Zonneenergie

Recente nieuwsberichten m.b.t. Zonneenergie

Zonneparken slokken landbouwgrond op - 28 plekken in de maak

13-05-2017 -

Ook dit zal heel wat kostbare landbouwgrond opslokken. Beste jaarlijkse rendementen. Alleen wie haal de rommel weg als alles is afgeschereven??

Er worden momenteel op zeker 28 plekken in Nederland grote zonneparken gerealiseerd. En dat moeten er nog veel meer worden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Man vast voor beleggingsfraude zonne-energie

09-05-2017 -

De FIOD heeft dinsdag een 51-jarige man uit Barchem (Gelderland) opgepakt in een onderzoek naar beleggingsfraude met zonnepanelen en zonneparken. De fiscale opsporingsdienst vermoedt dat de man van het ingelegde geld van circa 6 miljoen euro slechts een fractie heeft belegd en de rest in andere zaken heeft gestopt.


Gewassen kunnen lichtenergie beter benutten

09-05-2017 -

Volgens Mark Aarts, hoogleraar Erfelijkheidsleer van Wageningen University & Research valt er nog een flinke slag te maken bij het verbeteren van de fotosynthese van planten. Veel cultuurgewassen lijken qua opbrengst aan hun top te zitten. Decennia lang zijn ze geselecteerd op een steeds hogere productie. En nu gebruiken ze voedingsstoffen efficiënt, ze vangen het zonlicht optimaal op. Ze sturen assimilaten voor een groot deel naar de oogstbare delen, zoals vruchten, knollen of graankorrels. De laatste jaren komt er echter een blinde vlek aan het licht: veel gewassen benutten de opgevangen zonne-energie helemaal niet zo efficiënt voor de fotosynthese.


Kabinet, staar je niet blind op wind- en zonne-energie

09-05-2017 -

De keus voor duurzame energie wordt beloond, maar het kabinet moet zich niet blindstaren op één bron. Het windpark Gemini dat gisteren is geopend, laat vooral zien hoe snel windenergie op zee goedkoper is geworden. De 150 windmolens die 55 kilometer boven Ameland zijn neergezet, leveren stroom voor 17 cent per kilowattuur. De stroom uit de windparken die in de toekomst voor de kust van Zeeland zul


Gemeente Heerenveen neemt communicatie zonnepark over

08-05-2017 -

9 hectare dat is nogal wat, zonde van deze schaarse landbouwgrond:

De gemeente Heerenveen organiseert volgende week een nieuwe informatieavond over de komst van het zonnepark in de noordwestelijke oksel van het klaverblad A7/A32. Daarmee neemt de gemeente de communicatie naar omwonenden over van projectontwikkelaar Zonel BV, die eerder twee informatieavonden belegde over de komst van ruim 34.000 zonnepanelen op negen hectare tussen de Leeuwarderstraatweg, de A32 en het pad Omweg, dat evenwijdig aan de A7 loopt


Water via perslucht in drinkbank

09-06-2015 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Leverancier voor drinkwatersystemen Suevia levert een nieuw systeem om water via zonne-energie uit bronnen te hevelen. Door middel van perslucht wordt water verdrongen vanuit de bron naar de drinkbak.


Open dag Hazenhurk v.o.f.

03-06-2014 -

Op zaterdag 14 juni organiseert Hazenhurk v.o.f een open dag in Heeze. U bent tussen 10-15.30 uur van harte welkom om de nieuwe Fullwood 40-stands Revolution buitenmelker met LM1 melkmeters, stappentellers, separatie en Hyperclean+ te bekijken.

Tevens kunt u het Crysta Mix voersysteem en een 35.000 liter Packo melktank ijsbank gekoeld op zonne-energie zien.

De stal is gebouwd volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Wij zien u graag op 14 juni. Tot dan!


Zon koelt melk

17-10-2013 -

Ondernemen in ontwikkelingslanden: wie leert van wie?

Avondmelk die steeds maar weer verloren gaat. Dat is in veel ontwikkelingslanden een probleem. Er geen stroom, dus geen licht met als gevolg dat de melk kan niet verwerkt kan worden en bederft.

Mueller, een Nederlands bedrijf in melkkoeltanks bedacht er een oplossing voor. Zij ontwikkelden een melkkoeltank voor kleinschalig gebruik op zonne-energie. Dus de zon koelt de melk als het ware.

Peter Fopma van Mueller uit Assen legt het uit: “wij zijn benaderd door de Universiteit van Wageningen om een koeloplossing te bedenken voor de avondmelk van de boeren. Kinderen krijgen de ochtendmelk mee naar school en de rest wordt verwerkt bij de zuivelfabrieken. Het probleem bij de avondmelk is dat het bederft omdat het niet verwerkt kan worden. Dus er waren eigenlijk twee problemen: en er is geen stroom en het het moest een oplossing zijn voor kleinschalig gebruik."

