Kas

Kas is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Kas en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Kas nieuws

Vos vast in de kas

07-02-2020 - 0 reacties In een tuinbouwbedrijf aan 't Louwtje in 's-Gravenzande keken medewerkers donderdag gek op toen ze in een kas opeens een dier vreemde sprongen zagen maken. Een vos wilde via het raam weer naar buiten. Hij had daar meerdere pogingen voor nodig, maar uiteindelijk lukte dat.
Ineke van der Meer legde het vast en stuurde de beelden naar…


Eind 2020 hebben telers Asten eigen warmtenet met houtstookinstallatie

04-02-2020 - 0 reacties Hoe krijgen tuinders hun kas verwarmd als ze straks van het Nederlands gas af moeten? In Asten hebben vijf glastuinbouwondernemers gekozen voor een warmtenet, waarvoor momenteel de buizen de grond in gaan, terwijl ook aan een houtstookinstallatie de laatste hand wordt gelegd, zo schrijf het Eindhovens…


Glastuinders Asten lopen vooruit op gasloos tijdperk; vijf ondernemers slaan handen ineen met eigen warmtenet

03-02-2020 - 0 reacties ASTEN - Aardwarmte, zon, wind, waterstofgas, hout, biomassa of toch Russisch aardgas? Hoe krijgen tuinders hun kas verwarmd als ze straks van het Nederlands gas af moeten? Vijf tuinders in de omgeving Waardjesweg en Hazeldonk in Asten hebben samen een keuze gemaakt.


"Zonder goede bestuiving zijn alle technieken in de kas niets waard"

27-01-2020 - 0 reacties Bestuiving is het belangrijkste aspect voor zowel opbrengst en kwaliteit in een kasteelt, ook in halfgesloten kassen. Reden te meer om informatie te delen over wat bestuiving is, evenals richtlijnen en methodes.
Wat is bestuiving?Vruchtvorming is het resultaat van een goed groeiend gewas. De vruchten…


"De toekomst van de glastuinbouw ligt in fossielvrij”

27-01-2020 - 0 reacties De zorgen van de Nederlandse glastuinbouwondernemers over de verhoogde ODE-heffing zijn groot, maar op het EnergieEvent Zuidoost-Nederland en Vlaanderen op 22 januari in Venlo, een initiatief van Kas als Energiebron en Glitch, werd dat even geparkeerd en ging het over een duurzame toekomst.
Bekijk alle…


Kom in de Kas in nieuw jasje moet meer 'jonge' stedelingen trekken

24-01-2020 - 0 reacties Kom in de Kas is vernieuwd en gaat verder met een nieuwe uitstraling. Afgelopen woensdag kregen de vertegenwoordigers van de regio’s de primeur van de nieuwe huisstijl.
"Het nieuwe logo, waarin de kas nog steeds herkenbaar is, past bij een innovatieve sector en geeft het evenement een moderne…


"Juist gebruik en sturing NOx in kas kan opbrengst verhogen"

10-01-2020 - 0 reacties Dat CO2 bijdraagt aan een goed groeiend gewas, is alom bekend. Ook bekend is dat NOx, een gas dat ontstaat bij verbranding zoals in WKK's, schadelijk is voor het gewas. Maar, zo blijkt nu uit onderzoek, kleine hoeveelheden NOx kunnen de opbrengst juist verhogen.
Een opvallende conclusie, zo vertelt Jacco…


Vuurwerk vernielt tunnelkas Oegstgeest

02-01-2020 - 0 reacties Vuurwerk heeft aan de Zwaluwlaan in Oegstgeest op Oudejaarsdag een kunststof tunnelkas met daarin groententeelt vernield. De schade aan de kas en groenten is aanzienlijk. Bij het bestrijden van de brand had de brandweer moeite om bij de brandhaard te komen.
Bekijk hier de foto's bij Sleutelstad.


