Kruiden

Kruiden is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Kruiden en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Kruiden nieuws

Vleesvervangers bezig met snelle opmars, verkoop vlees daalt

14-08-2019 - 0 reacties Supermarkten verkopen minder vlees en meer groenteburgers en vegetarische worsten. De vegamarkt is zo interessant dat ook grote vleesproducenten overstappen op vleesvervangers.

Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt dat we in ons boodschappenmandje steeds vaker echt vlees vervangen door producten gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden. Sinds 2017 is het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent toegenomen.

Ter vergelijking: sinds 2017 daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent. Kip wist nog een groei te bewerkstelligen van 2 procent. Toch lijkt ook daar nu de daling ingezet. In de eerste helft van dit jaar daalde de kipverkoop met 0,4 procent.


Telen binnen je eigen vier muren met LED

07-08-2019 - 0 reacties Volgens de smartphone van Maximilian Lössl van 'Agrilution' is de bladmosterd over precies zes uur oogstrijp. "Die heeft nu precies de perfecte smaak qua scherpheid, precies zoals de app aangeeft." Hij laat niet graag iets aan het toeval over. Alle kruiden en speciale planten van de jonge ondernemer…


Kruiden kunnen baten en schaden

18-07-2019 - 0 reacties Is de combinatie van kruiden en geneesmiddelen gevaarlijk? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde onlangs. Een campagne van 'Big Farma' tegen kruiden en supplementen. Nee, zegt bioloog en kruidenexpert Tedje van Asseldonk. Tevens zegt ze: maar de dokter en de apotheker weten er te weinig van om je goed te kunnen adviseren over schadelijke combinaties.


Signify helpt telers bij optimaliseren meerlaagse teelt

14-06-2019 - 0 reacties Signify (Euronext: LIGHT), de wereldwijde marktleider in verlichting, introduceert de nieuwe Philips GreenPower LED production module 3.0 om telers te helpen bij het optimaliseren van de meerlaagse teelt van sla en andere bladgroenten, kruiden, zacht fruit en jonge planten.


Telen op water in Suriname dankzij starterslening van de overheid

12-06-2019 - 0 reactiesGroente, fruit of kruiden kweken zonder aarde, alleen met water. Dat is hydroponics.


Saladebuffet met kruiden, klavers en grassen

24-04-2019 - 0 reacties Een saladebuffet voor koeien, geen sla en rucola, maar wel kruiden, klavers en grassen. En de koeien doen het er goed op als we Ado Bloemendal van PureGraze mogen geloven.


Natuurpunt gaat op zoek naar de schoonste boerenweide

23-04-2019 - 0 reacties Het gezegde wil dat het gras aan de overkant altijd groener lijkt, maar groener is niet altijd beter. Een grasland dat meer dan één tint kleur bevat, herbergt kruiden en ook een schat aan leven. De opbrengst van kruidenrijk grasland ligt vaak lager dan op hoogproductief grasland dat alleen uit raaigras bestaat. Landbouwers die deze waardevolle graslanden in stand houden, verdienen daarom waardering. Die komt er nu in de vorm van de wedstrijd ‘De Schoonste Boerenweide’, een initiatief van Natuurpunt. De natuurvereniging vond partners in onderzoeksinstituut ILVO en in de Vlaamse Landmaatschappij die beheerovereenkomsten voor botanisch beheer van grasland aanbiedt. De hoofdprijs – een ecologische afrastering – is weggelegd voor de landbouwer die zo’n biodiverse weide het meest succesvol inpast in zijn bedrijfsmodel.


Mega groente en fruit project in Hongarije

25-03-2019 - 0 reacties Een kassencomplex van 30 hectare voor de teelt van paprikas, tomaten, aubergines en kruiden plus 50 hectare land voor de vollegrondsteelt van asperges en zachtfruit. Verwerkings- en distributiefaciliteiten, gezinsvriendelijke woningen, een restaurant en een winkelcentrum.


Demo: Nieuwe doorzaaimachine ook geschikt voor inzaaien klavers en kruiden

06-03-2019 - 0 reacties Op de DairyCampus in Leeuwarden is dinsdag een nieuwe doorzaaimachine onthuld en gedemonstreerd. Deze machine is speciaal ontwikkeld voor het doorzaaien van klavers en kruiden.


Nieuwe machine moet overwoekerend gras tegengaan

06-03-2019 - 2 reacties Kruiden en klavers inzaaien in grasland is vaak lastig, omdat gras de nieuwkomers overwoekert. Een nieuwe machine van Friese makelij moet hier een einde aan maken.

Theo Mulder, mede-eigenaar van het gelijknamige fouragebedrijf in Kollumerzwaag en al jaren een vurig pleitbezorger van een bodemvriendelijke landbouw, hoopt deze patselling doorbroken te hebben met een nieuwe doorzaaimachine. Deze is zijn opdracht ontwikkeld en gemaakt door de ondernemers Siebe Kinderman uit Feanwâlden en Klaas Westerhof uit Oentsjerk.

