Melkveehouder

Volg al het nieuws over Melkveehouder, een van de 15450 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Melkveehouder nieuwsbrief.

Melkveehouder nieuws

Boer Van der Kooij rijdt bokashi over zijn land

16-07-2019 - 0 reacties Onderzoekers en boeren maken zich zorgen over de bodemvruchtbaarheid, die in Nederland achteruitgaat. Biologisch melkveehouder Jeroen van der Kooij beproeft met succes een middel om daar wat aan te doen: bokashi.


Nederlandse melkveehouder ontvangt relatief lage prijs voor slachtkoeien en stierkalveren

16-07-2019 - 4 reacties De prijzen van vlees van afgevoerde melkkoeien en stierkalveren die melkveehouders ontvangen liggen in Nederland laag in een vergelijking met andere Europese zuivellanden. In 2017 was de afleverprijs van koeien voor de slacht op een Nederlands melkveebedrijf ongeveer 1,15 euro per kilo levend gewicht. Deze prijs was op basis van afgeleverde koe die tussen O- en P-kwaliteit inzit en een afslachtpercentage van rond de 50%. Binnen Europa is deze prijs vrij laag. Alleen de afgeleverde koeien in Polen zitten met ruim 1,10 euro per kilogram levend gewicht op een iets lager prijsniveau.


Melkveehouder informeert weer naar stro en hooi

16-07-2019 - 0 reacties De ruwvoermarkt was lange tijd niet spectaculair te noemen, maar daar is nu verandering in gekomen. Er komt namelijk meer vraag vanuit melkveehouders. Tegelijkertijd is er ook nieuw aanbod nu oogst is begonnen.  


Poll: Hoe droog kuilt u het gras het liefst in?

16-07-2019 - 0 reacties De hoogst scorende kuil in de Topkuil-competitie van Melkvee is een kuil met 948 VEM, 165 gram ruw eiwit totaal en met 24,7 procent een opvallend laag drogestofpercentage. Maar wat vindt u als melkveehouder het meest wenselijke drogestofpercentage?


PlanetProof komt melkveehouder tegemoet voor droge zomer

11-07-2019 - 58 reacties

Originele beschrijving

Stichting Milieukeur komt met een calamiteitenregeling voor PlanetProof-melkveehouders deze boeren tegemoet. Die konden door de droogte van 2018 niet voldoen aan aan de criteria voor eiwit van eigen land, stikstofbodemoverschot en CO2-uitstoot.


Simulatie verduurzaming melkveehouderij beschikbaar voor onderwijs

11-07-2019 - 2 reacties De melkveehouder staat voor belangrijke uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Je kunt denken aan de stikstofuitstoot, beweiding of uitstoot van broeikasgassen. Met de DairyFarmSim in de nieuwe wiki Duurzame melkveehouderij kun je het effect van maatregelen verkennen.


ProCROSS-koe haalt met weinig arbeid veel melk

08-07-2019 - 16 reacties 'ProCROSS koeien zijn vooral geschikt voor grotere bedrijven die met weinig arbeid veel koeien willen melken', weet fokkerij-adviseur Jan Hiddink. Dat vertelde hij tijdens de open dag van melkveehouder Willem de Louw uit het Brabantse plaatsje Zeeland.


Na Caring Vets ook Caring Farmers

05-07-2019 - 0 reacties Met Caring Farmers willen de initiatiefnemers verder gaan dan de kringloopvisie van minister Schouten. In een open brief nodigen ze anderen uit zich aan te sluiten. Melkveehouder Annette Harberink, Herenboer Geert van der Veer en Kipster-ondernemer R


‘Ook de verlichte minister Schouten komt niet door de landbouwlobby heen’

05-07-2019 - 0 reacties Dat zeggen melkveehouder Annette Harberink, Herenboer Geert van der Veer en Kipster-ondernemer Ruud Zanders. Ze klankbordden met de minister, maar vinden dat tussen droom en daad veel meer dan een streep licht zit. Daarom schrijven ze Nederland een open brief over hun nieuwe initiatief: ze zijn Caring Farmer geworden en willen een beweging starten die verdergaat waar de minister moet stoppen.


‘Perspectief voor melkveehouder niet minder dan vroeger’

28-06-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Frans Keurentjes twijfelt niet over de toekomstmogelijkheden van jonge boeren. Vroeger was het perspectief om boer te worden niet groter dan deze tijd. Wel staan jonge ondernemers voor andere en grotere uitdagingen.


Klei vermengt goed met veen

28-06-2019 - 0 reacties Een half jaar na het aanbrengen van een laagje klei op de veengrond van Marinus de Vries zagen belangstellenden donderdagmiddag hoe dit heeft uitgepakt. De pilot 'Klei in veen' bij de melkveehouder in Stolwijk heeft al veel nieuwe kennis opgeleverd.