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een melkkoeltank met een inhoud van 300 liter die werkt op zonne-energie. De melkkoeltank staat nu in Ethiopië waar hij getest wordt. Volgende maand gaat een tweede prototype naar Kenia.

Mueller vertelt over hun ervaringen met ondernemen in ontwikkelingslanden tijdens het BoP-event morgen in Amsterdam.

Bron: rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/…


'Klimaatneutrale melkveesector onmogelijk'

02-09-2013 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Zonne-energie en biogasopwekking compenseren te weinig om melkveehouderij klimaatneutraal te maken. Dat blijkt uit cijfers van WUR onderzoeker Theun Vellinga. Een twee megawatt windmolen van miljoenen euro's heeft voor een bedrijf wel voldoende dekking, maar is een te grote investering.


Eerste Vector voerrobot in Oost-NL (video)

02-01-2013 -

" align="right" border="1" vspace="5" hspace="10">Donderdag 27 december toonden Jan Borgman en Erna Roeterdink uit het Gelderse Vierakker in samenwerking met Lely Center Zelhem hun nieuwe Vector voerrobot. Vergeleken met de voermengwagen kost de voerrobot Borgman maar een derde van de energie. Hij staat bekend als de ‘fotonenboer’, die rendabele productie van elektriciteit uit zonne-energie nastreeft.
 


Zonnecellendak vervangt asbest golfplaten

21-11-2012 -

Mooie ontwikkeling, dat is 3 vliegen in een klap:

Someren - SCX Solar maakt met zijn Soloroof een vervangend product voor asbest dakplaten. Het alternatief bestaat uit zonnecellen die al dan niet zijn geïsoleerd aan de onderkant.

De leverancier uit Someren verwacht binnenkort een patent te krijgen voor de bevestiging die de Soloroof op de dakspanten fixeert. Het systeem is inmiddels verwerkt in een proefproject in Nederweert en in Nuenen. In de eerste toepassing is de Soloroof niet, en in de tweede wel geïsoleerd aan de onderkant. De dakbedekking is gemaakt uit standaard zonnepanelen van 1650 bij 1000 millimeter. Zo’n paneel levert gemiddeld 220 kilowattuur per jaar. Inclusief alle toebehoren weegt een vierkante meter Soloroof 5 kilo.

Meer: cobouw.nl/nieuws/algemeen/… en scx-solar.com/NL/referenties/…

cobouw.nl/binaries/content/…


Zonnepanelen zonder subsidie populair

15-06-2012 -

Mijn panelen zijn deze week ook aangesloten op het net en volgende week komt mijn elektrische auto:

Boerenorganisatie LTO Noord legt de komende maanden 20.000 zonnepanelen op daken van schuren en stallen. Dat gebeurt zonder subsidie: 150 leden van LTO Noord hebben ingetekend op een inkoopactie waarmee ze tot 20 procent goedkoper uit zijn.

Bij Wiebe Keizer, melkveehouder in Espel, zijn deze week de eerste panelen op het dak van de schuur gelegd. In totaal heeft hij 230 panelen gekocht waarmee hij driekwart van zijn energiebehoefte kan dekken.

Brancheorganisatie Holland Solar juicht gezamenlijke inkoopacties van organisaties en particulieren van harte toe. Inmiddels zijn er landelijk al meer dan 70 van dit soort acties.

Tegen subsidies
Maickel van Haren van installatiebedrijf ATAMA pleit tegen subsidieregelingen van het rijk voor de aanschaf van zonnepanelen. "Wij krijgen afmeldingen van opdrachten, zodra er weer over een subsidieregeling wordt nagedacht. Dat geeft een hoop onrust binnen ons bedrijf. Je kan er geen bedrijfsvoering op los laten".

De markt heeft een subsidieregeling niet nodig, betoogt van Haren. "We zijn het afgelopen jaar met 300 procent gegroeid, zonder subsidie. Die inkoopacties werken juist heel goed voor ons".

Een reportage van Peter van de Meerschaut: nos.nl/artikel/…


STIMULAND REALISEERT MET 60 BOEREN 1 MEGAWATT AAN ZONNEPANELEN

11-03-2012 -

Stimuland coördineerde voor de subsidieregeling van de provincie Overijssel van september 2011 de aanvraag voor zonne-energieprojecten van vier groepen van in totaal 60 agrarische ondernemers uit de gemeenten Steenwijkerland, Hardenberg en Rijssen-Holten en Kampereiland (project de Weidse Waarden van De Stadserven).

Dit resulteert in circa 10.000 vierkante meter zonnepanelen met in totaal 1 Megawatt aan energie op 60 boerenbedrijven. De zonnepanelen worden nog deze zomer geïnstalleerd. Volgens Stimuland is de belangstelling voor zonne-energie groot, maar het extra werk rondom het aanvraagtraject en de keuze van de leverancier schrikt veel mensen af. Agrarische ondernemers kunnen hiervoor een beroep doen op de ondersteuning en begeleiding van Stimuland.

