Diabetes

Al het Diabetes nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Diabetes nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Diabetes nieuws

Verleiding van ongezond eten is te groot: ‘Waarom kost een hamburger maar 1,50 euro?’

29-06-2021 - 0 reacties Zorg dat het voor iedereen makkelijk wordt om voor gezonder en duurzamer eten te kiezen, bepleiten wetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt. Ze luiden de noodbel, want obesitas en diabetes zorgen voor minstens zo veel doden als corona.


Dagelijks drinkbare groenten- en fruitmixen goed voor weerstand tegen hart- en vaatziekten

10-05-2021 - 0 reacties Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groenten en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht.
In de MiBlend studie wordt vooral…


‘Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes fors’

19-11-2020 - 0 reacties Wie een of meer eieren per dag eet loopt meer risico op diabetes, stellen Australische wetenschappers. Het is volgens hen niet zo belangrijk of je het ei kookt, pocheert of dat je er een roerei van maakt, het risico wordt hoe dan ook zo'n 60 procent hoger.


Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet: soms kan het echt

26-06-2020 - 0 reacties Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?


De coronapandemie raakt nu ook het Amerikaanse platteland

10-04-2020 - 0 reacties Op het plaatselijke radiostation van West Virginia wisselen tokkelende countrymuziek en alarmerende nieuwsberichten elkaar af. "Het coronavirus heeft in enkele weken tijd de regels van het dagelijkse leven veranderd", zo begint een sombere nieuwslezer het bulletin. Luisteraars kunnen aan een medisch expert in de studio vragen stellen over de coronapandemie, die als een niet te stoppen golf over Amerika spoelt.
In het plaatsje Clendenin lijk je heel ver verwijderd van de coronacrisis in grote steden als New York en Seattle. Door het bergdorpje kabbelt een beek en huizen zijn als plukjes verspreid over de beboste bergen. Veel woningen zie je niet eens vanaf de hoofdweg. Inwoners zijn weggestopt in hun hollers, de kleine valleien achter de bergruggen die alleen te bereiken zijn via onverharde wegen.
Toch heeft ook hier de coronacrisis toegeslagen. Het virus verspreidt zich steeds sneller over de afgelegen plattelandsgebieden van de Verenigde Staten. West Virginia is in oppervlakte anderhalf keer groter dan Nederland, maar het telt slechts 1,8 miljoen inwoners. Het was de laatste van de vijftig staten die een coronabesmetting registreerde, maar inmiddels telt West Virginia 462 bevestigde coronabesmettingen en vier doden.
Ook corona gepolariseerd
Zoals met alles in Amerika is ook de beleving van de coronapandemie gepolariseerd. De progressieve, dichtbevolkte staten aan de oost- en westkust, waar het virus vooralsnog de meeste slachtoffers heeft gemaakt, nemen de crisis een stuk serieuzer dan de het conservatieve midden van Amerika. Deze scheiding weerspiegelt zich ook in de peilingen: Democratische kiezers tonen zich meer bereid gehoor te geven aan de noodmaatregelen dan Republikeinse kiezers.
President Trump speelde daarbij een invloedrijke rol. "West Virginia is een conservatieve staat en kiezers luisteren heel goed naar wat de president zegt", vertelt Dr. Michael Brumage, medisch directeur van de kliniek in Clendenin.
Wekenlang riep Trump dat zijn regering de uitbraak van het coronavirus "onder controle had" en dat "het risico minimaal was" voor Amerikaanse burgers. Tijdens campagnebijeenkomsten in februari riep hij dat de media en de Democraten met opzet de ernst van de epidemie overdreven om zijn presidentschap te ondermijnen. "Dit is hun nieuwe hoax." Hij voorspelde dat het coronavirus al in april zou overwaaien.
