Kas

Al het Kas nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Kas nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Kas nieuws

Van kas tot bord: steeds meer zelfvoorzienende restaurants

09-12-2019 - 0 reacties Een toenemend aantal restaurants kweekt zelf de producten die ze aan hun gasten serveren. De NOS komt na een rondgang op een stuk of twintig (deels) zelfvoorzienende restaurants. De meerderheid bestaat pas een paar jaar.
"Ik durf wel te stellen dat het de duurste kas van Europa is", vertelt chef Luc…


Aardappelveredeling (in Eenrum) centraal in nieuwe open boerderijdag in Waddenland

15-11-2019 - 0 reacties EENRUM - Aardappelveredeling staat zaterdag 30 november centraal in een nieuwe open boerderijdag in Waddenland. De gloednieuwe schuren en kas van Karel en Hans Biemond in Eenrum zijn het decor voor deze aardappelveredelingsdag.


Aardappelverdeling (in Eenrum) centraal in nieuwe open boerderijdag in Waddenland

15-11-2019 - 0 reacties EENRUM - Aardappelverdeling staat zaterdag 30 november centraal in een nieuwe open boerderijdag in Waddenland. De gloednieuwe schuren en kas van Karel en Hans Biemond in Eenrum zijn het decor voor deze aardappelverdelingsdag.


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


'Kom in de Kas': scooterrijdster botst met kasgevel

11-11-2019 - 0 reacties Bij mooi winterweer hoort ook een laagstaande zon tegen het eind van de middag. Een scooterrijdster in Honselersdijk werd er vrijdagmiddag door verblind met als gevolg dat zij op de Dortlaan haar scooter tegen een kas parkeerde.
De schade viel mee, maar er kwam wel een ambulance aan te pas, zo zagen de…


"Sla op water en een eigen biogasinstallatie: veel meer ‘kringloop’ wordt het niet"

08-11-2019 - 0 reacties Het duurde negen jaar voordat er eindelijk sla op water in een kas kon worden geteeld voor B-Four Agro. Negen jaar, maar dan heb je ook wel wat “Kringlooplandbouw is mooi, maar wel iets van de laatste jaren. Daarvoor was er vanuit klimaatverandering al veel reden voor verandering.”
Aan het woord is…


"Schadelijke insecten in de kas wijs ik nu op een plattegrond op de computer aan"

07-11-2019 - 0 reacties Paprikakwekerij Gemapa in het Belgische Nevele werkt sinds oktober 2018 met Work-IT Teelt. Liesbeth Lambrecht van Gemapa vertelt over haar ervaringen met Work-IT Teelt en de verschillende meegeleverde apps voor de mobiele telefoon die zij breed binnen het bedrijf gebruiken.
Wie en wat is Gemapa…


Kas als energiebron: Meer schermen geeft opvallende resultaten in potplanten

17-10-2019 - 0 reacties Afgelopen zomer hebben telers van potplanten positieve ervaringen opgedaan met het eerder dichttrekken van de schermen en de geleidelijke afkoeling van het gewas aan het einde van de dag. Zelfs op de hete dagen durfden telers het aan met een kwaliteitsverbetering als beloning.


Agri meets Design tijdens Dutch Design Week

09-10-2019 - 0 reacties Agrariërs zitten in de stal, op het land of in de kas. Designers zitten in hun studio of werkplaats. Het zijn twee gescheiden werelden. Of toch niet? Agri meets Design laat zien dat ze elkaar juist veel te bieden hebben: nieuwe inzichten, andere invalshoeken, slimmere verandering en verduurzaming.


"Het is mogelijk: met tuinbouwafval een kas bouwen"

04-10-2019 - 0 reacties Het zou goed zijn als de tuinbouw werkt aan een voorbeeldproject van biobased bouwen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ in BlueCity in Rotterdam. Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy): “Zo is het technisch…


"Glastuinbouw, onderwijs en onderzoek hebben elkaar veel te bieden"

03-10-2019 - 0 reacties Door alle ontwikkelingen in de sector heeft de glastuinbouw ontzettend veel te bieden aan jongeren. Vaak is dit bij deze doelgroep echter niet bekend. Daarom is Glastuinbouw Nederland projecten gestart als Vlog uit de Kas en Go Go Greenhouse. Veelbelovend zijn de resultaten van een nieuw project waarin…


Alle glastuinders betalen mee aan onderzoeksprogramma Kennis in je Kas

25-09-2019 - 0 reacties Er is groen licht voor onderzoeksprogramma Kennis in je Kas (KijK). Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Verbindend Verklaring afgegeven.


