Melk

Volg al het nieuws over Melk, een van de 15511 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Melk nieuwsbrief.

Melk nieuws

Melk van de koe én van groene plantjes

15-08-2019 - 0 reacties Melkvee- en sojaboer: Twee Twentse broers nemen de melkveehouderij van hun ouders over. Maar koeien volstaan niet. Ze willen ook boontjes die rammelen in hun peulen.

Op een strook van één hectare groeien kleine groene plantjes, amper 20 centimeter hoog. Nedersoja, van zaad dat het op Twentse zandgrond goed doet. Hier komt de nieuwe melk vandaan.

De merknaam, De Nieuwe Melkboer, valt op zijn plaats. Het verhaal erachter ligt hier op het erf: de balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten moet worden hersteld, minder dierlijke eiwitten (melk, vlees, eieren) om meer grond voor plantaardige eiwitten te kunnen gebruiken. Soja- en koemelk kunnen naast elkaar bestaan, willen Bart en Tom laten zien.


Kwakkelende zuivelmarkt gebaat bij minder melk

14-08-2019 - 0 reacties De zuivelmarkt is een beetje aan het kwakkelen. Er is wel een aanknopingspunt en dat is dat grote Europese producenten minder aan de melk zijn. Marktexpert Wouter Baan praat je in 60 seconden bij over de markt.


Duitse melkproductie duikt onder 5-jarig gemiddelde

14-08-2019 - 0 reacties De melkaanvoer in Duitsland heeft over juni behoorlijk terrein verloren. Wat betekent het dat de grootste zuivelproducent in Europa minder aan de melk is? 


Dit is de melkveehoofdstad van Amerika

14-08-2019 - 0 reacties Dat wat Las Vegas is voor de gokindustrie, is Tulare voor de melkveesector. Deze slaperige plek ergens in het midden van Californië telt by far de meeste koeien en kan daarmee met recht de melkveehoofdstad van de Verenigde Staten worden genoemd. De economie drijft hier letterlijk op melk. 


Dit is de melkveehoofstad van Amerika

14-08-2019 - 2 reacties Dat wat Las Vegas is voor de gokindustrie, is Tulare voor de melkveesector. Deze slaperige plek ergens in het midden van Californië telt by far de meeste koeien en kan daarmee met recht de melkveehoofdstad van de Verenigde Staten worden genoemd. De economie drijft hier letterlijk op melk.


Melk beter voor klimaat dan melkvervanger

13-08-2019 - 18 reacties De claim van producenten van plantaardige melk dat hun product minder klimaatimpact heeft dan echte melk, is onterecht, betoogt een onderzoeker van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra. „Eerlijker is om rekening te houden met de nutriëntendichtheid in het product.” FrieslandCampina en wereldvoedselorganisatie FAO deden eerder vergelijkbare uitspraken.

Melk bevat immers veel meer nuttige nutriënten dan plantaardige vervangers als soja-, amandel-, rijst- en haverdrank, weet de onderzoeker. In absolute zin is de klimaatimpact per liter plantaardig alternatief voor melk lager, maar volgens de onderzoeker heeft het per nutriënt zelfs dubbel de klimaatimpact van echte melk. Fonterra verwijst naar een Zweeds-Amerikaans onderzoek, waarin 21 essentiële nutriënten in drankjes werden onderscheiden.

Meer: melkvee.nl/artikel/…


Milcobel vindt weg voor extra melk in mozzarella

12-08-2019 - 0 reacties De Belgische zuivel coöperatie Milcobel verwerkte het afgelopen jaar 1,8 miljard liter melk, een toename van 14% ten opzichte van 2017. Daarvan was 1,6 miljard liter afkomstig van de eigen leden. Die produceerden 4,4%meer melk. De extra melk die de leden na beëindiging van de quota leverden, heeft Milcobel stelstelmatig kunnen verwerken in zijn fabriek in Langemark, een van de grootste mozzarellafabrieken van Europa.


Grondstofwaarde melk opnieuw in de min

09-08-2019 - 0 reacties De dalende boterprijs hakt in op de grondstofwaarde van de melk. Die is namelijk tot het laagste niveau tot dusver in 2019 gedaald. 


Noord-Ierland moet koeien slachten bij no-deal-brexit

09-08-2019 - 0 reacties Als eind oktober een no-deal-brexit doorgevoerd wordt, dan is de verwachting dat in Noord-Ierland circa 45.000 melkkoeien geslacht gaan worden. Dit komt doordat een groot deel van de melk in de Republiek Ierland verwerkt wordt, en dat deel blijft wel een onderdeel van de Europese Unie.


Melkveehouders voeren wintervoorraad op

07-08-2019 - 84 reacties De langdurige droogte in Oost-Nederland brengt boeren steeds dieper in de problemen. Omdat in de wei niks meer te halen is voor de koeien wordt de wintervoorraad al aangebroken.