Trumps uitspraken werden uitvergroot door conservatieve media als Fox News, die dagelijks fungeert als de propagandazender van het Witte Huis en die veel bekeken wordt in staten als West Virginia. "Als je conservatieve media volgt, dan neem je waarschijnlijk het coronavirus niet zo serieus", zegt Dr. Brumage. "Veel inwoners waren daardoor lange tijd sceptisch en sommige inwoners zijn dat nodig steeds. De federale regering heeft zo kostbare maanden verspild, waarin ze de bevolking beter had kunnen voorbereiden."
Brumage nam de epidemie van meet af aan serieus. Vorige maand zette hij buiten zijn kliniek een speciale tent op, zodat patiënten niet meer de kliniek zouden inlopen. Dat was geen overbodige maatregel. Inmiddels heeft ook het geïsoleerde Clendenin zijn eerste coronabesmetting.
Verlaten straten
Het coronavirus heeft het dagelijks leven van het dorpje op zijn kop gezet. Winkels en bedrijven zijn op last van de overheid gesloten. Het plaatselijke speeltuintje is met politielinten afgezet, zodat inwoners niet verleid worden om samen te komen met hun kinderen. Het dorp telt veel oude inwoners, die zich nu verschanst hebben in hun woningen. De straten in het dorp zijn verlaten.
"Ik heb vanmiddag nog een bestelling afgeleverd bij de kliniek en ik zag maar één persoon op straat. Dat is hoogst ongebruikelijk voor onze kleine gemeenschap", zegt Rhonda McDonald, die de plaatselijke bakkerij runt. Haar zaak is nog wel open, omdat ze is aangemerkt als een essentiële winkel. Normaal lopen de klanten bij haar de bakkerij binnen, maar dat kan niet meer. Boodschappen worden gedaan via het raam van de bakkerij of McDonald komt ze thuis afleveren.
Ook op andere manieren is het dagelijks leven veranderd. De dichtstbijzijnde grote supermarkt is een uur rijden. Veel producten, zoals brood en wc-papier, zijn gerantsoeneerd. Het wordt steeds moeilijker voor de bewoners van deze afgelegen gebieden om aan eten te komen. "Wij helpen elkaar zoveel mogelijk. Normaal verkoop ik alleen maar brood en banketproducten, maar ik heb via mijn leverancier nu grote hoeveelheden bonen, spek en worsten ingeslagen. Die verkoop ik dan tegen kostprijs door aan de mensen hier."
Volgens McDonald is Clendenin wakker geschud. Het nieuws van de eerste coronabesmetting ging als een lopend vuurtje door het dorp. "We wisten het meteen en iedereen kent de persoon die besmet is. Het is nu eenmaal een kleine gemeenschap. We nemen het coronavirus serieus. Je ziet ook hier mensen op straat rondlopen met mondkapjes."
De coronapandemie bereikt ook meer en meer het Amerikaanse platteland, zoals hier in West Virginia:
De staat heeft één voordeel. "In West Virginia hebben we nu t-shirts met de tekst: 'West Virginia, nationale kampioen covid-19. Zelfisolatie sinds 1863'". Dat is het jaar dat de staat werd opgericht. "Inwoners van deze staat zijn trots op hun isolatie", zegt Dr. Brumage. Juist doordat de staat zo dunbevolkt en afgelegen is, verspreidt het virus zich langzamer in deze regio. De piek van de epidemie wordt pas begin mei verwacht. "Dat geeft ons extra tijd om ons voor te bereiden."
Toch zet Brumage zich schrap. "De volksgezondheid in West Virginia is slecht. We hebben hoge aantallen rokers. We scoren het hoogst op het gebied van overgewicht en diabetes. We zijn landelijk koplopers als het gaat om hepatitis B en hepatitis C-besmettingen. Het aantal HIV-patiënten groeit, omdat drugsgebruikers naalden delen. Kortom, we hadden al een epidemie voordat de coronapandemie arriveerde."
Hij vergelijkt de coronacrisis met een tsunami. "We zitten op het moment vlak voordat de tsunami aankomt en de oceaan zich terugtrekt. Ik ben bang dat als de golf hier landt, dat in de plattelandsgebieden van Amerika proportioneel meer mensen sterven dan in de rest van het land."


‘Overleven begint bij gezonder leven en eten’

29-03-2020 - 1 reacties Mensen met obesitas en diabetes hebben een grotere kans om op de ic terecht te komen. We moeten gezonder leven, stellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell.


