Vuurwerk

Al het Vuurwerk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vuurwerk nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vuurwerk nieuws

500 kilo Winterswijks vuurwerk op boerenerf in Vreden

07-01-2021 - 0 reacties VREDEN / WINTERSWIJK - De Duitse politie heeft vlak voor de jaarwisseling 500 kilo vuurwerk gevonden, die door een Winterswijker was opgeborgen in een zeecontainer op het erf van een boerderij in Vreden. Het gaat om professioneel vuurwerk, dat zonder speciale veiligheidsmaatregelen was opgeslagen.


Honderden vogels dood op straat door vuurwerk

02-01-2021 - 0 reacties Het ziet er uit als een scene uit een horrorfilm. De straten rond het station van Rome lagen met de jaarwisseling bezaaid met dode vogels, veelal spreeuwen. Geen video? Klik hier. De dierenbeschermingsorganisatie OIPA spreekt van een slachting onder de vogels en noemt het afsteken van vuurwerk als oorzaak. In de bewuste buurt staan veel […]


Kijk hier hoe boerenrockband Mooi Wark uitlegt hoe je ongelukken voorkomt bij het carbidschieten

11-12-2020 - 0 reacties Vuurwerk afsteken is verboden tijdens de komende jaarwisseling. Het traditionele carbidschieten is wél toegestaan; al verschilt dat per veiligheidsregio en gemeente. Boerenrockband Mooi Wark legt in een video uit hoe je voorkomt dat er ongelukken gebeuren bij het carbidschieten en hoe je recht doet aan deze mooie traditie? Deze video is onderdeel van de zesde editie van de carbidcampagne ‘Wie is de BOCK?’.


Run op carbid in de Achterhoek: 'Het gaat veel harder dan in voorgaande jaren'

24-11-2020 - 0 reacties Nu er in december geen vuurwerk mag worden afgestoken, wint het carbidschieten aan populariteit. Bert Wisselink van De Heide Smid in Halle merkt het in zijn winkel voor open haarden en kachels. Wisselink verkoopt ook carbid en het gaat hard met de voorraad.


Interesse in carbidschieten groeit: kop erbij houden, niet ervoor

18-11-2020 - 0 reacties Nu het vuurwerk in de ban gaat, groeit vanuit heel het land de interesse in carbidschieten, een traditie in Oost-Nederland. Boa’s hebben al alarm geslagen en ook ervaringsdeskundige Henk (58) uit Enschede waarschuwt. „Je moet de kop erbij houden. Niet ervoor.”


Carbidschieten valt niet onder vuurwerkverbod, tot opluchting van liefhebbers: ‘Die knal geeft zo'n kick’

17-11-2020 - 0 reacties OSS/UDEN/VEGHEL - Grote opluchting bij carbidschieters. Het landelijk verbod op vuurwerk komende oud en nieuw, geldt niet voor hen. Verkopers zien de vraag naar carbid exploderen. De vakbond voor BOA's waarschuwt voor de risico's en pleit voor een verbod.


