Koeien

Koeien is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Koeien en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Koeien nieuws

Waar sturen de meeste boeren de koeien de wei in?

19-03-2019 - 0 reacties Nu de lente in aantocht is, staat bij menig melkveebedrijf de start van het weideseizoen alweer voor de deur. Het aantal gemeenten waarin melkveebedrijven alle melkkoeien de wei in sturen, stijgt jaarlijks.


Gif in mest bedreiging voor insecten en vogels

19-03-2019 - 15 reacties

Originele beschrijving

De provincie Fryslân zou moeten onderzoeken hoeveel bestrijdingsmiddelen er in weidevogelgebieden via de mest van koeien in de bodem komt. Een pas afgerond Gelders onderzoek belooft weinig goeds, zegt wetenschapper Frank Berendse.


De dag dat de koeien weg moesten blijft Peter en Gerry uit Boekel altijd bij

18-03-2019 - 0 reacties BOEKEL - De toekomst van de landbouw in Brabant is misschien wel het heetste hangijzer bij de provincie. Het veelbesproken besluit over strengere milieu-eisen voor stallen bracht Peter en Gerry Rovers uit Boekel nog dezelfde dag tot het besluit hun melkveebedrijf op te doeken. ,,Een ondernemer moet toch ergens op kunnen vertrouwen?”

De dag dat de koeien weg moesten, blijft voor het leven in hun geheugen gegrift. Zaterdag 16 december 2017. Een half jaar eerder hadden Peter en Gerry Rovers besloten om na bijna dertig jaar te stoppen met hun melkveebedrijf. Nu was het zover dat de dieren werden getransporteerd. Peter: ,,De koeien waren verkocht aan een boer in Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. Toen de laatste combinatie werd volgeladen, zei de chauffeur: wil je misschien meerijden? Dat heb ik gedaan en daar was ik achteraf blij om. Ze kwamen bij een mooi bedrijf te staan, het was goed om te weten dat ze goed terechtkwamen.”


Veehouder Jan Koopman: ’Gezonde beesten naar de slacht, zo zinloos’

16-03-2019 - 6 reacties Tranen vloeiden er niet. Want huilen doet hij naar eigen zeggen niet zo gauw. Maar zwaar viel het hem wel, toen Jan Koopman een groot deel van zijn veestapel afgevoerd zag worden. „Het zijn gezonde beesten die weg moeten”, zegt de 51-jarige veehouder uit Westwoud. „Zo zinloos.”

Hij behoort, zo verwoordt veehouder Jan Koopman het zelf, tot de extreme gevallen. „Een gemiddeld bedrijf moest vier tot acht procent krimpen”, vertelt hij. „Wij vijftig procent. We hadden 195 melkkoeien en 120 stuks jongvee. Dat moest teruggebracht worden tot honderd koeien en geen jongvee, helemaal niks. Toen we dat hoorden, stortte onze wereld in.”

Het grote probleem voor Koopman was, dat hij zijn bedrijf precies op het verkeerde moment fors had uitgebreid. „We waren verdubbeld”, blikt hij terug. „Dat waren we al een paar jaar van plan. We hebben een stal neergezet voor 180 melkkoeien, met drie robots. Iedereen stemde daar mee in. De gemeente, de provincie, er is overleg geweest met Campina en met de bank. En ook de staat ging er in mee, want daar hebben we subsidie van gekregen. Dat maakt het ook zo krom. Als ze niet willen dat er meer of grotere bedrijven komen, waarom geven ze dan al die vergunningen af? Wij hebben zelfs toestemming gekregen om door te groeien tot 245 melkkoeien.”

Maar dat gaat dus niet gebeuren. In plaats daarvan moest Koopman bijna de helft van zijn veestapel ruimen. „Ik dacht: ’het is zo, we laden ze op en doen ze weg’. Maar eerlijk gezegd was toch wel een dingetje. Ik vond het moeilijker dan gedacht.


Blijven inzetten op kostprijsverlaging doodlopende weg

14-03-2019 - 0 reacties Cees Wiedijk uit het Friese plaatsje Funs heeft naast een melkveebedrijf met 60 koeien een bouw- en machineverhuurbedrijf en verkoopt met een compagnon tussen 70.000 en 90.000 siloslurven per jaar. Elite vroeg de ondernemer waarom hij inzet op drie bedrijven en hoe hij ervoor zorgt dat hij geen steken laat vallen. Lees verder ❯


Koeienboer Bram (20) emigreert naar Duitsland: 'Door alle regeltjes heb ik geen andere keus'

14-03-2019 - 25 reacties Op je 20e in je eentje naar Duitsland emigreren. Het was een lastige beslissing voor koeienboer Bram van Beekveld uit Heeswijk-Dinther. Maar hij en zijn ouders hadden naar eigen zeggen geen andere keus. “De regelgeving hier maakt het ons, boeren, ontzettend moeilijk.”

