Melkveehouder

Volg al het nieuws over Melkveehouder, een van de 16532 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Melkveehouder nieuwsbrief.

Melkveehouder nieuws

Boeren hebben op veemarkt marktmacht

16-09-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - De Leeuwarder veemarkt levert de Nederlandse melkveehouder jaarlijks tussen de 800 en 1400 euro op.


Boete voor boer die vrijheidslogo met trekkers liet uitbeelden

15-09-2020 - 12 reacties Melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft een boete gekregen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. De Gelderse boer nodigde eind april zo'n 250 boeren met trekkers uit om het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. Daarbij zou de afstandsregel zijn overtreden.
Volgens Wiegers hielden de deelnemers voldoende afstand van elkaar. Desondanks werd er een proces-verbaal opgemaakt en volgde later een boete. Overigens was er geen vergunning verleend door de gemeente voor de actie.

Verschillende boerenactiegroepen werkten mee aan de manifestatie in Mariënvelde, zoals Voll Gass en Farmers Defence Force. Ook waren er veel families gezamenlijk op de actie afgekomen. Zij hoefden geen afstand van elkaar te houden.

Twee maten
Wiegers is bereid de boete te betalen, maar wil het in een boerenprotest gieten. Zo denkt hij eraan om met een groep trekkers naar het Centraal Justitieel Incassobureau te trekken en het bedrag in eurocenten uit te betalen. Ook overweegt hij de boete aan te vechten.
Er wordt "met twee maten gemeten", zegt Wiegers. Volgens hem worden boeren gestraft, maar komt een minister weg met het overtreden van de regels, verwijzend naar minister Grapperhaus, wiens overtreding van de coronaregels niet werd beboet.


Geen verbazing bij boer over proef emissiearme stalvloer

31-08-2020 - 18 reacties Melkveehouder Henk Aalpol uit Usselo is niet verbaasd dat de emissiearme stalvloer niet altijd effectiever is tegen stikstofuitstoot dan de traditionele stalvloer. Hij en zijn partner hebben meegedaan aan de proef van Mineral Valley Twente om te onderzoeken of een emissiearme vloer daadwerkelijk minder ammoniak uitstoot dan traditionele roostervloeren.


Omschakelen van melkveehouder naar natuurinclusief landbouwer doe je niet zomaar even: ‘Kwestie van lange adem’

18-08-2020 - 0 reacties HEESWIJK-DINTHER/VEGHEL - Twee boeren vonden elkaar in hun streven om op een natuurvriendelijker manier te werken, met een oud-Hollands koeienras en bloeiende akkers.


Melkveehouder Karin uit Enschede: ‘Glyfosaat verbieden? Niet als je goed gras wil kweken’

03-08-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Melkveehouder Karin Schukkink (33) mag geen onkruidverdelger meer gebruiken. Hoewel ze zelf niet overtuigd is dat de alternatieven beter zijn voor het milieu, hoopt de Enschedese vooral dat het verbod leidt tot een beter gemeentelijk landbouwbeleid.


Demonstratieproject Mestzak bij melkveehouder Patrick Poelhuis

30-07-2020 - 0 reacties Op het bedrijf van melkveehouder Patrick Poelhuis in Eibergen is het tekort aan mestopslag een groot probleem: hij móet zijn gierput wel leegmaken in augustus met het risico op te veel nitraatuitspoeling anders heeft hij niet genoeg opslag tijdens de winter. Via Waterwijs Boeren krijgt hij de mogelijkheid om ervaring op te doen met tijdelijke opslag van mest. Hiervoor wordt een tijdelijke mestzak achter zijn stal gelegd.


Melkveehouder in het rood door corona

27-07-2020 - 189 reacties De liquiditeit van de Nederlandse melkveehouders ontkomt niet meer aan de coronacrisis, aldus de ABN AMRO in haar liquiditeitsmonitor. Dit lag al in de lijn der verachting, maar kwam in de vorige kwartaalupdate nog niet tot uiting. De verbetering in het vorige kwartaal wordt inmiddels hard onderuit gehaald.


