Melkveehouder

Al het Melkveehouder nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Melkveehouder nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Melkveehouder nieuws

Goirlese melkveehouder kan tweede inrit bij weiland Beeksedijk vergeten

03-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG/GOIRLE – De gemeente Goirle is niet verplicht om melkveehouder Ton Brouwer een tweede toegang tot zijn weidegronden langs de Beeksedijk te vergunnen. Het risico op ongelukken is te groot.


Melkveehouder Erik over bedrijfsoptimalisatie door deelname aan Boeren voor Drinkwater

27-05-2021 - 0 reacties Eerder weiden en zo het verse gras optimaal benutten. Het is een van de stappen die melkveehouder Erik Rensen uit Dijkerhoek (Overijssel) nam na deelname aan het Overijsselse DAW-project Boeren voor Drinkwater. Aan Nieuwe Oogst deelde Rensen zijn verhaal.


Drie koeien van Wierdenaar Gerrit Nederlands kampioen: ‘Net als een miss mogen ze niet te zwaar zijn’

25-05-2021 - 1 reacties WIERDEN - De Wierdense melkveehouder Gerrit van der Kolk heeft vrijdag het Nederlandse kampioenschap veroverd met drie van z’n roodbonte koeien. „Het is een soort van Miss Nederlandverkiezing, maar dan voor runderen”, legt de trotse boer uit.


Boerenorganisaties: rapport kalverhouderij buiten alle realiteitszin

15-03-2021 - 0 reacties Het rapport dat minister Schouten van Landbouw heeft laten opstellen over de toekomst van de kalverhouderij valt slecht bij vertegenwoordigers van de melkvee- en kalverhouderij.
In de toekomst moeten kalveren, volgens het rapport Scenariostudie Kalverketen, langer of zelfs helemaal bij de melkveehouder blijven. Ook wordt de import van kalveren in de voorstellen aan banden gelegd. Het onderzoek naar de kalverhouderij lekte vanochtend uit via de NOS.
'Ver van de praktijk'
Boerenorganisaties vinden de voorgestelde plannen niet realistisch. "De denkrichtingen zoals geschetst in de berichtgeving liggen heel ver van de praktijk af. Het is een oefening van extremen en de economische uitwerking ontbreekt, niet alleen voor de kalverketen maar zeker ook voor de zuivelketen en de melkveehouderij." De reactie staat in een gezamenlijke verklaring van de landbouworganisatie LTO, vertegenwoordigers van zuivelbedrijven NZO, de belangenorganisatie van kalverhouders SBK, veetransporteurs en de agrarische jongerenorganisatie NAJK.
Deze organisaties zijn door de onderzoekers gehoord in verschillende sessies voor het rapport werd geschreven maar zeggen niet het gevoel te hebben dat er naar ze is geluisterd. Met name het volledig ontbreken van de uitwerking van de gedane voorstellen voor de melkveehouderij wekt verbazing op. Zo is niet duidelijk wat de voorstellen betekenen voor de huisvesting van kalveren op melkveehouderijen, hoe dit past in bestaande regelgeving en hoe het betaald moet worden.
"Door naar kalverhouders en melkveehouders en hun ketens te luisteren - iets wat bij het maken van deze studie niet is gedaan - kunnen we samen aan verdere verduurzaming werken," schrijven de belangenorganisaties.
Noodzakelijk
De onderzoekers van de Scenariostudie Kalverketen vinden verregaande maatregelen in de kalversector noodzakelijk omdat gezondheidsproblemen bij kalveren, antibioticaresistentie en de (mest)druk op milieu en klimaat niet in verhouding zouden staan tot het economische belang van de sector voor Nederland. Zo wordt de helft van de kalveren geïmporteerd uit het buitenland en wordt 90 procent van het kalfsvlees geëxporteerd.
Minister Schouten liet het rapport opstellen na een eerder conflict met de kalverbedrijven over de financiële voorwaarden die de sector stelde aan verduurzamingsplannen.
De boerenorganisaties maken zich boos over de manier waarop het nieuws uit het rapport naar buiten is gekomen en over het effect op de kalverhouders die gebukt gaan onder de coronacrisis. Zo heeft de sluiting van de horeca in Europa ervoor gezorgd dat de markt voor kalfsvlees is ingestort. "Dat kalverhouders nu op basis van deze denkoefening in de media verregaande ideeën en onjuiste conclusies over hun toekomst lezen is buiten alle realiteitszin en roept onnodige tegenstelingen op", aldus de verklaring.
Het ministerie van Landbouw verwacht het rapport voor het einde van de maand naar de Tweede Kamer te sturen.


