Offer van akkerbouw (en overige landbouw) is te groot.

Akkerbouwers leveren heel veel in voor de Derogatie van de melkveehouder die te veel koeien heeft en te weinig grond.... Ga eens met Jaap van Wenum praten @Wiebren ! De kringloop bij de akkerbouw klopt van geen kant meer. Ze hebben meer mest nodig. Even suikerbieten als voorbeeld. Vroeger teelden we 60 ton bieten met 16% suiker per hectare. Dat is nu 90 ton met 17% suiker, door de nieuwe zaadrassen veel hogere opbrengsten, maar de bemestingsnorm gaat naar beneden. Cosun heeft de norm verhoogd van 16 naar 17 % suiker. Onder de 17% geldt korting. Wat denken jullie klopt onze kringloop nog? Nee de grond raakt uitgeput, en dat geldt ook voor andere gewassen. Ook de gehaltes van organische stof in de grond hollen naar beneden. Kom maar op met die mest van jullie, digistaat en kunstmest hebben we niets aan voor organische stof. Als er geen organische stof in de grond zit, werkt de NP kunstmest en digistaat minder goed. Dus weer meer graan telen. @Wiebren kun je hiervoor ook subsidie regelen?? Hier horen we veel te weinig over van LTO. Derogatie is op dit moment blijkbaar het enige belang. Akkerbouwers wordt wakker, de bemestingsnormen staan nu weer voor jaren vast.

Misschien kunnen de derogatie boeren eerst 2% extra fosfaat reduceren en dat is geen te zware belasting, dat is rechtvaardig, zou veel problemen op kunnen lossen, iedereen moet maar voor ze klaar staan...... Lang niet elke melkveehouder is blij met de regels die nu komen. Sterker nog de LTO leden hebben er niet over kunnen stemmen.... Vast 25 tot 40% staat er helemaal niet achter, het is geen breedgedragen plan!

Deel dit artikel

Reacties

weideboer
Misschien maar een gedachte; misschien maar eens anders denken ; wat kan de grond aan, daar maar handelen en niet de opbrengstkant als leidraad nemen

