Koeien

Al het Koeien nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Koeien nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Koeien nieuws

Schattig: eenzaam reetje opgenomen door Hengelose koeien

11-01-2019 - 0 reacties In het weiland van Appie Verstege uit Hengelo lopen sinds kort niet alleen koeien, maar ook een jonge ree rond. Verstege noemt 'm Prutje. "Mijn vermoeden is dat 'ie afgestoten is door de moeder."


Slachthuis Dokkum ontwikkelt mobiel slachthuis

11-01-2019 - 28 reacties Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.


'Zwerfstromen zetten koeien op spanning'

10-01-2019 - 0 reacties Door zwerfstromen kunnen koeien gestresst raken en willen ze de melkstal niet meer betreden. Koeien zijn nog gevoeliger voor deze stromen dan de mens. Het is daarom goed om op deze stromen te controleren.


Rechter geeft weinig ruimte voor knelsituaties fosfaatrechten

09-01-2019 - 0 reacties Melkveehouders die bezig waren met een uitbreiding maar op 2 juli 2015 nog niet het geplande aantal koeien hadden, kunnen volgens de rechter niet zomaar aanspraak maken op extra fosfaatrechten. Zes melkveehouders kregen woensdag nul op het rekest van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.


Zelfs in de diepzee is ons DNA terug te vinden

08-01-2019 - 0 reacties Zelfs in de diepzee is DNA van mensen, koeien en kippen te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel (NIOZ).


‘Afkalven aanpassen wegens fosfaatrechten’

05-01-2019 - 51 reacties Opvolger Jord Bosgoed (21) wil afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen vanwege fosfaatrechten.

“We hebben een herfstkalvende veestapel, waarin 70% van de koeien afkalft. We voeren volledig TMR, en doordat alle dieren in dezelfde periode afkalven, kan er naar lactatiestadium gevoerd worden. Hierdoor hebben we echter aan het eind van het jaar een piek in koeienaantal, waardoor wij minder goed kunnen sturen binnen het nieuwe fosfaatrechtenstelsel. Daarom wil ik het afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen.


Nederland telde in 2018 vier procent minder koeien en produceerde drie procent minder melk

04-01-2019 - 0 reacties


Vrees voor fosfortekort bij koeien is niet nodig

03-01-2019 - 6 reacties Fosfortekorten die koeien letterlijk platleggen. Veel melkveehouders zijn er bang voor. Het aandeel fosfor in krachtvoer is de laatste jaren immers teruggeschroefd. 'Angst voor fosfortekorten is niet nodig', zeggen Jan Dijkstra van de WUR en dierenarts Dick de Lange.


Kerstgevoel voor koeien van boer Koonstra in de Vinkenbuurt

02-01-2019 - 0 reacties Voor wie klaar is met zijn kerstboom kan hem naar boer Koonstra in de Vinkenbuurt brengen. Pieter gebruikt ze namelijk als ondergrond voor zijn koeien.


Dennenbomen worden koeienbedden

31-12-2018 - 0 reacties VECHTDAL – Wie van de kerstboom af wil, kan deze zaterdag 5 januari inleveren op de boerderij van de familie Koonstra aan de 3e Schansweg in de Vinkenbuurt. De bomen worden ter plekke versnipperd. De naalden en houtresten vormen daarna een nieuw bed voor de koeien in de stal. Als beloning krijgt men naar keus een


Koeien een plezier doen en op een duurzame manier van je kerstboom af in de Vinkenbuurt

29-12-2018 - 10 reacties Op een duurzame manier de kerstboom opruimen en ook nog eens wat koeien blij maken. Het kan in de Vinkenbuurt, een buurtschap bij Ommen. Kerstbomen worden daar in de versnipperaar gegooid en de snippers vormen dan een nieuw bed voor de koeien in de stal.


Flynth: Goede toekomst voor Nederlandse melkveehouderij

27-12-2018 - 38 reacties Er zijn volop kansen voor melkveehouders om een goed inkomen te halen door duurzaam melk te produceren, ondanks de toenemende regelgeving in Nederland. Dit was één van de conclusies uit een workshop met Koeien & Kansen-veehouders en Jan Breembroek, directeur Agro Advies bij Flynth.


Ondernemer van het jaar Nijeholtpade: 'Het kan ook anders'

22-12-2018 - 1 reacties Rinus van der Zijl uit Nijeholtpade melkt met zijn zonen en medewerker 350 koeien. Hij werd vorige week ondernemer van het jaar mede dankzij zijn maatschappelijke betrokkenheid.


Doelstelling weidegang nu al bereikt

20-12-2018 - 0 reacties Het percentage melkveebedrijven dat koeien weidt, is in 2018 wederom gestegen. Van alle Nederlandse melkveebedrijven liet 82% de koeien buiten lopen. Dat is het hoogste percentage sinds 2011.


Recordaantal boeren laat koeien buiten grazen

19-12-2018 - 1 reacties Het aantal melkveebedrijven dat de koeien buiten laat lopen, is dit weideseizoen naar recordhoogte gestegen. Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat 82 procent van de melkveehouders de koeien laat grazen. Een jaar eerder was dat nog 80,4 procent. Dat heeft brancheorganisatie de Duurzame Zuivelketen bekendgemaakt.


Record aantal boeren laat koeien buiten lopen

19-12-2018 - 0 reacties Het aantal melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen, is dit weideseizoen naar recordhoogte gestegen. Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat inmiddels 82,0 procent van de melkveehouders de koeien laat grazen.


Steeds meer boeren doen aan weidegang

19-12-2018 - 12 reacties Het aantal melkveebedrijven dat aan weidegang doet, steeg afgelopen weideseizoen opnieuw. Uit gegevens van de zuivelondernemingen blijkt dat inmiddels 82 procent van de melkveehouders de koeien laat grazen.


Boer Adrion: 'De koeien zijn minder snel drachtig en het veld is nog altijd droog'

18-12-2018 - 0 reacties Door de droogte van afgelopen jaar, kwamen veel boeren in de problemen. Een van hen is melkveehouder Adrion van Beek uit Breda. “De koeien zijn minder snel drachtig en het veld is nog altijd droog.”


Automobilist botst op drie koeien in Renkum

17-12-2018 - 0 reacties RENKUM - Een automobilist is op de Telefoonweg in Renkum tegen drie koeien gebotst, die maandagochtend plotseling de weg overstaken. Twee van de drie dieren waren direct dood, voor de derde moest een veearts gehaald worden om het beest uit zijn lijden te verlossen. De automobilist zelf is met de schrik vrijgekomen.


Koeienpraat bindt leden fokveeclub

14-12-2018 - 0 reacties Fokveeclub Rolde en omstreken is een halve eeuw oud en met 25 leden één van de meest actieve fokveestudieclubs in Drenthe. Maar het gaat de leden niet alleen om de koeien. Gezelligheid en sociaal contact spelen ook een belangrijke rol.