Voorkom diabetes met een plantaardig dieet

11-01-2020 - 0 reacties Hoe meer plantaardige producten je eet, hoe groter de kans dat je type 2 diabetes mellitus voorkomt. Een plantaardig dieet dat uit 10% vet, 15% eiwitten en 75% koolhydraten bestaat, heeft zelfs een positief effect op behandeling van deze ziekte, blijkt uit een studentenverslag.


Draait dik worden om koolhydraten, calorieën of kwaliteit?

20-10-2019 - 0 reacties Wat is het belangrijkste als het gaat om lichaamsgewicht? Koolhydraten, calorieën of kwaliteit? Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Zorgwekkend, want overgewicht en/of obesitas is gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, enzovoort. Maar, hoe raak je overgewicht kwijt? Kies je voor koolhydraatarm, calorierestrictie of kwaliteit? Kevin Hall heeft het onderzocht. Carlo Kool van supersnelgezond.nl legt uit wat Hall ontdekte. Spoiler: ook Hall heeft nog geen eenduidig antwoord.


Innovaties van Inreda Diabetic, Ioniqa en Hiber zijn de nieuwe Nationale Iconen

24-09-2019 - 0 reactiesEen kunstalvleesklier voor mensen met diabetes, oneindig hergebruiken van plastic PET-afval en een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is.


Groenten waar je sterk en slim van wordt en beter van kunt leren fietsen

08-09-2019 - 0 reacties Kinderobesitas is een wereldwijd groeiend probleem dat niet stopt bij dikkere kinderen alleen. Jonge kinderen krijgen volwassen ziekten zoals diabetes type 2 (voorheen bekend als ouderdomssuiker), hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolniveau en zelfs leververvetting (NAFLD). Leefstijlverandering kan kinderen voor die grote-mensen-kwalen behoeden, maar hoe leer je kinderen tegenwoordig om gezond te eten en leven?


Yoghurt steekt - een beetje - boven andere zuivel uit

23-07-2019 - 0 reacties Hoe gezond is zuivel? Ligt eraan wie je het vraagt. Maar als je 8 internationale experts bij elkaar zet, dan moet er wel een vorm van consensus uit komen. Over zuivel en diabetes bijvoorbeeld.


30.000 Nederlanders doen een week lang suiker in de ban

03-06-2019 - 0 reacties Ruim 30.000 Nederlanders proberen vanaf vandaag een week lang te eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Ze doen van 3 tot en met 10 juni mee met de Nationale Suiker Challenge. Hiermee wil het Diabetes Fonds Nederlanders bewust maken van hun suikerinname en helpen met een gezondere leefstijl.


‘Leefstijlverandering geeft groot gevoel van eigenwaarde en empowerment’

23-05-2019 - 0 reacties Jacqui van Kemenade is huisarts en voedingsarts en heeft zich een klein jaar geleden aangesloten bij het platform Je leefstijl als Medicijn. Hier zet zij zich samen met onder meer ervaringsdeskundige Wim Tilburgs in om mensen door middel van leefstijlverandering grip te leren krijgen op diabetes.


‘Diabeteszorg kan beter én jaarlijks miljarden goedkoper’

16-05-2019 - 0 reacties Het is onnodig dat er elke dag 166 diabetes patiënten bij komen, schrijven Martijn van Winkelhof, Karine van ’t Land en Hanno Pijl vandaag in NRC Handelsblad.
De open brief is ondertekend door circa 30 hoogleraren en medici. Zij doen een oproep aan de minister van VWS voor betere en meer duurzame behandeling voor diabetes type 2. Kiezen voor leefstijlinterventie kan jaarlijks €2 miljard op diabeteszorg besparen. Het Diabetes Fonds ondersteunt de oproep.


Gezondheidswinst mogelijk door ‘toegevoegd suiker’ op het voedingswaarde-label

25-04-2019 - 0 reacties Een voedingswaarde-label dat aangeeft dat producten toegevoegde suikers bevatten, kan volgens een Amerikaanse studie bijna één miljoen cardiometabole aandoeningen zoals hartfalen, beroerte of diabetes type 2 voorkomen of uitstellen. Herformulering van producten kan dit aantal verhogen tot drie miljoen.


Winst groente en fruit op doktersvoorschrift eindelijk eens berekend

30-03-2019 - 0 reacties Als groente en fruit voorgeschreven worden als preventie tegen ziekte, dan zouden alleen al in de Verenigde Staten miljoenen gevallen van hartziekten en diabetes voorkomen.


