Maak je borst maar nat!!

Ik kwam dit artikel tegen op duurzaamnieuws.nl

Het voorspelt niet veel goeds, maar er is dan ook een klimaattop in aantocht in kopenhagen.

"Kippen en koeien kern van klimaatprobleem

Met de intrigerende titel: ‘Wat als de hoofdrolspelers van de klimaatverandering….. koeien, varkens en kippen zijn?’ werd onlangs een stuk gepubliceerd in World Watch (uitgave van het World Watch Institute, november/december 2009). Het is geschreven door de onderzoekers Robert Goodland en Jeff Anhang. Zij komen met het bijna ongelofelijke nieuws dat de bijdrage van vlees en zuivel aan het mondiale klimaatprobleem niet 18% is,maar wel 51%! Als dat echt zo is, dan zou het noodzakelijk zijn flink het mes in die sector te zetten, en natuurlijk ook in onze consumptie.
Goodland en Anhang hebben eerder onderzoek op dit gebied kritisch bekeken en ontdekten dat er diverse onderdelen van de ketens van vlees en zuivel over het hoofd zijn gezien en dat andere aspecten nog ondergewaardeerd zijn. Bijvoorbeeld de uitademing van methaan door de beesten blijkt een grote factor te zijn. Maar ook zaken als de koeling van de producten, de extra energie voor de bereiding van vlees en het medicijngebruik voor de dieren, waren aanvankelijk niet meegeteld. De onderzoekers komen tot de conclusie dat alle koeien, varkens en kippen samen voor meer dan de helft verantwoordelijk zijn van de klimaatverandering!

Meer argumenten
Al zeker 35 jaar zijn er in Nederland en wereldwijd acties rond de consumptie van (te) veel vlees, onder andere door De Kleine Aarde, Lekker/Wakker Dier en Milieudefensie. Naast de argumenten dierenwelzijn en gezondheid speelden vooral de eiwitverliezen, het wereldvoedselvraagstuk en de miljoenen hectares veevoer in ontwikkelingslanden (ten koste van oerwoud) daarbij een belangrijke rol. Later kwamen daar de waterverspilling en -vervuiling, de mestoverschotten en de klimaatgassen bij, met name methaan, dat een extra groot effect heeft op de klimaatverandering, wel 23 tot 25 keer sterker dan CO2.

In 2006 bracht de FAO (de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties) het rapport Livestock’s Long Shadow uit dat opzien baarde. Daarin werd uiteengezet dat de productie van vlees en zuivel op aarde verantwoordelijk is voor 18% van de versnelde klimaatverandering. Die 18% is al veel, zeker als je het vergelijkt met de bijdrage van het verkeer, namelijk 13.5%. De film ‘Meat the Truth’ van Marianne Thieme is geheel gebaseerd op dat rapport. In de film wordt de nadruk gelegd op vlees, waardoor de spotlights niet op zuivelproducten gericht werden, terwijl we daar meer kilo’s van consumeren dan van vlees. Vooral kaas heeft een relatief grote voetafdruk.

Mede door alle commotie rond de genoemde film, werden er verwoede pogingen gedaan af te dingen op die 18% en voor de Nederlandse situatie kwam een onderzoeker enkele procenten lager uit. Maar de essentie van het FAO-rapport is overeind gebleven. Mede daardoor roepen ook steeds meer politieke partijen en grote organisaties, zoals Oxfam/Novib en het Wereld Natuur Fonds, op minder dierlijke producten te gebruiken.

Geen dure infrastructuur
Ook op de 51% uit dit nieuwe onderzoek zal ongetwijfeld afgedongen worden. De belangen zijn groot, en het is voor velen geen prettig nieuws. Maar al zou het 45% zijn, of 40%, dan nog vraagt dit onderdeel van het klimaatprobleem toch veel meer aandacht dan tot nu toe het geval is. En naast vlees gaat het dus uitdrukkelijk ook over zuivel; dat wordt nog te vaak vergeten! Er zal een nationaal en lokaal voedselbeleid gevoerd moeten worden, met dalende vlees- en zuivelbudgetten per persoon. Een halvering van de vlees- en zuivel-consumptie zou in Europa in principe geen probleem zijn qua gezondheid, zelfs integendeel: van beide eten we nu ruwweg 50% te veel. En voor deze verandering is geen dure infrastructuur nodig; wel heel goede communicatie, samen met bijvoorbeeld de supermarken. Want, net zoals metwind- en zonne-energie het geval is, liggen de oplossingen gelukkig al op de plank, en in dit geval in de schappen van de biologische winkels en de supermarkten. De laatste jaren zijn er vele lekkere plantaardige vervangers voor vlees op de markt gekomen, en vele recepten doen de ronde waarin je het vlees niet meer mist.

