Dierlijke bemesting voor platteland zit vol met giftige stoffen

Gewasbeschermingsmiddelen in mest kunnen wel meetbaar zijn, maar zijn de gemeten hoeveelheden ook schadelijk?, zelfs op biologische bedrijven zit het "fout":

NIJMEGEN - Dierlijke mest die boeren uitrijden over hun weilanden bevatten vaak zo veel bestrijdingsmiddelen, dat die schadelijk zijn voor het insecten en vogels, ook bij biologische bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek onder 24 boerderijen in Gelderland.

Het gif zit in veevoer en stro dat via de mest van het vee op het land terecht komt. In de uitwerpselen komen ook bestrijdingsmiddelen terecht die gebruikt worden om ongedierte te bestrijden in stallen en gierkelders. Medicatie voor dieren bevatten ook giftige stoffen. Voor koeien, schapen en ander vee zijn de hoeveelheden voor zover bekend niet schadelijk, maar voor het leven op de weilanden wel, blijkt uit onderzoek van Buijs Agro Service en de koepel van vrouwen- en milieuorganisaties WECF Nederland.

Bron: gelderlander.nl/nijmegen/…

Laatste  |  

Reacties

+4
midden
gelderlander.nl/nijmegen/…
Beste,
Wilt U bovenstaande link even openen? Hier staat eigenlijk dat het GMP keurmerk geen enkele waarden heeft. Belachelijk gewoon, volgens mij ligt er hier een taak voor NEVEDI om inzicht in dit onderzoek te krijgen en de beweringen te ontkrachten voordat ze gepubliceerd worden. Ik ben in afwachting van Uw reactie.
Met Vriendelijke Groet;

Heb net bovenstaand berichtje naar NEVEDI gemaild.
Ik ben er helemaal klaar mee met zulke propaganda, ik hoop dat ze actie ondernemen
+1
midden
Vandaag netjes reactie van NEVEDI via de mail gehad. Op hun site onder kopje nieuwsoverzicht
kun je de reactie van NEVEDI lezen of via deze link www.nevedi.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht?newsitemid=9784131584
+9
JanCees
@midden Dat is de werkwijze van Buijs, eerst heel veel ketelmuziek maken en berichtgeving alvast aanwakkeren zonder onderbouwing maar met algemene veehouderij afbrekende opmerkingen en dan later een flutrapportje produceren wat simpelweg geen onderzoekstitel waardig is maar dan is de schade reeds veroorzaakt. Tot 12 april kan niemand reageren want het rapport is er immers nog niet. Deze werkwijze is de standaard van dierenactivistenclubs en in die hoek zit Buijs ook.
de hoef
@JanCees horen zien en zwijgen dus
+3
JanCees
@de hoef Nou dat denk ik bepaald niet. Het is horen,uitzoeken of het klopt en als het niet klopt keurig netjes en beleefd aangeven waar het dan niet klopt. Er is vast wel ergens een journalist of revieuwer van het rapport die het in de komende dagen gaat lekken. Wie weet zetten een paar mensen er wel een premie op van 1 of 2 maandsalarissen Wie het eerst komt wie het eerst maalt.
christo
@JanCees Wanneer er weer gestunteld is met cijfers en het een fraudeleus rapport blijkt te zijn kunnen we misschien we een kleine stille tocht houden langs het kantoorpand van Buijs agro service. Gewoon als medeleven voor zijn gedachtes. Maar eerst nog maar even afwachten,..
+13
zeppmann1
Het gif zou in stro en geïmporteerd voer zitten, 80% van het krachtvoer bestaat uit restproduct van de humane voedingsmiddelen industrie. Dan moet ook al het menselijke voedsel vol gif zitten.
dewittemotor
@zeppmann1 Dit is echt een heel goede reactie
+2
spotmelker
@zeppmann1 tja, als je "genoeg" keukenzout eet ga je er dood aan. Dus niet de stof maar de dosering is bepalend. En waarom overleven babies moedermelk?
+3
jan w
@zeppmann1
Dat was toch ook al langer bekend. Vorig jaar zijn er van een super boontjes getest die afkomstig waren uit afrika. Daar zaten bestrijdingsmiddelen op die al 25 jaar in de EU verboden waren.
Punt 1 . stelt die super de mensen daar bloot aan die middelen.
punt 2. die producten zouden hier niet eens verkocht mogen worden. Alleen als ze binnen europeese grenzen zijn , mogen ze niet nog een keer gekeurd worden.