In één van de lege stallen doet Bram zijn verhaal. “Hier stonden de koeien altijd. En daar werden ze gemolken”, wijst hij. Onlangs verkocht de familie Van Beekveld alle tachtig koeien. “Ik had ze graag mee willen nemen. Ze kennen mij. Maar helaas is dat niet mogelijk.”

Bram verhuist in juli naar de Eiffel, in Duitsland. Vanaf september neemt hij daar een melkveebedrijf over. De jonge boer staat er niet helemaal alleen voor. Zijn vader zal veel in Duitsland te vinden zijn om hem te helpen. "Het is 2,5 uur uur rijden, dus het valt nog mee."

Het was lang wikken en wegen voor Bram en zijn ouders. “We zijn er al zeker een jaar mee bezig”, vertelt hij. Bram wist zijn hele leven al dat hij in de toekomst de melkveehouderij van zijn pa en ma wilde overnemen. Als vierde generatie melkveehouder wilde hij het bedrijf dolgraag op de huidige locatie, thuis in Heeswijk-Dinther, voortzetten.

Video: omroepbrabant.nl/nieuws/2952563/…


Schouten bezoekt kringloopboer Joris Buijs

12-03-2019 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten bezocht afgelopen weekend Koeien & Kansen-deelnemer Joris Buijs uit Etten-Leur.


​Vijfhonderd koeien geruimd nabij Limburgse grens

12-03-2019 - 0 reacties In het Duitse Waldfeucht is nabij het Limburgse Koningsbosch en Maria-Hoop koeiengriep (IBR) geconstateerd op een melkveebedrijf. Alle vijfhonderd dieren worden geruimd. IBR steekt in Duitsland regelmatig de kop op. Begin februari nog op een bedrijf


D66 blaast kabinet op als Parijs niet wordt gehaald

10-03-2019 - 39 reacties Het filmpje eronder eens bekijken van "zo halen we de klimaat doelen wel" dan moeten er nog eens 600000 koeien naar de slacht.

Originele beschrijving

Als het kabinet zich niet genoeg inzet om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen, stapt D66 uit het kabinet. Dat dreigement van de partijtop wordt morgen hoogstwaarschijnlijk overgenomen door de achterban van de partij.


Pluimvee bij Attero in Wijster kan weer naar buiten

08-03-2019 - 0 reacties De vier pluimveebedrijven bij Wijster, die sinds de brand afgelopen januari bij Attero hun pluimvee hebben opgehokt, kunnen hun dieren weer naar buiten laten gaan. Koeien moeten voorlopig nog wel binnen blijven.


Koeien bij Attero Wijster blijven binnen

08-03-2019 - 0 reacties Het pluimvee op de vier pluimveebedrijven bij Attero, in het Drentse Wijster, mogen weer naar buiten. De dieren werden opgehokt nadat een loods met onder meer plastics begin januari vlam vatte en de rook over de percelen trok. Daarbij kwam dioxine vrij. Koeien blijven nog binnen.


Video De Beste Boerenkoe: Geertje 23

08-03-2019 - 0 reacties De twaalf genomineerde koeien voor de titel van De Beste Boerenkoe van 2019 zijn bekend en van elke koe is een video gemaakt. Melkvee.nl presenteert elke ochtend een nieuwe kandidaat. Vandaag Geertje 23 van de familie Van der Wijk uit Boijl (FR).


Koeien willen vooral ’s nachts naar buiten

08-03-2019 - 0 reacties Als koeien zelf kunnen kiezen, gaan ze zo’n 70 procent van de tijd naar de wei. De dieren hebben een voorkeur voor ’s nachts weiden.


Ervaringen snelle Lente rogge?

05-03-2019 - 18 reacties Hallo,

Zijn er al mensen die ervaring hebben me snelle lente rogge? Zelf vinden wij het een interessant concept en is het idee om hier jongvee en droge koeien mee te voeren.

De vraag:
-wat zal er gebeuren met het vocht leverend voor de mais, dit met onttrekking.
- smakelijkheid voor het vee


Wij zullen de mais 28 september oogsten en voor 1 oktober de groenbemester zaaien


Slacht heilige koeien leidt tot moord

01-03-2019 - 0 reacties In de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh hebben radicale hindoes onder meer moslims omgebracht, omdat koeien naar de slacht zouden zijn gebracht.


Openfrontstal goed voor succes bij Wintershow Zwolle

01-03-2019 - 0 reacties De Wintershow Zwolle was voor Erik Overkempe een gedenkwaardig moment. Eindelijk vielen zijn koeien in de prijzen. En dat komt volgens hem vooral door zijn openfrontstal.


Boerin moet 59 zwaar verwaarloosde koeien afstaan

01-03-2019 - 7 reacties Een veehouder in de gemeente Leeuwarden heeft gisteren onder het toeziend oog van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 59 van haar 99 koeien laten afvoeren. De dieren werden met spoed door een veehandelaar weggehaald vanwege ernstige tekortkomingen in de stal, meldt de NVWA. De dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen, ook waren de koeien ernstig vervuild.