Weidevogelbeschermer Bertjaap Darwinkel uit Roden heeft het eerste kievitsei van de provincie Groningen gevonden in Leegkerk

10-03-2021 - 0 reacties Weidevogelbeschermer Bertjaap Darwinkel uit Roden heeft woensdag het eerste kievitsei in Groningen gevonden. Darwinkel vond het nest in Leegkerk op het land van melkveehouder Dirk Klooster.


Rotterdam proeftuin voor boeren van de toekomst: ‘Mijn kaas in de stad krijgen is moeilijker dan je denkt’

18-02-2021 - 0 reacties Melkveehouder Arie van den Berg is al een eindje op weg in wat vandaag is aangekondigd als ‘de grote omwenteling’. Boeren in de Rotterdamse regio werken volgens deze plannen natuurvriendelijker en ze produceren voor de buurt.


Boer Thijs blij met vrijspraak na 'onrecht' rond agent met getrokken wapen

17-02-2021 - 0 reacties De Mariënveldse melkveehouder Thijs Wieggers van Farmers Defence Force Oost-Achterhoek is woensdag door de politierechter in Rotterdam alsnog vrijgesproken van het bedreigen van een motoragent met zijn trekker.


Drent Roy Meijer nieuwe voorman agrarische jongeren

27-11-2020 - 0 reacties Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een nieuwe voorzitter. Drent Roy Meijer is unaniem verkozen. De 27-jarige melkveehouder boert in Witteveen en was de afgelopen twee jaar al voorzitter van de Drentse NAJK-poot, maar promoveert nu.


‘Alleen grote boeren overleven dit beleid’

17-11-2020 - 50 reacties Alleen grote boerderijen kunnen de stikstofregels van het kabinet overleven, vreest Frans van Kalmthout, een melkveehouder met 300 koeien uit het Brabantse Rucphen. De boer is bang dat kleine landbouwbedrijven ophouden te bestaan. „De kosten voor de kleinere boerderijen zijn veel te hoog. Alleen grote boeren overleven, terwijl men juist geen megastallen wil”, aldus Van Kalmthout.


Rendement melkveehouder overstijgt verwachtingen

13-10-2020 - 19 reacties Het rendement van Nederlandse melkveehouders overstijgt de verwachtingen uit de DCA Melkvee Index. Waar het herstel van vorige maand nog mondjes maat zijn intrede deed, doet het rendement over september een wat meer enthousiaste stap naar boven.


Melkveehouder bouwt CO2-neutrale hooischuur

06-10-2020 - 0 reacties Op het melkveebedrijf van Aleid Blitterswijk uit het Utrechtse Werkhoven staat sinds kort een moderne hooischuur die volledig CO2-neutraal werkt. Deze manier van ruwvoer opslaan en voeren heeft als resultaat dat de koeien en de melk gezonder zij. En dat ook blijven, stelt Blitterswijk.


Wilde zwijnen vastgelegd op video: 'Dat is de provinciale boa's nog niet gelukt'

02-10-2020 - 0 reacties BEILEN - Melkveehouder Helfriech Tiemens snapt er niets van. Bij hem in de buurt wonen drie jagers, van wie twee gespecialiseerd in groot wild. Maar geen van allen mag op de wilde zwijnen jagen, die huishouden in zijn mais.


Boer uit Jutrijp wil tegenstander 'een lesje leren'

30-09-2020 - 0 reacties DEN HAAG - Een melkveehouder uit Jutrijp is zo boos dat hij op kosten is gejaagd door een buurtbewoner, dat hij een onkostenvergoeding van hem wil.


