Melk

Al het Melk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Melk nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Melk nieuws

Deze boerderij draait niet om koeien, maar om gras

18-10-2019 - 0 reacties Een melkveehouderij draait voornamelijk om de koeien en de melk die ze geven. Maar boer Tom Keuper uit Megchelen doet het net even anders.


RMO-specialist v.d. Looy Oirschot kiest voor 500pk MAN TGX

18-10-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

De eerste MAN truck die onlangs officieel door Den Engelsen Bedrijfswagens werd afgeleverd, is een rijk uitgeruste 500 pk TGX voor Van de Looy uit Oirschot. Het in nationale en internationale RMO (Rijdende Melk Ontvangt) gespecialiseerde bedrijf, heeft een sterke positie in deze nichemarkt opgebouwd, puur op basis van kwaliteit en service. “Daarbij zijn kwaliteit en motivatie van de chauffeur cruciaal, vandaar inmiddels de keuze voor een grote, compleet uitgeruste cabine en een dikke motor. En natuurlijk de kwaliteit van de auto en de service van de dealer, waar wij in een vol continubedrijf als het onze, dag en nacht


Sieta van Keimpema, al vijftien jaar op barricaden voor boer

17-10-2019 - 10 reacties Sieta van Keimpema staat woensdag in Den Haag wederom op de barricaden voor het boerenbelang. ,,De hoeveelste keer dit is? Ik zou het niet weten, ik ben de tel een beetje kwijt.”

Het actievoeren zit haar in het bloed. Al vijftien jaar geeft Sieta van Keimpema uit Nes (H) leiding aan de Dutch Dairymen Board, een organisatie van melkveehouders die een hogere melkprijs wil afdwingen bij overheden en zuivelorganisaties. Tien jaar geleden was ze betrokken bij de grote acties tegen de zuivelfabrieken. Boeren staakten de leveringen en reden de melk uit over hun landerijen. Ook werden zuivelfabrieken geblokkeerd.

Via de DDB heeft ze zitting in het hoofdbestuur van de European Milk Board, een organisatie van melkveehouders die Brussel geregeld op stelten zet met de acties voor een betere marktpositie van boeren in de zuivelketen. Acties die geregeld ook met traangas beëindigd worden. In het buitenland is ze populair. Duitse boeren hoor je vaak zeggen: ,,Die Sieta ist super.”

Bij de huidige stikstofacties is ze ineens ook een boegbeeld van de Farmers Defence Force (FDF). Deze organisatie, met een logo met hooivorken, is dit jaar opgericht om boerenbedrijven te beschermen tegen dierenactivisten. Ze ontpopt zich echter steeds meer tot een brede activistische boerengroepering die onder geen beding een opgelegde krimp van de veestapel accepteert.


Wit-Rusland: 7,2 miljoen ton melk

17-10-2019 - 0 reacties In Wit-Rusland wordt er dit jaar 7,2 miljoen ton melk geproduceerd. Zo luidt de prognose van de minister van Landbouw Ygor Bylo.


Melkaanvoer Italië duikt onder niveau van 2018

16-10-2019 - 0 reacties Melkveehouders in Italië hebben in augustus net iets minder melk geproduceerd dan vorig jaar. Dat is enigszins opvallend, omdat de melkaanvoer in de voorgaande maanden nog boven dat niveau lag. In Frankrijk is daarentegen juist iets meer melk geproduceerd, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van de Europese Commissie.


Omzet Vlaamse melkveehouderij stijgt met 9 procent

15-10-2019 - 0 reacties Boerenbond noteert in zijn jaarlijkse raming een prijsstijging van 7 procent voor melk in de eerste helft van dit jaar tegenover dezelfde periode van 2018. De kaasprijzen bleven stabiel maar de prijs van boter is gedaald. Globaal gezien steeg de omzet van de melkveehouders met 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Desondanks daalt de rentabiliteitsbarometer van melkvee, vooral te wijten aan de stijgende voederkosten.


Nieuw-Zeeland: volledig weiden of toch een stal?

14-10-2019 - 0 reacties Nieuw-Zeeland heeft het optimale klimaat voor de productie van melk met volledige weidegang, zonder stallen. Toch bouwen steeds meer Nieuw-Zeelandse melkveehouders een stal. Waarom?


'Anders bemesten zorgt voor gezond gewas'

12-10-2019 - 0 reacties 'Met een andere wijze van bemesten kan de kwaliteit van gewassen, melk en vlees sterk worden verbeterd. Daarmee krijgen we een gezonde bodem en gezonde gewassen, dieren en mensen.' Zelfstandig onderzoeker Anton Nigten wil af van de chemisch-technische oplossingen als het om bemesting gaat.


Boeren voeden Nederland, maar 70 procent van productie gaat naar Duitsland

12-10-2019 - 0 reacties Boeren gaan er prat op dat ze Nederland voeden, maar produceren veel meer dan we zelf op kunnen. De Twentse boeren produceren samen genoeg eieren, melk en vlees om alle 2,2 miljoen inwoners van Overijssel, Drenthe en Groningen van te laten eten.


Melkprijzen augustus 2019

11-10-2019 - 0 reacties In augustus werd gemiddeld 7 eurocent minder betaald per 100 kg melk door de Europese zuivelondernemingen. De gemiddelde prijs kwam op 33,36 euro per 100 kg standaardmelk.


