Windenergie

Volg al het nieuws over Windenergie, een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Windenergie nieuwsbrief.

Windenergie nieuws

Tommelein rekent op bedrijven voor energiewende

27-09-2017 - 0 reacties

Na het wegvallen van de omstreden biomassacentrales van Langerlo en Gent was de doelstelling om tegen 2020 dertien procent hernieuwbare energie op te wekken plots ver weg. Toch heeft Vlaams Energieminister Bart Tommelein de hoop nog niet laten varen en mikt hij met nieuwe maatregelen inzake zon- en windenergie op bedrijven en burgerbewegingen. Concreet worden de drempels voor grote zonnepaneelinstallaties weggewerkt en worden de groenestroomcertificaten voor windmolens gespreid over twintig jaar.


Matchmaking op WindEurope conference and exhibition 2017

29-08-2017 - 0 reacties

Bent u op zoek naar potentiele internationale samenwerkingspartners op het gebied van windenergie op land en op zee? Enterprise Europe Network (EEN) organiseert op 29 en 30 november 2017 een internationaal matchmaking event tijdens het internationale wind energie event WindEurope conference and exhibition 2017 in Amsterdam.

Voor wie?

Het evenement richt zich op (innovatieve) MKB bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten die actief zijn op het gebied van windenergie.


Christelijke partijen willen Staphorst meer tijd geven om plek te vinden voor windmolens

20-07-2017 - 0 reacties

CDA, ChristenUnie en SGP willen voorkomen dat Staphorst gedwongen wordt om vier extra windmolens te bouwen. De drie partijen vinden dat Staphorst al veel heeft gedaan op het gebied van windenergie en dat dwang het draagvlak voor windenergie niet vergroot.


Wind op zee zonder subsidie

29-06-2017 - 0 reacties

Het kabinet wil proberen voor de bouw van het volgende windpark op zee bedrijven te strikken zonder subsidie te verlenen. Dat is veel eerder dan verwacht.


Realisatie doelen wind op land niet waarschijnlijk

22-06-2017 - 0 reacties

Nederland gaat de doelstelling voor windenergie op land in 2020 waarschijnlijk niet halen. Dat schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in de jaarlijkse 'Monitor Wind op Land'. De Monitor geeft per project inzicht in de stand van zaken van de windparken op land die in Nederland gerealiseerd worden tot 2020. Volgens minister Kamp van Economische Zaken zijn de doelstellingen, ondanks de knelpunten die sommige provincies ervaren, wél binnen bereik.


Bloomberg: Opmars wind- en zonne-energie onstuitbaar

20-06-2017 - 0 reacties

De prijs van zonne- en windenergie zal tot 2040 fors gaan dalen. Zonne-energie wordt 66 procent goedkoper en windenergie op zee zelfs 71 procent. De daling gaat minder hard bij windenergie op land. De prijs daarvan daalt naar verwachting met 47 procent.


Almere - Mogelijk meer windmolens in Almere Pampus

08-06-2017 - 0 reacties

Het nieuwe windpark in Almere Pampus krijgt mogelijk meer dan de nu negen geplande molens. Ook wordt gekeken of twee windmolens op een andere plek kunnen komen dan waar ze nu zijn ingetekend. Bewoners van de Noorderplassen West willen dat graag. Ze zeggen dat ze in eerste instantie niet betrokken zijn bij de plannen voor het windpark. De initiatiefnemers van het windpark erkennen dat en willen de bewoners tegemoet komen. Ze krijgen nu alsnog de kans om mee te praten. Dit biedt tegelijkertijd...


Vorig jaar wereldwijd 9 procent meer duurzame energie opgewekt

07-06-2017 - 0 reacties

De wereldwijde capaciteit van duurzame energie is vorig jaar met 9 procent gegroeid, met 161 gigawatt tot 2017 gigawatt. Dat is een recordgroei, blijkt uit cijfers van het duurzame energie platform REN21. In dit platform werken internationale organisaties als de Wereldbank, de Europese Commissie en Greenpeace samen.
Het platform meldt niet wat het wereldwijde aandeel van duurzame energie in de totale energie-productie nu is. De organisatie zegt wel dat duurzame energie voorziet in 20 tot 30 procent van de energiebehoefte van landen als Portugal en Ierland.
Bijna de helft op van de groei komt door de toename van het gebruik van zonne-energie. Windenergie is goed voor een derde van de groei. Wereldwijd wordt inmiddels genoeg duurzame energie opgewekt om heel West-Europa van energie te voorzien.
Duurzame energie goedkoop
De kosten van duurzame energie dalen snel. De prijs van de productie van zonne-energie is in landen als Chili, India en Saoedi-Arabië gedaald tot minder dan 3 dollarcent per kilowattuur. Fossiel opgewekte energie kost nu 3 tot 8 dollarcent per kilowattuur.
Opvallend is dat de wereldwijde investeringen in duurzame energie vorig jaar 23 procent lager waren dan in 2015, ondanks de forse toename aan productie. Dat komt doordat de investeringskosten snel dalen.
Uiteindelijk zal de prijs van zonne-energie binnen tien tot twintig jaar in sommige gebieden dalen tot onder 1 dollarcent per kilowatt uur, zegt Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam. In Nederland zal dat tussen de 1 en 2 cent uitkomen.
Te langzaam
Ook het aantal banen in de sector duurzame energie groeit snel. Van 8,3 miljoen in 2015 naar 9,8 miljoen in 2016.
Hoewel de energietransitie vaart krijgt, gaat het nog niet snel genoeg om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.


