FrieslandCampina zet ook in op windenergie

In navolging op grootschalige projecten als Solar en Jumpstart, biedt FrieslandCampina haar leden-melkveehouders de mogelijkheid om te investeren in kleine windmolens. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden.

De windmolens van 15 meter ashoogte, worden geleverd door E.A.Z. wind. Het is de bedoeling dat de energie wordt gebruikt op het melkveebedrijf. Volgens het zuivelconcern is de windmolen een ideale aanvulling op zonnepanelen, waarbij de eerstgenoemde vooral in de winterperiode en de laatstgenoemde vooral in de zomerperiode het bedrijf van energie voorziet. „De optimale balans van opwek en verbruik is essentieel voor een stabiel en betaalbaar elektriciteitsnetwerk en leidt tot de hoogste economische waarde voor de melkveehouder”, stelt FrieslandCampina.

Laatste  |  

Reacties

+7
pietjepuk
Mooi kan RFC effe zorgen dat het bestemmingsplan aangepast wordt.
harke
Kunnen ze de melkveehouders nog een keer een poot uit trekken dan doen ze dat.
Onder het mom van wat zijn we coöperatief
Koeien boertje
Zie ik meer in dan die mono vergissing
+3
BertK
Ben zelf (onder voorbehoud degelijke opslag van het afval) voorstander van kernenergie. Molens en zonnepanelen zijn horizonvervuiling!
casev
@BertK toch vind ik het wel een indrukwekkend gezicht als je over de stichtse brug de flevopolder in rijd en overal die molens ziet
BertK
@casev Zeker!
+1
jack-konijn
lowtechmagazine.be/2009/05/…

We gaan het wiel nog een keer uitvinden. Mooi met (melk)geld van een ander👍
Schoenmaker blijf bij je leest.
dewittemotor
@jack-konijn Er is werkelijk ook helemaal niets positiefs aan die dingen te vinden.
+1
Herbert
@dewittemotor die test gaat over mini molens met max 2000 kwh opbrengst. Onderzoek is ook al 10 jaar oud. Die windmolens van FC leveren minimaal 10x zoveel op. Maargoed, ik ben er ook nog niet van overtuigd. Zojuist een handtekening gezet voor een zelfvoorzienende hoeveelheid zonnepanelen.
robotmelker
Weer een project wat veelste duur ingezet wordt. Net als jumpstart en groen leven.
Noorderling
@robotmelker
Kosten vallen mee neem ik aan, er draaien er al genoeg van, ontwikkelingkosten zijn al grotendeels gedaan, fabriek is operationeel, het systeem werkt wel.
Het enige wat ik er in zie is dat EAZ de marketing en promotie lekker onderschuift bij RFC en direct door heel Nederland een groot bereik heeft.

Maar goed, dingen kosten ondertussen wel bijna 1,5euro per kwh waar het eerst ongeveer een euro was, en dan moet je niet verder dan 20km van de kust af wonen. Het is nog niet helemaal leven van de wind. Uiteindelijk zijn de meesten er wel met de Jola regeling neergezet in Groningen met nog wat subsidie of fiscale voordelen er bij om het van de grond te krijgen.
dewittemotor
@robotmelker Jonge toch. Altijd dat negatieve bij jou. Het is wel onze RFC dat zich achter dit project schaart. Dan ben ik ervan overtuigd dat het goed uitgezocht is. Zeer positief voor de uitstraling van onze produkten en uiteindelijk ook de melkprijs. Ga zo door RFC en binnenkort staan we weer aan de top met onze melkprijs.
david2
Hebben weinig rendement zo'n kleine molen, en je moet al ergens wonen waar altijd! veel wind is, anders wordt het zeker niets, en beetje kleine wind molen kost toch zo'n € 50000,-, maar dat betaald rfc 😂
+2
Erik!1879
Als die windmolens rendabel waren hadden ze Campina niet nodig om dit te organiseren. Dit gaat weer geld kosten.
+7
Bekkink
Campina.....is dat niet een melkverwerker?🤔 of doen ze dat niet meer?
+1
casev
En zo is er in 5 jaar al een flinke som geld over de balk gesmeten in amersfoort. Al die extra verwerkingscapaciteit waar geen markt voor was/is, honderdduizenden zonnepanelen, nu weer molens. Om over al die kringloopwijzer hobbies maar niet te spreken. Als ze al dat geld nu eens gewoon in de zak hadden gehouden.....
+2
pietjepuk
@casev Er is toch niets leuker dan geld van een ander uitgeven. Of het rendeert maakt niet uit. Om vijf voor vier loop je naar de deur en vertrek je naar huis en aan het eind van de maand wordt er netjes loon bijgeschreven.
putjesschepper
@pietjepuk ja leuke hobby😀
Teunis D
Quote Reactie van @casev:
Al die extra verwerkingscapaciteit waar geen markt voor was/is,

Ik volg je even niet. Tot voor kort was er toch te weinig capaciteit om alle melk te verwerken?
putjesschepper
@Teunis D in Leeuwarden staat al paar jaar de helft leeg hoor.
+3
zuivelarbeider
Hé FrieslandCampina, verwerk gewoon je melk voor een goede prijs.
Dat wij boeren en personeel weer trots kunnen zijn.
+1
diekman
Uitstoot CO2 bij betoncement in Nederland is het grootst. Nog groter als alle industrie en verkeer bij elkaar. Aangezien elke windmolen 400 m3 beton nodig is. Zijn het grote vervuilers.
sjoerd de melker
@diekman voortaan gepotdekselde houten vrijloopstallen bouwen.
+1
sjoerd de melker
Op nu.nl staat een stukje over drijvende zonnepanelen in het IJsselmeer. Das wel een goed idee. Even Amsterdam opladen, daarna de stekker eruit en oversteken naar Lelystad om daar alle accu's op te laden en zo weer verder.
+1
Noordoost
Ben wel benieuwd hoe EAZ dit gaat doen qua arbeid enzo
Hier 3 mnd geleden een adviesgesprek aangevraagd, maar nog geen mens gezien van EAZ
En qua prijs loopt het uit de pas, 2 jr geleden kostte dezelfde molen 32000 euro, nu 52000.....
putjesschepper
@Noordoost wat een prijsverschil niet te geloven.
Noordoost
@putjesschepper ja het gaat te mooi denk, daar in Sappemeer
Kempenaar
@Noordoost misschien is de opbrengst verdubbeld
Noordoost
@Kempenaar nee ze produceren nog steeds tussen de 25000 en 30000 kWh per jaar
bio boer
@Noordoost er zijn meer aanbieders van kleine windmolens lely heeft in het buitenland ook veel draaien alleen in het buiteland hier wil het niet door vergunningen
ja kinkers
Zit wel een grote CO2 adder onder het gras bij dit bericht.
Net als ENECO die graag bij boeren hun stal daken vol wil leggen met zonnepanelen.
Resultaat is dan wel dat de CO2 reductie voor de industrie is en niet voor de boer/landbouw.
Volgens mij is Campina ook industrie met CO2 afspraken en hebben boeren het na kijken.
Nu al wordt al in Den Haag gesproken over een nieuwe CO2 TAX juist aan het einde van die keten bij de hard werkende boer.
Wil de echte boeren belangenbehartiger opstaan.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot meter , frieslandcampina , energie , investeren , zonnepanelen , windenergie , solar , windmolen , zuivelconcern , melkveebedrijf , jumpstart en windmolens ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
3.951