Rommens zaait rietzwenkgras week na mais door

21-06-2019 - 0 reacties Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven heeft een week na de maiszaai rietzwenkgras doorgezaaid. Daarmee wil hij aan de derogatie-eis voldoen om per 1 oktober een vanggewas te hebben staan. Hij had het gras nog een week later kunnen zaaien. Dan had de mais een grotere voorsprong gehad.


Rommens zaait rietzwenkgras week na mais door

21-06-2019 - 0 reacties Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven heeft een week na de maiszaai rietzwenkgras doorgezaaid. Daarmee wil hij aan de derogatie-eis voldoen om per 1 oktober een vanggewas te hebben staan. Hij had het gras nog een week later kunnen zaaien. Dan had de mais een grotere voorsprong gehad.


Zuivelman Sybren Attema stapt over naar het ontwikkelingswerk: ‘Een simpel advies kan veel opleveren’

18-06-2019 - 3 reacties Sybren Attema verruilt FrieslandCampina voor ontwikkelingsorganisatie Icco. Zijn ervaring in de zuivel komt daarbij goed van pas. ‘Wat voor melk geldt, geldt ook voor aardappelen.’

Hoe kunnen boeren in Azië of Afrika een goed inkomen verdienen? Sybren Attema, voormalig melkveehouder in Friesland, weet er alles van. Van 2011 tot 2015 woonde hij in Ho Tsji Minhstad om voor zijn werkgever FrieslandCampina de plaatselijke melkproductie en -kwaliteit te verbeteren. Niet alleen in Vietnam, maar ook in Maleisië, Thailand, Indonesië en Nigeria.


Minder winst na Brexit voor Britse melkveehouder

18-06-2019 - 0 reacties De naderende Brexit zorgt telkens weer voor onrust. Ook bij de grote melkproducenten in de EU. Zeker is dat een Brexit op 31 oktober 2019 om 23.00 uur zonder uittredingsovereenkomst tussen het VK en de EU ernstige effecten zal hebben voor de Europese zuivelmarkt.   Lees verder ❯


Minder winst na Brexit voor Britse melkveehouder

17-06-2019 - 0 reacties De naderende Brexit zorgt telkens weer voor onrust. Ook bij de grote melkproducenten in de EU. Zeker is dat een Brexit op 31 oktober 2019 om 23.00 uur zonder uittredingsovereenkomst tussen het VK en de EU ernstige effecten zal hebben voor de Europese zuivelmarkt.   Lees verder ❯


Goed mineralenmanagement & goede economische resultaten: Wat de Rest kan leren van de Best

13-06-2019 - 0 reacties Hoe kan je als melkveehouder mineralen beter benutten en verliezen beperken? Kan dat samen gaan met goede economische prestaties? En zo ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Om die vragen te beantwoorden, vergeleken onderzoekers van Wageningen Economic Research (WUR) de Best (25% best presterende bedrijven) met de Rest. In een digitale brochure presenteert WUR inzichten in de samenhang van mineralenmanagement en economische prestaties van melkveebedrijven.


Melkveehouder lust de weidemelk van Lidl niet

11-06-2019 - 0 reacties “Weidemelk exclusief of ongenuanceerd verkopen als duurzamer of beter voor het welzijn van de koeien is pure volksverlakkerij.” Dat schrijft een jonge Limburgse melkveehouder in een opiniestuk op VRT NWS. Het is een reactie op de aankondiging van warenhuisketen Lidl om alleen nog weidemelk te verkopen. “Productiemethoden zijn nooit enkel goed of slecht”, betoogt hij. “Voor weidemelk geldt dat grazende koeien minder ammoniak uitstoten, maar wel meer methaan.” Naar verluidt is niemand beter geplaatst dan de landbouwer zelf om de complexe keuze te maken die het best aansluit bij de economische, ecologische en sociale context op zijn bedrijf.


New Holland 8360 met een Kaweco-mesttank

06-06-2019 - 0 reacties Melkveehouder van de Streek uit Nunspeet aan het mest injecteren. Met een New Holland 8360 met een Kaweco-mesttank en een Vredo-bemester.


​‘Direct scheiden of drie maanden zogen’

05-06-2019 - 0 reacties Melkveehouder Corné Ansems in Hoogeloon (NBr) houdt zijn kalveren langer bij de koe in een familiekudde. Deze manier van opfokken werkt alleen als de kalveren drie maanden gezoogd worden. Korter zogen zorgt voor veel stress bij zowel het kalf als de