Zonneenergie

Zonneenergie nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Zonneenergie nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Zonneenergie nieuws

LTO Noord en Liander betrokken bij investeringsplannen zonne-energie op agrarische daken

04-11-2019 - 0 reacties Op woensdag 30 oktober hebben LTO Noord, provincie Noord-Holland en de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon een samenwerkingsverklaring ondertekend voor een gebiedsaanpak zon op agrarische daken.
Agrariërs kunnen energietransitie versnellen De provincie Noord-Holland ziet een belangrijk rol voor de agrarische sector in het versnellen van de energietransitie. Samen met de gemeenten Drechterland, Beemster en Hollands Kroon worden agrarisch ondernemers gestimuleerd en gefaciliteerd om zonnepanelen op hun daken te…


Provincie Noord-Holland steekt € 4,5 miljoen in zonne-energie

18-10-2019 - 0 reacties De provincie Noord-Holland investeert € 4,5 miljoen in zonne-energieprojecten. Dit geld wordt in de eerste plaats gebruikt om meer zonne-energie op daken, parkeervoorzieningen en bedrijventerreinen mogelijk te maken. Daarnaast wordt gekeken hoe zonnepanelen kunnen worden gebruikt langs provinciale wegen en fietspaden, bij provinciale bruggen en tunnels en op de eigen gebouwen van de provincie.


Hulpdiensten beducht voor ongelukken met elektrische auto's

28-09-2019 - 0 reacties Elektrische auto's bezorgen hulpdiensten zoals bergingsmaatschappijen en de brandweer hoofdbrekens. Er is nog te weinig kennis over hoe te handelen na een ongeluk. En dat terwijl er steeds meer elektrische auto's op de weg komen. Waren er op 1 januari 2018 nog maar 22.000 volledig elektrische auto's in Nederland, nu zijn het er al 72.000.
De accu is het grootste probleem, zegt Rob van Amerongen van de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten. "De accu kan al beschadigd raken bij een botsing bij 50 kilometer per uur. Maar dat kun je aan de buitenkant niet zien. En dan bestaat het gevaar dat hij in brand vliegt." Bovendien is niet altijd snel te zien waar de accu zit.
Groei
Cijfers over problemen met accu's na een ongeluk met elektrische auto's zijn er niet, maar de branche ziet een gestage groei, zegt Van Amerongen, "Het hele vorige jaar waren er misschien twee van dit soort incidenten, nu zijn het er een à twee per maand."
Dat komt ook doordat er meer tweedehands modellen op de markt komen, zegt Van Amerongen. "Je weet niet altijd wat daar mee gebeurd is."
Grote risico's
Vrijwel alle elektrische auto's hebben een Lithium-Ion accu. Na een ongeluk kunnen daar scheurtjes in ontstaan die kortsluiting kunnen veroorzaken. Als dat gebeurt dan loopt de temperatuur op en ontstaat er brand.
Peter Notten is hoogleraar Energieopslag aan de Technische Universiteit Eindhoven: "De risico's waaraan hulpverleners worden blootgesteld zijn groot. Zo'n accu kan vlam vatten en er kunnen gevaarlijke gassen ontsnappen. De enige manier om er zeker van te zijn dat de auto's na een botsing niet in brand vliegen, is de accu langdurig koelen. Op de gewone manier blussen werkt vaak niet."
Beter samenwerken
Het blussen van brand in een elektrische auto kost daarom vaak veel tijd. Paul van Dooren van Brandweer Nederland: "In een bluswagen zit 2000 liter water. Bij het blussen van een gewone auto is dat genoeg, maar bij een elektrische auto niet. En op de snelweg kun je geen extra water halen."
Volgens hem moet er beter worden samengewerkt met de fabrikanten van elektrische auto's. "Ik overleg nu bijvoorbeeld met Lightyear. Die willen volgend jaar een auto die op zonne-energie rijdt op de markt brengen. Het helpt om vroegtijdig kennis te delen."
"We hebben nog niet de kennis om goed op te treden", aldus Van Dooren. "Een ongeluk met een elektrische auto kost gewoon te veel tijd."
Waterdompelcontainer
Een bergingsbedrijf uit Den Hoorn heeft speciale container ontwikkeld die gevuld wordt met water om daar een elektrische auto in onder te dompelen. Op die manier kan een accu gekoeld worden.
"De auto is daarna total loss, zegt Chris Müller van bergingsbedrijf Vreugdenhil. "Maar als een accu-pakket gaat reageren na een ongeluk is hij dat sowieso." De brandweer Haaglanden oefent op dit moment met de waterdompelcontainer.
Berger Van Amerongen is er positief over, maar heeft ook twijfel. "Het is vooralsnog de enige oplossing, maar we zijn ook bang dat er dan achteraf een schadeclaim komt omdat de auto total loss is verklaard."
Software
De RAI Vereniging, de belangenbehartiger van alle importeurs en fabrikanten, zegt dat er wel software is die bergers en brandweer kunnen gebruiken om te zien hoe ze een elektrische auto moeten aanpakken na een ongeluk. Het gaat om het zogeheten Crash Recovery System.
Maar dat systeem lost volgens de maker, het Nederlandse bedrijf Modetich, niet de problemen op waar hulpdiensten tegenaan lopen bij een ongeluk met een elektrische auto. "Het geeft aan wat voor vloeistof en types accu er in de auto zitten, maar wij kunnen niet inschatten wat er met het accu-pakket is gebeurd na het ongeval", zegt Jan Mooij, eigenaar van Moditech. "Of het gescheurd is of er een lek is ontstaan. De oplossing ligt bij de fabrikanten. Die moeten helderder zijn over wat er nodig is om zo'n accu-pakket bij een bepaald type impact veilig te stellen."
Floris Liebrand (RAI): "Ieder signaal over het ontbreken van belangrijke informatie nemen wij zeer serieus. Wij willen daarom graag in gesprek met de importeurs en Moditech om te kijken hoe de informatie verder verbeterd kan worden."
Er moet wat gebeuren, zegt Van Amerongen van de branchevereniging van bergers. "We kunnen onvoldoende inschatten wat er gebeurt als straks heel Nederland elektrisch rijdt. Als straks de A4 een keer vier uur dicht moet hebben we een probleem."


