Pensverzuring kost 210 euro per koe per jaar

Pensverzuring is een complex fenomeen en een belangrijke schadepost op melkveebedrijven. Willem van Laarhoven, adviseur melkveehouderij bij Valacon-Dairy schat de totale kosten van pensverzuring schat op 210 euro per koe per jaar.

Dierenarts Jonne Twerda schat dat de helft van de Nederlandse melkveebedrijven kampt met pensverzuring. Het aanbieden van een structuurrijk rantsoen waarop koeien veel herkauwen, verkleint het risico aanzienlijk. Het gebruik van buffers biedt ondersteuning.

Bij pensverzuring is de zuurtegraad in de pens van de koe lager dan 5,5 met als gevolg dat de pens-flora gedeeltelijk sterft of niet goed functioneert. Hierdoor stagneert de voerafbraak. "Eenmaal afgestorven penspapillen komen niet terug", waarschuwt Twerda. Afhankelijk van de mate en duur leidt pensverzuring tot een opeenstapeling van problemen. "Het dier doet het niet goed, voelt zich niet lekker en de eetlust en weerstand verminderen." Twerda schat dat maar liefst de helft van de Nederlandse melkveebedrijven ermee kampt.

Herkauwactiviteit, mestconsistentie, pensvulling en conditie zijn belangrijke indicatoren. Maar ook snelle ademhaling, afwijkende bewegingen, verminderde activiteit, een slecht haarkleed, abcessen, kreupelheid en het slecht laten zien van tochtigheid zijn belangrijke graadmeters. Een wisselende melkproductie, dalende en sterk variërende gehalten in de melk zijn af te lezen uit de melkproductieregistratie. "Maar de meest waardevolle signalen komen van de koeien zelf. Laat de laptop liggen en ga de stal in. Als je niet naar de koeien kijkt, dan zie je zeker niets", aldus Twerda.

Van Laarhoven schat de totale kosten van pensverzuring hij op 210 euro per koe per jaar. De gederfde melkproductie is de grootste schadepost. Daarnaast zijn er kosten voor extra klauwbehandelingen en de langere tussenkalftijd en minder opbrengsten door vroegtijdige afvoer. Door het aanbieden van een structuurrijk rantsoen waarop koeien veel herkauwen, bijvoorbeeld bierbostel, perspulp, aardappelpersvezel of luzerne, ontstaat minder snel pensverzuring. Buffers als natriumbicarbonaat, magnesiumoxide en levende gisten kunnen worden ingezet ter ondersteuning.

bron: Molenaar agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit artikel

Reacties

jvt
voer sinds pakweg 3 jaar levende gisten, wil nooit anders meer. kan wel duur zijn, maar als het een beetje lekker loopt is iets niet gauw te duur..
cs-agrar
genoeg stro of hooi er in en gaat dan lang goed. Structuurrijk gras is natuurlijk handiger.
spotmelker
Bierbostel, perspulp en aardappelvezel structuurrijk? Die werken meer als een buffer op snelle graskuil.
MTSTAMMINGA
@cs-agrar

Een boel VEM in de kuilen weinige structuur,en dan stro in het rantsoen doen voor de structuur??? waar zijn we soms mee bezig ??


Soms kant niet anders?
Todi
@cs-agrarklopt maar de veroorzaker is nog niet boven water.
cs-agrar
@MTSTAMMINGAJe hebt helemaal gelijk Karst, daarom ook mijn reaktie, structuurrijk gras is handiger! Maar goed, je zal maar de eerste willen zijn, en geen structuur en suiker nodig hebben..
cs-agrar
@TodiDe oorzaak is al jaren boven water! Te vochtig inkuilen met te weinig structuur. Alle vocht in kuil is zuur water, moet koe allemaal afvoeren, kost energie en aanslag op oa lever, goed te zien aan de "kreukels" op de achterpoot, thv de vang. deze worden sterker zichbaar naarmate lever meer problemen krijgt.
Geen structuur, hoef ik niet uit te leggen denk ik. En nooit schimmel of broei voeren!
Todi
@cs-agrarDus de bulten die nu allemaal gezet worden [nat] is vragen om pensverzuring? Ja, schimmels en broei heeft niemand toch in het voer zitten? Toch?
MTSTAMMINGA
Als ik mijn koeien geloofen moet @todivalt het momenteel wel mee
De laaste 3 dagen komen ze weer snel in de melkstal
Daarvoor ging het wel eens moeilijk,zo van zullen we de bocht omgaan of eerste even rond kijken
Gewoon nog minimaal een week wachten met maaien , heb je struktuur ZAT.
Farmer_
Ik heb graag een spinazie kuil met hoog eiwit, daartegenover hebben we altijd een kuil erbij los met meer stuctuur en ds, zo kun je mooi sturen in de voerwagen en krachtvoer drukken.
cs-agrar
@TodiMen moet er eerst weer achter komen dat men met pensverzuring te maken heeft. Bij genoeg structuur heb je het probleem gewoon niet. Eenmaal verzuring opgelopen is de lactatie van de betreffende koe eigenlijk verpest, zo jammer.
Je kan wel hele snelle kuilen willen, om vervolgens weer heel veel stro bij te mengen, ben je gemiddeld qua voederwaarde en smakelijkheid meer op achter dan iets langer wachten met maaien (mits weer goed blijft en is om in te kuilen natuurlijk.)
Truc is alleen om structuurvoer niet superdroog in te kuilen. Grover gras mag een iets vochtiger.
Todi
Ik vraag me af of het wel wat met de structuur te maken heeft.Gehakseldstro is geen structuur vermeerderaar.
cs-agrar
@Todigehakseld niet echt nee
brabo
@cs-agrar
door stro te hakselen krijg je juist veel meer prik dan door het stro ongesneden te voeren. Ik voer al een tijdje gehakseld koolzaadstro en dit bevalt super.
cs-agrar
Koolzaadstro kan ik wel in komen, maar gerst- of tarwestro wordt teveel gekneusd door de haksel en kan dan geen mat vormen in de pens.
GuusZwarte
De beste oplossing is minder krachtvoer voeren!
Dat is veel goedkoper (geen geld)en veel makkelijker (geen werk)dan stro bij voeren.
beemster5
@GuusZwarte Krachtvoer voeren is juist het minste werk, dat doet de voercomputer. Als je minder krachtvoer geeft gaat een koe meer van iets anders eten, dus heb je juist meer werk.............
cs-agrar
@GuusZwartehet hoeft ook allemaal niet moeilijk te zijn..

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , stal , koeien , melk , koe , voer , dierenarts , melkproductie , bierbostel , perspulp , zuurtegraad , dairy , rantsoen , conditie , valacon-dairy , pens , pensverzuring , tussenkalftijd , tochtigheid en levende gisten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!