Schoolkinderen mogen geen melk drinken van #Veganisten

Als het aan de verenigde veganisten ligt dan komt er een melkdrink verbod. Wat een klinkklare onzin in onderstaand persbericht. Ben benieuwd of de scholen zwichten voor de onderstaande leugens:

Persbericht NVV

‘Recordpoging melk drinken geeft verkeerde voorbeeld’

Amsterdam, 21 mei 2014 - Op 24 mei wordt er in Purmerend een recordpoging melk drinken georganiseerd op de Van Streek Markt. Lokale basisscholen zijn uitgenodigd om mee te doen, waarbij de schoolkinderen melk krijgen aangeboden van de sponsor van het evenement Zuiver Zuivel. De school met de meeste deelnemende leerlingen kan een uitstap winnen naar één van de melkveehouders van Zuiver Zuivel. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is van mening dat met deze recordpoging het verkeerde voorbeeld aan de schoolkinderen wordt gegeven.

De NVV heeft de lokale basisscholen daarom opgeroepen niet aan deze stunt mee te doen en de organisatie gevraagd de recordpoging te staken. Woordvoerder Alex Romijn: "Het is niets meer dan een Pr-stunt voor de promotie van zuivel. Naast dat wij van mening zijn dat schoolkinderen niet betrokken moeten worden bij commerciële uitingen via school, wordt er een eenzijdig beeld geschetst over zuivel. Er wordt voorbijgegaan aan de impact van zuivel op de (volks)gezondheid, het milieu en het dierenleed. Melk is niet essentieel voor de gezondheid. Een betere recordpoging zou zijn om zoveel mogelijk kinderen groente en/of fruit te laten eten. Iets dat wél nodig is voor een goede gezondheid en waarvan kinderen vaak nog te weinig consumeren."

Gezondheid
Dat melk goed is voor de gezondheid, is een uiterst discutabel standpunt. Zo wordt in verschillende studies melkconsumptie in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas, osteoporose, diabetes en bepaalde soorten kanker. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in een rapport dat de promotie van dierlijke producten zoals zuivel door het landbouwbeleid van de EU kan leiden tot meer doden. Duidelijk is in ieder geval dat melk niet nodig is voor je gezondheid.

Milieu
Zuivel heeft een grote impact op ons milieu. De vee-industrie is verantwoordelijk voor 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen (CO2). Dit is meer dan al het verkeer bij elkaar. Het gaat hierbij om de teelt van gewassen voor veevoer, het transport hiervan en de schadelijke stoffen die de koeien zelf uitstoten. Daarnaast wordt er binnen de zuivelindustrie ook veel schoon water verbruikt. Voor het maken van 1 kilo kaas is 5000 liter water nodig. Dat zijn ruim 40 badkuipen vol met water.

Dierenleed
Ook gaat zuivel niet gepaard zonder dierenleed. Voor de productie van melk moeten koeien ieder jaar kunstmatig zwanger worden gemaakt. De pasgeboren kalfjes worden vrijwel meteen na de geboorte weggehaald bij hun moeder. Dit zorgt voor veel stress bij zowel moederkoe als kalf. Een deel van de vrouwelijke kalfjes wordt gehouden en later ingezet als melkkoe. De stiertjes worden verkocht aan mesterijen voor de productie van kalfsvlees. Ook kalfjes uit de biologische sector komen hier terecht. Na 5,5 jaar zijn de melkkoeien uitgemolken en gaan ze zelf ook op transport naar de slacht.

Deel dit artikel

Reacties

noordhollander
rustig verder gaan met melk of karnemelk drinken en lekkere beemsterkaas eten
spotmelker
De NVV is toch Ned.Vakbond.Varkenshouders?
Als die er nu een barbecuetje bij hadden gezet namens de NVV had ik dat wel gewaardeerd.
zeppmann
De wereld zuivel consumptie stijgt nog steeds en dat is niet omdat een kleine groep denkt het beter te weten. Veganisten zijn een soort die anderen graag hun wil opleggen, gelukkig mag iedereen zelf weten wat er geconsumeerd wordt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , nvv , koeien , melk , koe , melkkoe , kaas , milieu , voer , veevoer , kalf , landbouwbeleid , zuivel , gezondheid , uitstoot , melkveehouders , diabetes , zuivelindustrie , slacht en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!