Zomermaanden zorgen voor steeds meer rendement uit onze zonnepanelen

01-08-2019 - 0 reacties Het rendement uit zonnepanelen wordt in de zomermaanden elk jaar iets hoger, doordat de zon meer schijnt. Dat heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal becijferd. Afgelopen juli was de opbrengst van zonne-energie 8% hoger dan in de gemiddelde juli-maand van de afgelopen jaren.


Het duurt nog jaren voor het stroomnet de Drentse zonne-energie aankan

02-07-2019 - 0 reacties Het zal nog jaren duren voor het stroomnet in Drenthe en Groningen alle opgewekte zonnestroom kan verwerken. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Hij antwoordt daarmee op een motie van het Drense CDA-Kamerlid Agnes Mulder.


Nederlandse zonne-auto overschaduwt Tesla

25-06-2019 - 0 reacties Een extreem efficiënte auto op zonne-energie die 725 kilometer ver komt zónder te stoppen bij een laadpaal. Dat is wat Lightyear belooft met de One. De startup uit Helmond trok dinsdagochtend het doek van het eerste prototype.


"Tuinbouwbedrijven met gasgestookte WKK willen zonne-energie als extra energiebron"

09-04-2019 - 0 reacties Met de energietransitie als belangrijkste drijfveer werkt Pon Power aan alternatieve duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Na de introductie van de Cat Solar zonnepanelen eind 2018 wil Pon Power nog meer aandacht geven aan duurzame energie. "Solartechniek en de industrie eromheen zijn zich aan het…


LTO Noord wil meer daken met zonnepanelen

14-02-2019 - 0 reacties Slechts 8 procent van het agrarische dakoppervlak in West-Nederland wordt benut voor het opwekken van zonne-energie. Dat blijkt uit een inventarisatie onder leden van LTO Noord.


Plannen voor zonne-energie smelten als sneeuw voor de zon omdat het net volstroomt

04-01-2019 - 0 reacties Het duurt minstens 3 tot 5 jaar voordat het electriciteitsnet op het platteland de explosieve groei van zonne-energieprojecten op kan vangen.


Iedere duurzaam opgewekt kW in Nederland in één overzicht

31-08-2018 - 0 reacties EnergieOpwek.nl biedt een overzicht van alle uit duurzame bronnen opgewekte energie in Nederland. Alle, inderdaad, omdat sinds afgelopen dinsdag naast energie uit zon en wind ook die van biogas, afvalverwerking en warmtepompen is toegevoegd. Zo wordt, as we speak - 8:57 - in totaal 353 MW zonne-energie, 101.....