Polderbuurt wil eigen windpark

26-05-2017 - 0 reacties

GEFFEN - Een windmolenpark waar iedere bewoner van het poldergebied tussen Oss en Den Bosch baat bij heeft. Dat is het doel van een groep boeren die de koppen bij elkaar hebben gestoken. ,,We willen een redelijke verdeling van lusten en lasten", vertelt Martino van den Hurk, veehouder in het Geffense deel van de polder.


Windboeren NOP lopen miljoenen euro's mis

23-05-2017 - 0 reacties

De rechtbank in Lelystad doet over minimaal 6 weken uitspraak over het geschil tussen 32 boeren uit de Noordoostpolder en windpark Westermeerwind. De boeren vinden dat de uitbaters van het windmolenpark zich niet aan de afspraken houden. Hierdoor lopen de boeren miljoenen euro's mis.


FluxEnergie: Boeren eisen voor rechter deel opbrengst windpark IJsselmeer -

22-05-2017 - 0 reacties

22 mei 2017 - Ruim dertig boeren uit de Noordoostpolder vrezen miljoenen mis te lopen omdat Westermeerwind, de ontwikkelaar van het windpark in het IJsselmeer, zich niet aan de afspraken zou houden. Vandaag staan de partijen voor de rechter.


Noordoostpolder - Boeren eisen deel opbrengst windpark op

19-05-2017 - 0 reacties

Zo'n dertig boeren uit Noordoostpolder hebben Westermeerwind BV voor de rechter gedaagd. De boeren vinden dat zij op basis van afspraken in het verleden recht hebben op een belangrijk aandeel in het buitendijkse windpark in Noordoostpolder. Dat deel zou een waarde van enkele tientallen miljoen euro vertegenwoordigen. Volgens de boeren probeert Westermeerwind, de ontwikkelaar van het buitendijkse deel, onder die afspraken uit te komen. De boeren beroepen zich op een convenant uit 2002. Zij...


Friese boer mag kleine windmolen plaatsen

16-05-2017 - 1 reacties

Boeren in Friesland mogen kleine windmolens met een tiphoogte van maximaal 10 meter plaatsten op hun erf. Gedeputeerde Staten van Friesland hebben hiervoor de verordening Romte aangepast.

Het provinciebestuur stelt als voorwaarde voor plaatsing van de molens dat de energie wordt opgewekt voor eigen behoefte van het agrarisch bedrijf, dat de windturbine op het bestaande bouwperceel wordt geplaatst en dat de molen zorgvuldig binnen het landschap wordt geplaatst.


Kabinet, staar je niet blind op wind- en zonne-energie

09-05-2017 - 0 reacties

De keus voor duurzame energie wordt beloond, maar het kabinet moet zich niet blindstaren op één bron. Het windpark Gemini dat gisteren is geopend, laat vooral zien hoe snel windenergie op zee goedkoper is geworden. De 150 windmolens die 55 kilometer boven Ameland zijn neergezet, leveren stroom voor 17 cent per kilowattuur. De stroom uit de windparken die in de toekomst voor de kust van Zeeland zul


Vraag naar windmolens stuwt winst Vestas

05-05-2017 - 0 reacties

Windmolenbouwer Vestas heeft de omzet en de brutowinst in het eerste kwartaal flink zien stijgen. Het Deense bedrijf meldde vrijdag 29 procent meer omzet en een ruime verdubbeling van de operationele winst (ebit).


Treinen NS rijden jaar eerder op groene stroom

26-10-2016 - 0 reacties

Alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf 1 januari op groene stroom opgewekt met windenergie. Dat is een jaar eerder dan gepland. "Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot", aldus interim president-directeur van de NS Roger van Boxtel.


Shell in de race voor windenergie op zee

13-05-2016 - 0 reacties

Duurzame energie: Samen met Eneco en Van Oord doet Shell een gooi naar de aanleg van windparken op zee. Dat is niet alleen duurzaam, er valt ook geld mee te verdienen.


Flevoland - 'Flevoland wil geen windmolens van andere provincies'

30-03-2016 - 0 reacties

In Flevoland is geen ruimte voor windmolens die in andere provincies niet passen. Dat vindt het CDA in Provinciale Staten. Flevoland kreeg onlangs een pluim van Greenpeace. Flevoland doet het goed met de windenergie, aldus de milieu-organisatie. Andere provincies blijven achter. Maar Flevoland hoeft die achterstand niet op te vangen, zegt CDA-Statenlid Johan van Slooten. Woensdagavond bespreken de Staten het Regioplan Windenergie Zuidelijk en Oostelijk Flevoland. Daarin wordt voorgesteld alleenstaande windmolens onder te brengen in groepen of rijen. Het aantal windmolens kan volgens het plan omlaag, omdat nieuwe molens meer stroom draaien dan de oude.


Twijfels over windmolens dicht bij kust

04-07-2015 - 0 reacties

Het rijk wil de beoogde windparken bij Zuid- en Noord-Holland uitbreiden met een strook tussen de 10 en 12 mijl. ,,Het is nog niet duidelijk waarom de extra gebieden voor windenergie op zee nodig zijn’’, meent de Commissie mer.


Windenergie levert 5 cent op per kWh, maar het kost 9 cent

17-11-2014 - 0 reacties

De overheid geeft daarom een subsidie van 4 cent per kWh, de eerste 10 jaar van het bestaan van de molen. Daarna sloopt u gewoon uw goeddraaiende ...