Sperma

Volg al het nieuws over Sperma, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Sperma nieuwsbrief.

Sperma nieuws

Hoe ruzie over ingevroren sperma overleden toppaard Totilas uit de hand liep

20-03-2021 - 0 reacties Wie heeft de verkooprechten van het sperma van Totilas? De oude en de huidige eigenaar van het wereldberoemde dressuurpaard worden het er niet over eens. Deze week diende de zaak voor de rechter.


Juridisch gevecht om sperma ‘wonderhengst’ Totilas

18-03-2021 - 0 reacties De voormalige Nederlandse eigenaar van wonderhengst Totilas mag voorlopig geen ingevroren sperma meer verkopen van het in december overleden dressuurpaard. Dat heeft een Duitse kortgedingrechter dinsdag beslist. De zaak was aangespannen door Paul Schockemöhle (72), een oud-springruiter en paardenfokker die Totilas in 2010 kocht en de fokrechten bezit.


Opslagplaats stierenzaad geëxplodeerd: ‘Opruimen door brandweer smerigste klus ooit’

17-09-2019 - 0 reacties Bij een uitslaande brand op een boerderij in de Australische plaats Gippsland zijn gisteren zeker honderd cilinders met bevroren stierenzaad verloren gegaan. Volgens de brandweer sloegen door de intense hitte de deksels van de vaten waarin het sperma in vloeibare stikstof werd bewaard. Vervolgens werden de buizen plus ontdooiende inhoud als raketten afgevuurd, waarna ze in de lucht explodeerden en de kostbare inhoud vrijkwam.


Australische varkenshouders eisen slacht 2000 zeugen met Deense genen

21-08-2019 - 0 reacties Australische varkenshouders eisen de slacht van 2000 zeugen die verwekt zijn door illegaal geïmporteerd Deens sperma. De varkenshouders vinden dat Westpork nu een groot concurrentievoordeel geniet vanwege de betere Deense genen in haar varkensstapel.


Ongeneeslijke hondenziekte gevonden bij Nederlandse fokker

09-05-2019 - 0 reacties Bij een Nederlandse fokker zijn meerdere honden gevonden met een ongeneeslijke hondenziekte, die in zeer zeldzame gevallen ook mensen ziek kan maken. Het gaat om de ziekte brucellose, die wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella canis.
Alle dierenartsen in Nederland krijgen een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarin de toezichthouder waarschuwt voor de ziekte. In 2017 werd de ziekte ook al aangetroffen bij een aantal honden die waren geïmporteerd uit Oost-Europese landen. Deze uitbraak is voor zover bekend de eerste recente besmetting van in Nederland geboren honden. Brucellose kwam in principe niet voor in West- en Noord-Europa.
De ziekte werd gevonden bij een hond uit Rusland met ernstige rugklachten, die eigendom was van een Nederlandse fokker. Na onderzoek bleken meerdere honden van verschillende rassen en hun nageslacht besmet met de bacterie. Alle geïnfecteerde dieren hebben een spuitje gekregen. De NVWA probeert nu in contact te komen met mensen die een pup van de fokker hebben gekocht.
De bacterie wordt bij honden overgedragen via sperma, ontlasting, speeksel, de placenta, en vruchtwater. Pups kunnen besmet raken via moedermelk. Honden krijgen rug- en nekpijn van de ziekte. Gevolgen zijn onvruchtbaarheid, miskramen en moeite met plassen en poepen. De ziekte is niet dodelijk, maar beperkt honden volgens de NVWA "ernstig in het welzijn". Omdat honden er niet van kunnen genezen, worden ze meestal geëuthanaseerd.
Mensen
Mensen met brucellose krijgen langdurige koorts, die in vlagen kan terugkomen. Ook kan de ziekte hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten veroorzaken. De ziekte is behandelbaar met antibiotica, maar die werken niet altijd, schrijft het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu op zijn website. Behandeling is vooral lastig als de ziekte laat wordt ontdekt.
Overdracht van dier op mens komt zelden voor. Er zijn volgens de NVWA geen meldingen van besmettingen in Nederland, "ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden". In de literatuur van de laatste 50 jaar zijn wereldwijd een aantal gevallen bekend, meldt de NVWA.


Flinke aanvulling van dierlijke genenbankcollectie in 2018

14-03-2019 - 0 reacties Het CGN bewaart sperma van Nederlandse landbouwhuisdierrassen in de genenbank om zo veel mogelijk genetische diversiteit veilig te stellen. CGN beheert anno 2019 genenbankcollecties van runderen, varkens, paarden, schapen, geiten, pluimvee en kleindieren. Een afspiegeling van zowel zeldzame rassen als veelgebruikte, commerciële rassen.


Keuze varkens KI optelsom voor zeugenhouder

31-01-2019 - 0 reacties Zeugenhouders maken hun keuze in varkens KI bedrijven vooral op basis van de kwaliteit van het sperma, leverbetrouwbaarheid en de gezondheidsstatus van het sperma. Dat blijkt uit de Fokscan van marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy.


