Mestkelder

Volg al het nieuws over Mestkelder, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Mestkelder nieuwsbrief.

Mestkelder nieuws

Veehouder Haaften en gemeente West Betuwe met de hakken in het zand in drugsafvalzaak

09-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG/HAAFTEN – Volgens een veehouder uit Haaften zit er al twee jaar geen spoortje drugsafval meer in zijn mestkelder en probeert de gemeente West-Betuwe hem alleen maar financieel de nek om te draaien door dwangsommen van in totaal 630.000 euro te willen invorderen.


Na 25 jaar duikt gouden ring weer op... in een mestkelder in Meliskerke

03-03-2021 - 0 reacties MELISKERKE - 25 Jaar lang lag een gouden ring in de mestkelder van een boerderij aan de Rapenburgweg 9 bij Meliskerke. Tijdens het schoonmaken van die kelder zag Melisa Mol (23) plotseling iets glinsteren tussen de stukjes beton. Dat bleek de gouden ring te zijn.


Mestkelder nog vol drugsafval: bewoners laten resten mega-methlab op erf ‘gewoon’ liggen

02-11-2020 - 1 reacties DREMPT - De bewoners van de boerderij in het buitengebied van het Achterhoekse Drempt, waar afgelopen voorjaar een groot drugslab is ontmanteld, worden definitief niet vervolgd. Dat betekent volgens justitie niét dat ze niet betrokken zijn geweest of niets wisten van het crystal meth-lab op hun erf.


Veehouderijbedrijf Koopman wil drijfmest uitrijden met 6% droge stof

19-08-2019 - 6 reacties Koeien& Kansen melkveebedrijf Koopman uit het Friese Oudega wil dat de drijfmest in de mestkelder een droge stofgehalte van 6% heeft, alvorens die wordt uitgereden. Voor het mixen van de mest wordt een monster genomen en het droge stofgehalte bepaald. Vervolgens wordt berekend hoeveel water nodig is om de mest te verdunnen tot 6% droge stof. De juiste hoeveelheid water wordt met een watermeter toegevoegd en daarna wordt de mest zorgvuldig gemixed. Daarna volgt nog een controle van het droge stofgehalte via een analyse van een mestmonster.


Koe door brandweer gered uit mestkelder in Uitgeest

03-03-2019 - 1 reacties De brandweer heeft vanmorgen een koe uit een mestkelder op een erf aan de Ziendijk in Uitgeest moeten redden. Het arme dier was door een ongelukkige stap in de kelder terecht gekomen.


Emissiearme mestkelder risicovol

01-03-2019 - 0 reacties Mestkelders met vloeren die emissie van gassen uit mest tegengaan, vergroten de kans op een gasexplosie. Dat constateren experts, mede naar aanleiding van een ontploffing in een koeienstal.


Stop die vervloekte luchtwassers en plofkelders!

27-02-2019 - 0 reacties De intensieve veehouderij drukt zwaar op Nederland. Heel veel dieren produceren heel veel poep en dus heel veel giftige stoffen. De omgeving pikt het niet langer en klaagt massaal over stank en gezondheidsgevaren. De oplossingen van de overheid? Fabrieksmatige ingrepen, die dier én mens in gevaar brengen.

Plofkelders
Een paar dagen geleden stierven dertien koeien in een stal, toen ze na een ontploffing door de vloer zakten en in de kelder vol met hun eigen poep vielen. Kun je nog droeviger aan je eind komen dan verdrinken in je eigen poep? Nog eens vijf koeien zijn gewond en zullen het waarschijnlijk ook niet halen. De boer zeg hierover:“De verwondingen variëren van gewonde poten tot mest in de longen en ammoniak dat in de ogen is gekomen, waardoor ze blind dreigen te worden”

De reden voor deze ontploffing? Omdat de ammoniak uit de mestkelder overlast veroorzaakt, is er een ‘emmissievrije vloer’ geplaatst. Dat moet van onze overheid. Die vloer heeft er nu toe geleid dat gevaarlijke gassen zich in de mestkelder ophoopten en tot ontploffing zijn gekomen. En dat schijnt veel vaker voor te komen.

Luchtwassers
Wegens diezelfde ammoniakuitstoot stimuleert onze overheid al jaren de aanschaf van luchtwassers in varkensstallen. Die moeten de naar buiten gaande lucht zuiveren van ammoniak en stof. Het is ook al jaren volstrekt duidelijk dat luchtwassers ondingen zijn. Ze zijn levensgevaarlijk omdat ze de kans op stalbranden aanzienlijk vergroten. Ook verzieken ze het leven van varkens nog verder omdat de luchtkwaliteit ín de stal - waar de varkens leven - nog ongezonder wordt dan die al was.

Stop gevaarlijke en dieronvriendelijke ‘innovaties’
Hoewel deze gevaren bekend zijn, en dieren én boeren de pineut zijn, blijft onze overheid dit soort maatregelen verplichten. Dat moet stoppen!

Is er teveel overlast van vee?
Dan wordt het tijd dat de overheid onder ogen ziet dat we misschien íets minder vee moeten houden in Nederland.