Doordat via het gezamenlijk inkopen een gunstiger prijs kon worden uitonderhandeld, heeft Stimuland de eigen bijdrage voor de agrariërs nog met circa 20% meer terug te kunnen brengen dan aanvankelijk begroot. Een aantal agrariërs heeft al aangegeven daarom nog meer Wp te installeren dan waar subsidie voor beschikbaar is. Harry Roetert die namens Stimuland de coördinatie en uitvoering samen met zijn collega Erwin Mol voor zijn rekening neemt: “De vier groepen agrariërs hebben onlangs gekozen voor een en dezelfde leverancier. De eerste zonnepanelen worden eind maart geïnstalleerd, de laatste eind augustus. Met de subsidie en het inkoopvoordeel verdienen de betrokken ondernemers de investering in 6 7 jaar terug, terwijl de installatie zeker 20 jaar meegaat.” Veel boeren willen Maatschappelijk Verantwoord Boeren en zijn daarom bereid om te investeren in duurzame energie. Zonne-energie is een van de laagdrempelige mogelijkheden van duurzame energie-opwekking, maar zonder subsidie zijn de kosten nog relatief hoog. Zeker als iedere boer zelf gaat onderhandelen met een leverancier.

Nog meer zonne-energie projecten
Na het eerste succes vorig jaar in de Hof van Twente, waar ook al 0,5 MegaWatt gerealiseerd werd, staan nog weer verschillende nieuwe projecten met groepen agrarische ondernemers op stapel. In totaal verwacht Stimuland komend jaar nog zeker weer een MegaWatt te kunnen realiseren. In deze projecten wordt vaak samengewerkt met gemeentes, accountants, banken en lokale agrarische organisaties. De projecten worden mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Overijssel.

Bron: airplayradio.nl/component/content/…


Superzonnepanelen in aantocht?

23-02-2012 -

Weblog Vincent Dekker - Trouw,

Zonnecellen die bijna drie keer zo veel stroom uit zonlicht halen dan de beste huidige cellen. Niets minder dan dat, en nog binnen afzienbare tijd ook, voorzien wetenschappers uit Nederland en de VS.

Kon ik u kort geleden al blij maken met een technologie die zonnepanelen pakweg een kwart meer rendement zou bezorgen, nu blijkt dat slechts een heel bescheiden voorproefje van wat wetenschappers van het Amsterdamse Amolf Instituut en Caltech, het California Institute of Technology, hebben uitgedokterd. Bijna onder mijn neus, op een flinke steenworp afstand van het kantoor van Trouw, is op het Science Park in Amsterdam een truc bedacht om licht te 'vangen'.

Op niet te lange termijn, zo voorspelt Polman in Het Parool, wordt het voorstelbaar dat stroom van zonnepanelen goedkoper wordt dan stroom uit grote centrales, oftewel: minder dan 7 cent per kWh kost. Er komen zonnige tijden aan...


Ben & Jerry - IJskoud de duurzaamste

18-08-2008 -

Hoe creëer je een blijvende meerwaarde??,


Door AlbertineBloemendal,


Hoe kan een commercieel bedrijf dat een vet product verkoopt toch duurzaam zijn? Door je vervuiling onder de loep te nemen en die zo grondig mogelijk aan te pakken, stelt Ben & Jerry’s.


<img src=trouw.nl/multimedia/archive/…;


Als je denkt dat hippies maar een beetje rondhangen, drugs gebruiken en verder niets anders doen dan naar muziek luisteren, dan zou Greenfield zich geen hippie willen noemen. Maar als je bij hippies denkt aan idealisten die geloven in love, peace en de wereld beteren, dan ben je bij Jerry Greenfield aan het juiste adres.


Toch stonden zijn idealen niet vanaf het begin centraal in het ijsbedrijf dat hij samen met z’n maatje Ben Cohen oprichtte. „Toen we begonnen, was het gewoon een klein ijswinkeltje in een oude benzinepomp. Het was geen politiek statement, niet meer dan iets dat ons leuk leek om een paar jaar te doen en dan zagen we wel weer verder. We hadden nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Sterker nog, dat was helemaal niet onze bedoeling.”

„Naar gelang we groter groeiden, begonnen we te zien hoe groot de invloed van bedrijven binnen de samenleving is”, vertelt Jerry Greenfield. „ Het viel ons op dat bedrijven slechts uit waren op één ding: het maximaliseren van hun eigen winst. Ons ideaal was om een soort ’buurman’ te zijn die niet alleen op winst uit was, maar zich ook inzette voor de gemeenschap.”


Maar is het wel verantwoord om, in een samenleving waar overgewicht een grote bedreiging voor de volksgezondheid vormt, de consumptie van ijs te promoten? „Ik denk zeker dat we de verantwoordelijkheid hebben om ons er zorgen over te maken, zegt Jerry. „Maar bij Ben & Jerry’s maken we niet alleen calorierijk ijs, maar ook lowfat frozen yoghurt en vetvrije sorbets zodat we een alternatief kunnen bieden. Ook moedigen we mensen via een serving size op de verpakking aan om niet een hele bak ijs in een keer op te eten.”


