Melk

Melk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Melk nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Melk nieuws

Steeds meer boeren verkopen rauwe melk recht uit de koe: Raymond (21) zette tap op bedrijf van z'n ouders

11-06-2021 - 2 reacties Rauwe melk, vers uit een koe? Raymond Tolboom (21) heeft een melktapmachine neergezet op het erf van zijn ouders. Voor 1,20 euro tap je er een liter melk die rechtstreeks uit een koe komt. Steeds meer boeren verkopen op die manier hun rauwe melk.


Boer moet melk verkopen zoals Coca Cola zijn drank voor een hogere prijs en met meer winst

04-06-2021 - 12 reacties SINT-OEDENRODE - Een glas Coca Cola is veel duurder dan een glas melk en wordt met véél meer winst gemaakt. Hoe doet de multinational dat en kan de melkveehouderij daar wat van leren?


Video: Naomi maakt vloeibare zuivel

04-06-2021 - 0 reacties Door welke leidingen stroomt de melk en hoe wordt melk yoghurt? Vlog. Naomi gunt ons een blik in de zuivelkamer van de boerderij. En, waarom mag je lekker dikke boerenyoghurt en vla niet schudden?


Jaarrond Nederlandse aardappelen, aardbeien en bramen bij Albert Heijn

28-05-2021 - 0 reacties Albert Heijn koopt verse producten zo dichtbij mogelijk in. Melk, kaas, eieren, kip en varkensvlees komen al voor 100% van eigen bodem. Dit jaar komen er meer dan 40 miljoen aardappel-, groenten- en fruitproducten van Nederlandse bodem bij. Aardappelen, aardbeien en bramen bij AH komen voortaan jaarrond…


Op de fiets langs de boeren voor je boodschappen: ‘Zo hoef je bijna geen supermarkt meer in’

02-05-2021 - 0 reacties Eieren uit Uppel, chips uit Giessen en melk uit Almkerk. Jacoline Peek haalt zoveel mogelijk boodschappen bij de boer en roept iedereen op hetzelfde te doen. Haar Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten Altena’ heeft al meer dan duizend leden. Wij fietsen een ochtend mee.


Melk, vlees en kaas uit eigen streek: 'korte keten' wordt steeds populairder

14-04-2021 - 0 reacties Het aantal boeren dat rechtstreeks zijn spullen verkoopt aan de consument, de zogenoemde ‘korte keten’, groeit de afgelopen jaren. Daarbij winnen streekproducten steeds meer aan populariteit. Dat merken ook Annemiek Scholten en Nico Steintjes uit Wehl, die sinds kort het vlees van hun eigen varkens alleen nog maar verkopen in hun eigen boerderijwinkel.


De koeien van de weidegang heten allemaal José

23-03-2021 - 0 reacties De tekst op het melkpak op de keukentafel is aangepast. Geen idee wanneer dat is gebeurd, want etiketten lezen onder het eten is niet chique. Het pak komt van Lidl. Wat gebleven is de mededeling dat de melk is gemaakt van weidemelk afkomstig van koeien die ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.


Deze vaccins belandden tussen de melk en kaas: ‘RIVM was ernstig in de war’

15-02-2021 - 0 reacties Tientallen delicate vaccins van Pfizer-BioNTech belandden vorige maand in een koelkast in een woonhuis. Een reconstructie van de bizarre weg van vaccins die ons uit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog moeten helpen, maar tussen de melk, kaas en eieren verzeild raakten.


Ontdekking oudste Nederlandse koemelk verschuift onze agrarische geschiedenis eeuwen

12-02-2021 - 0 reacties Ruim zesduizend jaar geleden hielden boeren in Zuid-Holland al koeien voor hun melk. De sporen daarvan zijn gevonden in potscherven.


Een maand na de brexit: schappen blijven leeg, versproducten rotten weg door bureaucratie

28-01-2021 - 0 reacties Lege schappen in Britse supermarkten schetsen een weinig florissant beeld van het leven in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. ,,Het is niet het land van melk en honing geworden."


