Pens

Volg al het nieuws over Pens, een van de 17065 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Pens nieuwsbrief.

Pens nieuws

Vossen doden zeventig sierkuikens in Soest

15-06-2020 - 0 reacties Vossen hebben vannacht zeventig sierkuikens gedood op een boerderij in de Eempolder bij Soest.
Pieter Kuijer ontdekte de dode kuikens toen hij lawaai hoorde bij de kippenren. Daar zag hij de oorzaak: vossen hadden een slachtpartij aangericht onder de sierkippen van zoon Daan. "Sommige kuikens hadden nog hun laatste stuiptrekkingen", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Als Daan 's ochtends het nieuws van zijn vader hoort en zelf bij de kippen gaat kijken, schrikt hij zich rot. Aan de pootafdrukken te zien zijn een vos en haar jongen de daders. Zo'n zeventig kuikens hebben de aanval niet overleefd, de jongste kuikens waren een week oud. "Hij is er nog ondersteboven van", zegt vader Pieter. "Dat snap ik wel, ik heb er ook pijn in mijn pens van."
Dure fokkerij-kippetjes
Kuijer is dagelijks zeker een half uur kwijt aan zijn hobby en als er net kuikens geboren zijn nog meer: voeren, hokken klaarzetten, schoonmaken. De kippen zijn van het ras Wyandotte. De beste exemplaren gaan mee naar shows, de minder mooie kippen worden verkocht. Aan particulieren, niet aan de slager. "Daar zijn ze te mooi voor", zegt Kuijer.
De oudere kippen wisten te ontkomen aan de vossen, ook zitten er nog een paar eieren in de broedmachines. Kuijer sr. hoopt dat zijn zoon doorgaat met zijn hobby. "Maar de lol is er nu wel een beetje af." Het zijn "dure fokkerij-kippetjes". Daan denkt zelf dat de schade minstens 1000 euro is. De verzekering is nog niet benaderd, maar vader en zoon denken niet dat er wordt uitgekeerd.
De vossen hebben een stuk gaas boven de ren weggeduwd en zijn zo naar binnen geglipt. De familie Kuijer is niet het eerste slachtoffer. Ook bij buren zijn kippen gedood en er broeden al een aantal jaar geen weidevogels meer in de polder. Volgens Pieter Kuijer komt dat ook door de vossen.


Nieuwe tegenhanger van natriumbicarbonaat

23-08-2019 - 0 reacties Sinds kort is er een nieuw product op de markt met een bufferende werking in de pens van de koe.


Kalveropfok legt basis voor melkproductie

07-11-2018 - 0 reacties Het sturen op een hoge melkproductie begint al tijdens de kalveropfok. In die periode ontwikkelt de pens zich. Een goede pensontwikkeling legt de basis voor een gezonde melkproductie later. Hieronder leest u hoe u het kalf hierbij kunt helpen.


Meer melk uit ruwvoer met ‘Pens Stimulator’

20-07-2018 - 0 reacties ForFarmers introduceert de Pens Stimulator+, een nieuw product dat naast de pens- ook de darmgezondheid stimuleert en daarmee zorgt voor gezondere koeien die het ruwvoer beter benutten. Het zorgt tevens voor vermindering van het fenomeen lekkende darm bij melkkoeien. Dankzij dit product wordt meer melk


NMV zet vraagtekens bij haalbaarheid reductie broeikasgassen in melkveehouderij

16-07-2018 - 0 reacties De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zet vraagtekens bij de haalbaarheid en wenselijkheid van een aantal voorgestelde maatregelen van de sectortafel Landbouw en Landgebruik voor de melkveehouderij. Het stoort NMV dat op een melkveebedrijf de methaanuitstoot door de koe gezien wordt als de belangrijkste bron in de emissie van broeikasgassen door de melkveehouderij. De methaanuitstoot, die ontstaat door fermentatie in de pens van een koe, is onderdeel van de korte koolstofkringloop, aldus de NMV. Dat is een gesloten kringloop waarbij methaan in 12 jaar omgezet wordt naar CO2. Deze CO2 wordt vervolgens opgenomen door gewassen zoals gras en de koe eet dat gewas weer op. Dit maakt de kringloop sluitend.


