Wie beet drachtige koe dood? Nog altijd onduidelijk of wolf de dader is

Het is nog altijd niet duidelijk of de koe die onlangs werd doodgebeten, is aangevallen door een wolf. Het dier werd dood gevonden in een weiland tussen Someren en Heeze. De provincie heeft de koe onderzocht en dna-monsters afgenomen, maar het materiaal is niet goed genoeg waardoor er nog altijd geen antwoord is op de vraag: was dit het werk van een wolf, ja of nee?

De buik van de koe was opengereten en er waren duidelijk zichtbare wonden aan de hals. De koe was drachtig op het moment dat het dier werd doodgebeten. Een veearts vermoedde dat een wolf de dader zou kunnen zijn. De provincie Noord-Brabant heeft met spoed laten onderzoeken of het een wolf was. "Het zou voor het eerst zijn dat een wolf een volwassen koe doodt", zei onderzoeksinstantie BIJ12 toen.

Hond in de buurt
Nu blijkt dat het dna-onderzoek geen duidelijkheid geeft. Het onderzoek heeft wel aangetoond dat er een hond in de buurt van de koe is geweest, maar dit hoeft niet de dader te zijn geweest. BIJ12 kijkt nu opnieuw naar de situatie en gebruikt daarvoor andere informatie zoals het complete taxatierapport, foto’s en informatie van de betrokken dierenarts. Op basis daarvan kan alsnog geconcludeerd worden welk dier de koe zeer waarschijnlijk heeft aangevallen. Dit onderzoek gaat nog enkele weken duren. Als de uitslag van het dna-onderzoek geen uitsluitsel geeft, is de kwaliteit van het afgenomen dna meestal onvoldoende. De kwaliteit is afhankelijk van het weer en de tijd dat het kadaver (onafgedekt) buiten heeft gelegen. Het kadaver van de koe heeft enige tijd onafgedekt buiten gelegen bij droge weersomstandigheden.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot onduidelijk , koe , kadaver , dierenarts , hond , wolf , weiland en veearts ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!