Kas

Kas nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Kas nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Kas nieuws

Kasdruiventeelt met een negatieve CO2-voetafdruk

19-04-2021 - 0 reacties De Griekse wijnbouwer Tsantalis heeft een experimentele kas voor de druiventeelt ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van Solar Glass van de firma Brite. De volledig geautomatiseerde kas heeft een teeltoppervlakte van 1.200 m² en is het hele jaar in gebruik dankzij zijn verwarmings- en koelsystemen.…


Chinese schoolkinderen eten 'groenten als konijntjes' na bezoek aan kas

19-04-2021 - 0 reacties JD, een grote Chinese retailer, had onlans bijna honderd basisschoolkinderen en hun leraren op bezoek in een kas van een van hun telers. Het schoolreisje maakt deel uit van een groter programma wat vorig jaar begon is, waarin JD de 'plantenfabriek' aanbiedt als hightech leerfaciliteit voor kinderen en…


Weinig kas in rapport over verdeling ruimte Nederland

09-04-2021 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw heeft meer ruimte nodig, niet minder. Dat stelt LTO Nederland in reactie op een door het Planbureau voor de Leefomgeving uitgebracht rapport over verdeling van de beperkte ruimte die er is. Volgens de brancheorganisatie miskent het PBL dat boeren en tuinders meer ruimte…


Glastuinbouw Nederland wil nieuwe leden Tweede Kamer 'spoedcursus' glastuinbouw geven

19-03-2021 - 0 reacties In de nieuwste aflevering van Kas Topic gaat directeur Ruud Paauwe in op de benoeming van Adri Bom-Lemstra als nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Verder aandacht voor de lobby in Brussel over reductiedoelstellingen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Afsluitend informatie over het…


Twee investeerders erbij voor theeteelt in kas

12-03-2021 - 0 reacties Theeteler LocalTea zet momenteel flinke stappen. De thee uit de kas is inmiddels in Nederland en sinds kort ook in Vlaanderen te vinden. Gisteravond mochten theeondernemers Johan Jansen Dionne Oomen pitchen in tv-programma Dragon's Den ten overstaan van investeerders. Zij wisten er twee te overtuigen.
De…


"Als die oogst volledig wordt verkocht, is de prijs per krop erg rendabel"

11-03-2021 - 0 reacties Eden Green Technology, een agrotech bedrijf uit Texas, biedt vertical farming en kassystemen aan op een 'kassen-als-service'-manier. In deze systemen kunnen meer dan vijftig soorten (blad)groenten en fruit geteeld worden op een duurzame manier.
Volgens de website van het bedrijf kan een kas van 0,6…


Goede vooruitzichten voor asperges

05-03-2021 - 0 reacties Bij The Greenery zijn afgelopen dinsdag 2 maart de eerste asperges van het jaar geveild. De eerste asperges waren afkomstig van Ron en Peter Martens uit Tienray. De verwachtingen voor komend seizoen zijn goed.

Klokslag 6.50 uur werden de eerste asperges uit de verwarmde kas aangeboden. “De eerste asperges…


“Tuinbouw is een interessante sector voor hackers”

05-03-2021 - 0 reacties Tholen - Opeens wordt het wel erg warm in de kas. De groeibuis blijkt maximaal te stoken en de ramen zijn dicht. De scherminstallatie lijkt niet te reageren op de instraling van de zon en de irrigatie staat op standje nul. De klimaatcomputer reageert niet meer op aanpassingen, maar geeft een onbekende…


Michel en Jos zagen hun kassen voor hun ogen instorten: ‘Weer opbouwen duurt zeker zes weken’

19-02-2021 - 0 reacties OOSTERHOUT - Ze zagen ’m zondagmiddag instorten, de broers Michel en Jos Zeestraten. Stukje voor stukje ging een deel van hun kassencomplex in Oosterhout tegen de vlakte. ,,We wisten dat dit ging gebeuren, maar je kon niks doen. De kas kan 30 centimeter sneeuw hebben, dit was een meter.”


Koning Winter in de tuinbouw: stoken, schades en bijzondere plaatjes

08-02-2021 - 0 reacties Tholen - Het is winter. Alles is wit. En het vriest. Het levert mooie plaatjes op, maar zorgt ook voor overlast. In de loop van zondag kwamen de eerste schademeldingen aan kassen al binnen.
In Naaldwijk stortte zelfs een kas van 11.000 meter² in. Het dek kon door ophoping van stuifsneeuw het gewicht niet…


Ex-tuinder Ger kreeg Parkinson na jarenlang pesticidengebruik

01-02-2021 - 0 reacties "Misschien heb ik mijn eigen leven kapot gemaakt", stelt voormalig tuinder Ger Geurts. Hij gebruikte in zijn kas tientallen jaren talloze bestrijdingsmiddelen en heeft sinds twee jaar Parkinson, zo deelde hij met EenVandaag.