Koe op afbetaling is kans voor melkveehouder

23-07-2020 - 120 reacties Tegenwoordig is bijna alles te leasen: van auto's tot telefoons en ook in de agrarische sector is het een veelvoorkomend fenomeen, onder andere met trekkers, werktuigen en melkrobots. Toch is een koe leasen niet vanzelfsprekend, sterker nog, er is geen instantie die koeien ter lease aanbiedt. Eigenlijk een gemiste kans, aldus Wiecher Braad, eigenaar bij Braad Livestock in Emmeloord. Braad bedacht een manier om koeien toch te kunnen leasen: Koop een koe op afbetaling!

Hoe creëert u zekerheid rondom de betalingen?
"Tja, wat is zekerheid? De koper tekent een contract waarin hij instemt met een onderpand in de vorm van fosfaatrechten. Mocht de koper de betaling niet kunnen voldoen, om wat voor reden dan ook, dan wordt het openstaande bedrag in fosfaatrechten aan mij betaald. De fosfaatrechten worden dan verkocht, wat mij het openstaande bedrag oplevert. De betalingen vinden maandelijks plaats, met een maximale duur van 2 jaar. Maandelijks neemt de schuld dus af, net als de waarde van het onderpand. Het is wel zo dat de koper de waarde van de openstaande schuld in fosfaatrechten niet mag verhandelen aan derden.


Rechter zet streep door loopstal bij Lauwersmeer

17-07-2020 - 0 reacties EE - Melkveehouder Keegstra mag voorlopig geen nieuwe loopstal bij het Lauwersmeer bouwen. De provincie krijgt een tik op de vingers.


Boerenvoorman vervolgd voor bedreigen agent: ‘Dit slaat nergens op’

15-07-2020 - 2 reacties Boerenvoorman Thijs Wieggers wordt vervolgd voor het bedreigen van een politieagent. De 39-jarige melkveehouder uit Mariënvelde moet zich hiervoor op maandag 5 oktober verantwoorden bij het Openbaar Ministerie (OM).

Wieggers heeft zelf nog niets gehoord van het OM en reageert verrast als hij de verdenking tegen hem hoort. ,,Dit slaat nergens op. Ik heb helemaal niemand bedreigd”, zegt hij. ,,Ik ben alleen maar in mijn trekker gestapt en heb gezegd dat ik gewoon naar de McDonald’s zou rijden. Toen is de agent ervoor gaan staan. Maar ik heb niet gezegd dat ik hem aan zou rijden en ik heb ook niet gescholden, dus dit is nergens op gebaseerd.”

Toen Wieggers uit zijn cabine stapte nadat hij ongeveer een halve minuut onder schot was gehouden, werd hij gearresteerd. Vervolgens zat hij een nacht en een dag vast. Zaterdagavond werd hij weer vrijgelaten.

Onderzoek is afgerond
Nu is dus duidelijk dat hij wordt verdacht van het bedreigen van de motoragent. Volgens het OM is het onderzoek naar het incident inmiddels afgerond en wordt de zaak verder afgedaan met een hoorzitting.

Dit is een niet-openbare zitting zonder tussenkomst van de rechter, waarbij Wieggers en zijn advocaat aanwezig mogen zijn en een officier van justitie. De agent is er niet bij, zijn proces-verbaal van het incident wordt meegenomen als verklaring.

Boete of taakstraf?
Tijdens de zitting wordt ook het verhaal van Wieggers aangehoord, waarna de officier van justitie hem een strafbeschikking kan voorleggen. Meestal is dit een boete of taakstraf. Vrijspraak is ook een optie. Wieggers laat alvast weten dat hij niet akkoord gaat met een straf. ,,Omdat ik niets heb gedaan.”

Hij denkt er zelfs over de agent aan te klagen voor bedreiging, aangezien die een pistool op hem gericht had. ,,Dat was buitenproportioneel en niet nodig. Het is erg om dat mee te maken en dan ook nog te horen dat ík hiervoor vervolgd word.”

Het OM laat weten dat na de hoorzitting direct uitspraak wordt gedaan.


Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - 0 reacties Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."


Melkveehouder Omgo Nieweg over de boerenprotesten: 'De trekkerdemonstraties zijn een schreeuw om aandacht. Maar niet een doel op zich'

08-07-2020 - 1 reacties GRONINGEN - Als veehouder Omgo Nieweg van Actiegroep Niezijl één ding duidelijk wil hebben, is het dat emoties bij de boerenprotesten niet de overhand moeten krijgen. Toch is dat wat nu wel gebeurt, zegt Nieweg. Daar maakt hij zich ernstig zorgen over. „De trekkerdemonstraties zijn een schreeuw om aandacht. Maar niet een doel op zich. We moeten er wel aan denken dat we ons doel duidelijk maken.” Nieweg en fauna-adviseur Eddie van Marum waren woensdag te gast in DVHN Live. Bekijk de uitzending onder dit artikel.


Boer én Kamerlid Von Martels over boerenprotest:

03-07-2020 - 47 reacties Tweede Kamerlid en boer Maurits von Martels wijst de protesterende boeren erop dat ze niet te ver moeten gaan met hun acties. De politicus, zelf melkveehouder in Dalfsen, reageert daarmee op de snelwegblokkades van vandaag.


Melkveehouder Hans Ypma gooit roer om: 160 koeien ingeruild voor wijn

02-07-2020 - 0 reacties DE RIPS - Van melkveehouderij naar wijngaard. Hans Ypma uit De Rips gooide het roer, noodgedwongen, volledig om.


Melkveehouder Wanneperveen moet verhoging grondwaterpeil slikken

10-06-2020 - 9 reacties Melkveehouder Henk Santing uit Wanneperveen die het Waterschap Drents Overijsselse Delta voor de Raad van State sleepte, is vandaag met lege handen naar huis gestuurd. De hoogste bestuursrechter bepaalde dat hij moet accepteren dat sloten op een klein deel van zijn land worden verbreed en het grondwaterpeil omhoog gaat.


‘Ik maak mij zorgen over de aanwas van stieren’

29-05-2020 - 12 reacties Wim Veenstra is melkveehouder én fokker in Boerakker. Hij geniet oprecht van mooie, melkrijke koeien en kent van elke dier in zijn veestapel de afstamming tot generaties terug. Toch fokt hij met een strikt aanhoudingsbeleid. En heeft hij zorgen; over de betrouwbaarheid en daarmee de kwaliteit van het toekomstige stierenaanbod. Veenstra (38) opende medio april […]


Melkveehouder boos op waterschap: ‘Ze spelen gewoon de baas over je land’

19-05-2020 - 0 reacties Melkveehouder Henk Santing uit Wanneperveen (OV) heeft het helemaal gehad met het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Maandag stapte hij naar de Raad van State tegen een nieuw waterhuishoudingsplan van het waterschap.


Boer Willem vindt tóch de liefde bij Apeldoornse Rineke dankzij Boer Zoekt Vrouw

12-05-2020 - 0 reacties De 27-jarige boer Willem uit Utrecht heeft toch de liefde gevonden dankzij Boer Zoekt Vrouw. Een Apeldoornse heeft uiteindelijk zijn hart gestolen, vertelde hij dolgelukkig in de reünie-uitzending van afgelopen zondag. Als het woord ‘trouwen’ valt, pakt de melkveehouder zijn agenda er vast bij.


Melkveehouder druk aan het grasmaaien en inkuilen

08-05-2020 - 33 reacties Het is druk op verschillende percelen van de Boerenbusiness Ruwvoertour 2020. Bij verschillende deelnemers wordt deze week de eerste grassnede ook gemaaid en ingekuild. Daarnaast komen de voederbieten en de maïs naar boven.


Melkveehouder in VS op rand van afgrond

08-05-2020 - 12 reacties Na enkele moeilijke jaren leek het einde in zicht, totdat de coronacrisis roet in het eten gooide. 2020 had voor de Amerikaanse melkveehouders hét jaar moeten worden. Inmiddels staan veel melkveehouders aan de rand van de financiële afgrond.