Jerry praat liever over duurzaamheid, want dat is eigenlijk de reden dat hij nu op een bankje naast een boerderij in Wapse zit. Greenfield is in Nederland om te promoten dat Ben & Jerry’s ijs nu geheel ’klimaatneutraal’ wordt gemaakt.


Dat betekent dat het bedrijf zo efficiënt mogelijk omgaat met energie, waar mogelijk gebruik maakt van duurzame energiebronnen en onvermijdelijke uitstoot van schadelijkse gassen compenseert door investeringen in duurzame energieprojecten voor windmolens, biogas of zonne-energie in ontwikkelingslanden.


Om dit te realiseren, werkt Ben & Jerry’s samen met de HIER-klimaatcampagne, een initiatief van meer dan 40 maatschappelijke organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace. Verder heeft het zijn ’ecologische hoefafdruk’ geanalyseerd om te zien hoe vervuilend de verschillende elementen van de productieketen zijn.


Volgens Jerry geldt voor ijs namelijk hetzelfde als voor de aarde: „If it’s melted, it’s ruined” (Als het gesmolten is, is het verpest). Maar laat het nu net zo zijn dat de vriezers die het ijs van de fabrikant koud houden ook verantwoordelijk zijn voor het grootste aandeel (46 procent) van de ecologische hoefafdruk van de ijsketen, en dus de grootste bedreiging vormen voor het klimaat.


Om daar iets aan te doen, is het bedrijf begonnen met een onderzoeksproject met de Amerikaanse Penn State Universiteit om een nieuw soort milieuvriendelijke vriezer te ontwikkelen. Maar die zijn er nu nog niet. Voorlopig blijft het dus vooral aangerichte schade compenseren.


Na de vriezers bleken de ingrediënten van het ijs, waarin de zuivelproductie centraal staat, de grootste boosdoeners. Zij waren goed voor 33 procent van de ecologische hoefafdruk.


Daarom heeft Ben & Jerry’s samen met specialisten van de Universiteit Wageningen en CONO-Kaasmakers het programma ’Caring Dairy’ (zuivel met zorg) opgezet.


Dit initiatief richt zich op directe samenwerking met boeren om gebruiksvriendelijke richtlijnen te ontwikkelen. Ook helpt het boeren om het beheer van de milieu-, maatschappelijke en economische gevolgen van hun zuivelbedrijf voortdurend te verbeteren.


Sinds dit jaar zegt Ben & Jerry’s te kunnen garanderen dat al hun ijs is gemaakt met op duurzame wijze geproduceerde zuivel. Volgens Kees de Koning, onderzoeksleider Bedrijf en Keten binnen de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Research Centre, klopt deze bewering volgens de definities die worden gehanteerd door het Wereld Natuur Fonds en Caring Dairy. „Ik zie steeds meer initiatieven op het gebied van duurzame veehouderij”, vertelt De Koning. „Maar ik ken geen enkel bedrijf dat hierin zo ver gaat als het Caring Dairy project.”


Klimaat en duurzaamheid zijn hot, wat het voor veel bedrijven aantrekkelijk maakt om dit als een marketingmiddel te gebruiken. Maar de ijsmakers uit Vermont behoorden tot de moedige bedrijven die zich al aan sociaal en duurzaam ondernemen waagden voordat het hip werd.


Toch steekt Jerry niet onder stoelen of banken dat duurzaamheid ook heel goed verkoopt. „Wij doen dit omdat wij geloven dat dit de juiste manier is, maar het is ook zeker goed voor zaken”, zegt Jerry. „In het bedrijfsleven heerst het gevoel dat als je een sociaal en duurzaam bedrijf wilt zijn, dit afdoet aan je vermogen om winst te maken. Ze denken dat het een kostenpost is. Maar onze ervaring is juist het tegenovergestelde.”


Tegelijkertijd moeten we het ijsbedrijf volgens Jerry niet idealiseren wanneer het goed functioneert en het in staat is zijn waarden te integreren. „Soms doet het bedrijf het heel goed. Op andere momenten hobbelt het maar een beetje mee net als iedere andere”, stelt Jerry.


Zo bleek een grote zak geld doorslaggevend toen de Brits-Nederlandse multinational Unilever een bod deed op het ijsbedrijf uit Vermont. „Dat was heel moeilijk voor ons”, vertelt Jerry. „We waren een publiek bedrijf en iedereen kon aandelen van ons kopen. Unilever bood zoveel geld dat de leiders van het bedrijf het gevoel hadden dat het hun verantwoordelijkheid tegenover de aandeelhouders was om dat geld binnen te halen.”


