Kruiden

Al het Kruiden nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Kruiden nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Kruiden nieuws

Boeren en vrijwilligers zetten zich succesvol in voor de patrijs

05-02-2020 - 0 reacties De afgelopen 4 jaar hebben Gelderse boeren en particulieren akkerranden met granen en kruiden aangelegd om patrijzen te helpen. Vrijwilligers hebben patrijzen geteld om te kijken of die maatregelen effect hebben. Uit onderzoek van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de agrarische collectieven VALA en Rivierenland blijkt dat in bijna alle gebieden de patrijzen zijn toegenomen.


Telen met restwarmte van datacenter

03-12-2019 - 0 reacties Kan de zelfvoorzieningsgraad van groenten en kruiden vergroot worden met behulp van restwarmte van een datacenter? Dat wordt onderzocht door RISE, de Technische Universiteit in Umeå en The Food Print Lab.
Het project wordt gefinancierd door Vinnova en er wordt onderzocht of restwarmte gebruikt kan worden…


Eerste megazeewierboerderij van Nederland voor de kust van Goeree-Overflakkee

23-11-2019 - 0 reacties Voor de kust van Goeree-Overflakkee komt de eerste megazeewierboerderij van Nederland. Producten uit deze zeeplant komen nu nog voornamelijk uit Azië, maar het plantaardig wondermiddel is bezig met een opmars in Nederland. Zeewier kan worden gebruikt voor producten als thee, kruiden, pasta, vleesvervangers, veevoer én medicijnen. Het kan ook worden gebruikt om biobrandstoffen te winnen.


Kruiden doorzaaien in grasland met Landkracht Agri

20-11-2019 - 0 reacties Kruidenrijk grasland staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Het zorgt voor een betere biodiversiteit en mede hierdoor is kruidenrijk grasland een voorwaarde voor planet proof bedrijven. Kruidenrijk grasland maakt ook onderdeel uit van vele beheersovereenkomsten. Vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht en zorgen daarbij voor een meer smakelijk product. Kruiden bevatten over het algemeen meer mineralen, dit heeft positieve invloed op de gezondheid van koeien. Door kruiden door te zaaien in grasland zal de bodemstructuur beter worden doordat kruiden zich dieper wortelen.…


Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

03-11-2019 - 0 reacties Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.


Als half Nederland nog slaapt, sta ik 6000 kilo zonnehoedplanten binnen te halen

07-10-2019 - 0 reacties In de afgelopen maanden hebben tuinders tonnen aan oogst van het land gehaald. De bloemen, kruiden en noten zijn in juli en augustus geplukt, de appels en peren in september. ,,Ik heb afgeleerd om al in het voorjaar enthousiast te raken. Er kan dan nog zó veel gebeuren.’’


Kruiden tegen ontstekingen

25-09-2019 - 0 reacties Op een seminar in Leipzig (D) over de maatschappelijk acceptatie van de melkveehouderij gaven twee sprekers tips over het ver verbeteren van de diergezondheid op maatschappelijk geaccepteerde wijze. Lees verder ❯


Nu graslandkruiden inzaaien

09-09-2019 - 0 reacties De optimale tijd voor inzaai van kruidenrijk grasland is de nazomer en begin najaar. De kruiden kunnen zich dan voor de winter goed vestigen, waarna je komend groeiseizoen profiteert van de voordelen van kruidenrijk gras.


Cichorei voorkomt nitraatuitspoeling

04-09-2019 - 0 reacties Kruiden als cichorei kunnen bijdragen aan het voorkomen van nitraatuitspoeling. Wanneer koeien cichorei vreten, nemen ze dagelijks meer vocht op, urineren ze vaker en dat heeft een verdunnend effect op die urine.


Vleesvervangers bezig met snelle opmars, verkoop vlees daalt

14-08-2019 - 0 reacties Supermarkten verkopen minder vlees en meer groenteburgers en vegetarische worsten. De vegamarkt is zo interessant dat ook grote vleesproducenten overstappen op vleesvervangers.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat we in ons boodschappenmandje steeds vaker echt vlees vervangen door producten gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen.

Ter vergelijking: sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent. Kip wist nog een groei te bewerkstelligen van 2 procent. Toch lijkt ook daar nu de daling ingezet. In de eerste helft van dit jaar daalde de kipverkoop met 0,4 procent.


Telen binnen je eigen vier muren met LED

07-08-2019 - 0 reacties Volgens de smartphone van Maximilian Lössl van 'Agrilution' is de bladmosterd over precies zes uur oogstrijp. "Die heeft nu precies de perfecte smaak qua scherpheid, precies zoals de app aangeeft." Hij laat niet graag iets aan het toeval over. Alle kruiden en speciale planten van de jonge ondernemer…


Kruiden kunnen baten en schaden

18-07-2019 - 0 reacties Is de combinatie van kruiden en geneesmiddelen gevaarlijk? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde onlangs. Een campagne van 'Big Farma' tegen kruiden en supplementen. Nee, zegt bioloog en kruidenexpert Tedje van Asseldonk. Tevens zegt ze: maar de dokter en de apotheker weten er te weinig van om je goed te kunnen adviseren over schadelijke combinaties.