Tomatentelers verdrijven hardnekkig virus uit hun kas: ‘Maar we zijn er voorlopig niet van verlost’

01-02-2021 - 0 reacties Vijf Nederlandse telers hebben het hardnekkige en zeer besmettelijke tomatenvirus uit hun kas verdrongen. In Nederland worden nog 23 bedrijven streng in de gaten gehouden. ,,Het treft individuele bedrijven keihard.”


Koppert Cress verkoopt teeltlocatie Maasdijk aan Frestia

25-01-2021 - 0 reacties Twee hectare kas van Koppert Cress is verkocht aan Frestia. Dat maakten beide partijen eind vorige week bekend. “Het aanbod komt op een goed moment voor ons", zegt Rob Baan, die vorige week tot zijn grote verdriet ook een deel van zijn vaste personeel moest ontslaan. "Waar we een verbindende factor willen…


Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Ibrahim is mijn beste pr-man’

17-01-2021 - 0 reacties Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.


Huub heeft geen nertsen meer, zoon Ruud probeert nu met pioenrozen

23-12-2020 - 0 reacties Oud-nertsenhouder Huub Kuijpers uit Deurne heeft nog steeds spierpijn. De schouders met name. “Het valt niet mee om duizenden volwassen nertsen van 2 tot 3 kilo uit hun kooi te halen”, zegt hij. Kuijpers ruimde afgelopen zomer niet alleen zijn eigen bedrijf, maar hielp ook mee op de bedrijven van collega's.
De bedrijven waren besmet met het coronavirus, 2,4 miljoen dieren moesten worden geruimd. Kuijpers kijkt nu tegen lege stallen aan. Zijn zoon Ruud probeert in de sierteelt te gaan, pioenrozen en heesters.
Nederland heeft geen nertsen meer. Hoe moeten de voormalige nertsenhouders verder met hun lege stallen? De onzekerheid en het wantrouwen zijn groot. Wordt de schade wel voldoende gecompenseerd? Kunnen ze straks iets anders beginnen?
Het coronavirus maakte een vroegtijdig einde aan een sector die pas in 2024 op zou houden te bestaan. De impact is groot, zegt Martijn Pijnenburg van de LTO, die zelf ook nertsenhouder is geweest. Volgens hem zijn er 2500 banen plotseling verloren gegaan. De schade wordt geschat op 300 tot 500 miljoen euro en de emoties liepen hoog op: “Veel onzekerheid, angst en zorgen”, zegt Pijnenburg.
Inmiddels heeft de regering een pot voor compensatie beschikbaar. Daar zit 150 miljoen euro in. “Niet bepaald een regeling met een gouden randje”, zegt Pijnenburg. Kuijpers: “Mensen denken dat we er rijk mee worden, maar het is echt niet zo dat hier de Staatsloterij binnen is gevallen.”

De nertsenhouders balen dat ze voor 15 procent opdraaien voor de schade onder het mom van ondernemersrisico. En dat de vergoeding is gebaseerd op de prijzen van pelzen in de slechtere jaren. Ook gaat er geld uit de pot naar de uitvoering van de regeling. "Wat er overblijft, vind ik erg dun", zegt Kuijpers. "Het is nog de vraag of het ook echt uitgekeerd wordt. Eerst zien en dan geloven."
Huub Kuijpers en zijn zoon Ruud staan voor een flinke opgave. Het bedrijf is een half jaar na de ruiming nog steeds niet vrijgegeven. De stallen moeten eerst brandschoon zijn voordat er weer iets kan gebeuren. “En het zijn heel veel kooien die je schoon moet maken”, zegt Kuijpers.

Op een deel van het land is zoon Ruud in 2019 begonnen met de teelt van pioenrozen en heesters. “Dat was om ons voor te bereiden op het einde in 2024. Die drie jaren waren nog cruciaal voor ons. De sierteelt heeft nog een paar jaar nodig om te gaan lopen.”

