Voorlopige tarieven GLB bekend

LNV-minister Adema heeft de voorlopige tarieven van het GLB 2023 vastgesteld. Ze vallen een stuk lager uit dan dit voorjaar toegezegd. Het voorlopige tarief per hectare voor de basispremie 2023 is 150 euro. Ten tijde van het invullen van de Gecombineerde Opgave was dit 220 euro. Voor de extra betaling voor de eerste 40 hectare is het voorlopige tarief 46 euro in plaats van 54 euro.Ook de vergoedingen voor boeren die binnen de ecoregelingen vallen zijn naar beneden bijgesteld. Brons, zilver, goud levert nu respectievelijk 44, 74 en 148 euro per hectare op. Dit was 60, 100, 200 euro per hectare. LTO is boos over de voorlopige lagere tarieven die de minister nu voorstelt: "Achteraf terugkomen op verduurzamingsafspraken door LNV is onacceptabel. In Nederland hebben boeren en tuinders zich massaal ingespannen om deze extra stappen te zetten voor de ecoregeling." LTO eist van zowel de minister als de Tweede Kamer meer budget.In een reactie laat minister Adema weten dat het om een voorlopige vaststelling gaat. Voor de basissteun wil hij een tarief van 207 euro per hectare garanderen. Bij de eerste 40 hectare komt daar nog 54 euro bij. Over enkele maanden is het beeld definitief en volgt er een nabetaling op de voorgestelde tarieven. Dat de uiteindelijke tarieven lager uitvallen dan hij aanvankelijk meedeelde, betreurt hij: "Door de grote animo voor de GLB-subsidies is het vaste budget overschreden." In gesprek met de EU wil hij kijken wat nog haalbaar is.Dat de basispremie per hectare lager ligt, komt omdat er meer hectares zijn aangevraagd dan in eerdere jaren. De overschrijding komt vooral vanwege de landschapselementen die dit jaar toegevoegd mogen worden. Ook komen meer boeren dan verwacht in aanmerking voor de goud-premie van de ecoregeling.

Bron

Voorlopige tarieven GLB bekend
www.dekalverhouder.nl

Deel dit artikel

Reacties

Dirk van Zetten
Ze moeten GLB subsidie doen vanaf 15 ha, hoofdinkomen landbouw, er graaien duizenden niet boeren mee. Subsidie alleen voor boeren meer dan 15 ha, op deze manier kunnen ze het beter helemaal afschaffen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , voorjaar , tuinders , gecombineerde opgave , goud , tweede kamer , zilver , boeren , nederland en hectare ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0