Carbidschiet-stichting waarschuwt voor risico's nu populariteit stijgt

15-11-2020 - 0 reacties Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Het is op meerdere plekken uitverkocht. Liefhebbers zijn blij met de interesse, maar waarschuwen ook. "Carbidschieten is niet ongevaarlijk. Je moet je kop erbij houden en je doet er goed aan de stappen te volgen die ervoor staan", zegt John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe.
Zijn organisatie verenigde zich met andere partijen (als gemeenten en veiligheidsregio's) en samen bedachten ze de campagne BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller). Ze stelden tips op voor carbidschieters.
Zo is het handig om te weten welke regels er gelden in de gemeente waar ze willen carbidschieten. In sommige gemeenten is een vergunning of ontheffing nodig.
Wie voor het eerst gaat carbidschieten, doet er ook goed aan zich in te lezen. "Vraag op de plek waar je gaat carbidschieten hoe het precies werkt en neem iemand mee die het vaker heeft gedaan", zegt Schoonheim.
Daarnaast is het belangrijk dat het materiaal waarmee je gaat carbidschieten goed in elkaar zit. Meestal gebruiken carbidschieters melkbussen. "Die moeten stevig zijn en zonder gaatjes." Het is veiliger om de melkbus af te sluiten met een bal dan met een deksel.
Ook wordt in de campagne geadviseerd om je gehoor goed te beschermen.
Volgens Schoonheim is carbid niet erg gevaarlijk als je goed oplet. "De incidenten ten opzichte van vuurwerk zijn vele malen minder. Je moet je gezond boerenverstand gebruiken. Doe geen gekke dingen. Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is bijvoorbeeld zeer onverstandig. Je moet veel ruimte hebben."
Nadat bekend werd dat het kabinet een vuurwerkverbod wilde instellen, maakten de veiligheidsregio's Gelderland-Oost en IJsselland (Overijssel) bekend carbidschieten met Oud en Nieuw niet te verbieden.
"Volgende week komen Friesland, Groningen en Drenthe met een beslissing. Daar zitten we met smart op te wachten. We staan hoe dan ook achter de beslissing. Als het mag, moeten we teruggaan naar de basis: carbidschieten met een clubje van vier of zes mensen. Lekker knallen en wat eten en drinken."
Nu al bestellingen
Omroep Zeeland sprak met een carbidverkoper, die nu al bestellingen binnen heeft gekregen terwijl dat normaal gesproken pas gebeurt na de kerstdagen.
"Ik verwacht wel veel meer verkoop dan voorgaande jaren, omdat mensen toch graag het oude jaar willen uitknallen", zegt carbidverkoper Adriaan Langebeeke uit Vrouwenpolder. En carbid is veel goedkoper: voor 5 euro koop je een kilo en ben je zo een uur of vijf bezig. Doe dat maar eens met 5 euro vuurwerk; dat, is in een minuut weg."
De interesse in carbidschieten groeit al enkele jaren. "In 2015 werd er tussen de 40.000 en 50.000 kilo carbid verkocht. In 2019 tussen de 80.000 en 90.000." Volgens Schoonheim komt de groei onder meer doordat vuurwerk op Oudejaarsdag normaal gesproken pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken. "Carbidschieten mag overdag ook. Het gebeurt sowieso eigenlijk alleen overdag. In het donker is het lastig en niet zo veilig."
Hij waarschuwt carbidschieters zich aan de regels te houden: "Verknal het nou niet. Hou je aan de regels en wees blij áls we het mogen doen."


Coronanieuws: 'Geen reden om in te grijpen bij nertsenhouderijen'

10-11-2020 - 0 reacties Deskundigen die het kabinet adviseren over het coronavirus zien geen reden om extra maatregelen te nemen bij nertsenhouderijen, nu in Denemarken een mutatie rondgaat die zijn oorsprong vindt bij deze pelsdieren. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.

De Jonge moest komen uitleggen waarom Nederland vasthoudt aan plannen om pas volgend jaar alle nertsenhouderijen te sluiten. In Denemarken raakten onlangs mensen na contact met nertsen besmet me een gemuteerde variant van het coronavirus. Een deel van het land
moest daarom vrijwel volledig op slot.

De deskundigen die het kabinet heeft geraadpleegd zien in Nederland evenwel "geen aanvullende risico's" voor de volksgezondheid, zegt De Jonge. De maatregelen die dit voorjaar al werden genomen nadat in Nederland de eerste besmettingen bij nertsen waren ontdekt, 'zouden
afdoende moeten zijn', aldus de minister.


Kabinet wil vuurwerkverbod, gevolgen carbidschieten onduidelijk

09-11-2020 - 0 reacties Het kabinet wil een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.


Boer Zoekt Vrouw: nog geen vuurwerk in de stallen van boer Annemiek uit Tynaarlo

23-03-2020 - 0 reacties Als je iemand het hof maken moet vergelijken met een springwedstrijd voor paarden, dan lag Steven nu plat op zijn rug in de manege na een weigering, kreeg Jelte strafpunten omdat-ie tijd te weinig had voor het parcours en trippelde Erik parmantig de bak uit met een gouden rozet. Ja, in de stallen van boerin Annemiek in Tynaarlo zijn de kaarten geschud.


Vuurwerk vernielt tunnelkas Oegstgeest

02-01-2020 - 0 reacties Vuurwerk heeft aan de Zwaluwlaan in Oegstgeest op Oudejaarsdag een kunststof tunnelkas met daarin groententeelt vernield. De schade aan de kas en groenten is aanzienlijk. Bij het bestrijden van de brand had de brandweer moeite om bij de brandhaard te komen.
Bekijk hier de foto's bij Sleutelstad.