Goji-bessen in de winkel met 60 x de toegestane hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen van wat is toegestaan

Hier zitten er nog bedrijven op slot vanwege de fipronyl questie. 80 % van de industie-eieren komt van kippen uit oosterljke landen uit legbatterijen. Daarbij zijn kippen die de fipronyl gewoon door het drinkwater krijgen.

Dit alleen om de mensen te voorzien van goedkoop voedsel.
+1
hans1980
@jan w ben benieuwd wat er allemaal in die soja afgeleide producten zit
de hoef
Quote Reactie van @hans1980:
w ben benieuwd wat er allemaal in die soja afgeleide producten zit

waarschijnlijk nog lang niet genoeg
+2
christo
Echt slechte journalisitiek. Meneer Jelmer bezit een prachtig ''kantoorpand'' en dito levensloop. Dat een krant zich tot dit niveau verlaagd is niet best. Op zijn minst verwacht je als lezer iets van waarheidsvinding van een journalist. Het stuk vermeldt dat er een verband MOET zijn. En het onderzoek komt weer tot stand in samenwerking met de cijfergoochelaars. De laatste zinnen moeten ons overtuigen van het goede onderzoek.😂
jan w
Het overgrote deel van de grondstoffen die gebruikt wordden in ons krachtvoer, zijn rest producten vanuit de humane voedingswereld. Dan zou je moeten concluderen dat het humane voedsel ook niet aan de eisen zou voldoen.
+1
JanCees
@jan w het zou wel eens zo kunnen zijn dat voor veevoeder scherpere normen worden gehanteerd dan humaan
+1
Pluto
@JanCees Zou kunnen ???. Graan welke met roundup wordt gespoten om een snellere en egalere afrijping te stimuleren mag alleen nog voor humane consumptie de markt op . Deze regel bestaat al 25 jaar !.
+1
christo
@jan w Ik heb de persgroep nederland gevraagd daar werk van te maken. Het lijkt toch nergens op dat we onszelf aan het vergiftigen zijn. Of valt het dan misschien mee. Echt enthousiast waren ze niet. Ik zit nog te wachten op een telefoontje van Niek Opten die het stuk geschreven heeft. Ben benieuwd hoe lang dat wachten gaat duren. Zit ook al een poos te wachten op mevrouw Baneke van Verin. Als je kritische vragen gaat stellen lijkt het wel of mensen verstoppertje gaan spelen.
Jan-T
@christo Mooi dat je reageert tegen dit soort publicaties, en de schrijvers om een reactie vraagt en daarbij ook nog kritisch bent.

Dit is goed alleen op deze manier gaat men anders naar onze sector kijken en kan de totale journalistiek en voedingsindustrie een verandering ondergaan.
journalisten dienen ook een zekere betrouwbaarheid te hebben anders zijn ze geen cent waard en is hun verdien model kapot.

Super zo zouden er meer moeten reageren.
christo
nporadio1.nl/reporter-radio/onderwerpen/…

Luister en trek je eigen conclusies. K.r.w. doelen worden volgens mevrouw Baneke niet gehaald.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , stro , koeien , schapen , boeren , veevoer , platteland , vogels , onderzoek , bemesting , nederland , dieren , stallen , ongedierte , vee , boerderijen , buijs , uitrijden , gelderland en insecten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!