Melkveehouder

Volg al het nieuws over Melkveehouder, een van de 15227 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Melkveehouder nieuwsbrief.

Melkveehouder nieuws

Eerste snede gras bij Van Veelen Holsteins in Biddinghuizen

24-04-2019 - 0 reacties De eerste snede gras hakselen bij Van Veelen Holsteins in Biddinghuizen. De melkveehouder heeft zelf een Claas Arion 650 met hark, een Claas Arion 650 en een New Holland TM155 met Kaweco silagewagens. Daarnaast nog een Volvo L70C shovel op de kuil. De Claas Jaguar is van loonbedrijf B. Hut uit Zeewolde.


NMV kritisch op deelnemers Ronde Tafel Gesprek Landbouw Klimaat

20-04-2019 - 40 reacties Verbaast waren wij over uitgenodigde partijen aan dit Ronde Tafel Gesprek. Reden voor NMV om daar een statement over te maken.

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak donderdag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw uitnodiging. Ik ben Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders vakbond. Anders dan het overgrote deel dat hier vandaag aan tafel zit, vertegenwoordig ik de onderkant van de keten: de mensen die ook echt landbouw bedrijven. Dát deel van het systeem waar we het vandaag over hebben, waar straks daadwerkelijk klimaatmaatregelen genomen moeten worden. Dit wordt namelijk niet gedaan door mensen die er uitsluitend theoretisch over nadenken. Zij voelen dat zelf niet. Ik ben tevens praktiserend melkveehouder.

Het bevreemdt mij, dat waar het gaat om landbouw in relatie tot klimaat hier meer anti-veehouderij partijen zijn uitgenodigd dan veehouders. Terwijl veehouders wél met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd worden, en die tegenlobby niet eens zelf landbouw bedrijft. Zo wordt de discussie hier blijkbaar gevoerd. De link naar klimaat ontgaat mij van het uitnodigen van een dierenarts hier aan tafel, die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij. Het idealisme krijgt hier zo een podium, dat doet geen recht aan alle hardwerkende boeren die ik vertegenwoordig die iedere dag voor dag en dauw opstaan om u van gezond voedsel te voorzien. Het staat eenieder uiteraard vrij om landbouwgronden of bedrijven aan te schaffen en deze naar eigen inzicht rendabel te maken. Het is onnodig om in dat proces op slinkse wijze een sector kapot te willen beschadigen. Bovendien een belangrijke sector ,die juist in het klimaatdebat een bijdrage kan leveren.

Boeren hebben namelijk een oplossing. Daar liggen kansen, zeker in de melkveehouderij. De landbouwsector is de enige sector waar op dit moment een reële potentie voor negatieve emissies is. De melkveehouderij is sinds de jaren 80 al fors gekrompen, in tegenstelling tot andere sectoren. Er zijn kansen op verschillende pijlers, maar daarvoor hebben boeren wel uw medewerking en steun nodig. Laat het klimaatakkoord niet verworden tot het paard van Troje ten gunste van de eiwittransitie, die ons momenteel op alle mogelijke manieren door de strot geduwd wordt.

Tot slot wil ik mijn pleidooi eindigen met het volgende: Emissies zijn inherent aan leven. U ademt op dit moment CO2 uit, daarmee veroorzaakt u dus broeikasgasemissie. Koeien net zo; methaanemissie van koeien is onderdeel van de biologische koolstofkringloop. Waarom methaan van koeien wel meenemen en broeikasgasemissie van mensen niet? Het échte probleem is natuurlijk fossiele brandstof. De focus op biologische processen is wat ons betreft slechts een afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Maar gelukkig kunnen boeren óók op dat gebied een bijdrage leveren. Koester dat!

NMV: voor boeren!

Originele beschrijving

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak vandaag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw...


Boer Henk opnieuw vader: ‘We keken pas later naar het geslacht’

19-04-2019 - 0 reacties Boer Henk (32), die bekend werd toen hij tijdens de Boer Zoekt Vrouw-editie in 2012 maar liefst 1.109 liefdesbrieven ontving, is opnieuw vader geworden. De melkveehouder en zijn vrouw Fiona kregen er op 25 maart een dochter bij. Verrassend, want het stel had ingezet op een jongen.


Groningse melkveehouder koestert Friese koe

19-04-2019 - 0 reacties Het melkveebedrijf van Sandra en Harald Woldring in Haren is door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkent als het eerste fokcentrum van de Fries roodbonte koe.