Problemen door ammoniak?
Dat probleem is door mensen veroorzaakt. Juist doordat wij dieren laten leven boven een grote kelder waar al hun poep en urine zich verzamelt en vermengt, ontstaat al dat ammoniak. Bij dieren die buiten leven is er nauwelijks ammoniak. En als varkens de kans en de ruimte krijgen, poepen en plassen ze graag op aparte plekken. Wég ammoniakprobleem. Varkenshouders zien dat ook in. Zo leven de varkens in deze 'Stal van de Toekomst' niet langer boven een put vol poep.

Dus laten we stoppen met dieronvriendelijke ingrepen in de stal. Verklein toch die veestapel! En laat de dieren dan op een meer natuurlijke manier leven. Zonder stank. Met alle vier de pootjes op de grond. Lekker veilig.


Noodbezoek aan mestput zonder boerenleven te riskeren

04-02-2019 - 0 reacties Tijdens landbouwbeurs Agriflanders in Gent werden bezoekers in hal 8 gewezen op de vele gevaren die op een boerderij in een klein hoekje schuilen. Een onderschat gevaar zijn mestgassen, hoewel er nog steeds ongevallen gebeuren, soms met dodelijke afloop. Preventiedienst Prevent Agri staat met zijn waarschuwingen niet alleen. Boerenbond en de provincie West-Vlaanderen investeren op hun beurt in het voorkomen van dramatische ongelukken. In de kustprovincie is een uitleensysteem opgezet voor het dure persluchttoestel dat nodig is om veilig in een mestkelder af te dalen. Aan het gratis gebruik is slechts één voorwaarde gekoppeld, namelijk het volgen van een opleiding. Dat kan binnenkort.


LTO wil onderzoek naar droogteschade boeren

24-08-2018 - 0 reacties Boerenorganisaties zijn niet tevreden over de de hulp die het kabinet geeft in verband met de droogte. In andere landen worden miljoenen euro's opzijgezet om boeren helpen. Nederland doet dat niet. LTO wil een grondig onderzoek naar droogteschade bij Nederlandse boeren om te kijken hoe ze kunnen worden gecompenseerd.
Vooral veehouders hebben het financieel zwaar, zegt de land- en tuinbouworganisatie. "Die hebben volgens eerste schattingen 20 tot 25-duizend euro extra kosten dit jaar door de droogte."
Gisteren maakte minister Schouten (CU) bekend dat boeren op grasland langer mest uit mogen rijden. Eerder al mocht bouwland voor de akkerbouw langer bemest worden. Maar minister Schouten wil geen financiële hulp geven. LTO: "Onze overheid verwijst constant naar de weersverzekering. Maar die is heel duur en bij schade wordt maar 30 procent uitgekeerd."
Duitsland en Zweden
Duitsland en Zweden trekken wel tientallen miljoenen euro's uit om gedupeerde boeren tegemoet te komen. België onderzoekt of staatssteun voor boeren nodig is. "Wij maken ons wel zorgen over de ongelijkheid die hierdoor ontstaat. Dat vreet aan onze concurrentiepositie", zegt de woordvoerder van LTO.
Boeren zijn blij dat ze nu langer mest uit mogen rijden. "Het is precies wat we wilden", zegt LTO. Maar het heeft volgens de organisatie wel lang geduurd om tot dit besluit te komen. Te lang, zegt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Het besluit komt volgens organisatie voor melkveehouders eigenlijk te laat.
De NVM had op 20 juli het ministerie al gevraagd om een verruiming van de uitrijtermijn, van eind augustus naar midden oktober. "Door gebrek aan duidelijkheid zijn boeren de laatste weken toch mest uit gaan rijden, omdat ze ruimte in de mestkelder moeten hebben voor het seizoen teneinde is", staat in een persbericht.
Slecht voor waterkwaliteit
Dat er nu, kort na de lange droogte, veel mest op het land ligt, kan volgens de organisatie ook slecht zijn voor de waterkwaliteit. Het land heeft niet genoeg tijd gehad om te herstellen, waardoor er meer stikstof en fosfaat in het water terecht kan komen. Het ministerie zou in het vervolg in dit soort situaties sneller moeten handelen, is de oproep.


Terra Winsum rouwt om in mestkelder gevallen Gerben (15)

23-05-2018 - 0 reacties Het Groene Lyceum in Winsum is in rouw na het overlijden van de 15-jarige Gerben Verkleij. De leerling viel vorige week zaterdag 12 mei in de mestkelder.


Zit bij jou de mestkelder ook vol?

12-02-2018 - 47 reacties Omstandigheden om mest uit te rijden eerst matig, later veel beter


Kan uitrijdseizoen 2018 al van start?

02-02-2018 - 0 reacties Vanaf donderdag 1 februari mag er mest worden uitgereden op bouwland. Toch zal er nog niet veel mest gereden worden, enkel daar waar het echt noodzakelijk is om een mestkelder te legen.


