Maaien

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Maaien. Maaien is een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Maaien nieuws

130.000 euro voor beter beschermen akker- en weidevogels

16-03-2021 - 0 reacties Landschapsbeheer Drenthe krijgt 130.000 subsidie van de Provincie Drenthe om samen met boeren en vrijwilligers bedreigde akker- en weidevogels beter te beschermen. Met het geld kunnen maatregelen worden genomen zoals zoals het uitstellen van maaien, het plaatsen van nestbeschermers en roofdierwerende rasters.


Boer mag niet meer zomaar zijn land op

03-03-2021 - 63 reacties LEEUWARDEN - Iedere keer dat ze maaien, bemesten of beweiden moeten boeren hun land eerst laten controleren op weidevogelnesten. Een plan hiervoor van de provincie stuit op verzet. ,,We wolle net plysjemannen wurde.”


Maaien, plaggen, dempen en kalk in strijd tegen stikstof in Dwingelderveld

23-11-2020 - 27 reacties DWINGELOO - Staatsbosbeheer gaat de hoge stikstofconcentraties in het nationaal park Dwingelderveld te lijf met maaien, plaggen, het strooien van kalk en het dempen van sloten.


Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

06-11-2020 - 41 reacties Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om überhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.


Moeraslanden maaien met pistenbully’s uit Oostenrijk: ‘Tractor zakt hier na een paar meter al weg’

16-09-2020 - 0 reacties Als de grond zó nat en modderig is dat een trekker er na een paar meter in wegzakt, wordt Johan Noordhuis uit het Drentse Ruinen gebeld. Met zijn omgebouwde pistenbully, die eerder actief was in de Oostenrijkse bergen, maait hij voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten moeraslanden in de regio.


Tynaarlo geeft ruim baan aan bloemen, bijen en bomen

22-06-2020 - 0 reacties VRIES - Een bloemenpracht in elke berm door minder efficiënt maaien. Meer bijen, meer insecten en een gevarieerder bomenbestand. De gemeente Tynaarlo heeft grootse plannen om in de hele gemeente de natuur gevarieerder te maken.


Partij voor de Dieren wil maaiverbod in Leiden tijdens droge periodes

02-06-2020 - 0 reacties De Partij voor de Dieren dringt er bij het Leidse stadsbestuur op aan om niet te maaien tijdens periodes van grote droogte. Volgens fractievoorzitter Martine van Schaik kan het huidige intensieve maaibeleid schadelijk zijn voor het gras en de biodiversiteit.


Slagmaaier B.A.B. BAMPS vs klepmaaier

29-05-2020 - 6 reacties Wij zijn in bezit van een slagmaaier van merk B.A.B. BAMPS (professionele machine). Thans zouden wij deze slagmaaier willen vervangen door een (verstek)klepelmaaier. Met de slagmaaier maaien wij in de plantages tussen de fruitbomen (dus ook kleinhout wordt ermee gemaaid) en weides uitbloten. Met de klepelmaaier zouden we hetzelfde gaan doen, enkel daar zouden we dan ook nog grachten en taluds mee willen maaien. Is het nuttig om de slagmaaier aan te houden of niet? Kan iemand het verschil uitleggen van slagmaaier vs klepelmaaier? Is het maaibeeld van een slagmaaier mooier dan dat van een klepelmaaier? Graag alle relevante informatie, waarvoor alvast bedankt!


Meer biodiversiteit door ecologisch maaien

14-05-2020 - 0 reacties „Welkom, bijen, waterjuffers, hommels en andere insecten!” Deze kop in de Barneveldse Krant trok begin deze maand de aandacht. Het bericht ging over een proef met ecologisch maaibeheer. Welkom, gemeente Barneveld, in de club bermbeheerders die al natuurvriendelijker maait.


'Milieuvriendelijke boeren hebben steun en zekerheid nodig'

25-02-2020 - 1 reacties Ongeveer de helft van de boeren is bereid om meer te doen voor het milieu. Maar ze hebben dan wel extra steun en zekerheid nodig, zeggen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam na onderzoek.


