Koeien

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Koeien. Koeien is een van de 14842 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Koeien nieuws

Akkerbouwer Franssen kiest voor betalingszekerheid

13-11-2018 - 0 reacties Roger Franssen heeft een gemengd bedrijf in het Zuid-Limburgse Nijswiller. Franssen houdt koeien, heeft 145 hectare akkerbouwland en 84 hectare grasland in eigen beheer. Op de akkers teelt hij onder andere aardappelen van het ras Innovator en Fontane. Franssen is als opvolger in het bedrijf gekomen.


Opnieuw brand op een veehouderijbedrijf in Werkhoven

12-11-2018 - 0 reacties Op een veehouderijbedrijf in het Utrechtse Werkhoven heeft in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 november opnieuw brand gewoed. Het is de derde maal in korte tijd dat het bedrijf door brand is getroffen. Deze keer brandt een loods helemaal uit. Vijftig koeien komen om het leven. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Er wordt vermoedt dat het om brandstichting gaat. De veehouder die tevens handelt in hooi en stro stelt dat hij een aantal malen is bedreigd. De bedreigingen zouden zowel uit de privésfeer als uit een zakelijk conflict voort kunnen komen, stelt de veehouder.


Derde keer stalbrand bij veehouderij Werkhoven

12-11-2018 - 0 reacties Bij een veehouderij in het Utrechtse Werkhoven is in de nacht van zaterdag op zondag voor de derde keer in korte tijd brand uitgebroken. Daarbij is een stal volledig verwoest. Ongeveer vijftig koeien zijn omgekomen.


Wassen, drogen en scheren: Zó bereidt boerin Linda de keuring van haar koeien in Druten voor

10-11-2018 - 0 reacties Wassen, drogen en scheren. Boerin Linda Romviel uit Weurt (29) was deze week heel wat uren voorbereiding kwijt aan de keuring van haar Belgisch witblauwen (dikbilkoeien) op veemarkt de Leste Mert in Druten. Tiptop verschenen Linda’s ‘dames’ voor de keurmeesters. Eén van de koeien viel in de prijzen.


Kruidenrijk gras geeft extra smaak voor koe

10-11-2018 - 0 reacties Binnen een uur na het voordraaien van het gras hebben de koeien alles op. Het kruidenrijk grasmengsel dat Gerard Kemper uit Weert als zomerstalvoedering aan zijn biologische melkkoeien voert, gaat er goed in.


'Dubbelbox melkrobot op de voergang doet het supergoed'

09-11-2018 - 0 reacties Een op de voergang geplaatste dubbelbox SAC RDS Futureline Elite melkrobot melkt sinds een jaar de koeien van Jeroen Ensink uit Meddo. Dat gaat supergoed. De melkveehouder hoeft nauwelijks dieren naar de robot te brengen, al is hij wel vaak bij de koeien te vinden. Want, 'als je geen koeienboer bent, moet je niet aan een melkrobot beginnen', vindt Ensink die ook meer tijd heeft voor zijn gezin. Hij brengt nu zelf de kinderen naar bed.

'Het voorbehandelen is een van de onderdelen waarmee een SAC RDS Futureline Elite melkrobot zich onderscheidt van andere merken. De voorbehandelbeker reinigt de spenen één voor één met warm water, blaast ze droog en straalt ze voor. Pas daarna begint het aansluiten van de melkbekers. Met deze manier van werken benadert de robot het natuurlijke melkproces.'


NVWA: meteen boetes voor slachten hoogzwangere koeien

08-11-2018 - 14 reacties Er worden volgend jaar sneller boetes uitgedeeld aan boeren die hoogzwangere koeien naar het slachthuis sturen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil een 'lik-op-stukbeleid’ gaan voeren.


LTO: boeren hebben geen belang bij slachten hoogdrachtige koe

07-11-2018 - 0 reacties De slacht van hoogdrachtige koeien is onwenselijk. Dat is de reactie van boerenorganisatie LTO Nederland op de berichtgeving van RTL Nieuws over de slacht van hoogzwangere koeien.