Luchtkwaliteit boven grote steden zeer slecht

01-01-2020 - 0 reacties BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit boven de vier grote steden en boven de stad Groningen is woensdagmorgen vroeg zeer slecht volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.


Stevige muziek beschermt koeien tegen vuurwerk

31-12-2019 - 34 reacties Melkveehouder Arie Jan Koorevaar uit Goudriaan voert elk jaar bij oud en nieuw een stappenplan door om zijn koeien te beschermen tegen knallend vuurwerk. Zo luisteren de koeien naar stevige muziek. 'Een portie takkeherrie, daar doen ze het goed op.'


RIVM: stook vanavond geen hout, want luchtkwaliteit is al slecht door vuurwerk

31-12-2019 - 0 reacties Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een stookalert afgegeven voor oudejaarsnacht. Het instituut raadt mensen in heel het land af om hout te stoken, omdat de lucht vanavond al verontreinigd is door stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk.


Ferd Grapperhaus begint War on Vuurwerk

28-12-2019 - 0 reacties Dit is het laatste jaar dat we knallen
Video

Vanaf vandaag mag u officieel rotjes, voetzoekers, gillende keukenmeiden en thunderkings kopen. Maar heel veel mensen hebben al illegale shit in huis. Dieptebommen uit België. Panzerfausten uit Duitsland. Kernkoppen uit Polen. Mortiergranaten uit Italië. Want dingen opblazen is nou eenmaal helemaal leuk en een verworven grondrecht waar Onze Ouderen voor gevochten hebben. Niettemin is een groot deel van Nederland wel klaar met die Fallujah-achtige toestanden ieder jaar. Niet alleen brievenbussen en vuilcontainers worden opgeblazen. Maar ook complete gevels van woonhuizen, handen, oogkassen etc. U kunt simpelweg de vrijheid niet aan. Een vrolijk glaasje champagne en een paar vuurpijlen de lucht in schieten is er niet meer bij. Alles moet KaPoTD, en daarom komt Ferd Grapperhaus vandaag met DEZE OORLOGSVERKLARING. Het is leuk geweest. We zagen het al aankomen in de Stijlloze Poll (na de break). Iedereen aan de ranja, een koudvuur sterretje om klokslag 12, en om 00:30 uur naar bed. Fijne jaarwisseling!

Als het dit jaar tijdens oud en nieuw weer onrustig is, sluit minister Graperhaus van Justitie en Veiligheid niet uit dat een totaalverbod op vuurwerk weer op tafel komt. Voor nu wil hij vooral drank- en drugsmisbruik aanpakken.


Vuurwerkcontrole bij grensovergang in De Lutte loopt in de soep door boerenactie

18-12-2019 - 0 reacties DE LUTTE - Een controle op illegaal vuurwerk bij grensovergang De Poppe is gisteren door de boerenacties en miscommunicatie met de Duitse wegbeheerder op een mislukking uitgelopen.


Ganzen en geiten in de stress door vuurwerk, in Schijndel is dat verleden tijd

17-12-2019 - 0 reacties SCHIJNDEL - Ganzen, geiten en schapen die in paniek raken door knallers en ander vuurwerk. In Schijndel behoort dat in drie dierenparken tot het verleden als het goed is, want de gemeente staat vuurwerk afsteken niet meer toe in de buurt van drie parken.


Geen aanhoudingen ondanks stevig protest

16-10-2019 - 0 reacties Ondanks het stevige boerenprotest in Den Haag heeft de politie nog geen aanhoudingen hoeven verrichten. Dat liet een woordvoerster woensdag weten. Honderden boeren verlieten woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein, blokkeerden tramlijnen en staken vuurwerk af.


Boeren blokkeren trams en steken vuurwerk af

16-10-2019 - 0 reacties Massa’s boeren zijn opnieuw op de trekker gestapt om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.


Rentezet ECB: het vuurwerk moet nog komen

13-09-2019 - 0 reacties Het kabinet is woedend op Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), omdat hij de rente weer heeft verlaagd. Anderzijds zou de ECB graag zien dat Nederland de economie door middel van belastingmaatregelen een impuls geeft. Wie heeft er gelijk?