Maar kan Ben & Jerry’s dan nog wel recht doen aan de idealen die het zegt na te streven? „Dat is een doorlopende strijd”, stelt Jerry. „Bepaalde onderdelen zoals de financiën en de productie zijn helemaal in Unilever geïntegreerd, maar voor andere elementen, waaronder de productontwikkeling, marketing en onze sociale missies, hebben we autonomie gekregen. Daar hebben we onze eigen mensen die strijden voor de dingen waar ze in geloven. Soms zijn ze succesvol, andere keren niet. Uiteindelijk besluit Unilever, maar tot dusver hebben ze ons aardig vrij gelaten.”


Zo bracht Ben & Jerry’s (en dus eigenlijk Unilever) de nieuwe ijssmaak ’American Pie’ op de markt. Op de verpakking van dit ijs, dat naar ouderwetse Amerikaanse appeltaart smaakt, staat felle kritiek op de defensie-uitgaven van de Amerikaanse overheid, iets wat Unilever nooit gedaan zou hebben.


„Sinds Ben & Jerry’s bij Unilever hoort, is het bedrijf op zijn eigen uitgesproken manier goed blijven functioneren”, vertelt Jerry. „Dat is uiteindelijk wat de doorslag geeft.”


Aan het eind van de jaren zeventig begonnen hippievrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield een ijswinkeltje in een oud benzinestation in de Amerikaanse staat Vermont.


Dit winkeltje stond vanaf het begin midden in de samenleving en vormde een ontmoetingsplaats voor hippies. Ondanks het gebrek aan commerciële ervaring bij de oprichters bleek het bedrijfje met haar hippie-imago en natuurlijke, onorthodoxe ijssmaken met grappige namen een waar succes.


In 2000 werd Ben & Jerry’s opgekocht door Unilever.


Al het ijs voor de Europese markt wordt sinds 2002 in Hellendoorn gemaakt met melk van Nederlandse boeren.


Ben en Jerry houden zich tegenwoordig vooral bezig met de duurzame en maatschappelijke projecten van het ijsbedrijf.


Bron: [www.trouw.nl]

1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/08/2008 10:51 door Co Scholten.


Zeespiegel over 30 jaar zes meter hoger??

15-10-2008 -

Weer een nieuwe milieu-paniekmaker actief:


De nieuwste wetenschappelijke inzichten laten zien dat de zeespiegel niet over honderd jaar, maar waarschijnlijk al binnen dertig jaar zes meter is gestegen. Het is zeer urgent dat Nederland zich praktisch voorbereidt op klimaatverandering, zegt Pier Vellinga, Nederlands hoogleraar Klimaatverandering (tevens voorzitter van de stichting Natuur en Milieu).


Dat zegt hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Vellinga is de situatie kritieker dan de meeste mensen denken.


'De wereld komt maar langzaam in actie, een sterke sturing vanuit de overheid is noodzakelijk. Nederland is toe aan een nieuwe relatie tussen land en water', aldus de hoogleraar, die tevens voorzitter is van de stichting Natuur en Milieu.


Vellinga pleit voor een nieuwe benadering van zowel hoogwaterbescherming als energieopwekking. 'Kolen- en kerncentrales staan wind- en zonne-energie in de weg. Alleen gascentrales maken efficiënte inpassing van zon en wind mogelijk', aldus de hoogleraar. Vellinga denkt dat het smelten van de ijskappen tot staan gebracht kan worden, als de wereld er in slaagt in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten.


Net als veel anderen vindt Vellinga dat de dijken niet eindeloos verhoogd kunnen worden. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen.


'Dan hebben bewoners van die gebieden wel tijdelijk wateroverlast, maar dat lijkt niet op een dijkdoorbraak.' Volgens de hoogleraar zijn de brede dijken heel geschikt om op te wonen.


Hieronder de mening van Theo Richel Klimatosoof over dit onderwerp:


<object width="425" height="344"><param name="movie" value="


&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="


&hl=nl&fs=1&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>.


Hier de complete presentatie van Theo Richel tijdens de NMV jaarvergadering:[www.videograzer.nl]


Maak je borst maar nat!!

11-11-2009 -

Ik kwam dit artikel tegen op duurzaamnieuws.nl


Het voorspelt niet veel goeds, maar er is dan ook een klimaattop in aantocht in kopenhagen.


"Kippen en koeien kern van klimaatprobleem


Met de intrigerende titel: ‘Wat als de hoofdrolspelers van de klimaatverandering….. koeien, varkens en kippen zijn?’ werd onlangs een stuk gepubliceerd in World Watch (uitgave van het World Watch Institute, november/december 2009). Het is geschreven door de onderzoekers Robert Goodland en Jeff Anhang. Zij komen met het bijna ongelofelijke nieuws dat de bijdrage van vlees en zuivel aan het mondiale klimaatprobleem niet 18% is,maar wel 51%! Als dat echt zo is, dan zou het noodzakelijk zijn flink het mes in die sector te zetten, en natuurlijk ook in onze consumptie.