Wacht tot bodemtemperatuur op 8 graden zit

20-12-2017 - 0 reacties Het uitrijden van mest mag weer sinds een paar dagen. Toch is ons advies: wacht nog even. Als de loonwerker u niet in de nek hijgt of de grootte van de mestkelder niet leidend is, is het zowel vanuit bemestingstechnisch als bodemkundig opzicht verstandig te wachten tot de bodemtemperatuur een aantal graden is opgelopen.


Burgemeester in gesprek met boer die melk laat weglopen

24-06-2017 - 106 reacties Burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek gaat in gesprek met boer Henk Gommer uit Zevenhuizen. Gommer laat al een paar dagen zijn melk in de mestkelder lopen, omdat zuivelcoöperatie FrieslandCampina weigert zijn melk op te halen. De burgemeester wil gaan bemiddelen en ervoor zorgen dat de melk weer wordt opgehaald.


Boer uit Zevenhuizen laat melk lopen als protest tegen Kringloopwijzer

23-06-2017 - 1 reacties Melkveehouder Henk Gommer uit het Groningse Zevenhuizen laat circa 2600 kilo melk uit protest de mestkelder in stromen. Hij zit ermee in zijn maag nu zuivelcoöperatie FrieslandCampina weigert zijn melk op te halen omdat hij weigert de Kringloopwijzer in te vullen omdat die volgens Gommer voor zijn bedrijf geen enkele toegevoegde waarde heeft. Om de witte motor toch nog een nuttige bestemming te geven, biedt Gommer vanaf donderdag de melk gratis aan aan belangstellende burgers.


Kringloopwijzer niet ingevuld: melk de put in

22-06-2017 - 5 reacties Melkveehouder Henk Gommer uit Zevenhuizen in Groningen heeft vanochtend een volle tank met 2.600 kilo melk laten weglopen in de mestkelder. Gommer weigert de Kringloopwijzer in te vullen, en nu haalt FrieslandCampina sinds maandag voor een periode van vijftien dagen de melk niet op.


Waarom deze boer een volle melktank de gierput in laat lopen

22-06-2017 - 48 reacties Henk Gommer uit Zevenhuizen leegt donderdagmorgen een bijna volle melktank in de mestkelder. De reden: de melkveehouder uit het Westerkwartier heeft de Kringloopwijzer niet ingevuld.

De Nederlandse zuivelbedrijven en boerenorganisaties hebben de Kringloopwijzer verplicht gesteld. In 2015 gold de verplichting voor melkveehouders met een mestoverschot op hun bedrijf en sinds vorig jaar voor alle melkveehouders. Met de Kringloopwijzer willen de sectoren de melkveehouderij verder verduurzamen en zicht houden op groei. Naast Gommer heeft FrieslandCampina bij nog twee boeren het ophalen van de melk opgeschort.


Boer uit Zevenhuizen laat melk lopen door Kringloopwijzer

22-06-2017 - 0 reacties Henk Gommer uit Zevenhuizen leegt vanmorgen een bijna volle melktank in de mestkelder. De reden: de melkveehouder uit het Westerkwartier heeft de Kringloopwijzer niet ingevuld.


Boer laat melk lopen door Kringloopwijzer

22-06-2017 - 8 reacties Burger kan melk gratis afhalen bij melkveehouder in Zevenhuizen

ZEVENHUIZEN Henk Gommer uit Zevenhuizen leegt vanmorgen een bijna volle melktank in de mestkelder. De reden: de melkveehouder uit het Westerkwartier heeft de Kringloopwijzer niet ingevuld. .


Maandag kreeg Gommer (54) een brief van FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie, waar hij en zijn ouders al 48 jaar bij aangesloten zijn, verklaart dat de melkopname vanaf die dag opgeschort wordt voor minimaal vijftien dagen. Het is de harde sanctie voor het niet tijdig invullen van de Kringloopwijzer. Uiterlijk 15 juni had deze boekhouding voor de mineralenstromen op melkveebedrijven ingeleverd moeten zijn.

Is het er niet van gekomen? Had hij het domweg vergeten of gaat het om een principiële weigering? ,,Dat laatste’’, verklaart Gommer resoluut. ,,Ik verzet me fel tegen deze zoveelste verplichting die nota bene wordt opgelegd door onze eigen zuivelbedrijven en boerenorganisaties. Het is echt van de zotte want ze doen vervolgens niks met de informatie.” Gommer benadrukt dat de Kringloopwijzer voor zijn bedrijf geen enkele toegevoegde waarde heeft. ,,Ik heb veertige melkkoeien en 28 hectare land. Ik boer zo grondgebonden als wat en kan de mest prima kwijt op eigen land.”


Pleidooi voor alarmsysteem mestgas

17-01-2017 - 6 reacties Hoe beter rundveedrijfmest gemixt kan worden, hoe hoger de concentratie is van het schadelijke mestgas waterstofsulfide. Maar ook wanneer er alleen maar mest wordt verpompt, komt in bijna de helft van de gevallen een schadelijke concentratie 'rotte-eierengas' vrij. Onderzoekers pleiten daarom voor een H2S alarmsysteem in de mestkelder.