Boeren op veengrond zonder extra bijvoedering heeft t.o.v. Kleigrond ook al een achterstand van 1000 kg melk per koe. Vast gegeven die elke oude boer kan beamen. Dus een andere manier van denken en handelen als je dat als uitgangspunt hebt.
Grietje62
@weideboer Het gaat erom Weideboer dat Cosun 17% suiker als norm gebruikt en als je die opbrengst haalt, dan onttrek je meer aan de grond dan dat je er opbrengt. De akkerbouw zit met te krappe bemestingsnormen. En dat komt mede door de Derogatie......
weideboer
Cosun overtuigen dat de huidige weg een dode weg is. Snap u wel maar uw gegeven reden mag geen reden zijn om niet naar uw bodem te kijken en daar naar te handelen. Ik kan elke keer wel het verhaal ophangen van kwantiteit boven enz.... maar het einde van het verhaal moet straks zijn dat we als producent betaald krijgen niet op basis van hoeveelheid maar op basis van kwaliteit en wat mogelijk is. Lange weg nog te gaan in de hele keten van producent tot consument maar de wind gaat langzaam draaien, let maar op, je gaat het steeds meer merken. En als je zelf ook zo begint te denken vallen nieuwe maatregelen minder zwaar dan eerder, alleen het kapitaal heeft nog steeds de overhand in ons denken en doen.
+3
robbies
Ik begrijp de frustratie wel. Wij als melkveehouders mogen niet van andere sectoren eisen dat ze inleveren om derogatie te behouden. Zoals de kaarten nu liggen, is de vleesveehouderij, de kalverhouderij, akkerbouwsector, varkenshouders en pluimveehouders op enigerlei wijze geraakt door de roep om derogatie behoud. Is dat een offer dat wij mogen vragen?
+3
brabo
@robbies ook al die sectoren moeten blij zijn als derogatie behouden blijft.
Als deze eraf zou gaan dan wordt de concurrentie met hun op de mestmarkt nog veel heftiger.
+1
robbies
@brabo De pluimvee verwerkt alles al, maar moeten toch 1,2 miljoen rechten terugbrengen. Ga jij maar eens uitleggen dat het in hun belang is.
brabo
@robbies ik weet de getallen niet precies, maar mogelijk is de pluimveesector ook wel gegroeid sinds 2002. En dan zou het niet moeilijk zijn uit te leggen.
+4
koeboer
Als de melkveehouderij niet word beperkt en binnen de fosfaat norm blijft is behalve derogatie ook het imago naar de knoppen.Wij zijn dan de viespeuk van Europa. Ook de akkerbouw zal schade hebben van dit imago. En de te lage normen voor akkerbouwgewassen staat los van derogatie.
weideboer
@koeboer goed stukje, heldere benadering
+7
robotboertje
Deze week onze buurman Akkerbouwer gesproken en een goed gesprek gehad met hem over derogatie, grondwater en natuurlijk wat wij voor onze 1000 m3 afzetpoep moeten gaan betalen dit jaar.
Hij was ook van mening dat het nitraatgehalte in het grondwater (waar volgens mij de basis van veel mestoverschot-discussies en alles wat daarbij zit, ligt) in gebieden met volop akkerbouw laatste decennia zeker niet lager geworden is. Dit in tegenstelling tot gebieden waar veel grasland is (ook hier op het klapzand, waar zowel aardappels als grasland goed gedijt) waar met derogatie wordt bemest.
Kortom, 'wij' zullen best veel offers vragen van onze akkerbouwvrienden, maar aan de kern van het probleem dragen we samen bij...
Vooropgesteld dat wij ten aanzien van de benadering van teelten, opbrengsten en bedrijfseconomisch inzicht nog altijd wel veel kunnen leren van deze collega's!
weideboer
@robotboertje het omdenken is echt begonnen, de pijn ook(helaas)
oldhuus
@robotboertje
Meeste akkerbouwgewassen worden in de herfst gerooid, en dan werkt een groenbemester niet meer, ook nog lage organische stof dus niks wat de stikstof enz kan vastleggen, met grasland heb je bijna geen uitspoeling.
weideboer
@oldhuus denk dat in iedere sector nog wel wat halen valt qua mineralen efficiëntie
oldhuus
@weideboer
Ja en bollentelers mogen zelfs in januari nog kunstmest strooien, een gras- of graangewas beslaat trouwens de gehele bodem, andere gewassen misschien de helft, de zwarte grond tussen onze maïsrijen kan toch ook geen meststoffen vasthouden?
+3
robotboertje
@oldhuus Zou het daarom niet logisch zijn dat bij een volgende derogatie (ik stel voor van 2018 tot 2028, gewoon in 1 keer, omdat het kan...?) ENKEL grasland 275 kg. N bemest mag worden? Geen 80, 75 of 20% eisen meer; ieder kan zelf kiezen hoeveel grasland hij/zij houdt, en op bouwlandareaal (ook al heb je wel derogatie) 'gewoon' 170 kg N.?
T is maar een idee, waarschijnlijk ben ik te kortzichtig om het een slagingskans te laten hebben...
+1
robbies
@robotboertje dat zal de veestapel niet beperken, en dat is juist het onderliggende doel, zo heb ik vandaag geleerd
burg
@robotboertje Zou mooi systeem zijn alleen krijg je daarmee afname van grasland en zal er dus weer een blijvend grasland verplichting komen.
robbies
@burg is er al
burg
@robbies word nog niet op gehandhaafd toch?
robbies
@burg omdat het areaal grasland niet daalt hoeft er geen actief ondernomen te worden
burg
@robbies dus nog geen verplichting😀
robbies
@burg De kaders staan vast, er is alleen nog geen noodzaak om de de verplichting in te laten gaan
+1
ares697
@oldhuus die grond lijkt zwart, maar ondergronds wortelt het gewas waarschijnlijk wel over de volledige breedte, niet netjes in rijen.
oldhuus
@ares697
Ja klopt maar, je bemest meestal al voor of tijdens het zaaien dan zijn er nog geen wortels.
Gras heeft 365 dagen per jaar de grond doorwortelt, nu kan ie 350kg kas in 1 keer ook niet verwerken, wij strooien in het voorjaar in 2x en dat verschil zie je meteen ook in de kuiluitslagen. Ik ben ook voorstander van bovengronds uitrijden op grasland, onze huiskavel heeft bodemleven 142, ons maïsland 47 nu kun je nagaan dat eerste de organische mest veel sneller kan verwerken.
+3
dewittemotor
Het belangrijkste wat wij niet moeten doen, is ons als sectoren uit elkaar laten spelen. En dat is precies wat men nu aan het doen is. En LTO draagt daar volop aan bij door slap/verkeerd beleid.

