemen en grassen.

'Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen.' Zo heet het project in Oost-Groningen en Drenthe waarbij boeren de randen van hun akkers inzaaien met een mix van bloemen en grassen.


Rutte over stikstofcrisis: ‘Ik kan boeren niet gerust stellen’

27-09-2019 - 12 reacties Door Hans van Soest,

Premier Rutte zegt de boeren in Nederland niet gerust te kunnen stellen. Onder boeren is grote onrust ontstaan nu de commissie-Remkes heeft aangekondigd dat ‘ingrijpende maatregelen’ noodzakelijk zijn om de huidige stikstofcrisis op te lossen. Daarbij is het volgens Remkes onontkoombaar om het mes te zetten in de veeteelt.

Rutte zei vandaag dat het kabinet het advies van Remkes serieus gaat bekijken en snel met maatregelen wil komen. Mogelijk al eind volgende week. ,,Daarbij zal het kabinet geen taboes schuwen’’, zei Rutte, die verder niet vooruit wilde lopen op welke maatregelen het kabinet dan overweegt.

Er is haast geboden omdat er na een rechterlijke uitspraak zo’n 18.000 projecten in het hele land stilliggen, waaronder woningbouwprojecten. Bij die projecten komt er volgens de rechter te veel stikstof vrij, wat de natuur aantast. Door stikstofverbindingen als ammoniak verzuurt de bodem. Ook wordt natuur overwoekerd door grassen en brandnetels en verdwijnen andere plantensoorten en insecten. Die projecten kunnen pas weer worden opgestart als elders minder stikstof wordt uitgestoten.

Volgens Remkes kunnen op korte termijn niet alle problemen worden opgelost, maar kan er wel een snel begin worden gemaakt door de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen en door het mes te zetten in de veeteelt. Vervuilende landbouwbedrijven in de buurt van natuurgebieden zouden dan door de overheid moeten worden opgekocht.

Moeilijke tijd
Komende dinsdag trekken boeren naar Den Haag om te protesteren. Zij vinden dat ze ten onrechte als boeman worden aangemerkt in de stikstofcrisis. Rutte zegt die onrust te begrijpen: ,,Boeren spelen een belangrijke rol in ons land. De landbouw vormt 10 procent van onze economie en boeren spelen een cruciale rol in onze voedselvoorziening en bij het landschapsbeheer. Veel boeren hebben al een moeilijke tijd achter de rug.’’

Volgens Rutte zal het kabinet met ‘lange tanden’ met het advies van de commissie-Remkes aan de slag gaan. ,,Niemand wilde dit. We hadden als politiek een wet bedacht om het stikstofprobleem op te lossen, maar daar heeft de rechter een streep door gezet.’’

De commissie-Remkes komt later dit jaar met nog een rapport, waarin ook wordt gekeken naar de industrie en de luchtvaart. Daar ingrijpen kost echter meer tijd. Rutte: ,,Dit is niet zomaar even geregeld. We moeten ook voorkomen dat we doorslaan en met z’n allen in een zwart-wit foto gaan wonen. Maar iedereen wil een schoon land. Nu worden de duinen overwoekerd. Dat wil niemand.’’


Stikstofmaatregelen: 'We zijn misschien net op tijd om de natuur te herstellen'

26-09-2019 - 0 reacties Boswachter Ruud Kreetz van Natuurmonumenten struint door het kniehoge gras van het Dwingelderveld. "Dit gras hoort hier niet. Hier hoort veel meer heide te staan. De extreme hoeveelheid van die grassen is het gevolg van vermesting en verzuring."