De machine, omgedoopt tot de AMW Optie Seeder, snijdt tien centimeter brede strookje graszode los waar het zaad wordt ingebracht. Door dit snijden worden ook de graswortels gekortwiekt en dat zet de groei van het gras op achterstand. Daardoor krijgen de kruiden en de klavers juist de ruimte om tot wasdom te komen. Een proef vorig jaar zomer bij een boer in Twijzelerheide leverde het gewenste succes op.

Ook tegengeluiden
Kinderman, Westerhof en Mulder hopen vele Optie Seeders te verkopen en te verhuren, maar de reacties onder de boeren gistermiddag op de Dairy Campus waren niet onverdeeld positief. ,,Het is nat en dan trekt de machine toch wel flinke sporen in deze zware klei. Bij droogte krijg je dan scheuren in het land”, verklaart melkveehouder Johannes Oenema uit It Heidenskip.

Een hectare doorzaaien kost circa 225 euro uitgaande van 10 kilo kruidenzaad en 3 kilo klaverzaad, aldus Mulder. Volgens boer Albrecht Finnema uit Warstiens is de kunst om de kruiden langere tijd in het grasland te houden. ,,Vaak houden ze het een jaar vol, maar dan worden ze toch weggeconcurreerd.” Volgens weidegangspecialist Peter Takens is dit probleem te verhelpen door een dubbele hoeveelheid kruiden te gebruiken. ,,Dat maakt het wel duurder, maar boer en burger hebben er langer plezier van.”


Casus: puinhoop in de uitloop

28-02-2019 - 0 reacties Kippen eten van nature zaden, kruiden, wormen en insecten. Het zijn dus alleseters, net zoals wij mensen. Maar soms eten kippen wel hele vreemde voorwerpen, met alle gevolgen van dien.


De visie van: Michel Driessen

15-02-2019 - 0 reacties Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot drastisch naar beneden. Het Rotterdamse familiebedrijf in kruiden en specerijen Verstegen ziet in het aanleggen van voedselbossen het antwoord op de vraag naar verduurzaming. Maar wat zijn voedselbossen en hoe werken ze? Ceo Michel Driessen, de vierde generatie aan het roer bij Verstegen, geeft uitleg. Deze nieuwe rubriek is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Colruyt ontwikkelt eigen vertical farm voor kruiden

03-12-2018 - 0 reacties De Belgische retailorganisatie Colruyt Group ontwikkelt een eigen vertical farm voor de teelt van kruiden. In het najaar van 2019 wil de Belgische supermarktketen starten met de verkoop van de eerste kruiden uit de vertical farm bij winkelformule Bio-Planet. De kruiden worden verkocht onder het eigen huismerk Boni Selection, dat sterk inzet op een duurzaam assortiment.


Belgisch Colruyt ontwikkelt vertical farm

02-12-2018 - 0 reacties De Belgische Colruyt Group ontwikkelt een eigen vertical farm voor de teelt van kruiden. In het najaar van 2019 start de retailorganisatie met de verkoop van deze kruiden in haar biologische winkelformule Bio-Planet.


Consument kiest vaker voor plantaardige optie in ontbijtgranen, frisdranken en snacks

02-11-2018 - 0 reacties Innovaties met plantaardige ingrediënten doen het goed. Door de groeiende interesse van consumenten in gezondheid, duurzaamheid en ethiek stijgt de populariteit van plantaardige ingrediënten en producten. Innova Market Insights meldt dat plantaardige productclaims tussen 2013 en 2017 wereldwijd met 62% zijn toegenomen. De groei zit vooral in plantaardige eiwitten, zoetstoffen, kruiden en specerijen, en kleurende voedingsmiddelen. Dit artikel is verschenen in VMT 13 van 2 november 2018.


‘De toevoeging van kruiden aan Twix Speculoos was uitdaging’

27-09-2018 - 0 reacties Het idee voor een Twix Speculoos was al jaren geleden geboren, maar het duurde toch nog twee jaar voordat het product op de markt komt. Het is de bedoeling dat de ‘warme’ herfsteditie aan pepernoten doet denken.


Geen toegevoegde suikers en zout in nieuwe varianten rode kool met appel en bieten van Hak

26-09-2018 - 0 reacties HAK zet een nieuwe receptuur neer voor rode kool met appel en rode bieten. In de verbeterde samenstelling zitten er in de groenteconserven geen toegevoegde suikers en zout. Ze bevatten alleen nog ingrediënten als kruiden, specerijen en azijn.


Nepluvi: ‘NVWA schetst onjuist en onvolledig beeld’

21-09-2018 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in de naleefmonitor met naam en toenaam aan hoe individuele pluimveeslachterijen presteren op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn. De Nederlandse vereniging van de pluimveevleesindustrie Nepluvi heeft daar geen problemen mee maar stelt dat de gegevens die over bedrijven naar buiten brengt niet correct zijn en een onvolledig beeld geven.

