Goud

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Goud. Goud is een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Goud nieuws

Beleggen in emissierechten als het nieuwe goud ’riskant’ voor particulier

09-01-2022 - 0 reacties AMSTERDAM - Bedrijven moeten komende jaren hun uitstoot omlaag brengen. Maar veel concerns halen die CO2-doelen niet en zijn daarom verplicht de rechten tot uitstoot aan te kopen. Die verhandelbare rechten lopen nu vanwege de grote vraag in prijs fors op, iets waar beleggers op duiken.

Een bedrijf kan een zogeheten carbon credit kopen als het de Europese uitstootgrens voor CO-2 overschrijdt. Elke ton broeikasgas die het bedrijf te veel uitstoot, moet het met emissierechten afkopen. Ieder jaar daalt bovendien de maximale CO2-uitstoot met 2,2% en worden de uitstootrechten steeds gewilder. Als bedrijven geen emissierechten meer op de plank hebben, moeten zij extra rechten aanschaffen.


Een oplossing voor het klimaatprobleem? ‘Jouw shit is goud waard’

10-10-2021 - 0 reacties DEN BOSCH - Het is weer eens wat anders: een festival waar kunstenaars slaan in Den Bosch alarm over de natuur die langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. En dat gaat onder meer over ... poep.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Boer: ’Nederland heeft met ons goud in handen, gooi dat niet weg’

07-07-2021 - 0 reacties Honderden boeren protesteerden woensdag op het Haagse Malieveld ‘voor hun voortbestaan’ ten tijde van de stikstofcrisis. Hun woede richt zich vooral op politiek Den Haag, dat onvoldoende naar hen zou luisteren. De protesten verliepen niet zonder slag of stoot: niet iedereen hield zich aan de anderhalve meter en het verkeer in de Haagse binnenstad stroopte op.


Almelo geeft 12 miljoen euro uit aan water, waardoor je straks met je bootje door stad vaart: ‘Met water hebben we goud in handen’

07-06-2021 - 0 reacties ALMELO - Over acht jaar is het wellicht mogelijk vanuit de Schelfhorst met je bootje naar het Stadslab te varen en aan te leggen voor een aperitiefje. Vervolgens zet je koers richting binnenstad om te dineren bij Kreta. Voor een toetje vaar je door naar de aanlegsteiger bij het eetcafé Nielz.


Elektrisch rijden is hot: beleggers zien laadpaal als het nieuwe goud

27-01-2021 - 0 reacties Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak.


Jong tweetal opgepakt voor diefstal van honderden kazen bij Achterhoekse boerderij: tienduizenden euro’s schade

24-11-2020 - 0 reacties LIEVELDE / DEN BOSCH - Honderden kazen van een boer uit Lievelde zijn spoorloos verdwenen na een diefstal. De waarde van de buit bedraagt tienduizenden euro’s. Twee jonge verdachten, die rijk dachten te worden met de verkoop van het gele goud via Marktplaats, zijn dit weekend opgepakt door de politie.


Goud stijgt naar recordhoogten

27-07-2020 - 0 reacties De goudprijs is naar een recordhoogte gestegen, hij schommelt sinds vanmorgen rond de 1.930 dollar per troy ounce. Sinds de uitbraak van het coronavirus is goud weer meer in trek. Valuta- en edelmetalenspecialist Georgette Boele van het Economisch Bureau van ABN Amro denkt dat de prijs nog wel naar de 2.000 gaat oplopen.


Zonneparken: goud voor ontwikkelaars, een schijntje voor burgers

06-07-2020 - 1 reacties Zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond in de vier noordelijke provincies. Voor de ontwikkelaars van die zonneparken is het lucratieve handel, maar van de verdiensten zien de inwoners van gemeenten in Noordoost-Nederland nauwelijks iets terug. Dit blijkt uit onderzoek van de vier noordelijke omroepen.


Geheime zaagoperatie in Zuid-Afrika om neushoorns te redden

05-06-2020 - 0 reacties In drie populaire wildparken in Zuid-Afrika zijn de afgelopen weken in het geheim de hoorns van neushoorns afgezaagd. Medewerkers van de non-profitorganisatie Rhino 911 zetten de operatie op touw om de dieren zo oninteressant te maken voor stropers.
Het is niet voor het eerst dat Rhino 911 samen met dierenartsen de hoorns van neushoorns verwijdert, maar in mei kwam een speciale campagne op gang om dat op grote schaal te doen in de drie wildparken. Het gevaar van stropers is daar toegenomen omdat de lokale bevolking door de coronacrisis inkomsten uit toerisme misloopt.
De zaagoperatie moest zo snel mogelijk gebeuren, om conflicten tussen neushoorns met en zonder hoorn te vermijden. Volgens Rhino 911 hebben de dieren geen pijn en weinig last van stress tijdens het zagen.
Deze beelden, gemaakt op 12 mei, zijn nu vrijgegeven omdat het werk is afgerond:
Dat er een team op pad was met een elektrische zaag was bekend, maar de plaatsen waar ze aan het werk waren, werden streng geheim gehouden. Op die manier hoopte het team zo min mogelijk risico te lopen op sabotage door stropers. Hoeveel neushoorns er precies rondlopen in de wildparken is eveneens geheim.
Dat stropers blijven toeslaan ondanks de strenge beveiliging in de wildparken heeft te maken met de hoge bedragen die de hoorns opbrengen. In Oost-Azië wordt er ruim 50.000 euro voor neergeteld, meer dan voor cocaïne of goud. Sommige mensen geloven in de medische werking van de hoorns, ook al bestaan ze uit hetzelfde materiaal als vingernagels.
Het verwijderen van de hoorns is omstreden, omdat neushoorns zich daardoor minder goed kunnen verdedigen. Volgens Rhino 911 kan het niet anders. De hoorns zijn niet essentieel voor de dieren en het afzagen ervan is een van de weinige effectieve methoden om stropers te weren. Tijdelijk, want de hoorns groeien terug, net als vingernagels.