Grasland verzorgen met McCormick en Güttler Greenmaster

31-05-2019 - 0 reacties Net over de Duitse grens zagen we deze McCormick met zes meter Güttler GreenMaster aan het werk. In één werkgang egaliseren, met de wiedeg vilt, onkruid en slechte grassen zoals ruwbeemd uittrekken en ruimte maken voor nieuw graszaad, bijzaaien en inwalsen met de Güttler zelfreinigende prismawals. Daarbij wordt tevens de bestaande grasmat geprikkeld, waardoor er betere uitstoeling en groei van het bestaande gras plaatsvindt.Deze combinatie heeft een zogeheten ripperboard. Deze heeft egaliserende platen en 12 millimeter dikke tanden, waardoor het aantal tanden wordt verdubbeld en elke 3,5…


Grassenbestrijding en anti-stuifdek in suikerbieten

16-05-2019 - 0 reacties Grassen in suikerbieten kunnen het beste vóór de uitstoeling bestreden worden. Dat voorkomt concurrentie om vocht en voeding. Focus Plus is de betrouwbare grassenbestrijder. Het bladherbicide is effectief tegen onder meer raaigras en hanenpoot.


Hoe krijg ik dé Topkuil van 2019?

24-04-2019 - 0 reacties De beste graskuil begint bij het juiste gras en dus bij het juiste graszaadmengsel. De rassenkeuze van de grassen speelt hierbij een grote rol om de beste opbrengst met goede kwaliteit te behalen.


Saladebuffet met kruiden, klavers en grassen

24-04-2019 - 0 reacties Een saladebuffet voor koeien, geen sla en rucola, maar wel kruiden, klavers en grassen. En de koeien doen het er goed op als we Ado Bloemendal van PureGraze mogen geloven.


Kansen voor ontwikkeling droogtetolerante grassen

02-11-2018 - 0 reacties Zaaizaadleverancier DLF ziet kansen om de droogtetolerantie van grassen te verbeteren door het aanbrengen van genetische verbeteringen.


Effectieve onkruidbestrijding in wintertarwe

24-09-2018 - 0 reacties Het resistent worden van duist tegen herbiciden is een toenemend probleem. Het inzetten van Daiko in het najaar past hierbij uitstekend. Daiko® heeft een zeer brede werking op o.a. wilde haver, (resistente) duist , grassen en breedbladigen


‘Optimale omstandigheden om grasland door te zaaien’

06-09-2018 - 0 reacties De omstandigheden voor doorzaaien zijn op dit moment optimaal, stelt Mark de Beer van adviesbedrijf Groeikracht. „Onkruid en slechte grassen krijgen nu ruim de kans om zich te ontwikkelen.”


Graslandverzorging, juist nu ..

07-08-2018 - 0 reacties Juist nu is het belangrijk om groot onderhoud aan uw grasland te plegen. Na enige regen is de bodem daarvoor zeer geschikt. Met een Güttler GreenMaster/GreenSeeder kan dat in één werkgang! Met de wiedeg egaliseren, het dode gras, onkruiden en slechte grassen uittrekken, dan volvelds bijzaaien en inrollen met de Güttler prismawals waarbij direct de uitstoeling en groei van het bestaande gras wordt gestimuleerd. De wiedeg heeft tot 3,5 cm werkafstand. Afgelopen week heeft Güttler met 2 machines deelgenomen aan de grote en goedbezochte Internationale Graslanddemo en -infodag te Bras. Te zien…


Güttler GreenSeeder; Meer en beter gras, maisonderzaai en meer.

14-07-2018 - 0 reacties De Güttler GreenSeeder met prismawals is bekend van het grasland verzorgen: In één werkgang egaliseren, de onkruiden en slechte grassen zoals ruwbeemd verwijderen, bijzaaien en inrollen met de welbekende Güttler prismawals, het origineel. Het resultaat is langduring meer en beter gras per hectare. Daarnaast kan met de machine ook nieuw grasland, graan of groenbemester worden ingezaaid of direct over de maisstoppel worden gezaaid waarbij de stoppels worden vernietigd zodat er vocht in kan trekken en ze verrotten waardoor de larve van de maisstengelboorder niet kan overleven. De rol kan apart…


Ecologisch aandachtsgebied: ook 8 weken bij onderzaai als vanggewas

12-07-2018 - 0 reactiesHeeft u grassen en vlinderbloemige gewassen (categorie 3) ingezaaid bij de hoofdteelt als vanggewas voor uw ecologisch aandachtsgebied (EA)?