Boeren onderweg naar provinciehuis Den Bosch voor stikstofdebat

11-10-2019 - 0 reacties Brabantse boeren zijn met honderden trekkers op weg naar het provinciehuis in Den Bosch om daar het debat over de aanpak van stikstof bij te wonen. Boerenorganisatie ZLTO riep niet specifiek op om met trekkers te komen. Toch zijn veel boeren dat volgens Omroep Brabant wel van plan.
In Boxtel hadden twintig boeren zich verzameld en in Sint Hubert stonden bijna tweehonderd trekkers klaar. Om 09.00 uur zijn ze vertrokken naar Den Bosch.
Voor vertrek moesten veel boeren eerst nog hun vee verzorgen. Boer Mari van Drunen doet vandaag ook mee en wil dat de provincie de boeren meer tijd geeft om luchtwassers te installeren of andere maatregelen te nemen. "Die aanpassingen kunnen een paar ton gaan kosten en dat kunnen de boeren niet meteen opbrengen", zegt Van Drunen.
"We zijn gewoon goed bezig. Mijn koeien produceren veel melk, buitenlandse bedrijven zijn jaloers op hoe wij het doen. De sector wordt om zeep geholpen, vind ik."


Duitse melkproductie weer voor op vorig jaar

11-10-2019 - 0 reacties De melkveehouders in Duitsland produceren al bijna het hele jaar minder melk dan voorgaande jaren, maar daar is over de maand augustus verandering in gekomen. De melkaanvoer in Duitsland komt namelijk nipt hoger uit, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van de Europese Commissie.


FrieslandCampina wil berekeningswijze voor garantieprijs aanpassen

10-10-2019 - 0 reacties FrieslandCampina wil de manier waarop de garantieprijs voor melk maandelijks wordt vastgesteld aanpassen, onder meer door de toeslagen die andere zuivelondernemingen uitkeren, niet meer mee te nemen in de berekening. Doordat nu de toeslagen van concurrenten volledig worden meegenomen, ligt de huidige garantieprijs van FrieslandCampina 1,00 euro tot 1,50 euro boven de gemiddelde melkprijs van de bedrijven waar FrieslandCampina zich mee vergelijkt. Door de correctie in de berekening zal de garantieprijs met 89 cent dalen en de uiteindelijke melkprijs met circa 50 cent per 100 kilo.


Garantieprijs RFC vanaf januari 2020 bijna cent lager

10-10-2019 - 33 reacties Een melkveebedrijf van Royal FrieslandCampina (RFC) beurt in het nieuwe jaar maandelijks bijna een cent per 100 kilogram melk minder. RFC vindt de garantieprijs te luxe geworden en neemt de toeslagen bij de referentiebedrijven voor duurzaamheid, VLOG, weidegang en niet-melkgerelateerde toeslagen niet meer mee in de berekening van de garantieprijs. Op basis van de cijfers […]


FrieslandCampina stapt in plaats van Fonterra in mozerella-productie samen met A-ware

09-10-2019 - 0 reacties Zuivelonderneming FrieslandCampina heeft een overeenkomst gesloten met A-ware voor de productie en levering van mozzarellakaas. Vanaf begin 2020 verwacht FrieslandCampina deze kwalitatief hoogwaardige mozzarellakaas aan zijn klanten te kunnen leveren. FrieslandCampina gaat de melk, kennis en recepten leveren en is verantwoordelijk voor de verkoop van de mozzarellakaas. A-ware zorgt voor de verwerking van de melk en de productie van mozzarellakaas in de nieuwe mozzarella-productielocatie in Heerenveen.


Melkproductie in Australië achter op vorig jaar

09-10-2019 - 0 reacties Melkveehouders in Australië hebben ook in augustus minder melk geproduceerd dan vorig jaar in dezelfde maand. Daarbij ligt de melkaanvoer tevens lager dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van Dairy Australia.


Wageningen Universiteit zoekt naar meest duurzame kruidenrijke graslanden

07-10-2019 - 0 reacties Onderzoekers van Wageningen Research willen beter inzicht krijgen in de opbrengst, voederwaarde en biodiversiteit van verschillende kruidenrijke graslanden in relatie met bedrijfsvoering, melkproductie, samenstelling van de melk en verdienmodellen.


Groot onderzoek naar kruidenrijke graslanden in het Groene Hart

04-10-2019 - 0 reacties Een team van onderzoekers van Wageningen Research gaat een typologie ontwikkelen van kruidenrijke graslanden in het Groene Hart. De onderzoekers willen beter inzicht krijgen in de opbrengst, voederwaarde en biodiversiteit, maar ook de relatie met bedrijfsvoering, melkproductie, samenstelling van de melk en mogelijke verdienmodellen.


Franse melkfabrieken roeren zich op spotmarkt

03-10-2019 - 0 reacties Vanwege een brand in een chemische fabriek in Rouen (in het noorden van Frankrijk) kan de melk van 200 melkveehouders niet verwerkt worden tot consumptiezuivel. Franse verwerkers zijn daardoor genoodzaakt hun volumes elders te halen.


Boerin uit Wezup houdt eigen actie en deelt op school cake uit: 'Sommige kinderen denken echt dat melk uit de fabriek komt'

02-10-2019 - 0 reacties WEZUP - Zij protesteerde dinsdag niet in Den Haag, maar deelde cake uit op basisschool De Anwende in Aalden. Boerin Marianne Uneken-Hoving uit Wezup gaf zo haar eigen draai aan het boerenprotest.