Melkveehouderij mag groeien van kabinet

@WiebrenGoed nieuws, nog geen koerechten dus. Jullie lobby heeft gewerkt :)

Boerenbedrijven met melkkoeien mogen van het kabinet vanaf 2015 blijven groeien, zolang ze maar voldoende grond hebben om de mest van al hun dieren op uit te rijden.

Voor het aantal varkens en pluimvee dat Nederlandse bedrijven mogen houden, blijft wel een maximum gelden.

Dat hebben de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) donderdag bekendgemaakt. De bewindslieden willen de melkveehouders vanaf april 2015, als het Europese systeem van melkquota vervalt, ruimte geven om economisch van deze veranderingen te kunnen profiteren.
Maar de hierdoor verwachte toename van het aantal koeien mag niet zorgen voor nog meer problemen met de mest die schadelijk kan zijn voor natuur en milieu.

Mestoverschot
Dijksma en Mansveld streven ernaar om veehouders vanaf 2014 te verplichten hun mestoverschot te verwerken. Maar vooralsnog is onduidelijk of dat gaat lukken, omdat onzeker is of er voldoende mest verwerkt kan worden om het overschot weg te werken.
Met de voorwaarde dat de mest op eigen grond moet worden uitgereden wil het kabinet boeren stimuleren om ook hun grotere groepen koeien in de wei te laten grazen.

Deel dit artikel

Reacties

shoveltje
Hoeveel koeien per ha eigen grond is dan de voorwaarde? wij kunnen nu ook 120 koeien op 30 ha laten weiden.
+1
demelkboer
Er worden weer twee dingen totaal door elkaar gehaald. De koeien in of uit de wei heeft niets te maken met de mestproblematiek. Mest is puur een rekensom van plaatsing ruimte(aldaar niet ingekrompen of niet) en productie. Uitkomst van die som is verwerken afzetten exporteren. Dit zowel op landelijk als bedrijf niveau. Dit koeien in de wei verhaal is duidelijk een emotionele discussie. Iedereen heeft er een mening over niemand wil er voor betalen. Je kunt wel uitrekenen dat de grond in Nederland veel te duur is om op te weiden. Bij kopen van gronden en vervolgends daarop de koeien naar buiten is eigenlijk gekken werk. Als je grond gaat kopen wil je een zon hoog mogelijk rendement uit die grond dus dit zorgt voor nog meer opstallers. Alle emmissie discussie van koeien in de wei nog buiten beschouwing gelaten.
pieta
Volgens mij haal jij ook een paar dingen door elkaar. Het eerste probleem waar je op bedrijfsniveau bij uitbreiding van je areaal grond is of je er met melkkoeien kunt komen. Oftewel is het huiskavel. Rendement is voor ieder bedrijf/grondsoort anders. Als je al uit kunt breiden in grond, kopen of pachten, is huiskavel natuurlijk ideaal. Maar op veel plaatsen ook niet te realiseren.
jg
Grasbaal, ik denk dat jouw conclusie wat voorbarig is. Geen mogelijkheid tot afkoop van verwerkingplicht, wordt een groot probleem. Wie gaat investeren in verwerking rundveemest???? . Volgens PBL is en blijft dit een groot probleem. Individueel onmogelijk, sectoraal onvoldoende draagvlak.
Huppel
Degene die een overschot hebben zullen moeten investeren....
Huppel
Volgens mij een heel duidelijk verhaal:

Quote:
"Wij willen daarom groei van individuele melkveehouderijen toestaan
op voorwaarde dat voldoende grond onder het bedrijfligt om de extra
fosfaatproductie die het gevolg is van uitbreiding in zijn geheel te kunnen plaatsen
danwel dat de extra fosfaatproductie in zijn geheelwordt verwerkt. " rijksoverheid.nl/ministeries/ez/…

Ik lees uit de stukken dat de zuivelverwerkers graag zien dat de grondgebondenheid verder toeneemt.
George
Grond is en blijft het allerbelangrijkste produktiemiddel.
Grasbaal
Het is vandaag "groot" nieuws in de landelijke media, hier een interview met Sharon op Radio 1: radio1.nl/item/170402-Dijksma/

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , varkens , koeien , natuur , mestoverschot , grond , dieren , melkveehouders , koerechten en dijksma ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0