Zonneenergie

Zonneenergie nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Zonneenergie nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Zonneenergie nieuws

Koelcellen op zonne-energie voor Nigeriaanse telers

12-10-2017 - 0 reacties

Al ruim tien jaar maakt Nnaemeka Ikegwuonu radioprogramma's voor kleinschalige telers op het platteland van Zuid-Nigeria. Zijn shows worden uitgezonden op de Smallholders Farmers Rural Radio, een station dat in 2003 werd opgericht. Ikegwuonu was toen pas 21 jaar oud.Ikegwuonu, die zelf ook groententeler is,.....


Gezocht: Innovatieve oplossingen voor zonnestroom in agrarische gebieden

27-09-2017 - 0 reacties

Hoe komen we tot oplossingen om agrarische gronden te benutten voor het opwekken van zonne-energie met optimaal behoud van de agrarische functie?

Die vraag staat centraal op vrijdag 13 oktober 2017, tijdens een creatieve inspiratie- en ontwerpbijeenkomst in Bunschoten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wil duurzame energieopwekking bevorderen zonder in te leveren op de agrosector. Alle schakels van de keten denken mee: van ontwerpers en panelenproducenten tot agrariërs en wetenschappers. Doel is om zo tot innovatieve oplossingen te komen.


Weidegrond verhuren voor opwekking zonne-energie

22-09-2017 - 26 reacties

Pieter Seldenrijk, een melkveehouder uit Eemnes, is komend jaar de eerste agrariër in de provincie Utrecht de weidegrond verhuurt voor de opwek van zonne-energie. Het bestemmingsplan voor het areaal van 7,5 hectare is aangepast en de subsidie is inmiddels toegekend.


Primeur voor Loppersum: Nieuwe transformator moet zonne-energie reguleren

08-08-2017 - 0 reacties

Naast de Hubo in Loppersum staat 'ie, in een stenen hokje van drie bij zes: de nieuwe, slimme transformator van Enexis en de eerste in Nederland. Deze moet het teveel aan energie reguleren, dat over is van de vele zonnepanelen in het gebied.


Zonnepark zo groot als provincie Utrecht kan Nederland voorzien van stroom

17-07-2017 - 0 reacties

Bijna de oppervlakte van de provincie Utrecht of meer dan de helft van Limburg. 35 bij 35 kilometer: dat is de ruimte die nodig is voor een zonnepark om Nederland te voorzien van de hoeveelheid stroom die nu wordt gebruikt, zegt hoogleraar zonne-energie Wim Sinke.


Zonne-energie uit Tsjernobyl

12-07-2017 - 0 reacties


Energiecentrale op dak transferium telt 960 zonnepanelen

25-06-2017 - 0 reacties

Het Transferium Reitdiep in de stad is bijna klaar en nu wordt er nog gewerkt aan de finishing touch, de zonne-energie centrale. Die komt op het dak van het transferium. Medewerkers van Elize Energie zijn bezig de zonnepanelen te plaatsen. In totaal komen er 960 panelen te liggen die stroom gaan opwekken voor zo'n tachtig huishoudens.


Jan Terlouw in Nieuwolda: ‘Alleen politiek bepaalt duurzaamheid’

22-06-2017 - 0 reacties

Nooit eerder werd in Nederland zoveel zonne-energie opgewekt als woensdag. Een perfecte dag voor Jan Terlouw om een pleidooi te houden voor duurzame energie. Met als lichtend voorbeeld Nieuwolda waar de natuurkundige, oud-politicus en schrijver te gast was.


Bloomberg: Opmars wind- en zonne-energie onstuitbaar

20-06-2017 - 0 reacties

De prijs van zonne- en windenergie zal tot 2040 fors gaan dalen. Zonne-energie wordt 66 procent goedkoper en windenergie op zee zelfs 71 procent. De daling gaat minder hard bij windenergie op land. De prijs daarvan daalt naar verwachting met 47 procent.


