Loonwerk

Recente nieuwsberichten m.b.t. Loonwerk

SoilMate bodemvochtsensor meet ieder uur

15-05-2017 -

AppsforAgri brengt wat nieuws op de markt, de SoilMate bodemvochtsensor. Simpel, slim en makkelijk in het gebruik. Bodemvocht is een van de ...


CAO overleg voor loonwerkers gaat volgende ronde in

08-05-2017 -

De onderhandelingen voor de cao Loonwerk zijn in april begonnen. Er zijn inmiddels 3 onderhandelingsrondes geweest. Er is gesproken over garantiebanen, dispensatie van cao-bepalingen, seniorenregeling, vakbondscontributie, arbeidstijden en medezeggenschap, reistijden en loonbod. De werkgevers hebben een loonsverhoging van 2,5% over 2 jaar geboden. FNV Agrarisch Groen wil 2,5% over één jaar. De vierde onderhandelingsronde is vrijdag 19 mei.


Persoonlijke toekomstvisie

04-03-2017 -

Ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie prikkers denken over de komende 10 jaar hoe en op welke manier jullie je bedrijf voortzetten, sterker maken of wat dan ook.

Ik ga gewoon verder, groei is niet mijn doel maar een middel. Nog geen zekerheid over of en als er opvolgers zijn. Ik ben niet bang voor de ontwikkelingen in Zuivel land. Zelf denk ik dat we over 10 jaar zover zijn wat we nu biologisch noemen of in iedere geval er tegenaan zit. Ook denk ik dat we twee of meer melkstromingen hebben, bulkmelk en melk voor een speciaal soort markt. Prijsverschil zal daarin niet echt groot zijn maar de fluctuaties van die laatste melkstroom zal minder zijn en daardoor minder stressvol, tegelijk ook minder verrassend. In de bulksegmentbedrijven voorzie ik nog 100% financieringen door de bank en bij de tweede groep ook crowdfunding door maatschappelijke organisaties. Ik denk dat mijn weg bij de tweede groep ligt. Maximaal 120-140 gve of aantallen op mijn bedrijf met externe hulp door middel van loonwerk of derden voor specifieke werkzaamheden of om de pieken op te vangen.

Zoiets dus, en jullie?


Bijna 900 melkveebedrijven zijn ook loonbedrijven

14-02-2017 -

Van de 4628 melkveehouderijen die in 2016 neveninkomsten hadden, gerelateerd aan het eigen bedrijf, waren er 889 actief in het loonwerk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Tebbe Breedstrooier - Hoe zijn jullie ervaringen?

15-01-2017 -

Hallo allemaal,

Voor ons vleesveebedrijf en loonwerktak zijn we aan het orienteren naar een breedstrooier.

Diverse merken bekeken maar Tebbe en Strautmann vallen wel erg op.

We verlangen naar een robuuste, betrouwbare en degelijke loonwerk breedstrooier met schijven om ook compost te strooien.

Trekker van 160 pk zal de strooier gaan aandrijven. Wat voor grootte weten we nog niet precies. Ivm veengrond in de buurt moet het geheel ook weer niet te zwaar zijn.

Nu is mijn vraag, hoe zijn jullie ervaringen met deze 2 merken? En wat zijn + en - punten?


Even voorstellen: Boemang

04-01-2017 -

Heb zelf veel met tractoren gewerkt, vanuit het loonwerk ben ik op de vrachtwagen gegaan.
Na ruim 30 jaar heb ik helaas afscheid genomen als vrachtwagen chauffeur.
Ben nu werkzaam in een groot magazijn, neemt niet weg dat nog passie voor tractoren en vrachtwagens heb.
Werk nog wel regelmatig en voor de hobby bij een klein bedrijf waar ik wat onderhoud doe en wat grasmaaien.