NMV-bijeenkomst in Midwolda | 25 april

19-04-2019 - 0 reacties  Van harte welkom op de NMV-bijeenkomst in Midwolda op 25 april: Roerige tijden in de melkveehouderij. Als melkveehouder bent u overgeleverd aan de politieke waan van de dag. Wet- en regelgeving blijven zich opstapelen. Wat kan NMV daarin voor u betekenen? Hoe helpen en versterken...
Het bericht NMV-bijeenkomst in Midwolda | 25 april verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


Fotoserie: Akkerbouwer Jos Gruntjes houdt zijn bieten dit jaar extra goed in de gaten

19-04-2019 - 0 reacties Jos Gruntjes in Wanroij - naast akkerbouwer ook varkens- en melkveehouder - heeft op 27 maart 5 hectare bieten van het ras BTS 4540 RHC laten zaaien. Deze voorjaarsklus is uitbesteed aan loonbedrijf Van Kempen.


Evaluatie melkprijssystematiek

12-04-2019 - 82 reacties Rudie Freriks,

De voorjaarsronde ledenbijeenkomsten van FrieslandCampina komen er weer aan. Afgelopen maand hadden we de ondernemingsbijeenkomsten, waar de directie een presentatie en toelichting gaf op de jaarcijfers. Alles gericht op het goede gevoel, maar er was weinig ruimte voor vragen.
De komende bijeenkomsten staan in het teken van evaluatie van de systematiek van berekening melkprijs. Hoe wordt de garantieprijs berekend en kan of moet daar iets aan veranderen?

Voer voor discussie
Er worden links en rechts al wat signalen afgegeven. Zo las ik ergens dat de melkprijzen van de zuivelondernemingen, welke FrieslandCampina als basis voor de berekeningen neemt, al te veel vertekend zouden zijn vanwege allerlei bonussen en toeslagen.

Diverse zuivelondernemingen kennen toeslagen. Basis voor de garantieprijsberekening is de contant ontvangen melkprijs op boerderijniveau inclusief toeslagen en nabetaling. Daarmee ligt de lat hoog, en terecht wat mij betreft. Als er een correctie op de berekening garantieprijs moet komen vanwege toeslagen bij andere fabrieken hebben we voer voor discussie.

Past het nog?
We hebben het huidige systeem in de basis nu ruim 10 jaar, vanaf de start van FrieslandCampina. Vraag is of het systeem nog past.

Toen we ermee begonnen, had je biologische en gangbare melk en was het allemaal wit. Overzichtelijk, transparant en het werkte goed. Nu hebben we een zuivelmarkt die behoorlijk is veranderd. Er zijn diverse melkstromen zoals biologische melk, VLOG-melk, Planet Proof-melk en weidemelk.

Strategische visie
Ook de strategische visie zoals vastgesteld onder de titel 'Melk met meerwaarde' is toch anders dan Route 2020. Er zijn diverse eisen bijgekomen die op zich niks met melkkwaliteit te maken hebben, maar wel met het verhaal eromheen.

Ik vraag me af of het huidige systeem met garantieprijs, toeslagen en prestatietoeslag nog past bij de huidige markt en visie. Draagt dit systeem bij aan het realiseren van de visie? Misschien moeten we het met elkaar eens hebben over de uitgangspunten van een melkprijssystematiek. Wat willen we ermee? Transparant, goed uit te leggen aan leden, uitdagend richting de onderneming, aansluiting bij de zuivelmarkt, goede vertaling van de waardering van verschillende melkstromen.

Dus graag een wat meer fundamentele discussie en ruimte voor inbreng van de leden!

Rudie Freriks Melkveehouder in Luttenberg


VS-regels verscheuren Fries boeren gezin: 'Ik wil terug'

12-04-2019 - 0 reacties „Wij zijn niet de enige immigranten in de Verenigde Staten die in deze hel leven”, zegt melkveehouder Kor Mulder. Zijn oudste zoon Garion moest het land al verlaten, voor de jongere broer dreigt hetzelfde.


Poolse melkveehouder houdt het gas erop

11-04-2019 - 2 reacties Melkveehouders in Polen hebben in de eerste 2 maanden van dit jaar hun voet niet van het gas gehaald als het gaat om de melkproductie. Zowel in januari als februari is ruim boven het niveau van 2018 gemolken.