‘Land- en tuinbouw naar de stad brengen’ tijdens World Food Festival

24-09-2019 - 0 reacties Middenin Rotterdam in gesprek gaan met een melkveehouder of een kijkje nemen in een kas vol groenten? Dat kan zondag 13 oktober tijdens het World Food Festival in Rotterdam. LTO Noord en Glastuinbouw Nederland zijn met een stand en een kas aanwezig waarin door boeren en tuinders het verhaal wordt verteld…


Grootste Australische biobrandstofinstallatie gaat energie leveren aan nieuwe kas Katunga Fresh

24-09-2019 - 0 reacties Ruimte is geen probleem voor de Australische telers van Katunga Fresh. En dat geldt ook voor de tomaten die geteeld worden, de arbeid en de vraag naar het product op de Australische markt. Het is de energievoorziening die de groei van het bedrijf beperkte: het was te duur en zeer schaars. De oplossing?…


Bremkens Orchids gaat alleen nog voor Dümmen Orange opkweken

20-09-2019 - 0 reacties In de 3 hectare opkweek kas van Bremkens Orchids in Duitsland is binnenkort geen ruimte meer voor andere partijen dan Dümmen Orange. De veredelaar heeft een exclusieve overeenkomst getekend voor de opkweek van zijn assortiment phalaenopsis in de productiefaciliteiten van Bremkens. De verkoopteams van beide bedrijven gaan eveneens samenwerken.


In 2020 in totaal 35 miljoen euro beschikbaar voor programma Kas als Energiebron

17-09-2019 - 0 reacties Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt in 2020 extra middelen beschikbaar om de glastuinbouw duurzamer te maken. Het doel is om de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal te laten werken. De uitvoering loopt via het programma Kas als Energiebron. Dat programma stimuleert energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de kassen. Vanaf 2020 is gemiddeld in totaal 35 miljoen euro per jaar beschikbaar. Daarvan gaat 11 miljoen naar kennisontwikkeling, -uitwisseling en demonstraties en ongeveer 24 miljoen naar subsidies voor telers die energie willen besparen of nieuwe uitvindingen op het gebied van energie in hun bedrijf willen gebruiken.


Winnende teams voor deelname aan Autonomous Greenhouse Challenge bekend

17-09-2019 - 0 reacties Vrijdag 13 september is, na een 24-uurs hackathon met 21 internationale teams, in Bleiswijk bekend gemaakt welke vijf teams er door zijn naar Autonomous Greenhouse Challenge. Deze challenge was dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd door Wageningen University & Research en Tencent. De vijf winnende teams zijn AiCU, Digilog, IUA.CAAS, The Automators en Automatoes. De winnende teams krijgen vanaf december een échte kas in beheer waarin zij dankzij kunstmatige intelligentie met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie, 'op afstand' een zo goed mogelijk een cherry tomaat gewas moeten telen.


Kas bouwen van reststromen mogelijk

09-09-2019 - 0 reacties Het is mogelijk om een kas te bouwen van tuinbouwreststromen. Een voorbeeldproject zou de tuinbouw verder helpen in biobased bouwen.


Andere meststof en beweidingssysteem: bedekking van perceel veel beter

06-09-2019 - 0 reacties Voor het eerst gebruikt melkveehouder Joost van Herwijnen dit jaar ureum-kunstmest op zijn perceel. "Het werkt op mijn land veel beter dan het nitraathoudende KAS. Dat zie ik aan de hergroei in het weiland en de kuiluitslagen."


Toer de Boer nieuwe open dag Zuid-Limburgse agrarische bedrijven

06-09-2019 - 0 reacties Naast de initiatieven Kom in de Kas en Loeren bij de Boeren komt er in Zuid-Limburg een nieuwe open dag voor agrarische bedrijven bij.