Loonbedrijven

Volg al het nieuws over Loonbedrijven, een van de 18049 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Loonbedrijven nieuwsbrief.

Loonbedrijven nieuws

Loonbedrijven uit Enter en Den Ham ruziën over verkochte maishakselaar ‘die niet deugt’

11-12-2020 - 15 reacties DEN HAM/ENTER - Het komt vermoedelijk niet meer goed tussen twee Twentse agrarische ondernemers. Loonbedrijf J.B. ter Steege uit Enter en de Wetering Groep uit Den Ham hebben fikse ruzie gekregen over de verkoop van een maishakselaar.


Twentse loonbedrijven alert op gps-dieven: ‘Honden, daar hebben ze een hekel aan’

01-08-2020 - 4 reacties ENSCHEDE - Meer dan 200 keer is er afgelopen jaar in Oost-Nederland een kostbaar gps-systeem uit een landbouwmachine gestolen. Het werk van mobiele bendes, die de apparatuur verkopen in Oost-Europa. Loonbedrijven in Twente zijn alert. En de honden op het erf ook.


Cumela wil meer politiecapaciteit in buitengebied om gps-diefstallen aan te pakken

02-07-2020 - 0 reacties Bij Cumela-bedrijven is in 2019 en 2020 al voor ruim twee miljoen euro aan schade ontstaan door gestolen gps-apparatuur. Dat meldt de branchevereniging. Cumela wil dat er vanuit de politiek meer aandacht komt voor het opsporen ‘criminele bendes die door het buitengebied trekken’ en pleit voor meer politiecapaciteit op het platteland.„Uit de gegevens die wij via onze leden verzamelen blijkt dat in 2019 en 2020 bij ruim veertig agrarische loonbedrijven voor ruim 2 miljoen aan schade is ontstaan. Stijgende verzekeringspremies zijn hier niet in meegenomen. De landelijke schadecijfers zijn…


Diverse loonbedrijven melden zich om schade op Malieveld te herstellen

18-10-2019 - 0 reacties Diverse loonbedrijven hebben zich gemeld bij de organisator van het landelijke boerenprotest Farmers Defence Force (FDF) om de schade op het Malieveld in Den Haag te herstellen, zegt een woordvoerder van de organisatie vrijdag in gesprek met NU.nl.


Boeren willen schade op Malieveld herstellen

18-10-2019 - 0 reacties Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force (FDF) hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.


Fotoserie: Groeiende belangstelling voor uienteelt op Limburgse löss

25-09-2019 - 0 reacties In samenwerking met Hazera hield Steins Gewasverzorging een uienrasssen- en rooidemonstratie op een perceel met Dormo-zaauieen. De loonbedrijven Damoiseaux uit Schinnen, Schnackers uit Landgraaf en Cerfontaine uit Berg en Terblijt toonden hun rooiers.


‘Boer wil niet betalen voor lichte machines’

30-08-2019 - 0 reacties Voor veel boeren is bodemverdichting een zorg, maar ze willen niet extra geld voor machines betalen om het tegen te gaan. Dat blijkt uit een peiling van Agrio onder 59 Nederlandse loonbedrijven.


‘Boer wil niet betalen voor lichte machines’

30-08-2019 - 0 reacties Voor veel boeren is bodemverdichting een zorg, maar ze willen niet extra geld voor machines betalen om het tegen te gaan. Dat blijkt uit een peiling van Agrio onder 59 Nederlandse loonbedrijven.


Loonbedrijven in Groene Hart gaan samenwerken

13-08-2019 - 0 reacties De vier loonbedrijven Gebr. Van der Poel, Loonbedrijf J.M. van Vliet, HKA-Nieuwkoop en RVR Loonbedrijf gaan samenwerken onder de naam Bodemkracht. De bedrijven zijn werkzaam in het Groene Hart.