Zonneparken in Groningen: waar staan ze al en waar komen ze nog?

29-05-2018 - 0 reacties Het moet een van de vervangers worden van fossiele brandstoffen: zonne-energie. Dus schieten er her en der in onze provincie zonneparken uit de grond.


'Laat die Chinese zonnepanelen maar komen'

28-05-2018 - 0 reacties De Europese importheffingen op zonnepanelen uit China hebben niks opgeleverd en de groei van zonne-energie alleen maar afgeremd. Daarom moeten ze snel worden afgeschaft, stellen ruim honderd Europese brancheorganisaties en bedrijven.


Breid EU niet uit met Balkanland

07-05-2018 - 0 reacties Nederland moet niet zwichten voor de lobby om Albanië, Servië en Montenegro het EU-lidmaatschap te geven, stelt chef parlement Hans van Soest. De landen voldoen nog lang niet aan de criteria. Bovendien mag angst voor Rusland geen argument zijn de EU eindeloos uit te breiden.

Tholen - Bij Overesch Ecologische Landbouw halen ze sinds woensdag 25 april de biologische asperges met behulp van een elektrische oogstmachine van het land. "Het betreft een oogstmachine met elektrische/accu aandrijving. De accu's worden 's middags weer met zonne-energie opgeladen", vertelt Jan Overesch. Op.....

K's Choice komt in januari en februari 2019 voor een theatertour naar Nederland. De Belgische formatie uit Antwerpen geeft elf optredens in twee weken tijd.

Bewoners van een woontoren in Breda hebben hun gelijk gehaald in een zaak tegen energieleverancier ZON. Die heeft onredelijke kosten berekend voor het ter beschikking stellen van een collectieve afleverset, oordeelt de Autoriteit Consument en Markt.

De politie kan nog niets vertellen over een motief voor de steekpartij zaterdag in Den Haag. Een 31-jarige man stak drie mensen neer. De politie schoot hem daarna neer. De verdachte ligt in het ziekenhuis.

Er is maandag door een wisselstoring geen tramverkeer mogelijk tussen Utrecht Centraal en Westraven.

De VVD in Brunssum maakt zich zorgen over de toekomst van de gemeente.�

*� Aanranding en mishandeling in tbs-kliniek*� Fanclub Tom Dumoulin officieel*� Identiteit 'illegale gast' azc nog onbekend

...onder de oppervlakte moeten er toch grote dingen mis zijn, denkt BNR-macro-econoom Kees de Kort. De centrale bank van Japan heeft gezegd dat de economie de bank nog nodig heeft. 'Blijkbaar kan de economie in Japan alleen maar blijven doorsukkelen als de rente nul is. Dat is natuurlijk onwaarschijnlijk: de rente moet nul zijn, want anders gaat het mis. Dan kloppen er onderliggend een heleboel dingen to-táál niet.'

Accountants willen zelf gaan controleren hoe goed hun werk is geweest en daar verantwoording over afleggen. Toezichthouder AFM is daar nu nog niet voor te porren. Of de tijd ooit rijp is vraagt Nina van den Dungen aan FD-journalist Bas Knoop

Israëlische geheime diensten draaien hun hand niet om voor een liquidatie, zegt onderzoeksjournalist Ronen Bergman, en dat geeft politici het idee dat ze met geweld álles kunnen oplossen. 'Ze vergeten dat ze ook diplomatie moeten bedrijven.'

De gemeente Waadhoeke loopt dit jaar 75.000 euro mis op de rioolheffing.

De Europese Commissie keurt de voorgenomen overname van het Italiaanse staalbedrijf Ilva door staalproducent ArcelorMittal definitief goed. Wel moet Arcelor flink desinvesteren in een aantal activiteiten zodat de concurrentie op de staalmarkt niet wordt verstoord. Het diepgaand onderzoek naar de overname dat Brussel had ingesteld in november wordt nu afgesloten, maakt EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) bekend.

Als één van hen per ongeluk iemand dood schiet, slaan drie jeugdvrienden op de vlucht. Wat volgt is een vrolijk theaterfeestje met Arjan Ederveen en Plien & Bianca.

De Ondernemingsraad Eneco vraagt de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof om in te grijpen bij het energiebedrijf.

Een jaar lang probeerde Marc Hijink met een papieren agenda orde te scheppen in zijn agenda-chaos. Een sync-dag blijkt een beter idee.

