Melkveehouders

Volg al het nieuws over Melkveehouders, een van de 15227 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Melkveehouders nieuwsbrief.

Melkveehouders nieuws

Dalfser boeren laten koeien massaal in de wei lopen

21-04-2019 - 7 reacties DALFSEN – Liefst 79 procent van de melkveehouders in de gemeente Dalfsen laat zijn of haar koeien in de wei lopen. Zo ook Bert Ruitenberg. Maar bij het weiden van de koeien komt meer kijken dan men wellicht denkt. “Het is geen kwestie van de koeien naar buiten en ‘ze’ […]


NMV kritisch op deelnemers Ronde Tafel Gesprek Landbouw Klimaat

20-04-2019 - 40 reacties Verbaast waren wij over uitgenodigde partijen aan dit Ronde Tafel Gesprek. Reden voor NMV om daar een statement over te maken.

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak donderdag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw uitnodiging. Ik ben Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders vakbond. Anders dan het overgrote deel dat hier vandaag aan tafel zit, vertegenwoordig ik de onderkant van de keten: de mensen die ook echt landbouw bedrijven. Dát deel van het systeem waar we het vandaag over hebben, waar straks daadwerkelijk klimaatmaatregelen genomen moeten worden. Dit wordt namelijk niet gedaan door mensen die er uitsluitend theoretisch over nadenken. Zij voelen dat zelf niet. Ik ben tevens praktiserend melkveehouder.

Het bevreemdt mij, dat waar het gaat om landbouw in relatie tot klimaat hier meer anti-veehouderij partijen zijn uitgenodigd dan veehouders. Terwijl veehouders wél met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd worden, en die tegenlobby niet eens zelf landbouw bedrijft. Zo wordt de discussie hier blijkbaar gevoerd. De link naar klimaat ontgaat mij van het uitnodigen van een dierenarts hier aan tafel, die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij. Het idealisme krijgt hier zo een podium, dat doet geen recht aan alle hardwerkende boeren die ik vertegenwoordig die iedere dag voor dag en dauw opstaan om u van gezond voedsel te voorzien. Het staat eenieder uiteraard vrij om landbouwgronden of bedrijven aan te schaffen en deze naar eigen inzicht rendabel te maken. Het is onnodig om in dat proces op slinkse wijze een sector kapot te willen beschadigen. Bovendien een belangrijke sector ,die juist in het klimaatdebat een bijdrage kan leveren.

Boeren hebben namelijk een oplossing. Daar liggen kansen, zeker in de melkveehouderij. De landbouwsector is de enige sector waar op dit moment een reële potentie voor negatieve emissies is. De melkveehouderij is sinds de jaren 80 al fors gekrompen, in tegenstelling tot andere sectoren. Er zijn kansen op verschillende pijlers, maar daarvoor hebben boeren wel uw medewerking en steun nodig. Laat het klimaatakkoord niet verworden tot het paard van Troje ten gunste van de eiwittransitie, die ons momenteel op alle mogelijke manieren door de strot geduwd wordt.

Tot slot wil ik mijn pleidooi eindigen met het volgende: Emissies zijn inherent aan leven. U ademt op dit moment CO2 uit, daarmee veroorzaakt u dus broeikasgasemissie. Koeien net zo; methaanemissie van koeien is onderdeel van de biologische koolstofkringloop. Waarom methaan van koeien wel meenemen en broeikasgasemissie van mensen niet? Het échte probleem is natuurlijk fossiele brandstof. De focus op biologische processen is wat ons betreft slechts een afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Maar gelukkig kunnen boeren óók op dat gebied een bijdrage leveren. Koester dat!

NMV: voor boeren!

Originele beschrijving

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak vandaag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw...


Vaste melkprijs steeds meer in opkomst

19-04-2019 - 0 reacties De Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Hohenloher Molkerei heeft in april 2019 een systeem gelanceerd waarbij de leveranciers de melkprijs vooruit kunnen vastzetten. Melkveehouders wordt de mogelijkheid geboden om in een bepaalde periode in de maand in te gaan op de prijzen die Hohenloher biedt voor de komende 12 maanden.


Vaste melkprijs voor Duitse melkveehouders

19-04-2019 - 6 reacties De Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Hohenloher Molkerei heeft in april 2019 een systeem gelanceerd waarbij de leveranciers de melkprijs vooruit kunnen vastzetten. Melkveehouders wordt de mogelijkheid geboden om in een bepaalde periode in de maand in te gaan op de prijzen die Hohenloher biedt voor de komende 12 maanden.


NMV-bijeenkomst in Midwolda | 25 april

19-04-2019 - 0 reacties  Van harte welkom op de NMV-bijeenkomst in Midwolda op 25 april: Roerige tijden in de melkveehouderij. Als melkveehouder bent u overgeleverd aan de politieke waan van de dag. Wet- en regelgeving blijven zich opstapelen. Wat kan NMV daarin voor u betekenen? Hoe helpen en versterken...
Het bericht NMV-bijeenkomst in Midwolda | 25 april verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Melkveehouders trots op zuivelkeurmerk

19-04-2019 - 32 reacties In de winkels van supermarkt Jumbo liggen deze week de eerste pakken melk en yoghurt met één ster Beter Leven-zuivelkeurmerk in het schap. Wilma en Jasper Giesen uit Ezinge zijn trots dat hun melk het keurmerk mag dragen.