Alleen rijke mensen met diabetes hoeven niet meer in hun vingers te prikken

15-02-2019 - 0 reacties Pizza en pasta’s geven pieken in mijn bloedglucose, maar gelukkig kan ik dat direct meten, zegt Joost de Jong. Niet iedereen heeft dat voorrecht.


Rotterdams onderzoek: gezonde leefstijl leidt tot zes jaar langer leven

05-02-2019 - 0 reacties Wie niet rookt, niet kampt met overgewicht en een gezonde bloeddruk heeft, leeft gemiddeld zes jaar langer. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.
Nederlandse onderzoekers publiceerden daarvan gisteren een tussenresultaat in het medische vakblad PLoS Medicine.
Voor het onderzoek zijn de gegevens van ruim 9000 personen gebruikt die deelnamen aan de zogenoemde Rotterdam Study. Daarin wordt sinds 1989 de gezondheid van inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord bijgehouden.
Negen jaar eerder ziek
De onderzoekers gebruikten data van 1989 tot 2012. Volgens onderzoeksleider en epidemioloog van het Erasmus MC Arfan Ikram is er met het onderzoek voor het eerst "met keiharde data" aangetoond wat de relatie is tussen leefstijl en het risico op het oplopen van een of meerdere levensgevaarlijke ziekten.
Normaliter worden voor soortgelijke onderzoeken computermodellen gebruikt of wordt er vaak slechts één ziekte uitgelicht, zegt Ikram.
In het Rotterdamse onderzoek is gekeken naar de zes ziekten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het vaakst leiden tot de dood: kanker, degeneratieve hersenziekten (dementie), hartziekten, diabetes en chronische longziekten.
Er is onder meer bijgehouden wanneer iemand voor het eerst met een van die ziekten werd geconfronteerd. Mensen die te zwaar zijn, roken én een hoge bloeddruk hebben, blijken gemiddeld negen jaar eerder zo'n ziekte op te lopen dan iemand met een gezondere leefstijl.
In ruim een kwart van de gevallen lopen ongezondere personen als eerste een hartziekte op. Van de personen die gezond leven, is die kans bijna 10 procent lager. Bij deze groep blijkt kanker het vaakst - in bijna een derde van de gevallen - de eerste ziekte.
Dementie
Grootste verschil tussen de twee groepen is de kans op dementie als eerste grote aandoening waarmee ze te maken krijgen. Bij mensen die gezond leven is dat bijna 20 procent. Bij een ongezonde leefstijl is dat iets meer dan 4 procent.
Volgens onderzoeksleider Ikram is dat verschil te verklaren door het gegeven dat gezondere mensen in de regel later ziek worden, waardoor de kans op het oplopen van een ouderdomsziekte als dementie simpelweg toeneemt.
Ikram: "Ze hebben dan met hun leefstijl al andere ziektebeelden voorkomen. Natuurlijk ga je ergens aan dood. Maar als je gezond leeft, kun je langer genieten van een leven zonder ziekte."
Uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat van alle mensen - gezond of ongezond - 9 van de 10 mensen boven de 45 jaar uiteindelijk een levensbedreigende ziekte oploopt.


Wereld Diabetesdag: de strijd tegen diabetes

14-11-2018 - 0 reacties Rekenen, prikken, spuiten en dan pas kunnen eten. Het spontane van eten gaat er een beetje af. Veel diabetespatiënten die insuline moeten spuiten, zullen dit herkennen. Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Jaarlijks wordt op deze dag aandacht gevraagd voor diabetes en diabetespatiënten. Welke ontwikkelingen zijn er aan het diabetesfront?


Niet meer prikken, meten en rekenen voor diabetici - de kunstalvleesklier komt eraan

12-11-2018 - 0 reacties Een kunstmatige alvleesklier die automatisch de juiste hoeveelheid hormonen toedient om het bloedsuikerspiegel te normaliseren. Niet meer hoeven prikken, meten of rekenen. Robin Koops leed al 10 jaar aan diabetes type 1 en was helemaal klaar met het spuiten van insuline. Dus ontwikkelde hij zelf een alvleesklier.