Reactie LTO op Kamervoorstel bemiddelaar

Bij het Kamerdebat van donderdag 30 juni jl. stelde een ruime politieke meerderheid voor om een bemiddelaar te zoeken voor de ontstane politiek-maatschappelijke impasse.

Wat LTO betreft omvat de opdracht van de bemiddelaar het in kaart brengen van de standpunten van betrokkenen om tot oplossingen met draagvlak te komen. De inhoud is daarbij cruciaal. Het is onmogelijk om de huidige zorg en onrust te bespreken zonder daarbij de échte pijnpunten van de aanpak van de stikstofproblematiek te adresseren. We moeten dus kunnen praten over het kaartje met ‘richtinggevende doelen’, tijdpad en het doel van de 50% reductie in 2030.

Een geschikte bemiddelaar zou wat LTO Nederland betreft prof. dr. Elbert Dijkgraaf zijn, hoogleraar, voormalig Kamerlid en lid van de Commissie-Remkes. Hij heeft immers het vertrouwen onder zowel boeren en tuinders als bij de overheid.

Reactie LTO volksvertegenwoordigers
Vandaag staat in het NRC een kritisch artikel over statenleden die tegelijk een functie bekleden bij LTO. Het bestuur van LTO Nederland geeft hierop de volgende reactie:

Met uitzondering van de Tweede Kamer is volksvertegenwoordiging een nevenfunctie. Gekozen politici zijn ook brandweerman, verpleger, docent, ondernemer, natuurbeschermer of boer. Dat is een groot goed – deze mensen staan met de poten in de klei. Het past bij de Nederlandse democratie dat zij deelnemen aan het politieke proces. LTO is er trots op dat ook haar leden en bestuurders zonder last en op constructieve en integere wijze tot in de haarvaten van de democratie een bijdrage leveren aan de samenleving. Het spreekt voor zich dat in specifieke gevallen waar enkel hun persoonlijke belang wordt geraakt deze volksvertegenwoordigers de afweging maken zich terughoudend op te stellen, maar een representatieve democratie betekent ook dat politici besluiten nemen over generiek beleid dat ook op hen invloed heeft.

De berichtgeving van vandaag getuigt eens te meer van de noodzaak om eenieder erop te wijzen dat de stikstofproblematiek íedereen raakt - niet alleen boeren en tuinders. Behalve dat veel volksvertegenwoordigers een baan of bedrijf hebben maken ze ook gebruik van de auto, het vliegtuig, genieten ze van het boerenlandschap én de natuur, wonen ze in huizen en consumeren ze voedsel én andere producten - allemaal facetten van het leven waar het stikstofbeleid een directe impact op heeft. Zo bezien zou feitelijk niemand meer kunnen stemmen over het stikstofbeleid.

🌱 Zo probeert LTO Nederland het stikstofbeleid te veranderen
In de lobby wordt onverhard ingezet om het stikstofbeleid bij te sturen. Allereerst hebben we input geleverd aan Kamerleden voor het stikstofdebat van 23 juni om met wijzigingsvoorstellen te komen. Het stikstofbeleid is daardoor op provinciaal niveau enigszins bijgestuurd, maar doordat de coalitie vasthield aan de doelen zijn de hoofdlijnen helaas overeind gebleven.

Er zijn nog kansen om het stikstofbeleid te wijzigingen, omdat voor het plan van minister Van der Wal de stikstofwet moet worden gewijzigd. De aangepast stikstofwet zal in de loop van volgend jaar aan de Tweede en Eerste Kamer worden voorgelegd. Door de verkiezingen van aankomende maart zijn de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer waarschijnlijk anders. LTO zet volop in om de KDW uit het plan van de minister te krijgen, wil lagere reductie doelstellingen, meer tijd om de doelen te halen en evenredige doelstelling voor landbouw ten opzichte van de andere sectoren.

Bron: Nieuwsbrief LTO Noord

Deel dit artikel

Reacties

mlkvhoudr
Ze lezen mee 💪👍👍
Jannus
@mlkvhoudr Of er.ook iets gedaan wordt,vd Wal.is gewoon een functie elders geval nadat we weer bedonderd zijn,laat Jeroen ook aanschuiven als vertrouwensbackup zodat het geen oldboys network wordt
+2
mlkvhoudr
@Jannus moet je willen aanschuiven ? Eerst maar wat toezeggingen zou ik denken Jeroen is nmv tegenwoordig toch?
+5
hypotheekboer
LTO, ga nu eens rustig achterover leunen en niet weer soleren. Is dit afgestemd met de andere belangenbehartigers? Het kabinet was aan zet deze keer.
Met de laatste alinea laat u zich in de kaarten kijken.
+8
de jonge
Wanneer snappen ze bij de lto nu een keer dat er niets te bemiddelen valt. die hele zooi moet gewoon van tafel,daar hoeft niet over ""bemiddeld"" te worden. laat de politiek die nederland in de stront laat zakken maar met hangende pootjes naar de eu gaan dat ze de doelen van tafel gooien omdat het niet haalbaar is en geen draagvlak voor is en ze niet meer meewerken aan het beleid om nederland te ruïneren
jan w
Wil LTO de boeren weer in de uitverkoop zetten. Eerst moeten de plannen van tafel en dan is er een bemiddelaar mogelijk.
+2
t zal wel
@jan w jij snapt em. tijd van praten is nu voorbij. de sector heeft genoeg plannen en voorstellen gedaan. resultaat er is totaal niet naar gekeken zelfs en nu zal er ineens geluisterd worden??? zo dom zal lto toch niet zijn.... of wel... en veerman?? heb je helemaal niets aan, die solliciteerd al paar jaar naar n nieuw baantje, laat em maar lekker bij de natuur clubjes blijven, die is niet meer geschikt voor de landbouw. over en uit.
+3
Jaap40
@jan w lto ontpopt zich wederom als uitvoeringsinstantie van het ministerie
Werkelijk ongelooflijk wat hier weer gebeurd
weurding
@Jaap40 geloof niet dat Bruins het eens was met het voorstel van bemiddelaar
Jaap40
@weurding kan xo zijn maar lto is erweer als de kippen bij om in overleg te treden met boeren en kabinet. Laat ze in den haag eerst maar eens in hun eigen sop etc. Wat langer actie voeren is ook geen probleem
Kars
Kunnen we geen duitse nummers in onze koei knijpen. Immers dan produceren ze minder mest en stikstof. Dan is met puur DE op blik probleem al ver opgelost.
Hiermee wil ik zeggen. Het is politieke onwil. Je maakt mij niet wijs waarom een NL koe meer mest produceert dan die Duitse en dat de EU dat ook normaal vindt.
Het zelfde met die rommel natuur. Houdt de vlam eraan die puinhoop. Hebben ze referentie kan het alleen beter worden.
+3
mlkvhoudr
Of jullie kunnen niet goed begrijpend lezen of ik niet en ik heb in al mijn wijsheid besloten dat jullie het niet kunnen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , verkiezingen , overheid , tuinders , voedsel , stikstofbeleid , tweede kamer , Genieten , stikstofproblematiek en stikstofdebat ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!