Van kas tot bord: steeds meer zelfvoorzienende restaurants

09-12-2019 - 0 reacties Een toenemend aantal restaurants kweekt zelf de producten die ze aan hun gasten serveren. De NOS komt na een rondgang op een stuk of twintig (deels) zelfvoorzienende restaurants. De meerderheid bestaat pas een paar jaar.
"Ik durf wel te stellen dat het de duurste kas van Europa is", vertelt chef Luc…


Aardappelveredeling (in Eenrum) centraal in nieuwe open boerderijdag in Waddenland

15-11-2019 - 0 reacties EENRUM - Aardappelveredeling staat zaterdag 30 november centraal in een nieuwe open boerderijdag in Waddenland. De gloednieuwe schuren en kas van Karel en Hans Biemond in Eenrum zijn het decor voor deze aardappelveredelingsdag.


Aardappelverdeling (in Eenrum) centraal in nieuwe open boerderijdag in Waddenland

15-11-2019 - 0 reacties EENRUM - Aardappelverdeling staat zaterdag 30 november centraal in een nieuwe open boerderijdag in Waddenland. De gloednieuwe schuren en kas van Karel en Hans Biemond in Eenrum zijn het decor voor deze aardappelverdelingsdag.


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


'Kom in de Kas': scooterrijdster botst met kasgevel

11-11-2019 - 0 reacties Bij mooi winterweer hoort ook een laagstaande zon tegen het eind van de middag. Een scooterrijdster in Honselersdijk werd er vrijdagmiddag door verblind met als gevolg dat zij op de Dortlaan haar scooter tegen een kas parkeerde.
De schade viel mee, maar er kwam wel een ambulance aan te pas, zo zagen de…


"Sla op water en een eigen biogasinstallatie: veel meer ‘kringloop’ wordt het niet"

08-11-2019 - 0 reacties Het duurde negen jaar voordat er eindelijk sla op water in een kas kon worden geteeld voor B-Four Agro. Negen jaar, maar dan heb je ook wel wat “Kringlooplandbouw is mooi, maar wel iets van de laatste jaren. Daarvoor was er vanuit klimaatverandering al veel reden voor verandering.”
Aan het woord is…


"Schadelijke insecten in de kas wijs ik nu op een plattegrond op de computer aan"

07-11-2019 - 0 reacties Paprikakwekerij Gemapa in het Belgische Nevele werkt sinds oktober 2018 met Work-IT Teelt. Liesbeth Lambrecht van Gemapa vertelt over haar ervaringen met Work-IT Teelt en de verschillende meegeleverde apps voor de mobiele telefoon die zij breed binnen het bedrijf gebruiken.
Wie en wat is Gemapa…


Kas als energiebron: Meer schermen geeft opvallende resultaten in potplanten

17-10-2019 - 0 reacties Afgelopen zomer hebben telers van potplanten positieve ervaringen opgedaan met het eerder dichttrekken van de schermen en de geleidelijke afkoeling van het gewas aan het einde van de dag. Zelfs op de hete dagen durfden telers het aan met een kwaliteitsverbetering als beloning.


Agri meets Design tijdens Dutch Design Week

09-10-2019 - 0 reacties Agrariërs zitten in de stal, op het land of in de kas. Designers zitten in hun studio of werkplaats. Het zijn twee gescheiden werelden. Of toch niet? Agri meets Design laat zien dat ze elkaar juist veel te bieden hebben: nieuwe inzichten, andere invalshoeken, slimmere verandering en verduurzaming.


"Het is mogelijk: met tuinbouwafval een kas bouwen"

04-10-2019 - 0 reacties Het zou goed zijn als de tuinbouw werkt aan een voorbeeldproject van biobased bouwen. Dat stelden verschillende sprekers tijdens het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’ in BlueCity in Rotterdam. Willem Böttger (Centre of Expertise Biobased Economy): “Zo is het technisch…


"Glastuinbouw, onderwijs en onderzoek hebben elkaar veel te bieden"

03-10-2019 - 0 reacties Door alle ontwikkelingen in de sector heeft de glastuinbouw ontzettend veel te bieden aan jongeren. Vaak is dit bij deze doelgroep echter niet bekend. Daarom is Glastuinbouw Nederland projecten gestart als Vlog uit de Kas en Go Go Greenhouse. Veelbelovend zijn de resultaten van een nieuw project waarin…


Alle glastuinders betalen mee aan onderzoeksprogramma Kennis in je Kas

25-09-2019 - 0 reacties Er is groen licht voor onderzoeksprogramma Kennis in je Kas (KijK). Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Verbindend Verklaring afgegeven.