Boeren zoeken naar structurele oplossingen tegen droogte

06-08-2019 - 0 reacties Voor het tweede jaar op rij beleven we een droge, warme zomer. Fijn voor de vakantieganger die in eigen land blijft, behoorlijk problematisch voor de boeren. Hun gewassen hebben flink te lijden onder de droogte. Boeren en waterschappen zoeken dan ook naar oplossingen voor de korte én de lange termijn.
Harmannus Begeman is zo'n boer. Op zijn akkers in het Groningse Nieuwe Pekela verbouwt hij onder meer aardappelen, suikerbieten en uien. Tot vorige jaar hoefde hij zijn land nooit te beregenen. Dat veranderde met de droge, warme zomer van 2018. Die was volgens het KNMI de warmste zomer in ruim drie eeuwen.
De droogte had zijn effect op de aardappelen van Begeman, 30 procent van de oogst ging verloren. Met het vooruitzicht op meer warme zomers heeft hij ervoor gekozen te investeren in een eigen beregeningssysteem.
Hij liet het zien aan onze verslaggever:
Volgens coöperatie Agrifirm is Begeman niet de enige. Veel boeren kiezen er dit jaar voor beregeningsapparatuur te kopen. Op deze manier zijn ze niet afhankelijk van de loonbedrijven die de apparatuur verhuren.
Het gaat om een behoorlijke investering voor de Groningse agrariër, van zo'n 80.000 euro. Die moet hij er de komende jaren uit zien te halen. Toch hoopt Begeman niet dat alle toekomstige zomers zo droog zijn als deze. "Eigenlijk heb ik liever dat ik hem in de schuur kan laten staan. De aanschafkosten zijn één, maar bij ieder uur dat je draait, komen ook nog kosten kijken: brandstof, afschrijving en onderhoud."
Het beregenen van het land met oppervlaktewater is op dit moment niet overal in Nederland toegestaan. Vanwege de droogte gelden er voornamelijk in het zuiden en oosten van het land onttrekkingsverboden. Dat betekent dat er geen oppervlaktewater mag worden gebruikt.
Om dat te kunnen ondervangen is in Haaksbergen een proef bezig van Waterschap Vechtstromen. Zijn land wordt van onderaf bewaterd. Dat gebeurt niet met grond- of oppervlaktewater, maar met effluent. Dat is door de rioolwaterzuivering voor 95 procent gezuiverd restwater.
10 procent meer opbrengst
Wat blijft er dan in het water achter? "Je moet denken aan ziekteverwekkers, maar ook restanten van geneesmiddelen", vertelt Ruud Bartholomeus, die als hydroloog betrokken is bij de proef die sinds 2011 loopt.
Vanaf 2015 wordt er in de proef restwater van de rioolwaterzuivering gebruikt. Normaal gesproken wordt dit water in het oppervlaktewater geloosd. Nu gaat het direct naar het land van de boer waar het via een drainagesysteem ondergronds wordt geïnfiltreerd.
"Wat we hier onderzoeken is of die stoffen door de planten worden opgenomen. En wat het effect is voor het grondwater." Volgens Bartholomeus is vervuiling van het grondwater met microverontreinigingen een risico.
Bij succes zou er in de toekomst kunnen worden gekeken of het gezuiverde restwater van rioolwaterzuiveringen en industrieën direct naar de boeren kan. Er zou dan wel een buizennetwerk naar de akkers moeten worden aangelegd. Voor de boeren zou het in ieder geval interessant zijn. De opbrengt van de agrariër die meedoet aan de proef ligt al jaren zo'n 10 procent hoger dan bij zijn collega's in de regio.


Na maïs ook het gras volledig in loonwerk?

06-08-2019 - 0 reacties Een aantal loonbedrijven in Nederland onderzoeken de mogelijkheden om niet alleen de maisteelt maar ook het graslandbeheer volledig van de melkveehouder over te nemen. De veehouder verdient daardoor meer in de stal, en de loonwerker haalt meerwaarde van het land. 


Run op pompen voor muizenbestrijding

11-07-2019 - 0 reacties Steeds meer boeren in Zuidwest-Friesland schaffen pompen en worteldoeken aan, zodat ze hun land onder water kunnen zetten tegen muizen. Dat melden plaatselijke mechanisatie- en loonbedrijven.