Loonbedrijf Stuut in de maïs met een nieuwe Krone BiG X 600

21-12-2016 -

Loonbedrijf Stuut in de maïs met een nieuwe Krone BiG X 600 Loonbedrijf Stuut uit Zevenhuizen (Groningen) in de mais met een BiG X 600 met een EasyCollect 600-3 maisbek. Loonbedrijf Stuut is onder andere actief in het Agrarisch Loonwerk, Grondverzet en Transport en gebruikt daarvoor diverse Krone machines waaronder de grootpakpersen, zelfrijdende maaiers BiG M en de zelfrijdende veldhakelaars met EasyCollect maisbek. Stuut heeft dit jaar met zijn 2 Krone hakselaars in totaal 650 hectare mais geoogst onder optimale omstandigheden. De oogst was dan ook gemiddeld en de oogstomstandigheden…


John deere 6250R bij de Groenoord Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen

21-12-2016 -

John deere 6250R bij de Groenoord Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen Groenoord Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen Tijdens de Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen van woensdag 21 t/m vrijdag 23 december vindt u veel verschillende oplossingen die helpen bij de uitvoering van uw werkzaamheden. Daarnaast zijn er diverse andere aan de sector verbonden bedrijven aanwezig op de Innovatiedagen om u te assiteren, adviseren en innoveren op het gebied van diervoeding, agrarisch personeel, gewasbescherming, banden, loonwerk, ventilatie en nog veel meer. Net als tijdens…


Groenoord Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen

13-12-2016 -

Groenoord Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen Tijdens de Innovatiedagen in de TT-Hall in Assen van woensdag 21 t/m vrijdag 23 december vindt u veel verschillende oplossingen die helpen bij de uitvoering van uw werkzaamheden. Daarnaast zijn er diverse andere aan de sector verbonden bedrijven aanwezig op de Innovatiedagen om u te assiteren, adviseren en innoveren op het gebied van diervoeding, agrarisch personeel, gewasbescherming, banden, loonwerk, ventilatie en nog veel meer. Net als tijdens de traditionele eindejaarsshow is het parkeren en de entree tijdens de Innovatiedagen…


Lelyland 272 Synchro en Ford 4600 met Kverneland aan het ‘diepploegen’

04-12-2016 -

Lelyland 272 Synchro en Ford 4600 met Kverneland aan het ‘diepploegen’ Door de grote hoeveelheid organische stof moest de Leyland van Doornbos Agrarisch loonwerk de Ford 4600 even een handje helpen om het perceel goed om te krijgen.


Maas Markelo: ‘Specialistische dienstverlening en investeren in precisielandbouw'

18-08-2016 -

Maas Markelo uit de gelijknamige plaats in Overijssel presenteert zichzelf als een vernieuwend, vooruitstrevend en meedenkende dienstverlener op het gebied van agrarisch loonwerk en grondboringen. De agrarische tak is opgezet in 1953 en in 1975 startte het boren van bronnen voor brandputten, beregeningsbronnen en ten behoeve van eigen watervoorziening. Zo’n 85% van de omzet is afkomstig uit agrarisch loonwerk. Het bedrijf is eigendom van en wordt geleid door vader Wouter en zoon Richard Maas.


Hiep hiep hoera, kosten loonwerker zakken door lage olieprijs.

14-12-2014 -

Eindelijk flink lagere olie en brandstofkosten.
Prijzen van loonwerk zijn de laatste jaren wel veel gestegen en kunnen nu weer een stuk omlaag.


Loonwerkers leren voeren

07-11-2014 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">De Cooperatieve Werktuigenvereniging Barlo begint vanaf 1 januari 2015 met het voeren in loonwerk. Om het personeel goed voor te bereiden op het loonwerkvoeren kregen ze afgelopen dinsdag in Aalten (GD) een curus veevoeding van voerspecialist Ard Nijland.


Loonwerkers op zoek naar meer toegevoegde waarde

07-02-2014 -

Ik was vandaag te gast op het Loonwerkcongres in Steenwijk. Het was een hele zit, er waren in totaal 10 presentaties om loonwerkers te prikkelen om hun toegevoegde waarde voor melkveehouders te bewijzen (video's komen later).

PS: Wie raad wat voor Loonwerkersmachine met toegevoegde waarde dit is. Deze machine was speciaal voor het congres overgekomen uit Denemarken:


LOONWERKERS KLAAR VOOR EINDE MELKQUOTERING

05-09-2013 -

Een mooie samenwerking:

Maandag 2 september is de derde zelfrijdende voermengwagen voor loonwerk in Noord Holland afgeleverd. Tevens was deze dag de aftrap van de nieuwe samenwerking tussen loonbedrijf Noord Holland Noord uit Anna Paulowna, Loonvoermengbedrijf Wilfried Smit uit Wognum en Joep Kieft uit Nieuwe Niedorp. Middels deze samenwerking zijn we in staat 7 dagen per week, het gehele jaar, op een vast tijdstip op de dag de melkveehouders werk uit handen te nemen door de koeien te voeren.

