De Franse boer snakt naar een sociaal Europa

Frankrijk kiest 23 april en 7 mei (tweede ronde) een nieuwe president. In de aanloop daarnaartoe belicht Trouw de maatschappelijke thema's die een rol spelen in de campagnes. Vandaag: het platteland.

Zijn kapitaal ligt of staat in de zon: 110 roestbruine Limousin-vleeskoeien. "Als ze klaar zijn voor de slacht, zijn deze dieren ongeveer 1.500 euro waard", zegt Jean-Marie Lethielleux (55). "Als je er zo'n vijftig per jaar verkoopt, zou je zeggen: daar kom je een heel eind mee. Maar zo werkt het dus niet." Aan de keukentafel vervolgt Lethielleux zijn verhaal. Het gaat over de explosie van de prijs van veevoer, vooral sinds het begin van de crisis in 2008. En over de vleesindustrie en de supermarkten die hem afknijpen. "Uiteindelijk lever ik een kwaliteitsproduct dat voor 25 euro per kilo in de winkel ligt, maar waar ik 3,80 voor krijg. Dan gaat er toch iets niet goed?"
Lethielleux is een van de velen die het water aan de lippen staat. Volgens onderzoek van MSA, een verzekeraar in de agrarische sector, verdiende in 2015 een derde van de ongeveer 900.000 Franse boeren 354 euro netto per maand. Dat was in 2014 nog 18 procent. Lethielleux en zijn vrouw Marilyne, die volop meedraait in het bedrijf in West-Frankrijk, horen bij deze bedreigde categorie. "Uiteindelijk hou je dit niet vol, ik weet echt niet of wij zo ons pensioen halen." Lethielleux pakt er een paar dozen bij met alle administratie. "Voor de crisis haalden we er een inkomen van 20.000 euro per jaar uit, dat is nu ongeveer vierduizend euro." En dat is dan inclusief de subsidie in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie. Ongeveer 34.000 euro ontving Lethielleux in 2015. "Zonder Europa waren we er allang niet meer geweest."

trouw.nl/democratie/…

Deel dit artikel

Reacties

hans van toos
Dacht dat in Frankrijk de boeren op een voetstuk stonden.
weurding
Jaren naar fr op vakantie geweest maar sociaal? 😅
+1
Pluto
Het verlagen en veranderen van het GLB lijd tot honger voor de niet landbouwers!!.
paul1
@Pluto er is waarschijnlijk eerst een hongersnood nodig om dat in te zien
Greidboer
Kan Marine Le Pen hier verandering in aanbrengen? Ik moet uit de media begrijpen dat zij veel aanhang heeft op het platteland.
pieter p
Le Pen is precies hetzelfde als Wilders in NL, anti Europa enz.
Greidboer
@pieter p Waarom heeft ze dan zoveel aanhangers onder agrariers? Dat lees ik tenminste hier in de krant.
pieter p
@Greidboer Omdat zij de grenzen wil dicht gooien en alleen op de binnenlandse markt produceren en geen bemoeienis van Brussel wil hebben. Maar ik vind dat een beetje op zeer korte termijn denken. Als dat gebeurt dan is Frankrijk in zeer korte tijd failliet

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , frankrijk , subsidie , administratie , europa , pensioen , veevoer , platteland , landbouwbeleid , dieren , boer , gemeenschappelijk landbouwbeleid , slacht , inkomen , vrouw , 2008 , 2014 en explosie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!