Prijs biologische producten dekt meestal de hogere productiekosten

25-01-2021 - 0 reacties Agrarisch ondernemers ontvangen voor biologische producten vaak een meerprijs, maar de productiekosten zijn ook hoger. In veel gevallen dekt die meerprijs de hogere kosten, maar niet voor melk, zo blijkt uit de Agro-Nutri Monitor 2020.
De kosten die agrarisch ondernemers maken voor de productie van…


Animal Rights bindt strijd aan met ‘te commerciële’ schoolmelk

23-11-2020 - 20 reacties DEN HAAG (ANP) - Animal Rights bindt de strijd aan met schoolmelk. "Schaamteloze propaganda", vindt de dierenrechtenorganisatie, die vreest dat de neutraliteit van het onderwijs te grabbel wordt gegooid. Bovendien is melk helemaal niet nodig voor een goede gezondheid, stelt de club.

Quote:
Animal Rights stelt dat het onderwijs gevrijwaard moet zijn van verbintenissen met commerciële bedrijven. Schoolmelk stelt kinderen bloot aan een product en een merk. Dat heeft blijvende invloed. Het tast daarom de neutraliteit van de school aan. Animal Rights hekelt het vooral dat Schoolmelk kinderen het idee meegeeft dat zuivel een normaal product voor iedereen is. Vermaat: “Koemelk is voor een kalfje. Onderwijs zou kinderen kritisch moeten laten nadenken over of mensen wel koemelk moeten drinken in plaats van het te propageren. Zeker als je bedenkt dat er in de zuivelindustrie veel dierenleed is, zoals het scheiden van kalfjes van hun moeders.”

animalrights.nl/frieslandcampina-moet-stoppen-met-…


Geiten zijn big business, maar zorgen ook voor problemen

20-11-2020 - 3 reacties Geitenkaas, geitenyoghurt en geitenmelk zijn big business. Het aantal melkgeiten groeide dit jaar naar ruim 476.000, wat volgens het CBS 4 procent meer is dan vorig jaar. Terwijl het aantal runderen, kippen en varkens in Nederland nauwelijks meer groeit.
Net als in de melkveesector neemt de schaalvergroting ook bij geitenhouders toe. Twintig jaar geleden had een boer nog gemiddeld 117 geiten, nu zijn dat er 837. Ook is het aantal grote bedrijven met 500 geiten of meer sterk gegroeid.
Het aantal biologische melkgeitenbedrijven nam wel af. Op dit moment is 8,7 procent van de gehele melkgeitenstapel biologisch. Dat is nog altijd een stuk meer dan bij het melkvee, daar gaat het om 2,5 procent.
'Klein bedrijf enorm kwetsbaar'
Ook geitenhouder Jeannette van de Ven uit het Brabantse Oirschot heeft sinds 1995 haar geitenstal flink uitgebreid. "Ik weet nog dat ik in die tijd een onderzoeksrapport in de la had liggen met teksten als: met 350 geiten bent u klaar voor de toekomst", zegt ze. "Ja, tijden veranderen." Op dit moment heeft ze 1700 geiten.
"Het is voor ons een bewuste keuze geweest om door te groeien", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "We waren als kleiner bedrijf enorm kwetsbaar. We werkten samen fulltime op het bedrijf, maar als een van ons ziek zou worden, hadden we geen vervanging. En dat met een gezin met vier kinderen. Nu zijn we doorgegroeid en hebben we ook vier personeelsleden in dienst. Dat is beter."
Toch levert het groeiende aantal geitenbedrijven ook problemen op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die tot op twee kilometer afstand van een geitenboerderij wonen, vaker een longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt, wordt nog onderzocht.
"We weten vrij zeker dat het geen Q-koorts is", zegt hoogleraar Diergeneeskunde Dick Heederik van de Universiteit Utrecht. "Een mogelijke oorzaak is dat er door nieuwe regels afgedekt stro wordt opgeslagen. Dat gaat composteren en dan komen er schimmels in, die misschien schadelijk zijn." Daarnaast kan het volgens de hoogleraar ook een dier-gerelateerde oorzaak hebben.
Verschillende provincies hebben afgelopen jaren een stop op nieuwe geitenbedrijven of uitbreidingen gezet. Mogelijk zijn de effecten daarvan pas later te zien, doordat veel bedrijven hun vergunning al op zak hadden toen deze regels werden ingesteld.
Probleem met bokjes
Een ander probleem van de groeiende geitensector is het overschot aan bokjes, oftewel: mannelijke geiten. Doordat het vlees niet echt veel gegeten wordt in Nederland, kost het geitenhouders geld om ze te hebben en leven de dieren soms in slechte omstandigheden.
"Bokken geven geen melk, hè", zegt Jeannette van de Ven. "Dezelfde discussies zie je bij de legkippen over de haantjes, en in de melkveehouderij over de stiertjes. Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent voor je dieren, of het nou om mannetjes of vrouwtjes gaat. Als ze op jouw bedrijf zijn, moet je er gewoon goed voor zorgen."
De oplossing voor het bokjesprobleem is volgens haar simpel: "Eigenlijk zouden we meer geitenvlees moeten gaan eten. Kan ook prima. Het is een uitstekende combinatie: geitenkaas met geitenvlees."