Indiërs weten geen raad meer met hun heilige koeien

28-02-2019 - 0 reacties Loslopende koeien zijn een serieuze plaag geworden voor landbouwers in Noord-India. De runderen eten de oogst op en lopen de velden in de vernieling. Schuld aan het probleem is het beleid dat eigenlijk bedoeld is om de heilige koeien te beschermen. Net als in andere Indiase deelstaten is het ook in deelstaat Uttar Pradesh officieel verboden om koeien te slachten. Dat verbod kon steeds omzeild worden door illegale slachterijen waaraan de boeren hun koeien konden verkopen wanneer die geen melk meer gaven. Nu de deelstaatregering slachthuizen sloot, weten boeren geen raad meer met hun koeien en geven ze de dieren de vrijheid.


Milcobel start voorbereidingen voor ophaling VLOG-melk

28-02-2019 - 0 reacties Bij zuivelcoöperatie Milcobel worden de nodige voorbereidingen getroffen om richting het jaareinde een aparte melkophaalronde te organiseren voor zogenaamde VLOG-melk. Dat is het van oorsprong Duitse label dat gebruikt wordt als aanduiding voor ggo-vrije melk. Een melkveehouder die wil inspelen op deze markttrend moet de soja uit het krachtvoeder van zijn koeien schrappen en vervangen door andere plantaardige eiwitten. Milcobel peilt nu bij zijn leden hoe groot de interesse is. “Via de organisatie van een aparte melkdeelstroom kunnen we de bestaande verscheidenheid bij onze leden-melkveehouders verder valoriseren”, klinkt het bij de coöperatie.


Stop die vervloekte luchtwassers en plofkelders!

27-02-2019 - 0 reacties De intensieve veehouderij drukt zwaar op Nederland. Heel veel dieren produceren heel veel poep en dus heel veel giftige stoffen. De omgeving pikt het niet langer en klaagt massaal over stank en gezondheidsgevaren. De oplossingen van de overheid? Fabrieksmatige ingrepen, die dier én mens in gevaar brengen.

Plofkelders
Een paar dagen geleden stierven dertien koeien in een stal, toen ze na een ontploffing door de vloer zakten en in de kelder vol met hun eigen poep vielen. Kun je nog droeviger aan je eind komen dan verdrinken in je eigen poep? Nog eens vijf koeien zijn gewond en zullen het waarschijnlijk ook niet halen. De boer zeg hierover:“De verwondingen variëren van gewonde poten tot mest in de longen en ammoniak dat in de ogen is gekomen, waardoor ze blind dreigen te worden”

De reden voor deze ontploffing? Omdat de ammoniak uit de mestkelder overlast veroorzaakt, is er een ‘emmissievrije vloer’ geplaatst. Dat moet van onze overheid. Die vloer heeft er nu toe geleid dat gevaarlijke gassen zich in de mestkelder ophoopten en tot ontploffing zijn gekomen. En dat schijnt veel vaker voor te komen.

Luchtwassers
Wegens diezelfde ammoniakuitstoot stimuleert onze overheid al jaren de aanschaf van luchtwassers in varkensstallen. Die moeten de naar buiten gaande lucht zuiveren van ammoniak en stof. Het is ook al jaren volstrekt duidelijk dat luchtwassers ondingen zijn. Ze zijn levensgevaarlijk omdat ze de kans op stalbranden aanzienlijk vergroten. Ook verzieken ze het leven van varkens nog verder omdat de luchtkwaliteit ín de stal - waar de varkens leven - nog ongezonder wordt dan die al was.

Stop gevaarlijke en dieronvriendelijke ‘innovaties’
Hoewel deze gevaren bekend zijn, en dieren én boeren de pineut zijn, blijft onze overheid dit soort maatregelen verplichten. Dat moet stoppen!

Is er teveel overlast van vee?
Dan wordt het tijd dat de overheid onder ogen ziet dat we misschien íets minder vee moeten houden in Nederland.

Problemen door ammoniak?
Dat probleem is door mensen veroorzaakt. Juist doordat wij dieren laten leven boven een grote kelder waar al hun poep en urine zich verzamelt en vermengt, ontstaat al dat ammoniak. Bij dieren die buiten leven is er nauwelijks ammoniak. En als varkens de kans en de ruimte krijgen, poepen en plassen ze graag op aparte plekken. Wég ammoniakprobleem. Varkenshouders zien dat ook in. Zo leven de varkens in deze 'Stal van de Toekomst' niet langer boven een put vol poep.

Dus laten we stoppen met dieronvriendelijke ingrepen in de stal. Verklein toch die veestapel! En laat de dieren dan op een meer natuurlijke manier leven. Zonder stank. Met alle vier de pootjes op de grond. Lekker veilig.