Goodland en Anhang hebben eerder onderzoek op dit gebied kritisch bekeken en ontdekten dat er diverse onderdelen van de ketens van vlees en zuivel over het hoofd zijn gezien en dat andere aspecten nog ondergewaardeerd zijn. Bijvoorbeeld de uitademing van methaan door de beesten blijkt een grote factor te zijn. Maar ook zaken als de koeling van de producten, de extra energie voor de bereiding van vlees en het medicijngebruik voor de dieren, waren aanvankelijk niet meegeteld. De onderzoekers komen tot de conclusie dat alle koeien, varkens en kippen samen voor meer dan de helft verantwoordelijk zijn van de klimaatverandering!


Meer argumenten

Al zeker 35 jaar zijn er in Nederland en wereldwijd acties rond de consumptie van (te) veel vlees, onder andere door De Kleine Aarde, Lekker/Wakker Dier en Milieudefensie. Naast de argumenten dierenwelzijn en gezondheid speelden vooral de eiwitverliezen, het wereldvoedselvraagstuk en de miljoenen hectares veevoer in ontwikkelingslanden (ten koste van oerwoud) daarbij een belangrijke rol. Later kwamen daar de waterverspilling en -vervuiling, de mestoverschotten en de klimaatgassen bij, met name methaan, dat een extra groot effect heeft op de klimaatverandering, wel 23 tot 25 keer sterker dan CO2.


In 2006 bracht de FAO (de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties) het rapport Livestock’s Long Shadow uit dat opzien baarde. Daarin werd uiteengezet dat de productie van vlees en zuivel op aarde verantwoordelijk is voor 18% van de versnelde klimaatverandering. Die 18% is al veel, zeker als je het vergelijkt met de bijdrage van het verkeer, namelijk 13.5%. De film ‘Meat the Truth’ van Marianne Thieme is geheel gebaseerd op dat rapport. In de film wordt de nadruk gelegd op vlees, waardoor de spotlights niet op zuivelproducten gericht werden, terwijl we daar meer kilo’s van consumeren dan van vlees. Vooral kaas heeft een relatief grote voetafdruk.


Mede door alle commotie rond de genoemde film, werden er verwoede pogingen gedaan af te dingen op die 18% en voor de Nederlandse situatie kwam een onderzoeker enkele procenten lager uit. Maar de essentie van het FAO-rapport is overeind gebleven. Mede daardoor roepen ook steeds meer politieke partijen en grote organisaties, zoals Oxfam/Novib en het Wereld Natuur Fonds, op minder dierlijke producten te gebruiken.


Geen dure infrastructuur

Ook op de 51% uit dit nieuwe onderzoek zal ongetwijfeld afgedongen worden. De belangen zijn groot, en het is voor velen geen prettig nieuws. Maar al zou het 45% zijn, of 40%, dan nog vraagt dit onderdeel van het klimaatprobleem toch veel meer aandacht dan tot nu toe het geval is. En naast vlees gaat het dus uitdrukkelijk ook over zuivel; dat wordt nog te vaak vergeten! Er zal een nationaal en lokaal voedselbeleid gevoerd moeten worden, met dalende vlees- en zuivelbudgetten per persoon. Een halvering van de vlees- en zuivel-consumptie zou in Europa in principe geen probleem zijn qua gezondheid, zelfs integendeel: van beide eten we nu ruwweg 50% te veel. En voor deze verandering is geen dure infrastructuur nodig; wel heel goede communicatie, samen met bijvoorbeeld de supermarken. Want, net zoals metwind- en zonne-energie het geval is, liggen de oplossingen gelukkig al op de plank, en in dit geval in de schappen van de biologische winkels en de supermarkten. De laatste jaren zijn er vele lekkere plantaardige vervangers voor vlees op de markt gekomen, en vele recepten doen de ronde waarin je het vlees niet meer mist.


Klimaat-chaos

Er is haast geboden. De klimaatveranderingen gaan (veel) sneller dan zelfs de klimaatdeskundigen hebben kunnen voorzien. Al vele klimaatrampen vinden plaats. Daarom wordt tegenwoordig in plaats van klimaatverandering de term klimaat-chaos gebruikt. Zie bijvoorbeeld de orkanen, stormen en overstromingen die de laatste maanden de Filipijnen teisterden. Samen met andere drama’s vallen er nu gemiddeld al 300.000 doden per jaar door de chaos die het veranderde klimaat veroorzaakt, zoals via een rapport van het Global Humanitarian Forum bekend werd. En per jaar is er nu gemiddeld $125 miljard schade, oplopend naar gemiddeld $325 miljard schade per jaar in 2030.


De twee onderzoekers van het artikel in World Watch - Robert Goodland en Jeff Anhang – zijn niet de eerste de besten. Beiden zijn milieukundigen, de eerste was voorheen en de tweede is nu nog verbonden aan de World Bank Group.