Grondig boeren voor water: uitruil tussen akkerbouwer en melkveehouder

25-09-2020 - 0 reacties Van oudsher ruilen melkveehouders en akkerbouwers in Drenthe geregeld grond uit: het grasland van de veeboer wordt door de akkerbouwer gescheurd en ingezet voor de aardappelteelt. Albert Jan Bos, begeleider bij het grondwaterbeschermingsproject Grondig boeren voor water speelt in op de Drentse manier van werken en ziet kansen om de stikstof beter te benutten en uitspoeling te voorkomen.


Boeren hebben op veemarkt marktmacht

16-09-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - De Leeuwarder veemarkt levert de Nederlandse melkveehouder jaarlijks tussen de 800 en 1400 euro op.


Boete voor boer die vrijheidslogo met trekkers liet uitbeelden

15-09-2020 - 12 reacties Melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde heeft een boete gekregen van 1000 euro voor het overtreden van de coronaregels. De Gelderse boer nodigde eind april zo'n 250 boeren met trekkers uit om het logo van 75 jaar vrijheid uit te beelden. Daarbij zou de afstandsregel zijn overtreden.
Volgens Wiegers hielden de deelnemers voldoende afstand van elkaar. Desondanks werd er een proces-verbaal opgemaakt en volgde later een boete. Overigens was er geen vergunning verleend door de gemeente voor de actie.

Verschillende boerenactiegroepen werkten mee aan de manifestatie in Mariënvelde, zoals Voll Gass en Farmers Defence Force. Ook waren er veel families gezamenlijk op de actie afgekomen. Zij hoefden geen afstand van elkaar te houden.

Twee maten
Wiegers is bereid de boete te betalen, maar wil het in een boerenprotest gieten. Zo denkt hij eraan om met een groep trekkers naar het Centraal Justitieel Incassobureau te trekken en het bedrag in eurocenten uit te betalen. Ook overweegt hij de boete aan te vechten.
Er wordt "met twee maten gemeten", zegt Wiegers. Volgens hem worden boeren gestraft, maar komt een minister weg met het overtreden van de regels, verwijzend naar minister Grapperhaus, wiens overtreding van de coronaregels niet werd beboet.


Geen verbazing bij boer over proef emissiearme stalvloer

31-08-2020 - 18 reacties Melkveehouder Henk Aalpol uit Usselo is niet verbaasd dat de emissiearme stalvloer niet altijd effectiever is tegen stikstofuitstoot dan de traditionele stalvloer. Hij en zijn partner hebben meegedaan aan de proef van Mineral Valley Twente om te onderzoeken of een emissiearme vloer daadwerkelijk minder ammoniak uitstoot dan traditionele roostervloeren.


Omschakelen van melkveehouder naar natuurinclusief landbouwer doe je niet zomaar even: ‘Kwestie van lange adem’

18-08-2020 - 0 reacties HEESWIJK-DINTHER/VEGHEL - Twee boeren vonden elkaar in hun streven om op een natuurvriendelijker manier te werken, met een oud-Hollands koeienras en bloeiende akkers.


Melkveehouder Karin uit Enschede: ‘Glyfosaat verbieden? Niet als je goed gras wil kweken’

03-08-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Melkveehouder Karin Schukkink (33) mag geen onkruidverdelger meer gebruiken. Hoewel ze zelf niet overtuigd is dat de alternatieven beter zijn voor het milieu, hoopt de Enschedese vooral dat het verbod leidt tot een beter gemeentelijk landbouwbeleid.


Demonstratieproject Mestzak bij melkveehouder Patrick Poelhuis

30-07-2020 - 0 reacties Op het bedrijf van melkveehouder Patrick Poelhuis in Eibergen is het tekort aan mestopslag een groot probleem: hij móet zijn gierput wel leegmaken in augustus met het risico op te veel nitraatuitspoeling anders heeft hij niet genoeg opslag tijdens de winter. Via Waterwijs Boeren krijgt hij de mogelijkheid om ervaring op te doen met tijdelijke opslag van mest. Hiervoor wordt een tijdelijke mestzak achter zijn stal gelegd.