Binnen nu en vijf jaar gaat het Europese landbouwbeleid op de helling

Door Joost van Kasteren,

Uit Brussel ontvangt Nederland momenteel ongeveer 1 miljard euro, waarvan bijna 700 miljoen in de vorm van bedrijfstoeslagen voor met name melkveehouders en akkerbouwers. De rest, 300 miljoen, is bestemd voor het subsidiëren van de export en voor plattelandsontwikkeling.


Wat ook de uitkomst zal zijn van de discussie over het Europese landbouwbeleid, zeker is dat de bijdrage die Nederland ontvangt drastisch zal verminderen.

De combinatie van binnenlandse bezuinigingen en het grotendeels opdrogen van de subsidiestroom uit Brussel noopt tot drastischer maatregelen. Een deel van de agrarische ondernemers neemt daar vast een voorschot op en probeert het bedrijf uit te breiden om de kosten te drukken.

De megabedrijven ontmoeten echter grote bezwaren omdat ze het landschap verpesten en – volgens sommigen – een bedreiging vormen voor volksgezondheid en dierenwelzijn.

Grondgebonden bedrijven in melkveehouderij en akkerbouw die voor de wereldmarkt willen produceren kunnen terecht in delen van Zeeland, de Flevopolders, het Oldambt en de Veenkoloniën. Grootschalige landschappen waar zelfs een megabedrijf tegen de wijde horizon in het niet verdwijnt.

Lees hier het complete Volkskrant artikel:[extra.volkskrant.nl]

Hier een reactie van Volkkrantlezer HMinkema:

Kijk, ik begrijp best dat het prettig toeven is in een kast van een jaren-dertig-huis aan de Laan van Oostenburg. Maar de jongere generatie Nederlanders, zeg onder de veertig, zou ook best graag voor een redelijk maandbedrag willen wonen in een huis met een tuin. Net als jij dus.

Daarom is het onbegrijpelijk dat iemand de toekomst van de Nederlandse landbouw durft te beschouwen zonder de woningmarkt daarbij te betrekken. Wie een beetje rondkart, weet: Nederland is helemaal niet 'vol'. Maar er worden wel veel te weinig huizen gebouwd. Al bijna twee decennia wordt de huizenmarkt structureel en opzettelijk krap gehouden door zowel overheden als projectontwikkelaars, ten voordele van wie aan huizen geld wil verdienen, ten nadele van wie er in wil wonen.

Nederland heeft veel meer behoefte aan uitbreiding van bouwgrond dan aan bescherming van landbouwgrond. Ook als door een groter aanbod de huizenprijzen zouden halveren, voltrekt zich geen ramp maar zitten we gewoon weer op het prijsniveau van tien jaar geleden. Niks mis mee. Nu schepen we de jongeren op met dubbele maandlasten en onverantwoorde financiële risico's.

Hollandse landbouw hoeft niet beschermd. Er is geen noodzaak om per se Nederlandse melk te drinken of met z'n allen per se Nederlandse aardbeien te eten. We breien ook niet meer zelf onze kleren, hoeven ook niet per se al onze sla of graan op eigen grond te telen. De Hollandse smakeloze water'tomaat' is het treurig toonbeeld van waartoe onze landbouw-beschermzucht kan leiden.

Daarom: laat de Nederlandse landbouwsector maar lekker over aan de markt, ook al betekent dat interen, en zet vrijgekomen landbouwgrond om in bouwgrond. Aan meer woningen is dringend behoefte. En laat alsjeblieft niemand vanuit zijn jaren-dertig-kasteeltje aan jongeren wijsmaken dat ze vanuit milieuoogpunt beter in een flatgebouw kunnen zitten. Of dat ze boeren geld moeten betalen om over een landweggetje te mogen fietsen.

Want dát zou Joost wel willen: boeren betalen uit de staatskas. Niet meer d.m.v. melksubsidie, maar voor het 'creëren van maatschappelijke waarden'. De ultieme natte droom van elke landbouwbevlogene: lekker schoffelen op kosten van de belastingbetaler. Maar zo zijn we niet getrouwd.

Nederland heeft binnenkort een groot overschot aan rendabele landbouwgrond, en al tijden een groot tekort aan bouwgrond. De conclusie is duidelijk.

Meer reacties:[extra.volkskrant.nl]

Deel dit artikel

Reacties

Farmer_
"Want dát zou Joost wel willen: boeren betalen uit de staatskas. Niet meer d.m.v. melksubsidie, maar voor het 'creëren van maatschappelijke waarden'. De ultieme natte droom van elke landbouwbevlogene: lekker schoffelen op kosten van de belastingbetaler. Maar zo zijn we niet getrouwd. "

Betaal wat meer voor de liter melk en alle andere landbouw producten en we hebben geen subsidies meer nodig.
Cornelis
Ze kunnen morgen beginnen bij mij met bouwen lijkt me geweldig
Cornelis
Met meer dan een half miljoen per hectare denk ik dat ik ga relaxen.
casev
een tekort aan bouwgrond....

Volgens mij ligt er daar boven groningennog`nhalf lege blauwe stad.Laat ze dat maar volbouwen.
jan.1
Cornelis Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ze kunnen morgen beginnen bij mij met bouwen lijkt
> me geweldig

Cornelis dat gaat misschien nog wel ff duren daar in het noorden,en waar moet jij dan heen,terug naar het westen
jan.1
Cornelis Schreef:
-------------------------------------------------------
> Met meer dan een half miljoen per hectare denk ik
> dat ik ga relaxen.

Dan moet je idd nog ff wachten,maar je weet maar nooit.
anonymous_74
Vind je het erg dat ik als boer OOK bepaald geen voorstander van mega-stallen ben en al helemaal tegen die LOG-gebieden??
Zit zelf aan de rand van een groot LOG-gebied (ca. 350 ha) waar de eerste verplaatsers neergestreken zijn.
En 100-200 koeien dat zijn heus geen mega-stallen, maar dat weet je zelf ook donders goed.
Ik praat dan over, voorbeeldjes uit "mijn" LOG: 30.000 mestvarkens, 500.000 mestkippen, 5000 melkgeiten, 3000 zeugen. En dat hutje- mutje op elkaar,op percelen van nog geen 5 ha.
De burgers niet mee laten beslissen!! Ik denk als je zelf op bv. 3 km van dat kippebedrijf zou wonen, je een geheel andere mening zou hebben. Ook als boer!!
Scarlett
Geen domme jongens nie, ech wel.
anonymous_228
De reacties op dit artikel bevestigd de trieste conclusie die we allemaal al wisten nl de consument heeft boter op z'n hoofd.Nerderland en in mindere mate Europa moet aan de strengste eisen van welzijn en voedselveiligheid voldoen en bij de buurtsuper vliegt het goedkoopste pak melk en kiloknaller gehakt als eerste de winkel uit.
Ik zou graag het eerste onderzoek willen zien waaruit blijkt dat een groot deel van de nederlandse consument zijn klimaatneutrale en zogenaamde diervriendelijke praatjes ook in de portomonee belijdt.
Ik ben een voorstander van een vrije markt maar wel een markt met een eerlijk speelveld gebaseerd op feiten en niet op valse semtimenten zoals de discussies over de mega-stallen. Kan iemand mij uitleggen wat een megastal is?Meer dan 100 koeien ? meer dan 200? Of meer dan de buurman?
Het lijkt mij verstandiger om de burger niet teveel mee te laten praten in deze discussie tot deze verstand van zaken heeft.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , landbouw , melk , export , landbouwgrond , landbouwbeleid , akkerbouw , gezondheid , melkveehouders en kas ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0