Fluisterstil het gras maaien met een 'mean green mower'

30-10-2019 - 0 reacties BURGUM - Groenbedrijven zijn de hele dag bezig met de natuur. Maar voor het onderhoud is lawaaiig en vervuilend materieel nodig. Vreemd, vindt Mark van der Wal. Hij zocht en vond een alternatief voor de grasmaaier op diesel.


Antonio Carraro MACH 4 rupstrekker

04-10-2019 - 0 reacties Maaien op moerasrond met Antonio Carraro Mach 4  rupstrekker De MACH 4 is een hele bijzondere rupstrekker. In plaats van twee rupsen is de trekker voorzien van vier rupsen. Daardoor volgt de trekker beter het terrein en is de wendbaarheid beter. De wendbaarheid wordt nog eens vergroot, doordat de trekker voorzien is van knikbesturing. De motor levert een vermogen van 87 pk en op de weg kan de trekker tot 40 km/ h. Door de rubber rupsen hoeft de trekker niet op een aanhanger getransporteerd te worden. Ook deze trekker heeft het unieke omkeersyteem, waardoor de MACH…


Video: Proefdraaien met nieuwe hennepkooi

19-09-2019 - 0 reacties HempFlax uit Oude Pekela is aan het proefdraaien met een Claas 950 hakselaar die is voorzien van een nieuwe hennepkooi en -maaibord. Deze combinatie kan in één werkgang de toppen afknippen en de hennepstengels maaien.


Gras direct op zwad maaien

16-09-2019 - 0 reacties Met een Fendt 924 en een Pöttinger-triplemaaier het gras maaien en direct op zwad leggen.


Oogsten van kikkererwten is geen peulenschil

16-09-2019 - 0 reacties Pieter Risseeuw teelt voor het tweede jaar kikkererwten. De oogst is niet simpel: eerst maaien en na een week droog weer dorsen. Dorsen van stam lukt niet omdat het gewas bij koelere nachten weer begint te bloeien.


Krone demo te Hoogeloon

04-09-2019 - 0 reacties De gehele serie Krone producten stond mooi opgesteld voor de demo. Vanaf 19.00 uur tot in de donkerte 21.00 uur kon men in 2 uur tijd zien maaien, schudden, harken, oprapen, persen en hakselen van het gras. Waarbij van elke gedemonstreerde machine apart uitleg werd gegeven. Een goed geoliede demo.


Deutz-Fahr Agrostar 6.08 dijken maaien in de Emmapolder

01-09-2019 - 0 reacties  Dijken maaien door melkveebedrijf Tettemaheerd een klusje waar je even goed je verstand moet gebruiken met het maaien een misser is zo gemaakt


Simplicity vult het programma aan

09-08-2019 - 0 reacties Simplicity breidt het programma van 12 types zitmaaiers en zero turns uit met drie geheel nieuwe modellen. De vijf modellen zero turns worden gecompleteerd met het type SZT 105, deze heeft een B&S 20 pk 2-cilinder Intek-motor en een gelast stalen maaidek met een maaibreedte van 92 cm.De zitmaaierlijn krijgt een 5e model: de SLT 275 met een B&S 23 pk Professional 2-cilinder, gelast stalen maaidek met een maaibreedte van 122 cm en is standaard uitgerust met een Eliminator™ mulchsysteem. Deze is om te zetten naar achterlossend maaien. Tevens veersysteem achter.


Hempflax hennep maaien met John Deere T660i

06-08-2019 - 0 reacties De combine is uitgevoerd met een DoubleCut-module, ontwikkeld in een samenwerking tussen Groenoord en Hempflax. De DoubleCut is ontwikkeld om in één werkgang de stengel en de toppen van de hennepplant te oogsten en te separeren. De stengel wordt daarbij gesneden in stukken van 60 cm voor optimale verwerking van de vezel en de toppen komen in de aangebouwde loswagen. Meer informatie hempflax.com/


Akker in brand tijdens het maaien

04-08-2019 - 0 reacties Tijdens het maaien is zondagmiddag brand ontstaan op een akker in Ell.