Het artikel ''Livestock and Climate Change. What if the key actors in climate change are ... cows, pigs and chickens?” is te vinden op: www.worldwatch.org > in World Watch Magazine.


Jan Juffermans - November 2009"


bron: duurzaamnieuws.nl


Doet Nederland mee in zonne-energie, of niet?

21-04-2010 -

18-04-2010 | Bron: iNSnet

Doet Nederland mee in zonne-energie, of niet?


In de afgelopen tien jaar voltrok zich in Duitland een duurzaam Wirtschaftswunder: er ontstond een duurzame miljardenindustrie en bijna twintig procent van de Duitse elektriciteit komt nu van windturbines, zonnepanelen en andere duurzame bronnen. Bovendien werden windturbines en zonnepanelen, dankzij de grote productievolumes, ieder jaar goedkoper.


Dit kreeg de Duitse regering voor elkaar door een even eenvoudige als doeltreffende maatregel: sinds 2000 krijgt iedere Duitser, die een zonnepaneel of een windmolen plaatst, subsidievoor de elektriciteit die hij aan het net levert. Terwijl de meeste andere Europese landen in de afgelopen jaren een vergelijkbare regeling optuigden, koos de Nederlandse regering voor een behoudendere subsidieregeling: de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). De SDE , in 2008 ingevoerd door Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, werd vorige week door dezelfde minister afgeserveerd in een ingezonden brief in de Volkskrant. Het is nu tijd om de succesvolle Duitse regeling, net als vele andere EU-landen, één op één te kopiëren.


Wat houdt Nederland eigenlijk tegen? Een veelgehoord tegenargument is dat de zon te weinig zouschijnen in Nederland. Dit berust op twee misverstanden: een zonnepaneel werkt alleen onder een onbewolkte hemel en er is te weinig zonlicht. Echter, een rekenmachine met zonnecellen hoeft u niet in de felle zon te leggen om hem te gebruiken. Bij benutting van daken, geluidsschermen en andere infrastructuur kan het Nederlandse elektriciteitsverbruik volledig worden gedekt met zonnepanelen, zonder weilanden vol te zetten. De grootste uitdaging is nu om die zonne-energie goedkoper dan gas of kolen om te zetten in elektriciteit.


Dit omslagpunt komt ook in Nederland steeds dichterbij. Binnen tien jaar is het goedkoper om de elektriciteit uiteen zonnepaneel van een Nederlandse dakte gebruiken dan uit een stopcontact, ook wel grid parity genoemd.In Zuid-Italië, waar de zon vaker schijnt en de elektriciteit duurder is, is dit punt al binnen 2 jaar bereikt.


Een tweede tegenargument, ook door Van der Hoeven van stal gehaald, is dat subsidies bedrijven lui maken. Wie subsidie krijgt, zou niet innoveren. Hiervoor heeft Duitsland een eenvoudige oplossing: de subsidies worden ieder jaar lager. De Duitse zonnepanelenindustrie, die ieder jaar meer cellen tegen lagere kosten produceert, is moeilijk lui te noemen. De traditionele energiebedrijven, die niet hoeven te betalen voor de vervuiling in de vorm van CO2 en andere schadelijke gassen die uit de schoorstenen van hun kolencentrales komen, zijn eerder van luiheid te betichten: te lui om hun eigen rotzooi op te ruimen.

Een laatste argument tegen subsidies is dat ze miljarden kosten en dat Nederland nu juist moet bezuinigen. De Duitse regeling drukt echter niet op de overheidsbegroting, maar wordt doorberekend in de elektriciteitsrekening.Betalen de Duitsers zich dan blauw aan de groene ambities van hun regering? In tegendeel, want wanneer we de elektriciteitsrekeningen van een gemiddeld Duits gezin in 2000 en 2009 naast elkaar leggen, dan blijkt het volgende: de rekening steeg met dertig euro ten gevolge van de groene energieheffing. In dezelfde periode steeg de elektriciteitsrekening met driehonderd euro ten gevolge van de stijging van de prijs van fossiele brandstoffen en belastingen. De schaarser wordende fossiele brandstoffen zorgden dus voor een tien keer zo grote prijsstijging.


Natuurlijk gaan er zo via de elektriciteitsrekeningen miljarden naar de zonne-energie-industrie, maar dit is een investering, die direct vele banen oplevert en in de toekomst vele malen meer geld gaat opleveren. Dit is dan ook het sterkste argument om ook in Nederland een dergelijke regeling in te voeren.


Zonnepanelen hebben nog slechts enkele jaren subsidie nodig. Net als alle apparaten die met massaproductie wordt gemaakt, worden zonnepanelen namelijk steeds goedkoper. De eerste CD-speler kostte 5.000 euro. Vandaag koop je een CD-speler voor een paar tientjes. En zo zal het over enkele jaren goedkoper zijn om zelf zonnestroom op je dak te produceren dan elektriciteit van het energiebedrijf te kopen. Vanaf dat moment gaat de zonne-energie markt, zonder subsidie, exploderen.