Vrachtwagen geladen met 30 ton melk rijdt in Lienden de sloot in

17-11-2020 - 0 reacties LIENDEN - Een tankwagen met 30 ton melk is in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.40 uur langs de Oudsmidsestraat in Lienden de sloot in gereden. Daarbij is de vrachtwagen op zijn kant terechtgekomen.


Eilander melk kan op het Waddeneiland zelf duurzaam verwerkt worden tot kaas

05-11-2020 - 0 reacties SCHIERMONNIKOOG - Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kan de op het eiland geproduceerde melk duurzaam verwerkt worden tot kaas. Dat is gebleken uit een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door hogeschool Van Hall Larenstein.


Boer Kees heeft z’n eigen melkfabriek: melk rechtstreeks uit Agelo naar de supermarkt

01-11-2020 - 6 reacties AGELO - Zijn grootvader behoorde bijna honderd jaar geleden tot de eerste leveranciers van de Coöperatieve Zuivelfabriek Ootmarsum, nu heeft kleinzoon Kees Schutte (30) een melkfabriek op eigen erf. Bij Albert Heijn staat sinds deze week melk van ‘Boer Kees’ in het koelvak.


Column: Melk uit een stalen koe

29-10-2020 - 5 reacties Het was maar een klein RD-berichtje dit voorjaar: over het idee van Jaap Korteweg om plantaardige melk te gaan produceren. Het was aan mijn aandacht ontsnapt terwijl het toch wel een revolutionair idee is. Gaat het lukken om melk te maken zonder koeien?

Quote:
Waarschijnlijk zal de melk van de koe niet snel verdwijnen. Een voedingsgewoonte verandert niet zo gauw. Voedingspatronen zijn namelijk onderdeel van onze cultuur. En – dat moet ik ook zeggen – er zijn allerlei andere manieren denkbaar waarop de veehouderij zich kan aanpassen aan veranderende eisen op milieugebied.


Glanbia start kaasfabriek in Verenigde Staten op

23-10-2020 - 0 reacties Glanbia heeft zijn nieuwe kaasfabriek in de Verenigde Staten deze week opgestart. Het Ierse zuivelconcern gaat de komende maanden proefdraaien op de fabriek, die uiteindelijk dagelijks, 3,6 miljoen liter melk gaat verwerken tot blokkaas en hoogwaardige weiproducten.


De koeien van boer Mooijman geven de meeste melk van alle Groningse koeien

15-10-2020 - 44 reacties De 150 melkkoeien van de maatschap Mooijman is Westerwijterd leveren gemiddeld 15.106 kilo melk per jaar. Ze zijn daarmee de productiefste van Groningen. De melk heeft ook nog een relatief hoog gehalte vet en eiwit


Melkveehouder bouwt CO2-neutrale hooischuur

06-10-2020 - 0 reacties Op het melkveebedrijf van Aleid Blitterswijk uit het Utrechtse Werkhoven staat sinds kort een moderne hooischuur die volledig CO2-neutraal werkt. Deze manier van ruwvoer opslaan en voeren heeft als resultaat dat de koeien en de melk gezonder zij. En dat ook blijven, stelt Blitterswijk.