Koelwater

Volg al het nieuws over Koelwater, een van de 17233 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Koelwater nieuwsbrief.

Koelwater nieuws

Japan wil radioactief water kerncentrale Fukushima over twee jaar in zee lozen

13-04-2021 - 0 reacties Japan is van plan om over twee jaar het radioactieve koelwater van de in 2011 ontplofte kerncentrale in Fukushima in zee te lozen. Het gaat om meer dan 1 miljoen ton water, heeft de Japanse regering dinsdag laten weten.


'Datacenters in Noord-Holland kunnen leiden tot drinkwatertekort'

19-03-2021 - 0 reacties Datacenters in Noord-Holland gebruiken zoveel water om de apparatuur te koelen, dat er mogelijk een tekort aan drinkwater voor huishoudens kan ontstaan. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit interne stukken van de provincie Noord-Holland. Aan het koelwater worden daarnaast onbekende chemicaliën toegevoegd die in het milieu belanden. Volgens de krant hebben ambtenaren een kritisch onderzoeksrapport hierover bewust niet gepubliceerd.
Twee bestaande datacenters in de gemeente Hollands Kroon zouden naar schatting van ambtenaren 525 kuub drinkwater per uur verbruiken. Per jaar zou het gaan om 4,6 miljoen kuub. Ter vergelijking, een huishouden van 4 personen gebruikt volgens het Nibud 163 kuub per jaar.
De gemeente wil vergunningen verlenen voor nog vijf nieuwe datacenters, waardoor de behoefte aan koelwater met zo'n 10 miljoen kuub per jaar zou oplopen. Uit een online webinar van de provincie Noord Holland blijkt dat er "tijdens extreme weersomstandigheden een zoetwatertekort kan optreden".
Nationale drinkwatervoorziening
Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries bekeek die webinar en is bezorgd over het gebruik van chemicaliën om bacteriën in het koelwater te doden en kalkafzetting te voorkomen. "Dat wordt weer geloosd op het oppervlaktewater, op kanalen en het IJsselmeer, noem maar op. Dat is toch een Natura 2000 gebied. Het is onze nationale drinkwatervoorziening", zegt De Vries in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens De Vries wordt er bij de verlening van vergunningen helemaal geen rekening gehouden met het waterverbruik. "Waar ik als ik mijn huis moet verbouwen aan allerlei vergunningen moet voldoen, worden er door de overheden helemaal geen eisen gesteld aan de datacenters wat betreft energie- en waterverbruik."
'Ambtenaren willen vooral datacenters faciliteren'
Er wordt volgens De Vries "heel mager" naar de milieueffecten gekeken. "Alleen als dat strikt noodzakelijk is, en water valt daar blijkbaar niet onder." De Vries zegt dat uit de webinar blijkt dat ambtenaren vooral bezig zijn met de vraag hoe de datacenters toch gefaciliteerd kunnen worden.
De Vries vindt dat de regelgeving rond dit soort vergunningen moet worden aangescherpt. "Ik vind dat goed moet worden nagedacht over harde criteria voor de bouw van zulke datacenters. Ik vind dat de overheid veel meer een sturende functie moet krijgen en niet zonder meer moet zeggen: datacenter, leuk, laten we die plaatsen."
Meer kritiek op datacenters
Er is al langer kritiek op de komst van grote datacenters in Noord-Holland. Er zijn klachten over horizonvervuiling, het verdwijnen van landbouwgrond, het enorme energieverbruik en het gebruik van koelwater.
In de Wieringermeer is in september vorig jaar het grootste windpark van Nederland geopend. De molens kunnen stroom opwekken voor 370.000 huishoudens, maar het grootste deel van de elektriciteit gaat naar een datacentrum van Microsoft. Die kwestie kwam aan bod in het tv-programma Zondag met Lubach.


Koelwater Yanmar YM 1720

27-02-2021 - 1 reacties Heren,

Ik heb een Yanmar YM 1720.

Koelerdop vervangen, temperatuur sensor vervangen, extra expansie vaatje ook vervangen.