Toen dat gisteren bekend werd omtrent die kippen/varkensfosfaat regeling die stopt, had het LTO meteen moeten zeggen: oke, dan werken wij niet meer mee met de P reductieregeling en de P rechten. Zoek het zelf maar uit Van Dam. Je moet ook eens ooit je ballen durven tonen. Eens kijken hoe hij dan gereageerd had.

Verder moeten er gewoon gewasspecifieke normen normen komen voor bemesting.
Dus geen derogatie meer, maar een (verhoogde norm) voor gras. Maar ook een norm voor bieten, mais etc. Is dat gediscuseer tussen de sectoren in ieder geval al afgelopen.
+2
kanniewaarzijn
Prachtig om te lezen allemaal; maar als niemand snapt waar al die problemen vandaan komen (erger nog: er niet voor open staat), zal alles wat bedacht wordt NIET helpen. Voorwaarde nr.1 als je problemen op wilt lossen = snappen wat de oorzaak van de problemen is.
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn De kleinverbruikers (akkerbouw) van mineralen worden het eerst weggesaneerd op theoretische geloofsovertuiging, alleen verdienen die nu lekker dus die houden het wel even vol. De grootverbruikers worden zolang mogelijk gespaard alleen zullen die door huidige grond en pachtprijzen er wel achterkomen dat hun bussiness-case gewoon failliet is.
+1
producent
Grietje ik kan het mis hebben maar volgens mij heeft derogatie niets met de fosfaatnorm ( fosfaatplafond is iets anders) te maken, allen met de N gift. Daarbij hebben veel grondgebruikers last van een te lage fosfaat bemesting, Droge stof mais en gras gaan bij veel melkveehouders ook over de 17 ton heen dat is ook niet meer te bemesten.
Verder mogen ook wij op onze tarwe met hoge opbrengst meer N strooien.

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
pukie
@producent grietje heeft wel gelijk maar jha dat wil de derogatie boer niet horen of snapen
Maar de akkerbouwers ligen nog in winterslaap denk ik.
de lto in coma
en van dam en rfc naait iedereen
laaten we is al sector samen gaan werken
En niet alleen denken aan ons zelf
newholland6640
Akkerbouwers mogen blij zijn, zo ongeveer het belangrijkste in hun bedrijfsvoering krijgen ze voor niets op het land. Wie wil dat nou niet?
+1
diezel
Quote Reactie van @newholland6640:
krijgen ze voor niets op het land.

Daar worden ze volgens mij nu net niet blij van. 😄
George
@diezel
Voor niets gaat de zon op. 😀
Noorderling
Quote Reactie van @newholland6640:
ongeveer het belangrijkste in hun bedrijfsvoering krijgen ze voor niets op het land. Wie wil dat nou niet?

Als het wat koste namen ze het niet af, zo simpel is het ook. Doordat het vrijkomen van de meststoffen niet te sturen is, is het binnen de huidige normen al gauw te duur om ook maar een euro voor drijfmest te betalen. Een % in opbrengstderving qua massa of kwaliteit tikt veel harder door.

We mogen maar wat blij zijn dat ze het nog af willen nemen. Met schuimaarde, kunstmest en compost houden ze liever de bodemcondities op peil dan met drijfmest. Dat is alleen om het saldo wat te verhogen mocht er nog ruimte zijn voor meststoffen of als ruilhandel voor schone grond.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , stof , graan , bieten , lto , koeien , cosun , suikerbieten , subsidie , suiker , derogatie , belasting , telen , akkerbouw , fosfaat , kunstmest , grond , melkveehouder , vroeger , kringloop , digistaat , regels en Gewassen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!