Flevoland organiseert atelierweken over grondgebonden zonne-energie

20-06-2017 - 0 reacties

Provincie Flevoland organiseert atelierweken voor grondgebonden zonne-energie. Het doel van deze weken is om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor zonne-energie in de provincie. Er zijn 5 ateliersessies .
Hier worden bijvoorbeeld feiten, cijfers, mogelijkheden, onmogelijkheden en (ruimtelijke) impact onderzocht. Elke ateliersessie richt zich op een bepaald thema.


Vorig jaar wereldwijd 9 procent meer duurzame energie opgewekt

07-06-2017 - 0 reacties

De wereldwijde capaciteit van duurzame energie is vorig jaar met 9 procent gegroeid, met 161 gigawatt tot 2017 gigawatt. Dat is een recordgroei, blijkt uit cijfers van het duurzame energie platform REN21. In dit platform werken internationale organisaties als de Wereldbank, de Europese Commissie en Greenpeace samen.
Het platform meldt niet wat het wereldwijde aandeel van duurzame energie in de totale energie-productie nu is. De organisatie zegt wel dat duurzame energie voorziet in 20 tot 30 procent van de energiebehoefte van landen als Portugal en Ierland.
Bijna de helft op van de groei komt door de toename van het gebruik van zonne-energie. Windenergie is goed voor een derde van de groei. Wereldwijd wordt inmiddels genoeg duurzame energie opgewekt om heel West-Europa van energie te voorzien.
Duurzame energie goedkoop
De kosten van duurzame energie dalen snel. De prijs van de productie van zonne-energie is in landen als Chili, India en Saoedi-Arabië gedaald tot minder dan 3 dollarcent per kilowattuur. Fossiel opgewekte energie kost nu 3 tot 8 dollarcent per kilowattuur.
Opvallend is dat de wereldwijde investeringen in duurzame energie vorig jaar 23 procent lager waren dan in 2015, ondanks de forse toename aan productie. Dat komt doordat de investeringskosten snel dalen.
Uiteindelijk zal de prijs van zonne-energie binnen tien tot twintig jaar in sommige gebieden dalen tot onder 1 dollarcent per kilowatt uur, zegt Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. In Nederland zal dat tussen de 1 en 2 cent uitkomen.
Te langzaam
Ook het aantal banen in de sector duurzame energie groeit snel. Van 8,3 miljoen in 2015 naar 9,8 miljoen in 2016.
Hoewel de energietransitie vaart krijgt, gaat het nog niet snel genoeg om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.


Zonneparken slokken landbouwgrond op - 28 plekken in de maak

13-05-2017 - 0 reacties

Ook dit zal heel wat kostbare landbouwgrond opslokken. Beste jaarlijkse rendementen. Alleen wie haal de rommel weg als alles is afgeschereven??

Er worden momenteel op zeker 28 plekken in Nederland grote zonneparken gerealiseerd. En dat moeten er nog veel meer worden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Man vast voor beleggingsfraude zonne-energie

09-05-2017 - 0 reacties

De FIOD heeft dinsdag een 51-jarige man uit Barchem (Gelderland) opgepakt in een onderzoek naar beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. De fiscale opsporingsdienst vermoedt dat de man van het ingelegde geld van circa 6 miljoen euro slechts een fractie heeft belegd en de rest in andere zaken heeft gestopt.


Gewassen kunnen lichtenergie beter benutten

09-05-2017 - 0 reacties

Volgens Mark Aarts, hoogleraar Erfelijkheidsleer van Wageningen University & Research valt er nog een flinke slag te maken bij het verbeteren van de fotosynthese van planten. Veel cultuurgewassen lijken qua opbrengst aan hun top te zitten. Decennia lang zijn ze geselecteerd op een steeds hogere productie. En nu gebruiken ze voedingsstoffen efficiënt, ze vangen het zonlicht optimaal op. Ze sturen assimilaten voor een groot deel naar de oogstbare delen, zoals vruchten, knollen of graankorrels. De laatste jaren komt er echter een blinde vlek aan het licht: veel gewassen benutten de opgevangen zonne-energie helemaal niet zo efficiënt voor de fotosynthese.