Na een half uurtje weide slepen zit het extra vaatje stampvol. Na het afkoelen de koelerdop er voorzichtig eraf gedraaid.
Voelde geen koelvloeistof in de koeler.
Nu de vraag: Oorzaak: koelerdop niet goed, thermostaat kapot, of eruit halen?
Als idd de koppakking lek zou zijn, heb geen witte rook, geen druppels op de peilstok, en geen smurrie in de koelerdop zelf.
Ra, ra, wat is de oorzaak??

Alvast bedankt voor de reactie;s.


International 423 - Aanhaalmomenten voor waterpomp international 423 en koelwater

10-02-2021 - 2 reacties Goeie dag allemaal,

Ik vroeg me af of de bouten van de waterpomp ook op een bepaald moment moeten staan. Weet iemand dat misschien? En wat voor een koelwater moet erin? Gewoon water, demiwater of koelvloeistof. Ik hoor het graag.

Groeten


Plan voor twee nieuwe kerncentrales, tegenstanders wijzen op de kosten

02-12-2020 - 0 reacties Elektriciteitsproducent EPZ wil twee nieuwe kerncentrales gaan bouwen naast de bestaande kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Het bedrijf heeft zijn plannen toegelicht in een hoorzitting voor Tweede Kamerleden. Daar waren ook tegenstanders van kernenergie uitgenodigd. Volgens hen is het voorstel van EPZ veel te duur en is het beter om in te zetten op duurzame energie, zoals van zonnepanelen en windmolens.
De Tweede Kamer had voor- en tegenstanders uitgenodigd om te komen praten over de toekomst van kernenergie in Nederland. Volgens verschillende partijen, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, kan kernenergie een belangrijke rol spelen in de toekomstige 'energiemix'. Er komt geen CO2 bij vrij en is in tegenstelling tot wind- en zonne-energie regelbaar en altijd beschikbaar. Dat is noodzakelijk op dagen dat het bewolkt is en er geen wind staat.
Om de klimaatdoelen te halen moet de uitstoot van CO2 gehalveerd worden. In 2050 moet de hele Nederlandse energievoorziening klimaatneutraal zijn, zo is het doel. Daarom wil de politiek zo veel mogelijk af van centrales die op gas of kolen draaien.
Overheid moet bijspringen
Tot nu toe was er bij marktpartijen weinig animo voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, maar volgens EPZ is het wel degelijk mogelijk om rond 2035 twee nieuwe centrales klaar te hebben. Binnen acht jaar kan een centrale gebouwd worden die drie keer zo veel vermogen heeft als de huidige centrale. Het gaat dan om een bestaand ontwerp dat bewezen veilig is. Kosten: 8 tot 10 miljard euro. Voorwaarde is wel dat de overheid bijspringt en het zogeheten 'marktrisico' afdekt.
En dat is precies waar tegenstanders, zoals Greenpeace en de Jonge Klimaatbeweging, de plannen op afwijzen. Het is te duur en de belastingbetaler moet er mogelijk voor bloeden. De kosten voor de opwekking van duurzame energie gaan snel omlaag. Daarom kan kernenergie nooit op tegen wind en zon, is hun redenering.
Maar de voorstanders spreken dat tegen. Ook voor de bouw van molens en zonneparken zal voorlopig subsidie nodig zijn. Bovendien kom je bij meer hernieuwbare energie voor steeds hogere kosten te staan omdat het elektriciteitsnet verzwaard moet worden. Dat is nodig omdat zon en wind grote pieken veroorzaken. Ook ben je steeds meer geld kwijt voor de opslag van elektriciteit op momenten dat de vraag laag is.
Rente
En dat kerncentrales zo duur zijn om te bouwen, ligt volgens de voorstanders vooral aan de rente. Bouwers betalen een torenhoge rente over het geld dat ze lenen, omdat het om risicovolle projecten gaat. Daardoor is er geen eerlijke vergelijking te maken met hernieuwbare energie, waarvoor de rente veel lager is. Als de overheid iets doet om de rente te beperken, wordt de bouw van een nieuwe kerncentrale volgens hen een stuk rendabeler.
Borssele is volgens EPZ een ideale plek voor nieuwe kerncentrales. "Het is waar de ervaring zit en de kennis", zei directeur Carlo Wolters tegen de Kamerleden. Er is voldoende ruimte en koelwater en ook de opslag van kernafval, bij de COVRA, is vlakbij.
De huidige centrale, die sinds 1973 draait, moet eigenlijk in 2033 sluiten. EPZ wil de centrale nog wel tien of twintig jaar langer openhouden, maar dan moet de verplichte sluiting wel uit de wet gehaald worden. Minister Wiebes van Economische Zaken heeft al laten weten dat hij daar onderzoek naar laat doen.
EPZ ziet ook mogelijkheden om in de toekomst een 'groene' waterstoffabriek te realiseren aan de Westerschelde. Daar kan de 'overtollige' elektriciteit van de kerncentrales en de windparken voor de kust (waarvan de kabels in Borssele aan land komen) CO2-vrij worden omgezet in waterstof.