Keuze varkens KI optelsom

31-01-2019 - 0 reacties Zeugenhouders maken hun keuze in varkens KI bedrijven vooral op basis van de kwaliteit van het sperma, leverbetrouwbaarheid en de gezondheidsstatus van het sperma. Dat blijkt uit de Fokscan van het marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy.


Varkenshouderij ziet ook voordelen bij gebruik van gesekst sperma

15-01-2019 - 0 reacties Het seksen van sperma is bij varkens een stuk lastiger dan bij runderen. Het is inmiddels mogelijk, maar het gebeurt nog heel beperkt en niet in Europa. Vanuit de varkenshouderij is er om diverse redenen interesse in de techniek. Zo zou het als alternatief voor castratie handig zijn wanneer er geen beren worden geboren. Ook voor de topfokkerij biedt het voordelen. Als de populatie van één geslacht verdubbelt, ontstaan er meer mogelijkheden voor selectie en is sneller genetische vooruitgang te boeken. Bovendien zijn er geen economisch nadelige ‘bijproducten’ meer.


CRV zet 145.000 doses minder Holsteinsperma af

22-12-2018 - 62 reacties Mede als gevolg van de krimp van de veestapel in Nederland heeft CRV in het boekjaar 2017-2018 145.000 minder doses Holsteinsperma in Nederland en België afgezet. Wel was er een toename van 5.000 rietjes Belgisch Witblauw sperma.


Fokscan: ‘Zeugenhouders willen vitale sterke biggen met goede voederconversie’

10-12-2018 - 0 reacties Kwaliteit van het sperma, leverbetrouwbaarheid en gezondheidsstatus van het sperma zijn de belangrijkste aspecten voor de keuze van een KI-organisatie. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de FokScan.


Fokmonitor: varkenshouder wil kwaliteitssperma

10-12-2018 - 0 reacties Een goede kwaliteit varkenssperma, leverbetrouwbaarheid en de gezondheidsstatus van het sperma zijn belangrijke aspecten voor een varkenshouder om te kiezen voor een bepaalde KI-organisatie.


Sperma beter en sneller ter plaatse

05-11-2018 - 0 reacties Topigs Norsvin gaat de distributie van berensperma veranderen. Daarnaast wordt de houdbaarheid verlengd. De veranderingen zorgen voor meer rust in het productieproces. Volgens Jean-Marie van Oort van Topigs Norsvin is daardoor een kwaliteitsslag mogelijk.


Pigbusiness bijeenkomst: ‘PRRS vrij sperma staat centraal’

19-10-2018 - 0 reacties Tijdens de Pigbusiness thema-avond in Dalfsen donderdag 17 oktober luisterden ruim 60 bezoekers naar de deskundigheid van adviseurs en de ervaringen van varkenshouder Ruud Huls uit Silvolde: „Elk resultaat begint bij een gezond levend geboren big.”


Oorzaak hoog percentage herdekkers niet-bedrijfsgebonden bacteriën

21-08-2018 - 0 reacties De oorzaak van een ongekend hoog percentage herdekkers kan worden veroorzaakt als bedrijfsgebonden bacterieflora van een zeugenstapel en niet bedrijfsgebonden bacteriën van sperma nieuwe bacterievariëteiten creëren.


De geintroduceerde PIC800 heeft een nog betere groei

24-07-2018 - 0 reacties PIC komt met een nieuwe Duroc-lijn op de markt. Sperma van de zogenoemde PIC 800 is voortaan ook in Nederland verkrijgbaar. PIC-NL directeur Paul van der Meijden noemt deze genetica de nieuwe standaard voor Duroc-eindberen.


Doek valt voor Genes Diffusion

16-04-2018 - 0 reacties Genes Diffusion in Ommen is failliet verklaard. Het bedrijf is bekend vanwege de export, import en groothandel in sperma, embryo's en veterinaire producten.


Next Genetix verder met Danish genetics en Danic

04-04-2018 - 0 reacties Next Genetix betrekt voortaan sperma en dieren van de Deense bedrijven Danish Genetics en Danic.


Forse clash tussen Deense Danbred en Nederlandse Next Genetix

03-04-2018 - 0 reacties Het zakelijk meningsverschil tussen Danbred en Next Genetix is tot een uitbarsting gekomen. Klasse KI gaat voortaan sperma van de Danbred-genetica leveren. NextGenetix daarentegen gaat in zee met de fokkerijorganisaties Danish Genetics en Danic.


Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

16-03-2018 - 44 reacties In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar de waarde van Noors Roodbont. Opdrachtgever Xsires Crossbreeding maakte het onderzoek deze week in Woudenberg wereldkundig, waar melkveehouder Wim Wolswinkel verschillende dochters van Braut melkt. Van deze stier zijn inmiddels 100.000 doses sperma in Nederland verkocht.