Ik zit nu een week of drie volledig op winterrantsoen', vertelt melkveehouder Manfred Keuper uit De Heurne. 'De koeien lopen nog wel een beetje buiten, maar daar staat niks meer. Ik kom met mijn voorraad voer nog wel tot het voorjaar, maar dan is het ook wel op.'

De koeien kunnen wel naar buiten, maar liggen nu liever binnen, weet hij. 'Tegen een uur of acht 's avonds lopen ze nog wel even naar buiten, maar ze staan ook snel weer binnen. Hier is toch niks te halen, alleen een beetje hooi. Daar geven ze geen melk van.'


Activisten stelen zeer jonge biggen op varkensbedrijf

06-08-2019 - 0 reacties Het Animal Liberation Front plaatste eind juli een filmpje op het internet, waarop is te zien dat enkele gezonde zeer jonge biggen bij de moeder werden weggehaald en meegenomen. De biggen werden meegenomen naar een huis en kregen daar melk uit een fles te drinken. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) veroordeelt deze daad, het is buitengewoon onverantwoord om dergelijke jonge dieren bij hun moeder weg te nemen.


Een nieuw melkmerk op boeren­verstand

06-08-2019 - 21 reacties Qua originaliteit het beste melk merk idee wat ik de laatste tijd zie langskomen:

Matthijs heeft gekozen voor ‘Elke Melk, vol smaakavontuur’, want ‘elke koe is anders, dus ook haar melk’. Op iedere fles kun je zien van welke koe jouw melk komt, zodat je de volgende keer mogelijk voor dezelfde koe met bijpasssende smaak kunt kiezen. Ik ben benieuwd of de consument daar al aan toe is. Bij planten en bloemen geloof ik er zeker in: op Instagram zie je dat juist de planten die helemaal zijn uitgegroeid, het meeste worden gewaardeerd. De consument zoekt géén homogeniteit, maar iets bijzonders. Of de tijd er rijp voor is in voeding?


200 nieuwe VLOG-melkers bij FrieslandCampina

06-08-2019 - 0 reacties FrieslandCampina zoekt 200 melkveehouders die over willen schakelen op VLOG-melk (non-GMO). De zuivelcoöperatie zegt dat er vooral in Duitsland veel vraag is naar kaas afkomstig van deze melk.


Die melk rechtstreeks van de koe, ‘gatver geef mij die van de fabriek maar’

04-08-2019 - 0 reacties Plastic. Het is overal. Alleen al aan de ontbijttafel tel ik zo’n tien plastic verpakkingen. Verslaggeefster Maartje Huijben is een maandje op ‘plasticdieet’. Kun je zonder veel extra tijd kwijt te zijn leven zonder plastic verpakkingen?


Minder voer en melk door hitte

03-08-2019 - 8 reacties De hogere temperaturen in de vierde week van juli drukten de melkproductie. Met name de hoogproductieve koeien lieten een dip zien. FrieslandCampina haalde twee procent minder melk op.


Ieren en Britten blijven meer liters leveren

02-08-2019 - 0 reacties Waar de Nederlandse melkverwerkers in juni opnieuw minder melk collecteerden, produceren de Ierse en Britse veehouders juist flink door. De aanvoercijfers van deze landen liggen nog altijd boven vorig jaar evenals boven het 5-jarig gemiddelde.


Zuivelfabriek vaker op zoek naar spotmelk

01-08-2019 - 0 reacties De extreme hitte leek geen vat te krijgen op de zuivelmarkt, maar ondertussen is merkbaar geworden dat de aanvoer van rauwe melk een flinke knauw heeft gekregen. De prijzen van spotmelk trekken dan ook aan, net als de notering voor room en magere melkconcentraat. 


​Hygiënisch werken met handige speenhouder

01-08-2019 - 0 reacties Stalinrichter De Krim heeft een roestvrij stalen speenhouder ontwikkeld waarin de spenen hygiënisch kunnen worden opgeborgen. Normaal hangen er spenen bij kalveren die na aankomst moeite hebben om melk uit een emmer te drinken. De spenen hangen aan


Er stroomt fors meer melk de kaasbak in

01-08-2019 - 0 reacties Er stroomt dit jaar in Nederland fors meer melk de kaasbak in. Terwijl de totale melkaanvoer behoorlijk is geslonken, trekt de kaasproductie juist een sprintje. Ondertussen bewegen de kaasprijzen overwegend stabiel.


Meer melk in China. Hoe reageert zuivelexport?

30-07-2019 - 0 reacties Melkveehouders in China mogen in hun handjes knijpen, want omgerekend beuren zij een melkprijs van bijna €0,50 per liter. Dit drijft de melkproductie, na een jarenlange krimp, weer op. Is dit een bedreiging voor de Europese zuivelexport?