​Zeshonderd handelaren volgen workshops op kalverbedrijf

Verspreid over de zomer en herfst volgen alle kalverhandelaren en transporteurs die gebruik maken van het Kalfvolgsysteem (KVS) een cursus op een kalverbedrijf. Het doel: samen discussiëren hoe de kwaliteit van de jonge kalveren het beste verder verbeterd kan worden. Negen kalverhouders verspreid over het land ontvangen van mei tot en met november twee of meerdere keren een groep van circa vijftien handelaren en transporteurs. De locatie – op een kalverbedrijf – is bewust gekozen. Met de start van KVS, vijf jaar geleden, hebben de KVS-gebruikers ook een cursus gevolgd. Dat was op het melkveebedrijf. Aangezien handelaren invloed hebben op de kwaliteit van kalveren die van de melkveebedrijven komen, heeft brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland er nu voor gekozen om een cursus te organiseren bij de ontvangende partij. Naast de kalverhouder is ook de dierenarts aanwezig die uitlegt geeft over de aandachtspunten voor de kalvergezondheid.Kalverhandelaren en transporteurs die gebruik maken van KVS vallen binnen een erkenningsregeling waar voorschriften voor gelden. Het volgen van workshops is daar een onderdeel van. Zo behouden de KVS-gebruikers hun erkenning als erkend kalverhandelaar en erkend kalvertransporteur en mogen ze kalveren aanbieden aan de kalverhouderij. Volgens Bonne van Dam, beleidsmedewerker bij Vee&Logistiek Nederland, is het hogere doel van de cursus om scherpte te behouden op de kwaliteit van kalveren en waar nodig deze verder te verbeteren.Om de rol van collecterende handelaar in de toekomst te behouden, zal de kwaliteit van de kalveren maximaal moeten zijn, stelt Van Dam. Met de toekomstige terugkoppeling van gegevens worden de prestaties van het kalf op het kalverbedrijf steeds inzichtelijker. Aan de veehandelaar is het dan de taak om dat bespreekbaar te maken. “We noemen dat in de cursus de cirkel van invloed”, zegt Van Dam. “Maak zaken bespreekbaar bij de melkveehouder als je twijfelt over de kwaliteit. Vraag eens: hoe doe je de biestverstrekking, de huisvesting of voeding.”Het is belangrijk om de eindgebruiker (de kalverhouder of contractgever) voor ogen te houden, stelt Van Dam. “Want wie is je feitelijke klant? Is dat de melkveehouder of de eindgebruiker. Of beide? Kijk ook wat de eindgebruiker wil, wat voor hem belangrijk is.” De complete keten van melkveehouder tot aan kalverhouder zal hier volgens hem in mee moeten gaan. Want melkveehouders willen vooral melken en hebben minder met het opfokken van de stierkalveren. Kalverhandelaren komen wekelijks bij de melkveehouders over de vloer. “Aan hen de taak om samen met melkveehouders scherp te blijven op de kwaliteit.”

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot onderdeel , dierenarts , melkveebedrijven , melkveehouders , melkveehouder , melkveebedrijf , huisvesting , kalverhouderij , stierkalveren en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!