Melkveehouderij

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Melkveehouderij. Melkveehouderij is een van de 15651 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Melkveehouderij nieuws

Deze boerderij draait niet om koeien, maar om gras

18-10-2019 - 0 reacties Een melkveehouderij draait voornamelijk om de koeien en de melk die ze geven. Maar boer Tom Keuper uit Megchelen doet het net even anders.


Omzet Vlaamse melkveehouderij stijgt met 9 procent

15-10-2019 - 0 reacties Boerenbond noteert in zijn jaarlijkse raming een prijsstijging van 7 procent voor melk in de eerste helft van dit jaar tegenover dezelfde periode van 2018. De kaasprijzen bleven stabiel maar de prijs van boter is gedaald. Globaal gezien steeg de omzet van de melkveehouders met 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Desondanks daalt de rentabiliteitsbarometer van melkvee, vooral te wijten aan de stijgende voederkosten.


Gehele zuivelsector kraakt stikstofaanpak regering

11-10-2019 - 0 reacties De stikstofaanpak van de regering zet de hele melkveehouderij op slot, aldus de zuivelsector.


Doe inspiratie op bij de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen Hardenberg

11-10-2019 - 0 reacties Wilt u inspiratie en kennis opdoen voor uw agrarische bedrijf? Kom dan naar de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. Dit netwerkevenement is er speciaal voor de rund- en melkveehouderij, de akkerbouw en de loonwerkbranche.


Doe ideeën op bij de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen Gorinchem

11-10-2019 - 0 reacties Wilt u inspiratie en kennis opdoen voor uw agrarische bedrijf? Kom dan naar de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem. Dit netwerkevenement is er speciaal voor de rund- en melkveehouderij, de akkerbouw en de loonwerkbranche.


Oud-LTO-man Vogelaar: Boer wordt te hard aangepakt voor stikstofprobleem

09-10-2019 - 0 reacties De boer wordt veel te hard aangepakt voor de stikstofproblematiek. Dat zei oud-vakgroepvoorzitter melkveehouderij bij LTO Jan Cees Vogelaar vrijdagavond tijdens een bijeenkomst voor boeren bij Mulder Agro in Kollumerzwaag. Vogelaar en directeur Cees Buisman van watertechnologiecentrum Wetsus waren daar aanwezig als sprekers. Allebei vinden ze dat de landbouw alleen deze problemen niet kan oplossen.


Hoeveel grond heeft een boer gemiddeld in bezit?

03-10-2019 - 0 reacties De melkveehouderij en akkerbouw nemen zo'n 75% van het Nederlandse landbouwareaal voor hun rekening. Maar hoeveel procent heeft een agrarisch bedrijf gemiddeld in bezit? Dit licht Cor Pierik, hoofd landbouw van CBS, toe in een nieuwe Boerenbusiness Feiten.


Boeren vertrouwen de cijfers van het RIVM voor geen cent

27-09-2019 - 6 reacties Nederlandse boeren dreigen de dupe te worden van ondeugdelijke metingen van stikstof door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat stelt het Mesdag Zuivelfonds, een stichting die onderzoek in de melkveehouderij financiert. Met een juridische procedure wil de stichting het RIVM nu dwingen inzicht te geven in zijn methode om stikstof te meten.


Bleker: 'melkveehouderij gebaat bij import kalveren'

25-09-2019 - 0 reacties De melkveehouderij is gebaat bij de import van kalveren, zegt Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland. De voorzitter van de veehandels- en veetransportorganisatie doet zijn uitspraak in Melkvee. Prijzen voor jonge kalveren worden volgens hem niet bep


Kruiden tegen ontstekingen

25-09-2019 - 0 reacties Op een seminar in Leipzig (D) over de maatschappelijk acceptatie van de melkveehouderij gaven twee sprekers tips over het ver verbeteren van de diergezondheid op maatschappelijk geaccepteerde wijze. Lees verder ❯


Is er al handel in Ammoniakrechten?

23-09-2019 - 4 reacties Vrijwel elk veehouderijbedrijf in Nederland is verplicht voldoende stikstofdepositieruimte beschikbaar te hebben. Daarmee voldoet het bedrijf aan de Wet natuurbescherming (Wnb).

Bij uitbreiding van een bedrijf, breidt ook de stikstofdepositie uit. Als een nabijgelegen Natura-2000 daardoor wordt belast met meer stikstofdepositie, moet een oplossing worden gevonden. Voor het verkrijgen van een vergunning om uit te breiden of het bedrijf te wijzigen, moet een bedrijf daarom altijd kunnen aantonen dat er geen extra stikstof (in de vorm van ammoniak) neerslaat. In de meeste gevallen lukt dat niet en moeten er ammoniakrechten aangekocht worden.

Ammoniakrechten waren onder de PAS-regeling niet verhandelbaar. Na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 wordt dit in de toekomst waarschijnlijk wel weer mogelijk.