EINDHOVEN - Het illegaal downloaden en verkopen van bijvoorbeeld films, oftewel piraterij. Om de film- en televisie-industrie te wapenen tegen deze vorm van diefstal bedacht het Eindhovense bedrijf Civolution het watermerk en de fingerprint. Het leverde het bedrijf twee Emmy Awards op in de categorie Technology & Engineering.

NIJMEGEN - Het busvervoer in de regio Arnhem Nijmegen ligt dinsdag plat, bevestigt vervoerder Breng vanochtend. De nieuwe stakingsdag van chauffeurs in het regionale vervoer was vorige week al aangekondigd.In Kortrijk was er vanochtend een actie van politie en parket bij een Oosterse supermarkt in de Zwevegemstraat.�

Overvolle bussen en klagende reizigers maandagochtend tijdens de spits. Hoewel de officiële meivakantie vandaag voorbij is, rijdt Qbuzz deze week nog steeds volgens de vakantiedienstregeling.

Hoofdcoach Lucas Judge vertrekt na twee seizoenen Oranje-Rood zonder prijs uit Eindhoven. Vorig jaar versperde Kampong zijn ploeg de weg naar de play-offs. Nu waren de Utrechtse hockeyers in de halve finales van de play-offs beter in het nemen van shoot-outs.


LTO Noord en GreenPort Noord-Holland Noord tegen gebruik landbouwgrond voor zonneparken

30-04-2018 - 0 reacties De toepassing van zonne-energie in het landelijk gebied concurreert door het grote ruimtebeslag met de agrarische sector. Om de ambities op het gebied van land- en tuinbouw te kunnen realiseren, zoals onlangs gepresenteerd in de visie GreenPort NHN 2050 vinden de Greenport Noord-Holland Noord en LTO Noord Noord-Holland dat de ontwikkeling van zonne-weides met grote terughoudendheid moeten worden benaderd. Het onnodig gebruik van landbouwgrond vanuit de energietransitie is niet wenselijk.


Zonne-energie kan een stuk mooier

06-04-2018 - 0 reacties Zonne-energie is een prachtige uitvinding. Maar zo'n dak dat vol ligt met zonnepanelen, zoals op de foto hierboven, ziet er natuurlijk niet echt mooi uit.

Nu zonne-energie zo'n enorme vlucht heeft genomen en de wereldwijde markt spectaculair is gegroeid, is het volgens hoogleraar Wim Sinke van de Universiteit van Amsterdam tijd om te kijken naar andere aspecten van het opwekken van energie met zonlicht.

"Hoe kunnen we zonne-energie op grote schaal inzetten in een dichtbevolkt land als Nederland, zonder dat mensen dat onprettig vinden", vraagt hij zich af.
Verf
Inmiddels zijn er al heel wat producten beschikbaar waarmee je zonnestroom kunt opwekken zonder dat het echt opvalt. Zo heeft een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zonnepanelen geïntegreerd in de gevel. Ramen met een transparante coating buigen het zonlicht af naar de zijkanten van het raam waar zonnecellen zitten die het licht omzetten in elektriciteit. "Je ziet er eigenlijk niets van", zegt Sinke.
Ook zijn er dakpannen op de markt met ingebouwde zonnecellen en wordt er verf ontwikkeld met minuscule zonnecellen erin die je bijvoorbeeld op een zonnige muur kan smeren om er stroom mee op te wekken. Tot nu toe zijn deze producten in verhouding tot de normale zonnepanelen nog wel erg duur.

Van Gogh-pad
Ook buitenshuis zijn er mogelijkheden om zonnestroom op te wekken zonder meteen een voetbalveld vol met zonnepanelen neer te hoeven zetten. Een van die nieuwe mogelijkheden is bijvoorbeeld het verwerken van zonnecellen in het asfalt op de weg.
De energie die ze opwekken kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeerslichten en elektrisch rijden. In Krommenie opende in 2014 het eerste fietspad met honderd meter aan zonnecellen erin. Niet lang daarna volgde het Van Gogh-pad in Eindhoven, een lichtgevend fietspad waarvan het patroon is gebaseerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Ook op autowegen is deze techniek toepasbaar. In Nederland ligt er zo'n 140.000 kilometer aan openbare wegen, waarvan 120.000 kilometer redelijk weinig verkeer te verwerken krijgen. Die wegen, die vaak een groot deel van de dag in de zon liggen, zijn in potentie een enorme energiecentrale.


