Windmolen

Al het Windmolen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Windmolen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Windmolen nieuws

‘Nederland, omarm de molen weer als nationale trots.’

01-06-2021 - 0 reacties Windenergie is essentieel om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, stelt Ian Minnes. Hij hoopt op het imagoherstel van de windmolen. ‘Er is een paradoxale situatie ontstaan, waarbij men vergeten is wat de molens voor ons hebben en kunnen betekenen.’


Nieuwe windmolens te groot voor hal Sif in Roermond

29-05-2021 - 0 reacties Windmolens worden steeds groter en dat betekent een nieuwe uitdaging voor het Roermondse bedrijf Sif. Dat maakt het onderstel waar een windmolen op rust, de funderingsbuizen. Maar die steeds grotere buizen passen niet meer in de fabricagehal in Roermond.


Blaast wiekloze windmolen weerstand weg? ‘Dit is de toekomst’ (al denkt niet iedereen er zo over...)

12-04-2021 - 0 reacties WAALWIJK - Een windmolen zonder wieken: is dat dé oplossing die alle problemen van traditionele turbines wegblaast? ,,Het wordt niks”, zegt de ene expert. ,,Het is de toekomst”, stelt een ander. Hoe dan ook: de animo lijkt alvast groot.


Video: Windmolen per speciaal transport naar Ospeldijk

13-03-2021 - 0 reacties De onderdelen van vier windmolens worden per vrachtwagen naar het windmolenpark in Ospeldijk vervoerd. Dat vergt speciaal transport en tijdelijke aanpassingen aan de wegen.


Eén vogel op de Veluwe houdt ruim zeventig nieuwe windmolens in Gelderland tegen

05-02-2021 - 0 reacties EDE - De aanwezigheid van één roofvogelsoort op de Veluwe zorgt ervoor dat ruim zeventig plannen voor windmolens in Gelderland op losse schroeven staan. Op de Veluwe kan tot 2030 zelfs geen enkele windmolen komen. Het is een keiharde tegenvaller voor de duurzame energie-agenda van de provincie.


Deze bedreigde roofvogel zet streep door windmolens op de Veluwe: ‘Kansloze missie’

05-02-2021 - 0 reacties EDE - De aanwezigheid van één roofvogelsoort op de Veluwe zorgt ervoor dat de plannen voor ruim zeventig windmolens in Gelderland op losse schroeven staan. Op de Veluwe kan tot 2030 zelfs geen enkele windmolen komen. Het is een keiharde tegenvaller voor de duurzame energie-agenda van de provincie.


LTO Noord: 'Geen zonneparken op landbouwgrond, maar duurzame energie bij boerenbedrijf'

03-02-2021 - 0 reacties GRONINGEN - Veel agrarische ondernemers in het Noorden hebben belangstelling voor de bouw van een kleine windmolen. Van hen is 36 procent van plan daarin te investeren. Negen procent heeft al een kleine windmolen. Ruim de helft - 54 procent - beschikt over zonnepanelen.


Agrariërs in Noordelijke provincies willen investeren in kleine windmolens

03-02-2021 - 0 reacties Uit een ledenraadpleging van LTO Noord regio Noord blijkt dat er onder agrarische ondernemers veel animo is voor het bouwen van kleine windmolens. De leden in de drie Noordelijke provincies zijn gevraagd of zij in de toekomst overwegen in eigen beheer een kleine windmolen te plaatsen.
Veel agrariërs…


Kleine windmolen serieuze energieopwekker: ‘Werk iedere dag met natuur, nu haal ik daar ook mijn energie uit’

02-02-2021 - 15 reacties HUMMELO - In de schaduw van de grote windmolenprojecten verschijnen op steeds meer boerenerven solitaire windmolens. Met een ashoogte van 15 meter, houten staart en wieken ogen ze een stuk vriendelijker dan de witte windreuzen die overal veel weerstand oproepen. Het blijken ook serieuze energieopwekkers te zijn.


Twintig zonnepanelen kapot door fout bij sloop windmolen

09-12-2020 - 0 reacties Door de fout bij de sloop van een windmolen in de Eemshaven zijn twintig zonnepanelen beschadigd geraakt. Dat laat eigenaar Solarfields van het bijbehorende zonnepark weten.


'Boer moet kleine windmolen kunnen plaatsen'

05-11-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Boeren in de gemeente Leeuwarden moeten de mogelijkheid hebben om bij te dragen aan de energietransitie.


Eigen windmolen voor 25 mille: DutchVentus Rijssen bestormt de markt

11-09-2020 - 0 reacties RIJSSEN - Een ‘kleine’ windturbine bij je huis of bedrijf om in eigen stroomvoorziening te voorzien? DutchVentus in Rijssen zorgt ervoor dat het kan. De eerste windmolen van Twentse makelij is vorige week geplaatst. „We denken er volgend jaar een paar honderd te verkopen.”


Kapen de grote jongens de schaarse ruimte op het Drentse stroomnet?

06-07-2020 - 0 reacties ASSEN - Slecht nieuws voor mensen met plannen voor zonnepanelen of een eigen windmolen. Het Drentse elektriciteitsnet zit voor de komende vijf jaar vol. Hoe gaan we om met deze schaarste?