Nieuws over de ontwikkelingen inzake de stikstofcrisis en ammoniakrechten worden op dit adres bijgehouden: Ammoniakrechten.nl/nieuws.

Het is sinds kort mogelijk om alvast vraag of aanbod van ammoniakrechten te plaatsen op Ammoniakrechten.nl. Hoe de voorwaarden voor handel en/of extern salderen gaan worden is nu nog niet duidelijk vandaar de mogelijkheid tot het plaatsen van opties..


Ongezonde groei: veestapels te groot, producties te hoog

18-09-2019 - 0 reacties Hoe ziet een melkveehouderij eruit die maatschappelijk volledig geaccepteerd is? Op een seminar in de Duitse stad Leipzig stond deze vraag centraal. Met de antwoorden van de aanwezige sprekers gingen niet alle aanwezige melkveehouders tevreden huiswaarts. Lees verder ❯


Tjeerd de Groot speelt ‘landjepik’

14-09-2019 - 0 reacties Jos Verstraten, bestuurslid LTO Nederland vakgroep Melkveehouderij, ergert zich aan de opstelling van landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot van D66. De sociaal-liberale partij wil de veehouderij in Nederland halveren.


Bietentelers voeren actie tegen oneerlijke concurrentie

13-09-2019 - 0 reacties CBB, de Confederatie van de Belgische Bietentelers, voert op 16 september actie tegen de oneerlijke concurrentie in de sector door onder andere het wegvallen van de suikerquota en minimumprijzen. De confederatie trekt aan de alarmbel en vraagt aan de Europese beleidsmakers om het beleid bij te sturen. De datum is niet toevallig gekozen, precies tien jaar geleden hielden een aantal melkveehouders een symbolische actie om te protesteren tegen de slechte marksituatie. Hiermee toont CBB zich solidair met de collega’s uit de melkveehouderij.


'Vandaag zijn het de varkens, morgen de koeien'

10-09-2019 - 31 reacties LEEUWARDEN - Het plan van D66 om de varkens- en pluimveestapel te halveren, valt niet alleen slecht bij deze sectoren. Melkveehouderij en akkerbouw tonen zich solidair. ,,Vandaag zijn het de varkens, morgen zijn wij aan de beurt.”

Het wekt geen verbazing dat de belangenorganisaties voor varkens- en kippenhouders (POV, NOP en NVP) met de meest felle reactie kwamen. ,,De Groot liegt alles aan elkaar, voor eigen politiek gewin in de Randstad.” Verbaasd zijn ze niet over het plan. ,,Het is al veel langer een ‘gewoonte’ van De Groot en enkele aanverwanten om plattelanders de schuld te geven van de milieu-impact van de eigen uitbundige levensstijl.”


Coalitie schrapte grondgebonden voer uit het klimaatakkoord voor de melkveehouderij

08-09-2019 - 1 reacties Dat blijkt uit een reconstructie die Boerderij maakte van de manier waarop het polderakkoord van de Klimaattafel Landbouw werd omgezet in kabinetsbeleid.


Duurzame Zuivelketen stelt nieuwe doelen voor 2030

06-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse zuivelketen staat voor een duurzame melkveehouderij die gezonde producten voortbrengt in een gezonde omgeving. Dit willen melkveehouders en zuivelondernemingen ook in de toekomst waarmaken op basis van verantwoorde productie, voldoende draagvlak en een gezond verdienmodel. Daarom komen we nu zelf met nieuwe duurzaamheidsdoelen...
Het bericht Duurzame Zuivelketen stelt nieuwe doelen voor 2030 verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.


HyCare Poultry demo & research center klaar voor gebruik

05-09-2019 - 0 reacties Door het succes in de varkens- en melkveehouderij komt MS Schippers ook met een HyCare oplossing voor pluimveebedrijven. Het HyCare Poultry demo & research center opent medio september in het Noord-Brabantse Hapert haar deuren.


LTO Nederland benoemt 2 nieuwe melkveebestuurders

03-09-2019 - 76 reacties Melkveehoudsters Eline Vedder en Ria Derks zijn benoemd als lid van het bestuur van LTO Melkveehouderij. Zij vervangen Dirk Bruins en Henk Schoonvelde. Met hun benoeming is het bestuur van de vakgroep melkveehouderij weer compleet. Zij treden per direct aan.


Boer in Almelo verbouwt hennep voor zijn koeien

03-09-2019 - 2 reacties In het buitengebied van Almelo staan dit jaar velden met hennep. Die horen niet bij een illegale kwekerij, maar dienen als veevoer. Ongeveer 2,5 hectare van die hennep-aanbouw is van melkveehouderij Frits Werning. Hij heeft voor de zekerheid enkele borden bij het perceel geplaatst om duidelijk te maken dat het om veevoer gaat, waar geen THC in zit. Er is ook nog een veld van een andere boer. De hennep wordt binnenkort al geoogst.