Nederlandse ondernemers moeten klaar zijn voor die miljarden markt. Hiermee kom ik op belangrijkste argument voor een subsidie naar Duits model is: het creëert een thuismarkt en stimuleert daarmee innovatie, ondernemerschap en creëert banen. Een groeiende thuismarkt geeft ondernemers de kans om een goede concurrentiepositie op te bouwen om op de wereldmarkt te concurreren. Een groeiende thuismarkt is een cruciale voedingsbodem voor internationaal ondernemerschap. Gerard Philips begon in 1891 immer ook geen gloeilampenfabriek voor de buitenlandse markt.Albert Heijn opende zijn eerste filiaal ook niet in de Verenigde Staten.


Jonge ondernemers staan te trappelen om de markt voor zonne-energie in te stappen, bijvoorbeeld als ontwerper van architectonisch verantwoorde zonnepanelen, als efficiënte installateur of als slimme financier.Deze ondernemers hebben nu nog slechts een paar jaar steun in de rug nodig, net als hun concurrenten in bijna alle Europese landen krijgen.


Ten slotte heeft de Nederlandse regering het doel gesteld om in 2020 twintig procent van onze volledige energievoorziening – de optelsom van elektriciteit, gas en benzine en alle andere bronnen – duurzaam op te wekken. Op dit moment is dit drie procent. De subsidieregeling levert de broodnodige impuls om deze twintig procent te halen. Zonder (tijdelijke) subsidies gaat dit niet lukken.


De markt voor zonne-energie wordt ook zonder Nederlandse subsidies een miljardenmarkt. In 2009 ging er 25 miljard euro in om en volgens experts groeit de markt naar ruim 50 miljard euro in 2015.Als er de komende jaren geen bloeiende zonne-energie ondernemingen ontstaan (Duitsland heeft er 15.000) komen straks, wanneer zonne-energie zonder subsidie kan, Duitse en Belgische bedrijven Chinese zonnepanelen op onze daken installeren. Mocht over tien jaar misschien de Sahara vol worden gezet, dan worden Nederlandse ondernemers niet gevraagd, omdat ze niet voldoende ervaring en omvang hebben.

De vraag waar het kabinet Balkenende V of Cohen I deze zomer voor staat is: laat het Nederlandse bedrijven meedoen of niet? HeelEuropa subsidieert naar Duits model. In heel Europa bloeien ondernemingen in zonne-energie. De vraag aan Nederland is: Are you in or out?


Edwin Koot, ceo Solarplaza, is internationaal zonne-energie expert.


Wat vinden jullie???


Wil jij ook een Fotonenboer worden?

02-07-2010 -

Een nieuw idee dat Courage samen met SIGN en InnovatieNetwerk uitwerkt heet ‘Fotonenboer’. Een agrarische ondernemer oogst in feite fotonen (‘lichtdeeltjes’). De oogst van fotonen door de fotosynthese van de plant is de bron van de agrarische productie en ook de bron van de energie die in biomassa ligt opgeslagen. Die fotonen kunnen uiteindelijk in allerlei energievormen tot waarde worden gebracht (biogas, zonne-energie, windenergie). Uiteindelijk worden deze energievormen omgezet in elektriciteit.

Probleem is dat elektriciteit niet opgeslagen kan worden. Dit zou voor het verwaarden van de stroom wel wenselijk zijn. Je kunt de stroom dan leveren op het moment dat die het meeste waard is, je kunt fluctuaties in de levering bufferen of je kunt de elektra inzetten als transportbrandstof (Tanken bij de boer!). Er is een nieuwe techniek in ontwikkeling die elektronenopslag in een vloeistof (elektrolyt) mogelijk maakt.


Bron: [www.melkveeacademie.nl]


Nederlandse zonnecel voor halve prijs.

27-09-2011 -

Onderzoekers van de TU Delft hebben een techniek uitgevonden om veel goedkopere zonnecellen te maken. De huidige silicium zonnepanelen zijn duur. Er bestaan ook goedkopere zonnecellen, maar die hebben een laag rendement. Een organische zonnecel heeft bijvoorbeeld maar een rendement van maximaal 8 procent.


Een manier om het rendement van goedkopere zonnecellen te verhogen, is door gebruik te maken van halfgeleider nanodeeltjes, zogenoemde kwantum dots. Het rendement kan dan theoretisch oplopen tot 44 procent. Dit komt onder meer door het lawine-effect. In een kwantum dot zonnecel kan een lichtdeeltje meerdere elektronen in beweging zetten. Hoe meer elektronen er worden vrijgemaakt, des te meer elektriciteit de zonnecel opwekt.


En de prijs? Volgens de onderzoekers kan hun zonnecel - als die uiteindelijk in productie gaat - de helft kosten van een silicium cel. Daarmee wordt zonne-energie een echt alternatief voor andere manieren van energie-opwekking

==============

Dus toch nog ff wachten, dan worden tvt echt interessant.