Klimaat-chaos
Er is haast geboden. De klimaatveranderingen gaan (veel) sneller dan zelfs de klimaatdeskundigen hebben kunnen voorzien. Al vele klimaatrampen vinden plaats. Daarom wordt tegenwoordig in plaats van klimaatverandering de term klimaat-chaos gebruikt. Zie bijvoorbeeld de orkanen, stormen en overstromingen die de laatste maanden de Filipijnen teisterden. Samen met andere drama’s vallen er nu gemiddeld al 300.000 doden per jaar door de chaos die het veranderde klimaat veroorzaakt, zoals via een rapport van het Global Humanitarian Forum bekend werd. En per jaar is er nu gemiddeld $125 miljard schade, oplopend naar gemiddeld $325 miljard schade per jaar in 2030.

De twee onderzoekers van het artikel in World Watch - Robert Goodland en Jeff Anhang – zijn niet de eerste de besten. Beiden zijn milieukundigen, de eerste was voorheen en de tweede is nu nog verbonden aan de World Bank Group.

Het artikel ''Livestock and Climate Change. What if the key actors in climate change are ... cows, pigs and chickens?” is te vinden op: www.worldwatch.org > in World Watch Magazine.

Jan Juffermans - November 2009"

bron: duurzaamnieuws.nl

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
Hoe extremer de gepresenteerde cijfers zijn des te ongeloofwaardiger zijn deze milieufreaks/vegetariërs. Ze hebben zelfs nagedacht over een oplossing:

De oplossingen liggen gelukkig al op de plank, en in dit geval in de schappen van de biologische winkels en de supermarkten. De laatste jaren zijn er vele lekkere plantaardige vervangers voor vlees op de markt gekomen, en vele recepten doen de ronde waarin je het vlees niet meer mist.
anonymous_228
Volgens deze heren is de mens wel erg verantwoordelijk voor alles wat qua weer misgaat.Nog even en het uitsterven van de dinosaurus is ook onze schuld.
anonymous_217
En nu dan DR. PROF. ING André het hele klimaat verhaal is kul.
Aktie is reactie is mij altijd verteld maar reactie kan ook aktie zijn.
Laatst een stukje gelezen dat we in 2013 weer naar een kleine ijs tijd toe
gaan. Het is allemaal bull shit.
Waarom hebben mensen het altijd over de winters van vroeger, ze weten nog precies
hoeveel het heeft gevroren. Omdat ze er toen ook bijna niet waren.
Laat de natuur haar werk maar doen dan komt het allemaal wel goed.
Het zelfde geneuzel over de fossiele brandstof we zullen nog maar voor een paar jaar
brandstof hebben werdt er in 1985 gezegt volgens mij is het nog steeds niet op.
En ook al is het zo, stel er is nog voor 20 jaar brandstof moet je dan extra zuinig zijn?
Maakt het iets uit of het met 18 jaar op is of met 22 jaar
Er moet meer geluld worden !!!!!!!!!
Grasbaal
Voorlopig is er nog olie genoeg, duidelijk is wel dat het een keer opraakt:

PARIJS (ANP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de olieprijs in 2020 uitkomt op 100 dollar per vat en in 2030 op 115 dollar per vat. Dat meldde het agentschap dinsdag in zijn World Energy Outlook 2009. Nu kost een vat 79 dollar.