Pittige kuilen vragen extra aandacht voor de pens

13-10-2017 - 0 reacties De vroege voorjaarskuilen hebben een pittig karakter en op veel bedrijven wordt de nieuwe maiskuil al geopend. Pensverzuring ligt op de loer dus er wordt al driftig gesleuteld aan de stalrantsoenen. Juist in deze situaties ondersteunen levende gisten en/of een buffer de penswerking.


Methaanreductie via voeradditief vraagt om stikstofmanagement

02-10-2017 - 0 reacties In 2013 is op KTC De Marke een pilot uitgevoerd met het voeren van calciumnitraat aan de melkgevende koeien. Calciumnitraat vermindert de methaanemissie uit de pens. Het product grijpt wel in op de stikstofhuishouding. Hier is gericht aandacht voor nodig. Dit melden twee onderzoekers van


Nauwkeurige eiwitmeting levert tientjes per koe op

29-09-2017 - 0 reacties De analyse van gras- en maiskuil maakt inzichtelijk hoeveel eiwit, energie en mineralen er voor de koe beschikbaar komen. Eurofins Agro investeert daarom flink in het nabootsen van de vertering van ruwvoer in de pens. Door een nauwkeurige meting van ruw eiwit, dalen de voerkosten met tientallen euros per koe.


Een stabiele pens in een wisselend rantsoen

22-09-2017 - 0 reacties Het rantsoen van de koeien verandert voortdurend met alle risicos van dien. Een koe, en zeker haar pens, houdt niet van variatie en kan daarom wel wat extra ondersteuning gebruiken. De vroeg gemaaide voorjaarskuilen van dit jaar zijn over het algemeen snel verteerbaar waardoor de kans op pensverzuring toeneemt.


Gas in de pens

17-03-2017 - 6 reacties Ik had laatst een schaap dat in eens een bolle buik had en at niks tot weinig . Een halve dag later lag hij verdacht stil. Ik heb nog met mijn vinger de pens gezocht (door er op te kloppen ) en toen met een naald in de pens geprik en er kwam inderdaad gas uit .nu is mijn vraag wat is de doodsoorzaak volgens jullie ?


Smale haalt ook vrijwel al het krachtvoer van eigen land

05-01-2017 - 4 reacties Melkveehouder Erik Smale streeft er naar om zoveel mogelijk voer van eigen land te halen. Het rantsoen bestaat uit graskuil, snijmaïs, hooi, grasbrok, eigen geteelde voederbieten en het enige wat hij nog aankoopt is een beetje soja en mineralen. De voederbieten worden droog gereinigd en versnippert middels een eigen ontworpen systeem. De najaarskuil liet hij bewust natregenen om op die manier meer voor de pens beschikbaar eiwit in het rantsoen te krijgen.


Bestendig zetmeel mais

06-10-2016 - 0 reacties Hallo, ik meende dat mais voor de helft van het zetmeel in de pens afgebroken wordt en de andere helft in de darmen (bestendig zetmeel)
op uitslag staat dan vaak 25% bestendig zetmeel en wordt dan ook na aantal maanden minder tot 20%
Dus mais wordt voor 75-80% in pens verteerd??


NIEUW! HYDiet Bolussen uniek complex van voedingssuplementen

15-09-2016 - 8 reacties HYDiet is een nieuw uniek complex van voedingssuplementen voor uw melkvee in iedere fase van de cyclus.

Het hypred bolus concept is gebaseerd op een geheel nieuwe technologie, die door de combinatie van een snelbruisende bolus met een bolus met gecontroleerde vrijstelling de bestanddelen op een gezette tijd en hoeveelheid afgeeft.