Koffie nieuwe zwarte goud, aandelen Douwe Egberts in recordtijd uitverkocht

28-05-2020 - 0 reacties AMSTERDAM - Voor investeerders is koffie het nieuwe zwarte goud. Zeker nu olie amper nog wat waard is – de prijs daarvan dook kortgeleden zelfs even onder nul. Bij Douwe Egberts, dat op 4 juni naar de beurs zou gaan maar die datum naar voren kon halen omdat beleggers extreem dorstig bleken, weten ze er als marktleider alles van.


Is honing gezonder dan suiker en helpt het echt tegen keelpijn? Zes feiten en fabels op een rij

15-05-2020 - 0 reacties Honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond voor je lijf als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet alle feiten en fabels op een rijtje.


Vrees telers ongegrond: asperges ook in coronatijden nog altijd het witte goud

21-04-2020 - 0 reacties Consumenten betalen ongeveer hetzelfde voor asperges als in andere jaren rond deze tijd. Het witte goud heeft dus zelfs in deze coronatijden zijn waarde niet verloren, zoals telers vreesden.


Twentse aspergetelers uitverkocht: ‘Deze gekte nog nooit meegemaakt’

11-04-2020 - 0 reacties BENTELO/MANDER - In Twente is zaterdag een ware run geweest op asperges. Bij telers stonden mensen in lange rijen op straat, in de hoop een paar kilo wit goud te scoren. Sommigen hadden geluk, anderen kregen al vroeg de boodschap ‘uitverkocht’. Zelden vertoond, zeggen telers. „Deze gekte heb ik nog nooit meegemaakt.”


Het witte goud is niet aan te slepen

11-04-2020 - 0 reacties Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg naar Mohammed. Dat moet de gedachte zijn geweest van de Confrérie de l’Asperge Limbourgondië om in deze halve lockdown tijd vanuit Noord-Limburg naar hartje Amsterdam af te reizen.


Pop-up restaurant Asperges (niet) in het veld, maar wel bij je thuis .

09-04-2020 - 0 reacties Duizenden mensen hadden al gereserveerd voor de zesde editie van het pop-up restaurant ‘Asperges in het veld.’ Een jaarlijks terugkerend evenement tussen de aspergevelden in Cromvoirt waar duizenden in een pop-up restaurant kwamen genieten van het ‘witte goud.’ “Helaas het kan niet doorgaan”, vertelt organisator Frank de Bot. “Dit jaar dus geen asperges in het veld, maar wel op het bordje want we hebben een alternatief bedacht.”


Aspergetelers en restauranteigenaren slaan handen ineen, zodat het witte goud niet naar varkens gaat

06-04-2020 - 0 reacties De coronacrisis is funest voor de horeca en het helpt ook de aspergetelers niet. Ze kunnen maar een korte periode per jaar oogsten en die tijd valt nu precies samen met de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom is er een initiatief bedacht om er toch nog wat van te kunnen maken deze lente; aspergesvandeteler.nl.


Het witte goud komt eraan; verwarmde aspergevelden leveren al

11-03-2020 - 0 reacties DE MORTEL - Het aspergeseizoen barst los. Er wordt al gestoken uit verwarmde bedden, zoals bij Van Dinter Smaakasperges in De Mortel.


"Er blinkt goud in de lelies"

02-03-2020 - 0 reacties De leliesector beleeft niet de makkelijkste jaren. De bollenprijzen staan onder druk en de wereldwijde vraag naar lelies lijkt te stagneren. En toch 'blinkt er goud in de lelies’, of in elk geval in de lelies van De Jong Lelies in Andijk. Dit bedrijf viert in 2020 het 60-jarig bestaan en is dit jaar ook het decor van de opening…


Met CCM heeft u goud in handen

08-10-2019 - 0 reacties CCM (Corn Cob Mix) is een zeer smakelijke en goed verteerbare grondstof. Door het hoge zetmeelgehalte zorgt CCM voor een goede en gezonde groei. AR verwerkt deze unieke grondstof in het varkensvoer.