Loonbedrijf Noord Holland Noord en Wilfried Smit hebben al enkele jaren ervaring met het voeren van koeien in loonwerk. Joep Kieft heeft inmiddels 20 jaar ervaring in de advisering en verkoop van voer en voeding en managementbegeleiding bij melkveehouders. Door deze samenwerking ontstaat er een unieke combinatie in resultaatgericht loonwerk in Noord Holland.

Melkveehouders maken zich klaar voor 1 april 2015; het einde van het tijdperk (32 jaar) melkquotering. Schaalvergroting zal zich versneld doorzetten. Meer koeien per bedrijf betekent verdere specialisatie; de melkveehouder richt zich op de verzorging en het melken van zijn koeien.

Zaken als het voeren van de koeien wordt dan als eerste uitbesteed. Wij faciliteren de groeiambitie van de moderne melkveehouder, aldus Joep Kieft.


2013 een teleurstellend jaar voor de loonwerksector?

09-08-2013 -

Het lijkt mij juist dat door het droge voorjaar, stabiel en groeizaam weer 2013 voor agrarische loonwerkers een veel beter jaar wordt dan 2012:

Persbericht Cumela:

Helaas staan er in een artikel in Boerderij Vandaag (7 augustus) uitspraken die door CUMELA Nederland gedaan zouden zijn. Als reactie op deze onjuiste publicatie plaatsen we hierbij de juiste informatie in de tekstvorm, zoals door ons tijdig doorgegeven aan de redacteur van het artikel. (artikel 07-08-2013)

Het ziet er naar uit dat 2013 een teleurstellend jaar wordt voor de loonwerksector. De kosten van loonwerkbedrijven blijven stijgen terwijl de gemiddelde omzet per bedrijf gelijk blijft. Voorgaande jaren waren eveneens al teleurstellend en boekten loonwerkers een negatief resultaat.
De cijfers van het eerste halfjaar van 2013 heeft Cumela, brancheorganisatie voor loonwerkers, nog niet volledig doorgerekend. Deze gegevens worden over drie weken verwacht.

Maar een eerste indicatie van de bedrijfsresultaten valt wel te geven: ook 2013 lijkt er voor veel bedrijven niet rooskleurig uit zien.De verwachting is dat de agrarisch loonwerkwerkbedrijven een resultaat boeken in het eerste half jaar van 2013 in lijn met de bedrijfseconomische resultaten waarmee zij 2012 hebben afgesloten. Mits loonwerkbedrijven de gestegen brandstofprijzen en overige kosten zoals assurantiebelastingen, voldoende hebben kunnen door berekenen naar hun klanten. Ans de Bie, teamleider bedrijvenadviseurs van Cumela betwijfelt of loonwerkers kun kosten wel voldoende kunnen laten meewegen in de prijzen. De Bie: "De concurrentie in de loonwerkbranche is groot. Ondernemers zijn daarom huiverig om kostprijsstijgingen volledig door te rekenen naar hun klanten."

Vooral de bedrijven gevestigd in de grensstreek met Belgie hebben hier moeite mee. De Bie schat dat de brandstofprijs van de Nederlandse loonwerkers 40 cent per liter hoger ligt dan de dieselprijs waar de Belgische loonwerkers mee rekenen. "Een flink verschil. De Nederlandse loonwerkers zullen dat niet allemaal zo maar durven door berekenen", aldus De Bie.

Cumela vindt al langer dat loonwerkers de gestegen kosten moeten doorberekenen in de tarieven en ziet al jaren dat de baten niet evenredig mee stijgen met de kosten. De loonwerkers zijn zich volgens de brancheorgansatie wel steeds meer bewust van de vraag of ze de diensten nog wel kostendekkend kunnen aanbieden.In 2012 waren de gestegen brandstofprijzen eveneens de grootste bottleneck voor loonwerkers. Procentureel stegen de brandstofprijzen in 2012 met 6,2 procent. Een flinke stijging. Uit de cijfers blijkt dat 14 procent van de totale kosten van een loonwerker uit brandstofkosten bestaat.