Case International 733 - Schuim op koelvloeistof bij koude motor

23-07-2020 - 1 reacties Hallo,

Ik heb een Case international 733.Nou heeft deze het volgende probeem: Als de motor koud is en je haalt de radiateur dop er af komt er allemaal schuim uit. Als de motor warm is de schuim bijna allemaal verdwenen. Wat ik allemaal aan bekeken heb:
- Motorolie deze is goed hier zit geen koelwater in.
- Carterdruk heeft hij wel iets maar hij blaast geen grote wolken.
-Koelvloeistof deze is goed bevat geen motorolie
.

Verder gooit hij zijn koelwater er niet uit als de radiateur dop er op zit. Ook niet als hij goed warm is. Mijn vraag is wat kan dit zijn ?


International 624 - Vaste bout in distributiedeksel

14-04-2019 - 7 reacties Beste TF-ers,

IVM het demonteren van de krukas wil ik het distributiedeksel demonteren.
Alles zit los, op 1 afgebroken bout na (waarschijnlijk een keer gebeurd bij het vervangen van waterpomp).
Als ik aan het deksel wiebel, gaat het draadeind / afgebroken bout mee. Ik heb het idee dat deze vast zit in het aluminium (de draad zelf zit in het blok). Hoe kan dit het beste aanpakken? Het gaat over de bout op de foto in het rood.

Alvast bedankt.


Fiat 70-90 - Vraag hoe aftappen motorblok koelwater

06-01-2018 - 3 reacties Geachte tractorfans , ik heb een fiat 70-90 staan waar ik de waterpomp van los heb liggen. Nu wil ik graag al het koelwater uit het blokken aftappen. Wie kan mij vertellen waar er eventueel een aftapplug zit op het motorblok?


John Deere Lanz 310 - Koelwater in motorolie van 310 van 1967

26-04-2017 - 4 reacties Wat is hier de oorzaak van verzakte cilinderbussen o.i.d en wat is de oplossing hiervan deze vraag i.v.m eventuele aankoop van deze trekker


Ford 4000 Gooit koelvloeistof eruit

13-09-2016 - 0 reacties Hallo Tf-ers,
Mijn ford 4000 gooit koelvloeistof eruit. De trekker heeft het pas als hij warm is. De cilinderkop is laatst al gereviseerd en gevlakt, ook zit er nieuwe koppakking etc tussen. Toch blijft het gedoe doorgaan....
Zou het eventueel aan de radiateur kunnen liggen, en/of de slangen? De slangen worden namelijk een beetje zacht.... of zit er toch een complete motorrevisie aan te komen. Zit trouwens geen water in de olie en andersom...

Iemand een suggestie?

Groet Robin


Ford 4000 - Gooit koelvloeistof eruit

13-09-2016 - 13 reacties Hallo Tf-ers,

Mijn 4000 gooit koelwater uit de overloop van de radiateur.... Als hij koud is niks, maar als het warmer is wel. Zegmaar als ik er een poosje mee werk. Cilinderkop is helemaal gereviseerd en zit een nieuwe koppakking tussen. Weet iemand wat het probleem kan zijn? Misschien tijd voor een nieuwe motor? Of moet ik eerst is proberen met nieuwe slangen en/of radiateur. De slangen zijn namelijk erg zacht...

Hoor het graag, groet Robin


John deere A met kapotte koppaking

16-08-2016 - 0 reacties Ik heb een john deere A waar er koelwater in de olie komt
zou er de koppaking stuk zijn?