Fotoreportage: De perfecte plant centraal op open dag Limagrain

06-07-2018 - 0 reacties 'De perfecte plant', zo luidde het thema van de praktijkdag de bedrijven Limagrain, Hazera en SESvanderHave. De open dag voor de agrarische sector trok donderdag 5 juli zo'n 400  bezoekers naar het Zeeuwse Rilland. Naast tal van grotere en kleinere gewasdemo's van granen, maïs, suikerbieten, uien, peulvruchten, handelsgewassen, grassen en groenbemesters kon de bezoeker met eigen ogen een blik in de 'veredelingskeuken' werpen. In de laboratoria, klimaatkamers, kassen en buiten met een drone-demo op het veld, werd tekst en uitleg gegeven over al het werk dat nodig is om uiteindelijk tot die perfecte plant te komen. Lees verder onder de foto's.


Tips tegen jeukende ogen en loopneus: het graspollenseizoen begint dit weekend

25-05-2018 - 0 reacties EINDHOVEN - Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, omdat de piek van het graspollenseizoen dit weekend begint. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. De combinatie met luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.


Graslandverzorgen met Mc.Cormick en Güttler Greenmaster

20-04-2018 - 0 reacties Net over de Duitse grens zagen we deze Mc. Cormick met 6 meter Güttler GreenMaster aan het werk. In één werkgang egaliseren, met de wiedeg vilt, onkruid en slechte grassen zoals ruwbeemd uittrekken en ruimte maken voor nieuw graszaad, bijzaaien en inwalsen met de Güttler zelfreinigend prismawals, waarbij tevens de bestaande grasmat wordt geprikkeld waardoor er betere uitstoeling en groei van het bestaande gras plaatsvindt. Deze combinatie heeft een zgn. ripperboard die heeft egaliserende platen en eveneens 12 mm dikke tanden waardoor het aantal tanden wordt verdubbeld en elke 3,5…


Geven drones precisielandbouw in Vlaanderen vleugels?

13-03-2018 - 0 reacties Door het groter worden van landbouwbedrijven vergt de opvolging van teelten tijd die de bedrijfsleider vaak tekort heeft. De oplossing komt letterlijk aangevlogen in de vorm van een drone. Van de 200 dronepiloten die aangesloten zijn bij clusterorganisatie EUKA bieden er een aantal hun diensten aan in de landbouw. Ook de onderzoeksinstellingen zijn er mee bezig. VITO bijvoorbeeld, dat samen met de aardappelsector inzet op datavergaring via satelliet- en dronebeelden en het werk van plantenveredelaars lichter maakt met ondersteuning vanuit de lucht. Landbouwonderzoeksinstituut ILVO screent met een eigen drone de eigen rassenproef grassen. Het West-Vlaamse praktijkcentrum Inagro schakelt een drone in om graantelers bemestingsadvies te geven.


Zesde actieprogramma nitraat vraagt om specifieke grassen

20-12-2017 - 0 reacties Hoewel uitspoeling van nitraten in de landbouw onvermijdelijk is, moet de inzet zijn om de belasting voor het grondwater tot een minimum te beperken. Een effectieve vermindering kan worden bereikt door specifieke grassen. Met name GreenSpirit * Structuur met de NutriFibre technologie weet stikstof en andere mineralen in diepere bodemlagen met zijn lange wortels te pakken.


Investeer in doorzaaien voor smakelijk gras met een lange levensduur

03-11-2017 - 0 reacties Melkveehouders Jan en Erik Hungerink (Borculo, Gld) zaaien sinds drie jaar door met GreenSpirit * Doorzaai en ervaren een langere levensduur van hun graspercelen met smakelijkere grassen. Met 68 koeien, een gemiddelde leeftijd van 5 jaar en 3 maand, en een stijgende melkproductie van nu 9160 kilogram melk per koe (4,74 percentage vet en 3,78 percentage eiwit) en de 5e generatie op het erf gaat het goed met het familiebedrijf Hungerink.