Ook de arbeidskosten stegen vorig jaar met 1,7 procent. De stijging van de arbeidskosten is een stuk lager maar namen in 2012 43,5 procent van de totale kosten voor hun rekening. Een kostenpost dus die zwaar mee telt. Het rendement van de loonwerkbedrijven daalde in 2012 naar min 3,2 procent. In 2011 was het rendement min 2,4 procent. Cumela baseert de berekening op basis van het rendement van 130 bedrijven die hun jaarrekening instuurden over 2012.

Momenteel doet het agrarisch loonwerk het beter dan de bedrijven met grondverzet. Deze laatste groep merkt vanaf vorig jaar een duidelijke terugval van het werkaanbod als gevolg van de economische crisis, waardoor het resultaat flink onder druk is komen te staan.

Bron: cumela.nl/bedrijf-en-economie/…


Tot 7 graden Celsius koeler in de stal

22-07-2013 -

Om productieverlies bij warme dagen tegen te gaan, brengt Marel Loonwerk met Natural Cooling een dunne verfcoating aan op staldaken. De witte laag heeft een reflecterende functie: het zonlicht wordt weerkaatst. Daardoor loopt de temperatuur in stallen veel minder snel op en kan het voor een temperatuurverschil van 7 graden Celsius zorgen.


Video kosten voeren in loonwerk

25-06-2013 -

Vrijdag 21 juni demonstreerde loonwerker Johan Flipsen uit het Brabantse Den Hout de voordelen van het gemengd voeren in loonwerk. Hij nodigde één van de pioniers, Arjan Heersink uit Lintelo (Gld.), uit om dit toe te lichten. Heersink vertelde dat de kosten sterk kunnen variëren, van minimaal 28 cent tot maximaal 40 cent per koe per dag.


Nieuw weidesysteem op basis Ierse ervaring

04-06-2013 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Zowel extensieve als meer intensieve Nederlandse melkveebedrijven kunnen financiële voordelen behalen bij overschakeling naar een nieuw beweidingssysteem dat gebruik maakt van Ierse kennis en ervaring met intensief beweiden. Melkveehouders kunnen de voordelen realiseren door over te schakelen naar een veestapel die in het voorjaar afkalft en door gericht te sturen op lagere kosten voor krachtvoer, loonwerk en machines.


Tarweprijs daalt sinds 1970

11-02-2013 -

Dit verhaal over granen zou ook over melk kunnen gaan.
Lees vooral de laatste regel want dit geldt ook voor melk!

Bron: Boerenbusiness.nl
Tarweprijs daalt sinds 1970
Kostprijs graan klimt verder omhoog
11-02-2013 •
Na fritesaardappelen stijgt ook de kostprijs van tarwe. Dat blijkt uit een berekening van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Duurder zaaizaad, de prijsstijging van gewasbescherming (zowel onkruid als ziekten en plagen), hogere kosten van schonen en drogen, duurdere diesel, hogere tarieven van loonwerk, hogere grondkosten en meer algemene kosten. De kostprijs van graan gaat komend seizoen behoorlijk omhoog en komt uit op 0,27 eurocent.

Tegenover de kostprijs staat een opbrengstprijs die beter is dan een paar jaar geleden, maar om die nu torenhoog te noemen gaat de vakbond te ver, schrijft zij in haar nieuwsbrief van februari. ‘Met opbrengstprijzen van pakweg 0,24 eurocent kun je moeilijk spreken van torenhoge prijzen zoals sommigen beweren. Inderdaad is de graanprijs hoger dan in de beruchte lage-graanprijs-jaren, maar enig historisch inzicht kan geen kwaad.’

Ook ABN Amro stelt in het grondstoffenrapport dat de prijzen van granen in Europa in historisch perspectief eerder te laag zijn dan te hoog. ‘Bij gebruikers bestaat zorg over de hoge grondstofprijzen, ook bij veehouders.’

De langjarige prijsontwikkeling van tarwe in Nederland vertoont een daling, zeker na correctie voor inflatie. In 1973 kostte tarwe 160 euro per ton. In 2010 kostte een ton tarwe ook 160 euro. De reële prijzen zijn dus flink gedaald. Alleen in 2008 en 2011/2012 was sprake van reëel prijsherstel. Volgens de bank is de markt afgelopen decennia gewend geraakt aan lage graanprijzen.