189 waarschuwingen en boetes voor slachten hoogzwangere koeien

07-11-2018 - 0 reacties


Hoogzwangere koeien geslacht: 'Er komt dan een joekel van een kalf uit de buik'

07-11-2018 - 63 reacties Het mag niet, maar het gebeurt wel: hoogdrachtige koeien die geslacht worden. De afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 900 boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Dierenarts Frederiek Schouten wil daarom strengere regels.


Vrouw zwaargewond door aanval koeien in Brabants natuurgebied

06-11-2018 - 0 reacties Een aanval door een twintigtal koeien is een wandelaarster in natuurgebied De Broekloop bij Ulvenhout bijna fataal geworden.


Agressieve koeien vallen wandelaars aan: ‘Ik dacht echt dat het gedaan was'

06-11-2018 - 0 reacties Een wandeling door een natuurgebied bij Ulvenhout werd een vrouw onlangs bijna fataal. Ze overleefde ternauwernood een aanval van een kudde koeien. En ze is niet de enige. Veel vaker gebeuren er ongelukken met agressieve runderen.


Boer Beulink koos voor koeien, nu dreigt faillissement: ‘Wij hebben geïnvesteerd en worden nu gestraft’

02-11-2018 - 0 reacties Hoofdschuddend loopt Ronald Beulink door zijn halflege stal in Zelhem, diep in de Achterhoek. Hij had zulke mooie plannen maar nu staat het water hem aan de lippen. ,,Dit is zo ontzettend triest. Je ziet je toekomst naar de knoppen gaan.”


Een gat in de sneeuw pissen

02-11-2018 - 73 reacties Hij zit achter een paywall, maar ik deel hem hier volledig. Ik reken erop dat Co niet zo principieel is als het gaat om de Telegraaf

Originele beschrijving

De droogte, de brexit en de druk om steeds milieuvriendelijker te produceren stellen boeren voor grote uitdagingen. Landbouwvoorzitter en akkerbouwer Marc Calon schaakt op veel borden om er het beste uit te halen voor de boeren.

Marc Calon stapte in januari 2017 over als voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, naar land- en tuinbouworganisatie LTO, die net een lastige periode achter de rug had met veel onderling gedoe.

De strijd voor Nederland als landbouwnatie

Nu die organisatie nagenoeg helemaal staat, wordt de landbouw deze zomer door een nieuwe crisis getroffen: de enorme droogte. Die heeft complete oogsten vernietigd en snijdt met tientallen procenten in de inkomsten van boeren. „ Deze droogte was en is nog steeds extreem. Als je bij mij op de boerderij in Zuurdijk komt, daar is het hartstikke droog. In het westen vallen de problemen mee. In het noorden is de productie 20% minder. Grote klappen zitten in Salland, Achterhoek en het zuidwesten. In het oosten is het grondwaterpeil te laag en in het zuidwesten is het water te zout.”

Omringende landen trekken honderden miljoenen uit om boeren te compenseren. Nederland houdt de hand op de knip. Is uw lobby in Nederland mislukt?

„Wij hebben bewust niet de klassieke houding aangenomen van: wij boeren willen geld. Wij hebben er bewust voor gekozen om het onderzoek naar de droogteschade af te wachten. Wij willen geen generieke maatregel, maar een maatregel op maat. Het is op de ene plek erger da op de ander, dan moet je niet met gemiddelde werken. Wat ons wel teleurstelde, is dat landbouwminister Carola Schouten hier negatief in stond voordat het onderzoek af is.”

Ondertussen zitten de boeren in onzekerheid.

„Nee, we hebben drie dingen gedaan. De hoeveelheid mest die wij mogen uitrijden, willen wij over een langere tijd uitrijden. Het heeft geen zin om mest uit te rijden op droge grond. Dat punt is gehonoreerd. Voor Europese subsidies moeten wij groengewassen zaaien. Wij hebben gevraagd of dat ook gewassen mogen zijn die wij aan de dieren kunnen voeren, zodat wij onze voorraad veevoer kunnen aanvullen. Ook dat is gehonoreerd. Zo hoeven wij nooit zoals in Duitsland nu is gebeurd, melkkoeien te slachten omdat er te weinig voer is.”

Maar door de lagere productie nemen de prijzen toe. Is dat een voordeel?