Het IEA verwacht dat de vraag naar olie jaarlijks met 1 procent toeneemt.
De wereldwijde olievraag zou omhooggaan van 85 miljoen vaten per dag in 2008 tot 105 miljoen in 2030. Het agentschap gaat er bij deze berekeningen vanuit dat de aanstaande klimaattop in Kopenhagen geen grote veranderingen in het energiebeleid teweeg zal brengen.
anonymous_228
Gaan ze er in de berekeningen ook vanuit dat er geen oorlogen komen in belangrijke oliegebieden? of stormen aardbevingen ed.En wat als we over 5 jaar allemaal elektrisch of hybride rijden?
Er zitten zoveel variabelen in dit soort voorspellingen dat je ze beter niet kunt doen of op z'n minst negeren.
Gauweouwe
Kwam de volgende grafiek tegen:
anonymous_855
Gadverdamme, die vleesvervangers zijn misschien 1 of 2 keer te eten, maar na een aantal keer ben je ze zat. Het smaakt allemaal hetzelfde.

Alleen Valez smaakt nog redelijk goed. Echter mist dit voldoende ijzer voor langere termijn.
anonymous_8
Ja een enkele keer Valess vind ik ook nog te pruimen... En de rest smaakt naar gebakken schoenzool
pieta
Zou het een onderzoek zijn waar vanuit slechts een oogpunt gekeken is? Ik heb ooit het voorbeeld gehoord van iemand die onderzoek deed naar de werking van slagbomen bij spoorovergangen. Hij ging in de trein zitten en overal waren de slagbomen dicht. Conclusie: ze werken niet.
Kortom, ik geloof de FAO eerder dan deze groene club.
Scarlett
""""De twee onderzoekers van het artikel in World Watch - Robert Goodland en Jeff Anhang – zijn niet de eerste de besten. Beiden zijn milieukundigen, de eerste was voorheen en de tweede is nu nog verbonden aan de World Bank Group".
"
Je moet ook niet alles geloven van deze en andere onheilsprofeten, hetblijkt (straks) steeds meer gewoon bangmakerij, net als destijds de zure regen en het ozongat. Zulke "wetenschappers" zijn vooral zelf erg goed in het uitbuiten van het "probleem".

Vooral de info op de site van de eerste link is veel interessanter.

[www.co2-feiten.nl]\

[www.groenerekenkamer.nl]

[www.klimaatgek.nl]


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/11/2009 17:54 door HarryB.
brabo
Waarom zit er olie onder de Noordpool ?
Juist omdat er ooit bos is geweest., dus temperatuurschommelingen zijn al vaker voor gekomen.
frank b
Die 'geleerden' moeten ook eten, dus moet er werk gecreerd worden
Scarlett
Van bos krijg je op den duur steenkool,olie komt van oliehoudende beestjes in de zee.

[nl.wikipedia.org]
anonymous_246
Misschien dan toch wat minder melk produceren wereldwijd!!!!
Doe je het niet voor het milieu dan maar wel voor de prijs
frank b
duitser
.....sterker nog, wij moeten er tegen concurreren. Iedereen vindt zulke foto's 'n ramp, totdat ze produkten kopen die goedkoper zijn en dan maakt "Made in China" niks meer uit, en vergeten we die beelden.
christo
Geweldig toch dat we in een land wonen waar je oude dieseltje gezien wordt als een bedreiging van de mensheid.
Farmer_
Geen wonder dat ze daar goedkoop kunnen produceren, wat een zooitje.
Scarlett
De Chinesen hebben een goede smoes: "als we rijk zijn gaan we de boel schoonmaken". Als het dan maar niet te laat is want de oceanen produceer(d)en 70% van alle zuurstof, maar er zijn al hele stukken oceaan zo dood als een pier door dit soort vervuiling.
paul1
de milieubeweging is er op tegen, dat er mensen zijn.
Zij zijn namelijk de oorzaak van het klimaatprobleem.
melluk
wel heel erg gedramatiseerd hoor dinnes
En je ziet dat de aarde het probleem zelf oplost
300000 doden eten geen vlees meer , laten geen scheten meer , vervuilen de aarde niet meer.
Cynisch bedoeld

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , koeien , kippen , dierenwelzijn , energie , kaas , voer , europa , veevoer , zuivel , natuur , wakker-dier , gezondheid , dieren , zonneenergie , bank en klimaat ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0