Signify helpt telers bij optimaliseren meerlaagse teelt

14-06-2019 - 0 reacties Signify (Euronext: LIGHT), de wereldwijde marktleider in verlichting, introduceert de nieuwe Philips GreenPower LED production module 3.0 om telers te helpen bij het optimaliseren van de meerlaagse teelt van sla en andere bladgroenten, kruiden, zacht fruit en jonge planten.


Telen op water in Suriname dankzij starterslening van de overheid

12-06-2019 - 0 reactiesGroente, fruit of kruiden kweken zonder aarde, alleen met water. Dat is hydroponics.


Saladebuffet met kruiden, klavers en grassen

24-04-2019 - 0 reacties Een saladebuffet voor koeien, geen sla en rucola, maar wel kruiden, klavers en grassen. En de koeien doen het er goed op als we Ado Bloemendal van PureGraze mogen geloven.


Natuurpunt gaat op zoek naar de schoonste boerenweide

23-04-2019 - 0 reacties Het gezegde wil dat het gras aan de overkant altijd groener lijkt, maar groener is niet altijd beter. Een grasland dat meer dan één tint kleur bevat, herbergt kruiden en ook een schat aan leven. De opbrengst van kruidenrijk grasland ligt vaak lager dan op hoogproductief grasland dat alleen uit raaigras bestaat. Landbouwers die deze waardevolle graslanden in stand houden, verdienen daarom waardering. Die komt er nu in de vorm van de wedstrijd ‘De Schoonste Boerenweide’, een initiatief van Natuurpunt. De natuurvereniging vond partners in onderzoeksinstituut ILVO en in de Vlaamse Landmaatschappij die beheerovereenkomsten voor botanisch beheer van grasland aanbiedt. De hoofdprijs – een ecologische afrastering – is weggelegd voor de landbouwer die zo’n biodiverse weide het meest succesvol inpast in zijn bedrijfsmodel.


Mega groente en fruit project in Hongarije

25-03-2019 - 0 reacties Een kassencomplex van 30 hectare voor de teelt van paprikas, tomaten, aubergines en kruiden plus 50 hectare land voor de vollegrondsteelt van asperges en zachtfruit. Verwerkings- en distributiefaciliteiten, gezinsvriendelijke woningen, een restaurant en een winkelcentrum.


Demo: Nieuwe doorzaaimachine ook geschikt voor inzaaien klavers en kruiden

06-03-2019 - 0 reacties Op de DairyCampus in Leeuwarden is dinsdag een nieuwe doorzaaimachine onthuld en gedemonstreerd. Deze machine is speciaal ontwikkeld voor het doorzaaien van klavers en kruiden.


Nieuwe machine moet overwoekerend gras tegengaan

06-03-2019 - 2 reacties Kruiden en klavers inzaaien in grasland is vaak lastig, omdat gras de nieuwkomers overwoekert. Een nieuwe machine van Friese makelij moet hier een einde aan maken.

Theo Mulder, mede-eigenaar van het gelijknamige fouragebedrijf in Kollumerzwaag en al jaren een vurig pleitbezorger van een bodemvriendelijke landbouw, hoopt deze patselling doorbroken te hebben met een nieuwe doorzaaimachine. Deze is zijn opdracht ontwikkeld en gemaakt door de ondernemers Siebe Kinderman uit Feanwâlden en Klaas Westerhof uit Oentsjerk.

De machine, omgedoopt tot de AMW Optie Seeder, snijdt tien centimeter brede strookje graszode los waar het zaad wordt ingebracht. Door dit snijden worden ook de graswortels gekortwiekt en dat zet de groei van het gras op achterstand. Daardoor krijgen de kruiden en de klavers juist de ruimte om tot wasdom te komen. Een proef vorig jaar zomer bij een boer in Twijzelerheide leverde het gewenste succes op.

Ook tegengeluiden
Kinderman, Westerhof en Mulder hopen vele Optie Seeders te verkopen en te verhuren, maar de reacties onder de boeren gistermiddag op de Dairy Campus waren niet onverdeeld positief. ,,Het is nat en dan trekt de machine toch wel flinke sporen in deze zware klei. Bij droogte krijg je dan scheuren in het land”, verklaart melkveehouder Johannes Oenema uit It Heidenskip.

Een hectare doorzaaien kost circa 225 euro uitgaande van 10 kilo kruidenzaad en 3 kilo klaverzaad, aldus Mulder. Volgens boer Albrecht Finnema uit Warstiens is de kunst om de kruiden langere tijd in het grasland te houden. ,,Vaak houden ze het een jaar vol, maar dan worden ze toch weggeconcurreerd.” Volgens weidegangspecialist Peter Takens is dit probleem te verhelpen door een dubbele hoeveelheid kruiden te gebruiken. ,,Dat maakt het wel duurder, maar boer en burger hebben er langer plezier van.”


Casus: puinhoop in de uitloop

28-02-2019 - 0 reacties Kippen eten van nature zaden, kruiden, wormen en insecten. Het zijn dus alleseters, net zoals wij mensen. Maar soms eten kippen wel hele vreemde voorwerpen, met alle gevolgen van dien.