„Nee, het meeste bestaat uit contracthandel. Heel leuk dat de aardappelprijs nu op 33 cent per kilo staat, maar met de fabriek heb je al een prijs van 8 of 9 cent afgesproken. Als een boer een beetje pech heeft, moet die zelfs hele dure aardappelen aankopen om aan de contractlevering te voldoen. En gewassen als suikerbieten en granen zijn commodities, dus afhankelijk van de wereldhandel en de olieprijs. Als de olieprijs stijgt, stijgt hun prijs ook. Die worden dan gebruikt voor brandstofproductie.”

Boeren hadden zich toch gewoon kunnen verzekeren?

„De brede weersverzekering is veel te duur. Daarom hebben ook maar 1700 van de 50.000 boeren er een afgesloten. Die verzekering is voor 60% gesubsidieerd door Brussel, maar Nederlandse boeren zijn de enigen die 21% assurantiebelasting moeten betalen. Daarnaast is het eigen risico 30%. Wij willen dat de assurantiebelasting geschrapt wordt en het eigen risico naar 20% gaat. Verder willen we met Financiën overleggen of boeren fiscaal uitstel kunnen krijgen, zodat ze dat geld kunnen reserveren en een buffer kunnen opbouwen voor een volgende tegenslag.”

Is de droogte en dat dit mogelijk vaker gaat gebeuren, de grootste dreiging?

„De grootste dreiging voor de Nederlandse landbouw is de Brexit. Het eerste probleem hebben we al gehad, de waardedaling van het pond. Onze bloemen en planten die daar in de winkel staan, zijn gewoon 20% duurder. Tweede effect praten we nu over. De operationele ellende. Kunnen de containers dadelijk in twintig seconden door of doen ze er twee dagen over? En dan heb je nog het gevaar dat de Britten lagere eisen stellen aan voedsel en voor goedkoper geproduceerd voedsel uit andere plekken in de wereld kiezen. Overal in Europa zie je mensen en partijen opstaan die willen dat de EU uit elkaar valt. Levensgevaarlijk!”

We hadden toch ook handel toen er nog grenspoortjes waren?

„Er is door het wegvallen van de grenzen veel meer nieuwe handel bijgekomen. Die valt gewoon weg als de grenzen terugkomen. Dat kost geld en banen.”

De Melkveehoudersbond en Pluimveehoudersbond vinden dat LTO veel te veel tegen de macht aan schurkt.

„Ja, ze kakken op ons, maar ze zelf pissen nog geen gat in de sneeuw. Wij zitten aan tafel in Brussel. Ik kan Phil Hogan (eurocommissaris Landbouw, red.) bellen, omdat ik zijn mobiele nummer heb. Eén punt hadden ze gelijk in: dat de organisatie sectoraal geregeld moet worden. Dat hebben we doorgevoerd, dus LTO Melkveehouderij gaat over melkveehouderij.”

Schouten is de populairste minister. Hoe is jullie relatie met haar?

„Ik ben blij dat er na zeven jaar weer een ministerie van Landbouw is. Schouten wil naar gesloten landbouwketens. Dat is prima, maar zij heeft geen geld en geen concreet uitvoeringsplan. Wij zijn al veel verder in wat wij willen bereiken dan Schouten. Wij willen als AgriNL in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. De regering zit nog steeds te zeuren of dat 49% of 50% moet zijn. Wij willen in 2050 zonder emissie produceren met hoogwaardige technologie. Wat Duitsers zijn voor machines, zijn wij voor voeding.”

Kunnen alle boeren daarin mee?

„Nee, maar dat is ook helemaal niet erg. In 1990 waren er 100.000 boeren, nu nog 50.000 en over 30 jaar zijn we nog nog een keer de helft van de boeren kwijt. Vroeger deed een boer vijftig koeien, nu is het gemiddeld honderd. Is dat slecht? Nee. De nieuwe stallen zijn beter voor de koeien zelf. Waterbedden waar ze op kunnen liggen, ze kunnen eten wanneer zij willen, ze kunnen gemolken worden wanneer zij zin hebben. De consument wil koeien in de wei zien, dus daarom doen wij koeien in de wei. Voor de koe en milieu is het veel beter dat die op stal staat. Maar een nieuw systeem is altijd beter dan het oude. Ik ben redelijk positief.”


