Stro

Stro is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Stro en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Stro nieuws

Boerenschuur vol stro in brand in 's-Heer Abtskerke

18-02-2021 - 0 reacties ‘S-HEER ABTSKERKE - In een boerenschuur aan de Westhofsezandweg in ‘s-Heer Abtskerke is vanavond brand uitgebroken. Het vuur woedt in het dak.


PZ Onbekend - Stromolen HDH 40 onderdelen

31-01-2021 - 1 reacties Beste TF-ers,

We gebruiken al sinds jaar en dag na tevredenheid een stromolen van PZ zwegers.

Alleen is hij toe aan vervanging van slijtdelen. Weet iemand waar die eventueel nog verkrijgbaar zijn?
Type machine krijg ik via Google al niet gevonden. Met onderdeelnummers ook niet.

tractorfan.nl/picture/1397459/…

Alvast bedankt.
Corné


‘Overheid in de fout tijdens Q-koortsepidemie’, Velpenaar stapt naar de rechter

30-11-2020 - 0 reacties De overheid heeft middenin de Q-koortsramp iets doms gedaan. Door geitenhouders het gebruik van extra stro te adviseren kon de levensgevaarlijke Q-koortsbacterie zich verder verspreiden. Dat meent Matthieu van den Hurk, die de staat voor de rechter daagt.


5000 ton hooi en stro in Philippine blijft nog dagen branden

25-11-2020 - 0 reacties PHILIPPINE - De vlammen slaan woensdagmiddag, twaalf uur nadat de brand ontstond, nog onverminderd uit de schuur aan de Kleine Stelledijk in Philippine. De hitte straalt van de schuur af.


Geiten zijn big business, maar zorgen ook voor problemen

20-11-2020 - 3 reacties Geitenkaas, geitenyoghurt en geitenmelk zijn big business. Het aantal melkgeiten groeide dit jaar naar ruim 476.000, wat volgens het CBS 4 procent meer is dan vorig jaar. Terwijl het aantal runderen, kippen en varkens in Nederland nauwelijks meer groeit.
Net als in de melkveesector neemt de schaalvergroting ook bij geitenhouders toe. Twintig jaar geleden had een boer nog gemiddeld 117 geiten, nu zijn dat er 837. Ook is het aantal grote bedrijven met 500 geiten of meer sterk gegroeid.
Het aantal biologische melkgeitenbedrijven nam wel af. Op dit moment is 8,7 procent van de gehele melkgeitenstapel biologisch. Dat is nog altijd een stuk meer dan bij het melkvee, daar gaat het om 2,5 procent.
'Klein bedrijf enorm kwetsbaar'
Ook geitenhouder Jeannette van de Ven uit het Brabantse Oirschot heeft sinds 1995 haar geitenstal flink uitgebreid. "Ik weet nog dat ik in die tijd een onderzoeksrapport in de la had liggen met teksten als: met 350 geiten bent u klaar voor de toekomst", zegt ze. "Ja, tijden veranderen." Op dit moment heeft ze 1700 geiten.
"Het is voor ons een bewuste keuze geweest om door te groeien", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "We waren als kleiner bedrijf enorm kwetsbaar. We werkten samen fulltime op het bedrijf, maar als een van ons ziek zou worden, hadden we geen vervanging. En dat met een gezin met vier kinderen. Nu zijn we doorgegroeid en hebben we ook vier personeelsleden in dienst. Dat is beter."
Toch levert het groeiende aantal geitenbedrijven ook problemen op. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die tot op twee kilometer afstand van een geitenboerderij wonen, vaker een longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt, wordt nog onderzocht.
"We weten vrij zeker dat het geen Q-koorts is", zegt hoogleraar Diergeneeskunde Dick Heederik van de Universiteit Utrecht. "Een mogelijke oorzaak is dat er door nieuwe regels afgedekt stro wordt opgeslagen. Dat gaat composteren en dan komen er schimmels in, die misschien schadelijk zijn." Daarnaast kan het volgens de hoogleraar ook een dier-gerelateerde oorzaak hebben.
Verschillende provincies hebben afgelopen jaren een stop op nieuwe geitenbedrijven of uitbreidingen gezet. Mogelijk zijn de effecten daarvan pas later te zien, doordat veel bedrijven hun vergunning al op zak hadden toen deze regels werden ingesteld.
Probleem met bokjes
Een ander probleem van de groeiende geitensector is het overschot aan bokjes, oftewel: mannelijke geiten. Doordat het vlees niet echt veel gegeten wordt in Nederland, kost het geitenhouders geld om ze te hebben en leven de dieren soms in slechte omstandigheden.
"Bokken geven geen melk, hè", zegt Jeannette van de Ven. "Dezelfde discussies zie je bij de legkippen over de haantjes, en in de melkveehouderij over de stiertjes. Ik vind dat je als boer verantwoordelijk bent voor je dieren, of het nou om mannetjes of vrouwtjes gaat. Als ze op jouw bedrijf zijn, moet je er gewoon goed voor zorgen."
De oplossing voor het bokjesprobleem is volgens haar simpel: "Eigenlijk zouden we meer geitenvlees moeten gaan eten. Kan ook prima. Het is een uitstekende combinatie: geitenkaas met geitenvlees."