Zonne-energie vereist veel landbouwgrond

05-04-2018 - 0 reacties Circa 10% van de Nederlandse landbouwgrond zal omgezet moeten worden in zonne-akkers om de energiedoelstellingen van 2050 (meer zonne-energie) te behalen. Dat stellen projectontwikkelaars en deskundigen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie), LTO Nederland en andere deskundigen zetten echter hun vraagtekens bij die stelling.


Belangstelling voor project zonnepanelen Boekel gigantisch, dak Nia Domo te klein

31-03-2018 - 0 reacties BOEKEL - De belangstelling voor zonne-energie in Boekel is overweldigend: het dak van gemeenschapshuis Nia Domo in Boekel is te klein voor alle zonnepanelen die Boekelaren willen. Er zijn al plannen voor een tweede project.


Eerste energiecoöperatie gemeente Emmen plaatst bijna duizend zonnepanelen

15-03-2018 - 0 reacties Dorpen in de gemeente Emmen kunnen binnenkort profiteren van zonne-energie. Er komen 954 zonnepanelen op het dak van een loods in Klazienaveen.


Het begin van een handelsoorlog tussen de VS en China?

26-01-2018 - 0 reacties Aan de vooravond van zijn bezoek aan het World Economic Forum in Davos, de hoogmis van het globalisme, gaf de anti-globalist Trump een schot voor de boeg. Eerder deze week maakte hij bekend dat Amerika belasting gaat heffen op geïmporteerde (lees: Chinese) zonnepanelen en (Zuid-Koreaanse) wasmachines. Met name het importtarief op zonnepanelen (30 procent) springt in het oog.
Tijdens de verkiezingscampagne uitte Trump geregeld kritiek op het handelsbeleid van China. De Chinezen vormen met hun subsidies voor staatsbedrijven oneerlijk concurrentie voor de Amerikaanse industrie, aldus de president.
Jarenlange lobby
Ondanks de retoriek nam Trump in zijn eerste jaar geen maatregelen tegen Peking, maar daar is nu verandering ingekomen. Kan dit het startschot zijn van een handelsoorlog met China? En is het wel verstandig?
De maatregel komt na een jarenlange lobby van Suniva en SolarWorld, twee bedrijven die zonnepanelen produceren in de VS en die door Chinese concurrentie in de problemen zijn gekomen.
De ironie wil dat Suniva grotendeels in handen is van een Chinese investeerder en SolarWorld is een Duits bedrijf. Je kunt je afvragen: so what? Wat maakt het uit dat deze bedrijven in buitenlandse handen zijn, zolang de maatregel banen oplevert in de VS?
Maar levert het ook banen op? Allereerst, de twee bedrijven hebben enkele duizenden werknemers in dienst, een aantal dat de afgelopen jaren geleidelijk is afgenomen door automatisering.
De vraag is of importtarieven die trend zullen omdraaien. In 2012 had Obama ook al importtarieven ingevoerd op zonnepanelen. De maatregel had nul effect. Sterker nog, de dominantie van China op de zonnepanelenmarkt versnelde juist als gevolg van de importtarieven (lees ook dit inzichtelijke stuk).
Een kostbare fout
Tal van andere Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie, zijn helemaal niet blij met Trumps maatregel. Zonne-energie is een van de snelst groeiende industrieën in de Verenigde Staten.
Er zijn tegenwoordig twee keer zoveel banen (374.000) in de sector dan de gas-, olie- en kolenindustrie bij elkaar (187.000). De productie van zonnepanelen is maar een klein gedeelte van die banen (14 procent), een aandeel dat door automatisering afneemt.
De meeste werkgelegenheid zit in de arbeidsintensieve installatie en onderhoud van zonnepanelen, banen die onmogelijk geëxporteerd kunnen worden naar het buitenland.
Amerikaanse installatie- en onderhoudsbedrijven zijn bang dat de importtarieven hun banen gaat kosten, omdat zonnepanelen duurder worden en consumenten minder geneigd zijn over te stappen op zonne-energie. Analisten voorspellen dan ook dat Trump een kostbare fout heeft gemaakt.


Gebruik kassen als zonnedrogers

18-01-2018 - 0 reacties Wetenschappers van het Mexicaanse Instituut voor Duurzame Energie (IER) stellen voor om leegstaande kassen een nieuwe bestemming te geven. Ze willen de kassen gebruiken als zonnedrogers voor voeding, bloemen en medicinale planten. Het idee is om zonne-energie op te wekken en deze vervolgens te gebruiken om.....