Tachtig herten vreten weiland kaal op de Veluwe

08-04-2019 - 0 reacties Melkveehouder Eefje Meihuizen uit Leuvenum herstelt de draad langs zijn weide. Er stonden afgelopen week bijna elke avond tussen de vijftig en tachtig herten in de percelen achter en naast de boerderij aan de rand van de Veluwe.


Brug Houten weer open voor landbouwverkeer

05-04-2019 - 0 reacties De brug aan de Groeneweg in Houten gaat weer open voor al het landbouwverkeer. LTO Noord, Cumela en een melkveehouder hadden bezwaar gemaakt tegen de aslast- en tonnagebeperking voor de monumentale brug uit 1938.


Video: Balen maken van gemengd ruwvoer

05-04-2019 - 0 reacties Melkveehouder Manfred Keuper uit De Heurne (GD) maakte deze week droogstandbalen. Hij mengde daarvoor maïs met gewalst stro, bierbostel en een eiwitaanvulling. Het gemengde ruwvoer werd vervolgens in rondbalen geperst in plastic verpakt.


'Gevoel bij A-ware is beter dan bij FrieslandCampina'

04-04-2019 - 0 reacties Melkveehouder Jos Rotteveel stapte ruim 1 jaar geleden over van FrieslandCampina naar A-ware. Ondanks dat de melkprijs bij A-ware momenteel achterblijft, heeft hij geen spijt van de overstap. 'Het goede gevoel bij FrieslandCampina was weg, maar bij A-ware heb ik dat teruggevonden.'


Melkveehouders bedankt voor de hoge waardering.

01-04-2019 - 0 reacties Het rapportcijfer van 7.6 is een mooie opsteker voor NMV. Stemmers bedankt! Samen gaan we voor een mooie en sterke sector! Maar wat voor ons echt belangrijk is, is het behoud van de Nederlandse melkveebedrijven in Nederland. Want zodra de Nederlandse melkveehouder niet meer kan leven...


Grasland bemesten met een John Deere 6530

01-04-2019 - 0 reacties Biologische melkveehouder uit Hulshorst aan het grasland bemesten met een John Deere 6530 en een Schuitemaker Perfecta met ketsplaat.


Zijn de koeien van boer Gerrit uit Wierden de mooiste van Europa?

30-03-2019 - 0 reacties Hij is er zo'n drie uur per dag mee bezig, maar het resultaat mag er zijn. Want de koeien van melkveehouder Gerrit van der Kolk uit Wierden zijn misschien wel de mooiste van Europa.


Melkveehouder weidt na achttien jaar weer

29-03-2019 - 0 reacties Nog een paar laatste werkzaamheden en dan kunnen de koeien naar buiten. Melkveehouder John Koeleman uit Geesteren heeft besloten om zijn koeien na achttien jaar weer te weiden.


Boerin zoekt oppas voor haar ossen

28-03-2019 - 0 reacties Melkveehouder Suzanne Ruesink in het Achterhoekse Aalten zoekt naast percelen om haar ossen in te weiden, vooral ook enthousiaste mensen die als ossenoppasser een oogje in het zeil willen houden.


Fosfaatrechten niet altijd voor pachter

27-03-2019 - 0 reacties Onder bepaalde voorwaarden moet de pachter van een melkveehouder een deel van de fosfaatrechten afdragen aan de verpachter. Dat tegen 50 procent van de marktwaarde. Daarmee staat hij de helft van de fosfaatrechten af.


Melkveehouder hoopt dat zetelwinst GroenLinks leidt tot inzet warme sanering

26-03-2019 - 11 reacties Melkveehouder Peter Heikoop uit Nieuwland (UT) dong bij de afgelopen verkiezingen mee voor een plek in de Provinciale Staten. Hij behaalde 67 stemmen; niet genoeg om in de Staten te komen. „Maar dat had ik ook niet verwacht. Ik ben in ieder geval blij dat GroenLinks een van de grootste partijen in Utrecht is geworden”, aldus Heikoop.

De melkveehouder is niet teleurgesteld over het aantal stemmen dat hij heeft behaald. „Ik heb niet echt campagne gevoerd dus ik had ook niet de verwachting om in de Staten te komen. Het enige dat ik aan campagne heb gevoerd, is het opiniestuk dat ik voor Agraaf heb geschreven.” Welke rol Heikamp precies gaat spelen binnen de fractie is volgens hem nog niet bekend. „Wel heb ik contact met de fractieleider van GroenLinks over dat ik bij vraagstukken omtrent landbouw als adviseur kan dienen.”