Ammoniakuitstoot moet 10 procent minder

Dit betekend dus vanaf 2014 niet meer koeien in Nederland?:

Elke melkveehouder moet vanaf 2014 met voer- en managementmaatregelen 10 procent minder ammoniakuitstoot realiseren. Dat is het belangrijkste onderdeel in het plan waarmee LTO denkt te voldoen aan haar toezegging 10 miljoen kilo ammoniak te reduceren tot en met 2030.

Hoe die voer- en managementmaatregelen eruit komen te zien en hoe de controle daarop georganiseerd wordt, is nog onduidelijk. ‘Het idee is er, maar we onderhandelen nog volop met het ministerie over de invullingen uitvoering’, zegt mest- en milieuspecialist Wiebren van Stralen van LTO. Hij verwacht na de zomer meer duidelijkheid.

De maatregelen zijn nodig om de vergunningverlening rond Natura 2000 weer op gang te krijgen, voor de Programmatische Aanpak Stikstof en om onder het door Europa opgelegde plafond voor ammoniakuitstoot te blijven. Dat lukt nu nog, maar ook na de afschaffing van het melkquotum moet dat zo blijven.

Daar komt de zorg omtrent de biodiversiteit bij. De Algemene Rekenkamer presenteerde deze week een rapport waarin zij stelt dat het ammoniakbeleid de afgelopen jaren onvoldoende effect had, met nadelige gevolgen voor de biodiversiteit.

Hoewel Van Stralen vindt dat de Rekenkamer te ongenuanceerd conclusies trekt, beaamt hij dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

De opgave voor de landbouw is gesteld op 10 miljoen kilo ammoniakreductie, op basis van de huidige emissiecijfers. Naast de 10 procent generieke reductie gaat het om aangescherpte emissienormen voor nieuwbouwstallen voor rundvee en een aantal andere diercategorieën waarvoor nu nog geen emissienormen zijn vastgesteld. Bij mestaanwending speelt het sleepvoetverbod nog en gaat het om in een werkgang onderwerken op bouwland.

De andere 5 miljoen kilo moeten de melkveehouders dus met elkaar terugdringen. ‘Dat vraagt inderdaad inzet van élke melkveehouder’, zegt Van Stralen.

LTO zet voor de afspraken geen handtekening voordat de cijfers over de huidige ammoniak-uitstoot zo goed mogelijk in beeld zijn, stelt Wiebren van Stralen. ‘Ook moeten provincies, waterschappen en natuurbeschermers voor deze inzet tekenen, alle partijen moeten met elkaar naar de eindstreep willen, anders blijft de impasse rond Natura 2000 zich voortslepen.’

Met vriendelijke groet,
Sjoerd Hofstee
Redactie Nieuwe Oogst

Deel dit artikel

Reacties

jg
Ammoniakplafond fosfaatplafond Co2plafond lachgasplafond. Er komen eerder minder dan meer melkkoetjes. Waarschijnlijk is dat een goede ondersteuning van de melkprijs.
+5
Doe FF normaal stelletje MALLOTEN daar bij LTO, en gebruik je nuchtere boeren verstand, ammoniak heeft nog nooit en nergens schade in welke vorm veroorzaakt, het is van A tot Z verzonnen en gebaseerd op aannames en veronderstellingen, het is van de zotte en belachelijk dat op die basis wetgeving word gemaakt. Dat geeft aan in welke banenen republiek we wonen. En LTO gaat er gewoon in mee.
George
Inderdaad een hoop gezever weer , hebben we net de conclusie achter de rug dat het zodebemesten vrij nutteloos is geweest komen ze hier weer mee! Ook hiervan zal blijken dat het tamelijk nutteloos is allemaal.
ballo
en dat er nog zoveel boeren lid zijn van die malloten
ze moeten direct lidmaatschap opzeggen!!!!!!!!!!!!!
Stalboer
het worden er elke dag minder.
marco 69
Maatregelen worden ingehaald door de realiteit. Zoek eerst maar eens uit wat de uitstoot werkelijk is. Alle maatregelen die in de landbouw al genomen zijn ten behoeve van het tegen gaan uitstoot van ammoniak heeft niks uit gehaald. Zie de recentelijke gedoe daarover. Centrale meetpunten geven nog steeds de zelfde resultaten dan voordat al die maatregelen genomen worden. Lto loopt samen aan het handje van het ministerie achter de fopwetenschappers van Wageningen aan door het donkere ammoniak bos.Hopeloos verdwaald.
cs-agrar
Ik vindt het eigenlijk best kunstig dat ze weten dat agrarisch natuurbeheer onvoldoende effect heeft gehad. Immers, er is totaal geen referentie. Voor hetzelfde heeft het allemachtig buitensporig effect gehad op wat het anders had kunnen zijn.
Wiebren
Er staat nadrukkelijk bij dat de opgave bepaald moet worden op de meest recente inzichten. Eind van deze maand zijn die beschikbaar heeft Dijksma gezegd.
Hebben alle bovenstaande mensen gelijk dan is er geen opgave.
Ligt het toch anders, dan zou het mooi zijn dat we al die melkveehouders die op slot zitten omdat ze geen NB-wetvergunning krijgen weer vooruitkunnen. Dat is waar de PAS voor is bedacht, alle provinciale stikstofkaders kunnen dan vervallen.
De melkproductie na 2015 wordt begrensd door ammoniak en fosfaat, het is al zeker 2 jaar geleden dat we vanuit dat signaal afgaven. Dat is vandaag niet anders.
We halen inmiddels het ammoniakplafond en er is dan ook niks aan de hand als er geen koe bijkomt na 2015. Maar is dat de realiteit ook?
mest
let op met Wiebren jij praat met twee monden en je hoort te spreken voor de ons. en niet voor 50 % voor ons
Grasbaal
@mest lees aub deze discussie eens goed door, dan snap je dat je het als belangenbehartiger nooit voor iedereen goed kan doen: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/55542/
mest
ik lees hem goed door ,en zet hem om in de toekomst .ik weet ook dat onze belangenbehartigers iedereen goed kan doen ,ze laten nu steken gaan en drijven van ons af
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@mest: mest - 1 uur geleden