- Onmiddelijke beschikbaarheid door een snelle oplossing
- Passeert de pens snel, met als voordeel een hoge biobeschikbaarheid

Bolitrace // Maanden
De BOLITRACE technologie geeft de belangrijke ingrediënten gelijkmatig af gedurende 4 maanden.

Bolifast // Uren
De BOLIFAST technologie zorgt er voor dat de ingrediënten binnen een aantal uur worden afgegeven.

Boliflash // Minuten
Met de gepatenteerde BOLIFLASH technologie komen de ingrediënten binnen enkele minuten vrij.

Geef uw melkkoeien de mogelijkheid optimaal te presteren
- Optimale gezondheid
- Voldoende aanlevering van vitaminen en spoorelementen
- Goede klauwgezondheid
- Verbetering van de vruchtbaarheid
- Hoge voeropname
- Verbeteren van de leverfunctie
- Duidelijke tochtigheidssymptonen


Methaanuitstoot van de extensieve vleesveehouderij veel hoger

06-12-2015 - 5 reacties Dus alle koeien het hele jaar rond maar weer op stal??;

“De intensieve veehouderij stoot minder methaan uit dan extensieve veehouderij. Zo is uit onderzoek gebleken dat de methaanuitstoot van de extensieve vleesveehouderij in landen als Brazilië en Argentinië tweemaal zo hoog is als die van de intensieve in Europa”. Dat schrijft Jacques Van Outryve (Boerenbond) in het weekblad Boer en Tuinder van de landbouworganisatie.

Een belangrijke methaanreductie kan gerealiseerd worden door sturing van de voeding en micro-organismen (de pensflora) die in de pens werkzaam zijn. Dit kan door toevoeging van onverzadigde vetzuren of van saponines, tannines en sommige plantenextracten. Ook genetische selectie kan oplossing bieden. “Er wordt aan gewerkt”, aldus Van Outryve, die zich overigens ook afvraagt waarom de EU in tegenstelling tot de VS verbiedt om ionoforen of ionendragers aan de voeding te voegen. De Boerenbond en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek zijn een studie gestat om de methaanuitstoot in de melkveehouderij te verminderen.

“De landbouw, meer bepaald de veehouderij, kan dus verder bijdragen tot het beperken van de klimaatverandering. De sector opgeven is wegens haar economische en maatschappelijke opdrachten evenwel geen optie”, aldus Van Outryve

Meer: nieuwsblad.be/cnt/dmf20151205_02006446/


Nieuw agendapunt: Melkveebedrijf Linssen 18 sept as. van 11.00 tot 17.00 uur

10-09-2015 - 0 reacties Open dag van nieuwe stal en woonhuis. De nieuwe locatie is op steenworp afstand ( van oude locatie) gesitueerd op een natuurlijk gevormde talud met een hoogteverschil van 3.50 m1. welke plek biedt aan 100 koeien.

In de nieuwe stal krijgt het vee alleen gras en hooi gevoerd. Hiervoor is een installatie in de stal geplaats om gras te drogen op natuurlijke wijze middels warme (buiten)lucht welk zich onder het dak van de stal verzamelt. Dit is een bewezen systeem uit Oostenrijk maar voor Nederland uniek.

De nieuwe stal biedt naast bovengenoemde punten nog tal van andere noviteiten o.a.:

Heifundering onder complete stal
Mestkelder voorzien van palen in plaats van putmuren door toepassing van Aeromix drijfmestmixsysteem
Stalen dakplaten met daaronder luchtkanalen voor maximale warmte adsorptie voor de hooidroging
Inpandige hooidroogboxen van 6 meter hoog deels ondergronds
Stal voorzien van hooidroging gebaseerd op gebruik van zonnewarmte met eventuele ondersteuning door warmte opgewekt middels
biomassa in de vorm van een houtkachel
Hooikraan voor voeren, voer aanschuiven, instrooien en het uitmesten van de strohokken vanuit bovenzijde stal
Maximale ammoniakreductie middels een combinatie van een ammoniak reducerende stalvloer en het Aero drijfmestmixsysteem.
Dit systeem heeft reeds een proefstal erkenning met een verwachtte ammoniakreductie van 51%.
Mestrobot met sproeiinrichting in vorstvrije uitbouw buiten de stal.