Koorddansen

17-04-2019 - 0 reacties Bij het lezen van de uitslagen van de provinciale verkiezingen, en daaraan gekoppeld de verkiezing van de Eerste Kamer, zou ik het kabinet wel een cursus koorddansen willen aanbieden. Daar de kabinetspartijen hun meerderheid in de Eerste Kamer kwijt zijn. Als NMV geven we het...
Het bericht Koorddansen verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Uitslag poll: Veel boeren willen op zoek naar alternatieven voor glyfosaat

15-04-2019 - 0 reacties Veel akkerbouwers en melkveehouders zien glyfosaat als een belangrijk middel voor de sector, maar willen wel kijken naar alternatieven. Dat blijkt uit de poll op Akkerwijzer.nl en Melkvee.nl.


Ierse melkveehouders woest om lagere melkprijs

15-04-2019 - 0 reacties Het idee van de Ierse zuivelcoöperaties Glanbia en Lakeland Dairies om de melkprijs te verlagen, is in verkeerde aarde gevallen bij de melkveehouders van de bedrijven.


Suzanne neemt voortouw voor melkveehouders in de Achtrhoek

15-04-2019 - 19 reacties Het vernieuwde Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming is deze week voor het eerst te zien op zuivelproducten. Suzanne Ruesink uit Aalten moest aan 196 eisen voldoen om die ene ster te krijgen.
nporadio1.nl/homepage/…

Originele beschrijving

Het keurmerk is vernieuwd en let nu ook op omgang met natuur en milieu.


Duitse melkveehouders kiezen vaker voor nieuwbouw

12-04-2019 - 0 reacties Het aantal Duitse veehouders dat wil investeren in nieuwe stallen is toegenomen. Het betreft vooral bedrijf met meer dan 100 koeien. Tegelijkertijd nam het aantal renovatieplannen af.


NMV-bijeenkomst in Gemert op 17 april

12-04-2019 - 0 reacties Roerige tijden in de melkveehouderij Incidenten in de melkveehouderij blijven zich opstapelen. Wat kan NMV daarin voor u betekenen? Kom vooral op deze ledenavond en neem uw collega-melkveehouder of jongveeopfokker mee. Deze avond praten wij u bij over de laatste stand van zaken in de...
Het bericht NMV-bijeenkomst in Gemert op 17 april verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Poolse melkveehouder houdt het gas erop

11-04-2019 - 2 reacties Melkveehouders in Polen hebben in de eerste 2 maanden van dit jaar hun voet niet van het gas gehaald als het gaat om de melkproductie. Zowel in januari als februari is ruim boven het niveau van 2018 gemolken.


Dure maanden breken aan voor melkveehouders

09-04-2019 - 0 reacties De Countus Melkvee Index laat nu al weken een stabiel beeld zien, wat betekent dat het rendement van melkveebedrijven weinig verandering toont. De traditioneel duurdere maanden breken nu aan, waardoor het volgens Countus verstandig is om een betrouwbare liquiditeitsplanning te hebben.


Eind 2019 uitsluitsel over derogatie

06-04-2019 - 0 reacties Voor dit jaar hebben 17.904 melkveebedrijven een derogatie voor ruimere mestnormen aangevraagd. Ondertussen is landbouwminister Carola Schouten bezig om de verleende derogatie met twee jaar te verlengen. Melkveehouders horen waarschijnlijk pas in december of dat lukt.


Middenmoot van melkveehouders levert uitmuntende melk

05-04-2019 - 0 reacties Ieder jaar reikt Melkcontrolecentrum (MCC) Vlaanderen het diploma van ‘kwaliteitsmelker’ uit aan melkveehouders die melk van bovengemiddelde kwaliteit produceerden. Voor de melkleveringen in 2018 mogen 57 landbouwers die pluim op hun hoed steken. Niet iedereen kan excelleren, maar gemiddeld kan ook heel goed zijn. Dat mag gezegd worden van de melkkwaliteit waarvoor ruim 4.200 melkveehouders in Vlaanderen instaan. In het MCC-jaarverslag merk je dat aan het hoge percentage (97%) van de bedrijven dat een jaar lang zonder tekortkomingen bleef. Het andere uiterste zijn enkele tientallen melkveehouders die een tijdelijk leveringsverbod kregen vanwege kwaliteitsproblemen. Extra zorg besteedt MCC ook aan de landbouwers die het niet gewoon geraken om digitaal te communiceren.


Hoog kalversterftecijfer verlaagd na darminfectie

05-04-2019 - 0 reacties Melkveehouders Wendy Schol en Peter Brakenhoff uit Assendelft brachten het sterftecijfer op hun bedrijf terug van 18 naar 6 procent.


Aantal melkveehouders in Groot-Brittannië daalt

04-04-2019 - 0 reacties Het aantal melkveehouders in Groot-Brittannië is gedaald tot minder dan 9.000. Dit is opvallend, omdat de zuivelproductie naar verwachting naar een recordhoogte stijgt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Agricultural and Horticultural Development Board (AHDB).


Fonterra dreigt met stopzetten melkcollectie

04-04-2019 - 1 reacties In Europa zijn zuivelverwerkers al langer bezig met het segmenteren van melk en nu gaat ook Fonterra dat doen. De grootste zuivelcoöperatie van Nieuw-Zeeland looft echter geen premie uit, maar achterblijvende melkveehouders lopen de kans dat de melk niet meer wordt opgehaald.


Pas eind 2019 duidelijkheid over nieuwe derogatie

03-04-2019 - 0 reacties Voor dit jaar hebben 17.904 melkveebedrijven derogatie voor ruimere mestnormen aangevraagd. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief. Melkveehouders horen waarschijnlijk pas in december of de derogatie verlengd wordt.