Vrachtwagen met lading onafgedekt stro van de weg gehaald

28-10-2020 - 2 reacties FLUITENBERG - Deze week controleerde de politie bij het Drentse Fluitenberg een vrachtwagencombinatie beladen met stro. De combinatie viel op omdat de lading niet afgedekt was en het volgens de politie "stro sneeuwde over ...Lees meer


Boeren een jaar na massaal protest op het Martinikerkhof: 'We zijn niets opgeschoten'

14-10-2020 - 15 reacties Woensdag precies een jaar geleden vlogen er eieren, tomaten en stro door de lucht voor het provinciehuis in Groningen. Honderden boeren kwamen met hun trekkers naar het centrum van de stad om te protesteren tegen het stikstofbeleid.


Stro hakselen of verkopen: wat heeft de voorkeur?

03-08-2020 - 0 reacties Door het droge voorjaar is de tarwe dit jaar een stuk korter gebleven, waardoor inmiddels duidelijk wordt dat er fors minder stro beschikbaar is. Is het voor akkerbouwers daardoor interessanter geworden om stro te verkopen? Of kiezen zij toch voor verhakselen?


Strobrand bij boerderij in Westerwijtwerd

30-07-2020 - 0 reacties Aan de Heemweg in Westerwijtwerd staat momenteel een bult stro in een boerderij in brand.


Welk effect heeft graanoogst op voermarkt?

28-07-2020 - 0 reacties De graanoogst is in volle gang, dat betekent dat er ook nieuwe ladingen stro beschikbaar komen. Lang klonken er geruchten dat de oogsten in Frankrijk en Duitsland tegen zouden vallen. Ook deze week is er aan aantal handelaren gevraagd naar hun visie op de huidige voermarkt.


Veeschuur ontruimd vanwege brandende strobalen naast stal in Westerhaar

28-05-2020 - 0 reacties In een grote stapel strobalen is vanmiddag brand ontstaan aan de Dalweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Omdat het stro naast een schuur staat, zijn de dieren uit die stal gehaald.


'Nertsenfokker staat vossen af aan dierenrechtenorganisatie', zegt Animal Rights

26-05-2020 - 0 reacties Eigenaren van een nertsenfokkerij in Wilbertoord hebben vijf vossen afgestaan aan Animal Rights. Dit meldt deze dierenrechtenorganisatie. Ze stelde vorige week nog dat de vossen illegaal gehouden werden op de fokkerij.
Volgens Animal Rights zaten de dieren in vieze kooien van
gaas en hadden de vossen nog geen vierkante meter aan leefruimte. Bovendien is het bedrijfsmatig
houden van vossen sinds 2008 verboden.

Overgebracht naar veilige locatie"We hebben bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit een handhavingsverzoek ingediend, maar een week later zaten de vossen er
nog steeds hetzelfde bij", aldus Erwin Vermeulen van Animal Rights. De vossen zijn overgebracht naar een veilige locatie waar ze meer ruimte inclusief nachthok met stro hebben. Een dierenarts gaat ze nakijken.

De nertsenfokkerij was niet direct bereikbaar voor commentaar.

L


Voeren en stro instrooien met dezelfde machine

08-05-2020 - 36 reacties Kuhn komt met een voermengwagen met daarop een stroturbine. De Kuhn Profile Plus 24.2 DL is een wagen met twee verticale vijzels en voor de kuip, op een verlengde dissel, een stroturbine.


Corona kan stro- en bierbostelprijs opdrijven

17-03-2020 - 6 reacties De voerprijzen zijn op het moment stabiel, maar de handelaren houden de situatie nauwlettend in de gaten. Er gaan geruchten dat Frankrijk en misschien België de grenzen volledig gaan sluiten. Als dit gebeurd dan heeft dat gevolgen voor de prijzen van onder andere stro en bierbostel.


Melkveehouder Waterland moet over op vaste mest

20-01-2020 - 19 reacties De melkveehouderij in Waterland kan verder verduurzamen door onder meer op bedrijfsniveau stappen te zetten. Zo worden de omschakeling naar vaste (stro)mest en een overstap naar een biologische bedrijfsvoering aangedragen.


Brand in schuur met stro en aardappelen in Emmer-Compascuum

02-01-2020 - 0 reacties In een schuur aan het Kanaal B NZ in Emmer-Compascuum is donderdagmorgen brand ontstaan.


'Goede mulchlaag beschermt bodem'

12-10-2019 - 0 reacties Als het regent op een bedekte bodem, het bekertje met stro als toplaag, spoelen grond en voedingsstoffen veel minder snel weg dan bij onbedekte grond. En er blijft meer water in de bodem achter.


Hoger kiemgetal en meer klebsiella in droge mestfractie

04-10-2019 - 0 reacties Vers gedroogde mest als boxvulling bevat doorgaans meer kiemen en meer klebsiella en andere coliformen dan ander vers organisch materiaal dan stro en zaagsel.


Veel rook door brand in schuur met stro in Geleen

03-10-2019 - 0 reacties Een schuur met stro aan de Swentiboldweg in Geleen heeft vlam gevat.


Column: Klaas Heringa: Mooie aardappelopbrengsten op maagdelijke Deense grond

25-09-2019 - 0 reacties Het is gelukt: de pootaardappelen zijn geoogst, het koolzaad is gedorst en het stro is geperst en van het land. We hebben vanwege het onstabiele weer wel alle zeilen moeten bijzetten om de oogst binnen te krijgen.