Huub Kuijpers was 40 jaar nertsenhouder. Het plotselinge verlies van zijn dieren laat hem nog steeds niet koud. “Eerst werden de moederdieren ziek. Toen de puppy's. Het verspreidde zich vanuit een hoek van het bedrijf als een wolk over de rest. Je zag de pompende bewegingen van het moeilijke ademhalen.”
Ook Kuijpers zelf en zijn vrouw werden ziek.
De ruimingen waren verschrikkelijk, vertelt hij. “Pasgeboren puppy's die nog niet eens konden kijken. Het sneed me door de ziel. Ik ben niet afstandelijk, ik was betrokken bij de dieren, maar ze waren ook mijn boterham. Zo stond ik er gewoon in.”

Boosheid is er nog steeds. “We zijn nog net niet als criminelen weggezet.” Martijn Pijnenburg van de LTO vindt dat minister Schouten een compliment verdient. “Ze heeft zich altijd op feiten gebaseerd. En ons als een normale sector behandeld.”
Het komt nu onder meer op de gemeentes aan om mee te helpen aan een toekomst voor de ex-nertsenhouders. “Gemeentes met veel nertsenhouders zie je wel in beweging komen”, zegt Martijn Pijnenburg. “Maar bij gemeentes met weinig nertsenhouders zie ik nog niet veel gebeuren.”

Maatwerk en flexibiliteit zijn nodig, volgens Pijnenburg. “Het is nu echt heel lastig om een nieuwe toekomst te vinden op dezelfde plek. Het zijn locaties met verschillende bestemmingen. Het duurt jaren om dat te wijzigen. Ligt een nertsenbedrijf bij een bebouwde kom? Dan kun je wellicht iets met wonen. Maar voor anderen is dat geen optie."
Kuijpers wil misschien een kas, maar daar moet hij wel toestemming voor hebben. Zowel hij als Martijn Pijnenburg zijn bang voor lokale hoofdpijndossiers met starre regels en stapels papierwerk.

Ze wijzen op de waarde van gezonde agrarische bedrijven voor de vitaliteit van het platteland en dorpen. “Want met 20 kampeerplekken op je bedrijf kom je er niet” zegt Kuijpers. “Je wilt ook geen rommel op het platteland”, zegt Pijnenburg. “Of criminaliteit. Het is voor iedereen het beste als de nertsenhouders zo snel mogelijk verder kunnen.”


China: eerste rozen geplant in nieuwe kas in Shandong

30-11-2020 - 0 reacties Vijf maanden na de start van het project zijn de eerste rozen geplant in de nieuwe kas van de Israëlische kassenbouwer Azrom in de Chinese provincie Shandong. De eerste 2.5 hectare van de 16 hectare kas zijn nu in productie en de rest van de kas is naar verwachting half januari klaar. Het uiteindelijke…


Brand legt grote kas in Argentijnse teler volledig in de as

30-11-2020 - 0 reacties Een brand heeft een glastuinbouwbedrijf in de Argentijnse provincie Neuquén volledig verwoest. Volgens de eigenaar Ignacio Iranzi waren de brandweerlieden snel ter plaatse en ook al slaagden ze erin de brand relatief snel te blussen, de verwoesting was groot: "Er blijft niets over." Niemand raakte…


I.p.v. naast kas in Westland woont arbeidsmigrant in tentje in Den Haag

09-10-2020 - 0 reacties Westland slaagt er maar niet in om 2.0000 extra slaapplekken voor arbeidsmigranten te realiseren in de gemeente ondanks afspraken met de gemeente Den Haag.
Het resultaat: arbeidsmigranten in tentjes in het Haagse Bos én 'spierballentaal' van Haagse gemeentepolitici die niet langer op Westland willen…


I.p.v. naast kas in Westland woont arbeidsmigrant in tentje in Den Haag

09-10-2020 - 0 reacties Westland slaagt er maar niet in om 2.0000 extra slaapplekken voor arbeidsmigranten te realiseren in de gemeente ondanks afspraken met de gemeente Den Haag.
Het resultaat: arbeidsmigranten in tentjes in het Haagse Bos én 'spierballentaal' van Haagse gemeentepolitici die niet langer op Westland willen…


Celstraffen voor drugslab in kas tuincentrum Den Dungen

14-09-2020 - 0 reacties De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 mannen uit Kerkrade (36 en 37 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3,5 jaar. Een 34-jarige plaatsgenoot krijgt een celstraf van 2,5 jaar. De Limburgers maakten amfetamine in een drugslab in een kas van een tuincentrum in Den Dungen. Een vierde verdachte kwam bij…