Kabinet, staar je niet blind op wind- en zonne-energie

09-05-2017 - 0 reacties

De keus voor duurzame energie wordt beloond, maar het kabinet moet zich niet blindstaren op één bron. Het windpark Gemini dat gisteren is geopend, laat vooral zien hoe snel windenergie op zee goedkoper is geworden. De 150 windmolens die 55 kilometer boven Ameland zijn neergezet, leveren stroom voor 17 cent per kilowattuur. De stroom uit de windparken die in de toekomst voor de kust van Zeeland zul


Gemeente Heerenveen neemt communicatie zonnepark over

08-05-2017 - 0 reacties

9 hectare dat is nogal wat, zonde van deze schaarse landbouwgrond:

De gemeente Heerenveen organiseert volgende week een nieuwe informatieavond over de komst van het zonnepark in de noordwestelijke oksel van het klaverblad A7/A32. Daarmee neemt de gemeente de communicatie naar omwonenden over van projectontwikkelaar Zonel BV, die eerder twee informatieavonden belegde over de komst van ruim 34.000 zonnepanelen op negen hectare tussen de Leeuwarderstraatweg, de A32 en het pad Omweg, dat evenwijdig aan de A7 loopt


Water via perslucht in drinkbank

09-06-2015 - 0 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Leverancier voor drinkwatersystemen Suevia levert een nieuw systeem om water via zonne-energie uit bronnen te hevelen. Door middel van perslucht wordt water verdrongen vanuit de bron naar de drinkbak.


Open dag Hazenhurk v.o.f.

03-06-2014 - 0 reacties

Op zaterdag 14 juni organiseert Hazenhurk v.o.f een open dag in Heeze. U bent tussen 10-15.30 uur van harte welkom om de nieuwe Fullwood 40-stands Revolution buitenmelker met LM1 melkmeters, stappentellers, separatie en Hyperclean+ te bekijken.

Tevens kunt u het Crysta Mix voersysteem en een 35.000 liter Packo melktank ijsbank gekoeld op zonne-energie zien.

De stal is gebouwd volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Wij zien u graag op 14 juni. Tot dan!


Zon koelt melk

17-10-2013 - 2 reacties

Ondernemen in ontwikkelingslanden: wie leert van wie?

Avondmelk die steeds maar weer verloren gaat. Dat is in veel ontwikkelingslanden een probleem. Er geen stroom, dus geen licht met als gevolg dat de melk kan niet verwerkt kan worden en bederft.

Mueller, een Nederlands bedrijf in melkkoeltanks bedacht er een oplossing voor. Zij ontwikkelden een melkkoeltank voor kleinschalig gebruik op zonne-energie. Dus de zon koelt de melk als het ware.

Peter Fopma van Mueller uit Assen legt het uit: “wij zijn benaderd door de Universiteit van Wageningen om een koeloplossing te bedenken voor de avondmelk van de boeren. Kinderen krijgen de ochtendmelk mee naar school en de rest wordt verwerkt bij de zuivelfabrieken. Het probleem bij de avondmelk is dat het bederft omdat het niet verwerkt kan worden. Dus er waren eigenlijk twee problemen: en er is geen stroom en het het moest een oplossing zijn voor kleinschalig gebruik."

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een melkkoeltank met een inhoud van 300 liter die werkt op zonne-energie. De melkkoeltank staat nu in Ethiopië waar hij getest wordt. Volgende maand gaat een tweede prototype naar Kenia.

Mueller vertelt over hun ervaringen met ondernemen in ontwikkelingslanden tijdens het BoP-event morgen in Amsterdam.

Bron: rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/…


'Klimaatneutrale melkveesector onmogelijk'

02-09-2013 - 10 reacties

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Zonne-energie en biogasopwekking compenseren te weinig om melkveehouderij klimaatneutraal te maken. Dat blijkt uit cijfers van WUR onderzoeker Theun Vellinga. Een twee megawatt windmolen van miljoenen euro's heeft voor een bedrijf wel voldoende dekking, maar is een te grote investering.