let op met Wiebren jij praat met twee monden en je hoort te spreken voor de ons. en niet voor 50 % voor ons

Sorry @mest maar heb het idee dat jij alleen voor je zelf praat in hoofdzaak ?

Het mest probleem in Nerderland verschil sterk per regio,en daar moet een beleid op worden gemaakt !!!! Hoe het niet moet weten we wel
En hoe het moet en kan is een heel gepuzzel
Als de juiste beslissing wordt gemaakt krijgen geen 1 een schouder klopje Wordt iets minder juist beslist genomen worden ze goed afgezeikt de belangen behartigers en beleidmakers !!!!!
+1
Wiebren
@mest
Nog even een nieuwe poging. Er is al een drietal jaren een route uitgestippeld die moet leiden tot een duurzamere melkveehouderij. Ik weet dat dit containerbegrip nietszeggend is voor veel mensen. De kern is dat niet de overheid de regeltjes maakt over hoe je milieudoelen moet gaan halen als sector, maar de sector zelf. Dat is ook een omslag voor belangenbehartiging. We komen nu vaker zelf met voorstellen in plaats van zo lang mogelijk rekken en de scherpe kantjes afslijpen. Overigens gebeurt allebei nog.
Twee voorbeelden:
1. Via Voerspoor hebben we zelf met Nevedi het voortouw genomen en resultaat geboekt, waardoor andere maatregelen vanuit de overheid uit zijn gebleven.
2. Via politieke lobby is in het Activiteitenbesluit niet al per volgend jaar verplicht dat alle erfwater opgevangen wordt in een put, maar op z'n vroegst 2027. Per direct was wat de Unie van Waterschappen wilde om zodoende lozingen op oppervlaktewater te verbieden. We hebben het politiek gered om de termijn op te schuiven en tegelijk is gestart met een traject samen met de Waterschappen om boerenoplossingen erkend te krijgen voor erfafspoeling.

We willen eigenlijk toe naar bedrijfsspecifiek beoordelen van milieuresultaten. In projecten als Duurzaam boer blijven en Koeien en Kansen wordt dat al jaren gedaan.
Ken je het filmpje 'op eigen kracht?' Daar gaan we steeds meer naartoe als sector.

Bedrijven die al op die lijn zitten hebben nog maar weinig meer te vrezen van de nieuwe maatregelen. Die hebben al een hogere fosfaatbenutting en een lagere stikstofexcretie. Zij voldoen straks al direct. En er zijn straks bedrijven die niet op dit spoor willen, daarvoor blijft er generiek beleid, alleen wel scherper als nu.

Het is met de bocht meesturen of flink remmen in de bocht.
En veel ervan kennen we al uit de Minas-tijd, zo'n schok hoeft het dus ook weer niet te zijn.
mest
Goed bezig wacht af ,je kan nog links en rechts.
+1
ErikSmale
Wil hier graag dit filmpje aan toevoegen!


@Mest, zou je eens willen definiëren wie 'we' dan is?
Grasbaal
@ErikSmale welk filmpje?
ErikSmale
@Grasbaal
Dit filmpje 😄
-1
mest
@ErikSmalewij als agri bv
+2
pieta
@mest
Dus jij gaat er vanuit dat je ook voor mij praat? Van al wat ik van je gelezen heb en wat ik er uit begrepen heb heb ik meer het gevoel dat je voor je eigen praat.
+1
ErikSmale
@mestals dat zo is hoor ik niet bij agri bv
mest
@pieta praat echt voor ons .!
mest
ik praat als we en niet voor ik.dat doen andere wel .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , landbouw , lto , koeien , natura 2000 , europa , stikstof , biodiversiteit , ammoniak , melkquotum , stallen , uitstoot , melkveehouders , melkveehouder , lening , sjoerd hofstee , ammoniakuitstoot , rundvee en ammoniakbeleid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!