Natuurorganisaties: "Windturbines en zonnepanelen passen niet bij natuurdoelen"

16-06-2020 - 0 reacties Windmolens zijn molenaars. Zo we hebben het gezegd.

Het leek altijd al zo'n toeval dat iedere windmolen precies gebouwd is op een vogelkerkhof, maar dat is dus geen toeval - er verongelukken steeds meer vogels en dan hebben we het niet alleen over de Roelvink. Het bekendste beestje dat een klap van de molen kreeg is die vliegende deur uit Flevoland die zijn boordcomputer tegen zo'n faunagenocidepleger navigeerde. Natuurorganisaties zijn er nu ook klaar mee (hier via de Vogelbescherming): "Windturbines en zonnepanelen passen niet bij internationale natuurdoelen." Nou, lekker dan. Zo'n Jesse Klaver profileert zich de godganse tijd als makker van de dieren en ondertussen blijkt hij dus een regelrechte vogelhitler. De natuurorganisaties in een brandbrief: "Onderzoek wijst uit dat windmolens slecht zijn te verenigen met een Natura 2000-status en de daaraan gekoppelde doelen (...) Ook velden met drijvende zonnepanelen op het water gaan ten koste van leefgebied van beschermde en bedreigde vogels, zoals de toppereend. Het water wordt ongeschikt voor foeragerende en rustende watervogels. Bovendien nemen de panelen licht weg, wat van invloed is op het onderwaterleven en de voedselvoorziening van allerlei dieren. Minder licht betekent minder plankton en waterplanten, dus minder zuurstofproductie in het water. Dit heeft directe gevolgen voor de visstand, waarmee het ook niet goed gaat in het IJsselmeergebied."
Honderd jaar geleden bleek ook al dat er dankzij windmolenparken op zee valse noten worden gespeeld in het concert des levens van vissen en andersoortige zeebeesten. Maar boeien joh, want in Nederland zijn we vooral goed in DOORSLAAN. Zo goed, dat we in een mum van tijd het halve land moeten omkatten met vogelversnipperaars, zonneparken die landschap & bodemdiversiteit verneuken, drijvende zonnepanelen die het onderwaterleven in de bips verkrachten en biomassacentrales waardoor we geen boom meer overhouden. Mogen we een nieuwe energietransitie want de onze is STUK.


Vergunning voor windmolen in Passendale vernietigd

05-06-2020 - 0 reacties De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor de windturbine, aangevraagd door Jonckvansteen in Passendale, die goedgekeurd was door toenmalig minister Joke Schauvliege, vernietigd.


Windmolen slecht voor waarde omliggende woningen

18-12-2019 - 0 reacties Staat er een windmolen binnen een straal van twee kilometer van je koopwoning? Dan heb je dikke pech. De waarde van je huis blijft namelijk achter op vergelijkbare huizen, zeggen onderzoekers.


Windmolen Veenkoloniën staat stil in afwachting resultaten onderzoek

27-11-2019 - 0 reacties Hij heeft al de nodige testrondjes gedraaid, maar staat inmiddels al weken stil. De eerste windmolen van windpark Drentse Monden Oostermoer bij 1e Exloërmond mag voorlopig nog geen stroom leveren aan het net. Eerst moet duidelijk zijn wat het onderzoek met betrekking tot de Lofartelescoop oplevert.


Boeren die al duurzame energie opwekken benadeeld in windplan Friesland

21-11-2019 - 0 reacties Boeren in Friesland die al duurzame energie opwekken, maken minder kans om een kleine windmolen op hun erf te mogen plaatsen dan boeren die dat nog niet doen. Dat valt op te maken uit nieuwe regels die Gedeputeerde Staten van Friesland in concept heeft vastgesteld. De vereniging van windturbine-eigenaren en LTO Noord vinden dat het anders moet.


Energietoezicht Oss bespaart net zoveel als halve windmolen

19-09-2019 - 0 reacties Lukt het gemeenten om bedrijven en instellingen aan te sporen om energie te besparen? Jazeker. De gemeente Oss heeft mooie resultaten bereikt. Deze gemeente trekt er hard aan om bedrijven en instellingen de meerwaarde van energiebesparing te laten inzien. Dit in nauwe samenwerking met de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Het effect van dit energietoezicht? De controle van 25 adressen bleek net zoveel energiebesparing op te leveren als de hoeveelheid energie die een een halve windmolen op jaarbasis opwekt.


Energietoezicht Oss bespaart zoveel als halve windmolen

18-09-2019 - 0 reacties Lukt het gemeenten om bedrijven en instellingen aan te sporen om energie te besparen? Jazeker. Oss bereikte mooie resultaten.Gemeente Oss trekt er hard aan om bedrijven en instellingen de meerwaarde van energiebesparing in te laten zien. Dit in nauwe samenwerking met Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN). Het effect van dit energietoezicht? De controle van 25 adressen bleek net zoveel energiebesparing op te leveren als de hoeveelheid energie die een een halve windmolen op jaarbasis opwekt.