Gps-diefstal houdt sector in zijn greep

04-06-2019 - 0 reacties De schrik zit er bij veel loonbedrijven en akkerbouwers goed in. In april kwamen er meldingen uit Zeeland, Noord-Brabant en Groningen en 1 maand later worden steeds meer bedrijven getroffen door gps-diefstal. De politiek en loonwerkorganisatie Cumela roepen de politie op actie te ondernemen.


Nieuwe golf van gps-diefstal teistert bedrijven

17-04-2019 - 0 reacties Terwijl boeren en loonbedrijven druk zijn op het land, is het dievengilde weer actief. Aan het begin van april werden in de provincie Zeeland een aantal gps-systemen van John Deere gestolen. Vervolgens werden ook bedrijven in West-Brabant getroffen, en ook in Noord-Nederland wordt melding gemaakt van diefstal.


Video: vroege bio-peen en uien zaaien in Flevoland

14-03-2019 - 0 reacties De loonbedrijven Breure, Heyboer en Van Unen zaaiden in februari de eerste percelen vroege uien en biologische peen op enkele percelen in Flevoland. Het zaaien van de uien verliep ondanks de vroegheid prima, zegt Peter Greensides van loonbedrijf Breure.


Nieuwe Versum CVXDrive combineert voordelen van CVT, eersteklas specificaties en compacte afmetingen

27-02-2019 - 0 reacties De toptechnologie van de Continu variabele transmissie van Case IH nu ook verkrijgbaar voor lagere vermogensklassen / Vier tractoren met (max.) 100-140 pk passen tussen Luxxum- en Maxxum-series / Nieuwe vormgeving komt overeen met grotere Case IH-modellen / Premium specificaties met een hydraulisch CCLS-systeem  Voor gemengde bedrijven, middelgrote tot grote melkveebedrijven, groenten-en boomkwekerijen en loonbedrijven die een compacte CVT-tractor in de vermogensklasse van (max.) 100-140 pk zoeken, wordt een nieuwe optie beschikbaar gesteld met de introductie van de…


Sleepvoetbemester blijft, regelgeving niet

19-12-2018 - 0 reacties Voor melkvee- en loonbedrijven op klei- en veengrond is het 'sleepvoetverbod' een heet hangijzer. Wat de exacte gevolgen zijn van het verbod maakt landbouwminister Carola Schouten dinsdag 19 december duidelijk middels een Kamerbrief. Ook na 1 januari 2019 blijft de bemester, maar de regelgeving verandert wel.


Je hebt elkaar echt volle bak nodig

16-12-2018 - 14 reacties Hoewel bij veel loonbedrijven het agrarisch loonwerk alleen maar afneemt, neemt dit werk bij HABO Noordeloos elk jaar toe. Het bedrijf bestaat dit jaar dertig jaar. Het geheim? Met alles de eerste zijn en personeel dat elkaar door en door kent. „We staan dag en nacht voor elkaar klaar". Maak voordelig kennis met Trekkerweb. Ja, ik wil Trekkerweb het hele jaar ontvangen voor € 37,50. Inclusief gratis Trekkerweb pet.  agrio.nl/trekkerweb-actie/


Vantage Agrometius introduceert LogMaster

10-12-2018 - 0 reacties Voor veel landbouw- en loonbedrijven zijn brandstof- en loonkosten twee hoge kostenposten. Door efficinte inzet van mens en machine is winst te behalen. Om dit mogelijk te maken en om de registratie van gemaakte uren en bewerkte hectares te vereenvoudigen introduceert Vantage Agrometius LogMaster.


Vantage Agrometius introduceert LogMaster

08-12-2018 - 0 reacties LogMaster registreert spuitdruk, bewerkte hectares, motordata en GPS-posities voor efficiënt plannen, werken en registreren van veldwerkzaamheden. Voor veel landbouw- en loonbedrijven zijn brandstof- en loonkosten twee hoge kostenposten. Door efficiënte inzet van mens en machine is winst te behalen. Om dit mogelijk te maken en om de registratie van gemaakte uren en bewerkte hectares te vereenvoudigen introduceert Vantage Agrometius LogMaster. LogMaster is een datalogger die onder andere motordata, bewerkte hectares, bewerkingstijd en GPS-posities registreert. Dankzij de overzichtelijke…