Bij een schuurbrand aan de Jipsingboertangerweg in Jipsingboertange zijn vrijdagmiddag vier kalfjes omgekomen.

Op dinsdag 18 september hebben vrijwilligers van werkgroep weidevogels van IVN Amstelveen samen met schoolkinderen uit Amstelveen een kruiden en bloemenstrook ingezaaid van 2 meter breed en circa 4 kilometer in de Bovenkerkerpolder in Amstelland. Dat gebeurde langs de weilanden van 10 boeren die samenwerken binnen de coöperatie Amstelland Natuurzuivel. Als de strook straks in de lente in bloei staat kunnen de jonge weidevogels hier ongestoord rondscharrelen en insecten kunnen er voedsel vinden in de vorm van nectar.

DEURNE - Het rijk moet er alles aan doen om te voorkomen dat er net als in de jaren negentig varkens moeten worden geruimd. Beelden van deze operatie staan veel mensen nog op het netvlies. Burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne schrijven dit aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

“We zitten in een impasse.” De Britse premier Theresa May was vandaag, een dag na haar nederlaag op de Europese top in Salzburg, nog altijd stomverbaasd over de reactie van de Europese Unie op haar plan voor een brexit.

Ds. W. Pieters, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) te Garderen, heeft het beroep aangenomen dat op hem was uitgebracht door de hhg te Elspeet.

TILBURG - Na twee recente faillissementen in de kleinschalige zorg in de regio Tilburg is het nu ook voor Harten Zorg Brabant, opvolger van het in opspraak geraakte RegioZorg Zuid in Goirle, over en uit.

DEN BOSCH - De Ombudscommissie van Den Bosch moet op zoek naar een opvolger van secretaris Yvette Nass. Zij is donderdag benoemd tot nieuwe jeugdombudsman van Den Haag en Leidschendam-Voorburg.

Giga-ambitieus begon FC Den Bosch aan het seizoen. Echter volgde een wisselende competitiestart. Met twee zeges, één gelijkspel en twee nederlagen is een constante nog niet te vinden. De ploeg van Wil Boessen zal vrijdagavond willen aanhaken bij de subtop. Dan moet er afgerekend worden met Almere City, dat zesde staat.

VEGHEL - UITpunt & Toerisme Veghel houdt op zaterdag 6 oktober weer een boottocht door de historische haven van Veghel. De tocht wordt in samenwerking met Rondvaartbedrijf Kuijpers en Heemkundekring Vehchele georganiseerd.

TOP Oss kende een goede start van het seizoen. Met tien uit vijf heerst tevredenheid bij de manschappen van trainer Klaas Wels. De zege bij FC Twente zorgde daarbij voor landelijke aandacht. In speelronde zes wacht wederom een 'grootmacht'. Sparta komt namelijk richting Oss. De Spartanen liepen vooralsnog slechts één keer tegen puntverlies aan en staan derde op de ranglijst. Beide ploegen zullen stilstaan bij het drama in Oss, wat zich donderdag afspeelde.

RKC begon het seizoen furieus. Met twee overwinningen voerde hosanna de boventoon. Inmiddels zijn de Waalwijkers echter weer terug op aarde. Nederlagen tegen Sparta, Cambuur en Roda JC kregen de voeten terug op de grond. Vrijdagavond ontvangt de ploeg van Fred Grim de beloftenploeg van AZ. Om aansluiting bij het linkerrijtje te houden, volstaat enkel een zege.

Interim-hoofdredacteur Hans Laroes heeft de omroep KRO-NCRV verlaten. Zijn contract liep nog tot 1 januari, maar er is ‘gezamenlijk’ besloten eerder te stoppen, zo vertelt Laroes aan deze website. Hij was de afgelopen tijd druk met de omstreden reorganisatie van de afdeling journalistiek bij de omroep. Zo worden er banen geschrapt bij Brandpunt+.

EINDHOVEN - Alle zes de Brabantse clubs komen vrijdagavond om 20.00 uur in actie tijdens de zesde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. Top Oss ontvangt Sparta Rotterdam, RKC neemt het op tegen Jong AZ en het puntloze FC Eindhoven gaat op bezoek bij Roda JC. Verder nog de volgende wedstrijden: Jong PSV-FC Volendam, Helmond Sport-NEC en FC Den Bosch-Almere City. Volg hieronder LIVE het scoreverloop van de zes wedstrijden.


Abonnementsservice voor kruidenplanten

09-08-2018 - 0 reacties Neem drie ondernemers uit Amsterdam, een flinke dosis plantenkennis, een mooi seed-investering en oh ja...voeg wat kruiden toe. Et volia; een heuse Amsterdamse abonnementsservice voor kruidenplanten. Handig voor hotels en restaurants, dachten de drie ondernemers uit Amsterdam. Met start-up Hrbs leveren zij inmiddels aan grote klanten, zoals De Bijenkorf en PWC.