Veehouder uit Duizel moet stal sluiten na verwaarlozing koeien

31-10-2018 - 0 reacties Een melkveehouder uit het Brabantse Duizel moet één van de stallen van zijn bedrijf sluiten. Dat heeft de rechter dinsdag 30 oktober bepaald. Volgens de officier van Justitie was er sprake van flinke verwaarlozing op het bedrijf. De veehouder houdt 178 stuks melkvee, verdeeld over twee locaties, in Duizel en Vessem. De stal op de locatie in Vessem moet hij nu sluiten. Bij een controle begin dit jaar werden er kreupele koeien in de mest aangetroffen op die locatie. De huisvesting vertoonde veel gebreken. De ligboxen waren te krap en controleurs vonden scherpe punten in de stal waaraan de koeien zich konden verwonden.


Melkveebedrijf Van Bakel gaat melk van 2250 koeien zelf verwerke

27-10-2018 - 147 reacties Melkveebedrijf Van Bakel in Vredepeel wil de melk van de 2250 melkkoeien zelf gaan verwerken door melk te splitsen in room en magere melk.Die ambitie werd uitgesproken tijdens het driedaagse evenement MF Diamond Days dat importeur Mechangroep organiseert op het bedrijf.

Verschillende melkstromen
Tijdens de dagen werd de opstelling getoond van zes grote opslagtanks en een machineruimte waaraan monteurs nog volop aan het werk waren. Door middel van zogenoemde ultrafiltratrie wil Van Bakel verschillende melkstromen leveren aan verschillende afnemers. Nu gaat de melk van de 2250 koeien nog naar DOC.


Europees Parlement wil gebruik van gemedicineerd voer aan banden leggen

26-10-2018 - 0 reacties Veehouders in de Europese Unie mogen vanaf 2022 in principe niet meer preventief antibiotica toedienen aan groepen koeien, varkens of kippen om zo de prestaties te bevorderen of de gevolgen van slechte huisvesting te compenseren. Het gebruik van antibiotica is alleen toegestaan op basis van een attest van een dierenarts omdat er een hoog risico voor een infectie is vastgesteld. Het Europees Parlement heeft daar donderdag 25 oktober een akkoord over bereikt. De maatregel moet bijdragen aan de bestrijding van antibioticaresistentie binnen de voedselketen.


Onderzoek toont verschillen in voersaldo tussen dochtergroepen

26-10-2018 - 0 reacties ‘Fokken op voederconversie biedt perspectief.’ Dit stelt Pieter van Goor, foktechnisch specialist van CRV. In praktijkonderzoek zijn tussen dochtergroepen van stieren verschillen in voersaldo gevonden tot meer dan 1,50 euro per koe per dag.Een jaar geleden startte CRV met het meten van de voeropname van individuele koeien op het bedrijf van de familie Alders in Overloon. Hierbij zijn opmerkelijk grote verschillen in voederconversie gevonden. De minst efficiënte koe haalt 1,2 kilo meetmelk uit een kilo voer, terwijl de meest efficiënte koe tot 1,9 kilo melk komt.


Belgen eren koe met Dankoe-festival

26-10-2018 - 0 reacties Studenten verwenden gisteren koeien met muziek en massages op het eerste Dankoe-festival in Hasselt


Stikstofverliezen op melkveebedrijven zijn te reduceren

25-10-2018 - 0 reacties In oktober 2017 Victoria Mengvoeders, in samenwerking met Provimi en diverse melkveehouders, een project gestart waarbij gezocht werd naar mogelijkheden om de stikstofverliezen op melkveebedrijven te reduceren. Het praktijkonderzoek heeft uitgewezen dat daar diverse mogelijkheden voor zijn zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid van het vee of de productie van de koeien. De deelnemende melkveebedrijven hebben in een periode van 9 maanden de stikstofefficiëntie verbeterd van gemiddeld 29,7% naar 30,7%. De hoogst gemeten efficiëntie op de bedrijven was 33,4%.