Graag begroeten wij u tijdens deze open dag waar tevens een groot aantal leveranciers aanwezig zullen zijn welke deze nieuwbouw mede hebben gerealiseerd.
te weten: Arvalis BV, Coppens Agri, Cox bouwbedrijf, Bos ecosystems, Derikx transport, Sabon electro, Swaans beton, Delaval, Lasco Heu-forst-technik, Alfa accountants, Rabobank, AB werkt, CRV, Lely, Agrifirm Feed, LLTB,Friesland Campina, Dierenartsenpraktijk ELL, Alpuro en Janssen diervoeders.
Bekijk agendapunt..


Video: high-tech meets grupstal

10-07-2015 - 0 reacties De familie Schepens in Maarheze heeft in december een nieuwe, zwaar geautomatiseerde stal in gebruik genomen met een Lely Vector voerrobot en 3 A4-melkrobots. Opmerkelijk: in de 210 ligboxen liggen de koeien op lang stro, dat met de hand wordt bijgestrooid.


Mix van drie soorten buffers tegen pensverzuring

24-04-2015 - 31 reacties Van der Bijl mengvoeders uit Alphen aan den Rijn introduceert Productie-Plus-Mix buffer tegen pensverzuring. Deze buffer bestaat uit een mix van geselecteerde levende gist, gefermenteerde gist en inactieve gist, waaronder gistculturen van Diamond V en Levucell. Daarnaast zijn diverse stoffen ter preventie van hittestress opgenomen, onder andere Niacine die pensbestendig gemaakt is zodat deze niet in de pens maar in de darm wordt afgebroken.


Weideman: nu weiden voor beste resultaat

13-04-2015 - 5 reacties Melkveehouders moeten er nu bij zijn met het weiden, voor het beste resultaat. Er groeit nu 11 tot 23 kilo drogestof gras per hectare, per week. Dit verse gras is eiwitrijk en erg smakelijk. Wel raadt de Weideman aan om de koeien de eerste dagen twee tot drie uur naar buiten te laten. Stuur de dieren met een gevulde pens het gras in en breng het eiwit in het rantsoen direct omlaag, zo luidt het advies.


Goed rantsoen bevat voldoende structuur

24-10-2014 - 0 reacties Voor een goed rantsoen moet je kennis van de pens en voedermiddelen hebben, vindt Erik Smale van Boerenverstand. ‘Een koe is een herkauwer, de pens moet zijn werk doen.’


Hooi past prima in het rantsoen van hoogproductieve koeien

15-07-2014 - 53 reacties Juli is weer de hooimaand:

Door de opkomst van maïs is hooi in de vergetelheid geraakt. Jammer, constateert praktijknetwerk 'Heerlijk Helder Hooi', want hooi heeft legio voordelen.

Hooi past prima in het rantsoen van hoogproductieve koeien. Het moet dan wel een goed en smakelijk product zijn.

'Voer je dagelijks 1 tot 1,5 kilo drogestof hooi, ook in de zomer, dan stijgt de herkauwactiviteit. Ook blijft het voer langer in de pens, waardoor de benutting stijgt', weet Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau @Boerenverstand.

Energie
Volgens hem zal de koe meer energie halen uit hetzelfde voer. Hierdoor daalt de drogestofopname, terwijl de melkgift gelijk blijft of stijgt. 'Dat uit zich in een hogere voerefficiëntie.'

De tweede en derde snede is prima geschikt om te hooien.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…