Veearts

Veearts is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Veearts en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Veearts nieuws

Kans op kalfjesdrieling is één op acht miljoen dus Boerdonkse boer bijzonder blij

04-07-2020 - 0 reacties Drie op een rij voor boer Pieter Swinkels. Zaterdagochtend schonk koe Tonny op zijn boerderij in Boerdonk het leven aan een drieling. De kans dat zoiets gebeurt, is één op acht miljoen. "Nee, geen beschuit met muisjes, daar zijn we te nuchter voor. We drinken er wel een glas melk op", klinkt het lachend aan de telefoon.
De drie kalveren Juul, Fem en Mats blaken van gezondheid. Ook moeder Tonny staat er fris bij, vertelt Josine van Hoof. Ze zat aan keukentafel met haar kinderen toen om kwart voor acht partner Pieter belde. "Je moet echt komen kijken", klonk het met enige opwinding.
Laarzen aanJosine, Pim (5), Lars (3) en Ties (bijna 1) schoten in hun laarzen en holden naar de stal. Daar waren Pieter en zijn vader Gerrit al druk doende met de bevalling. Aanvankelijk voelde Pieter vier hoefjes. Josine: "Een tweeling dachten we eerst, dat gebeurt vaker. Toen plots nummer drie ter wereld kwam.
Hoe bijzonder de drieling is, weet vader Gerrit Swinkels maar al te goed. Hij is al meer dan vijftig jaar boer en had zoiets niet eerder beleefd. Hoewel, tot voor kort. Want in september 2017 kwam er op de boerderij ook een drieling kalveren ter wereld.
"We gaan nooit op vakantie en toen waren we net een paar dagen weg", zegt Josine. Vader Gerrit zorgde als invaller voor een vlekkeloze bevalling. Ook de toegesnelde veearts destijds, had zoiets nooit gezien.
Stikstof en eiwitToeval of vruchtbare Boerdonkse grond? De familie Swinkels maakt zich daar niet al te druk over. Ze zijn gewoon erg blij dat moeder en kalveren gezond zijn. Dat telt. Ook de familie Swinkels zit middenin een discussie over de omvang van de veestapel en het stikstofbeleid in Nederland.
Komen drie kalveren tegelijk dan wel gelegen? Josine: "Het gaat om twee vaarsjes en een stiertje. Die laatste gaat geen melk geven dus die doen we weg. De helft van onze kalveren gaan sowieso van de hand om binnen de vergunningsnorm te blijven."
Dat minister Carola Schouten van Landbouw nu de hoeveelheid eiwit in het veevoer wil verminder om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, vindt geen genade in de ogen van de familie Swinkels. "Dierenmishandeling", klinkt het vanuit Boerdonk. "Deze kalfjes hebben keihard eiwitten nodig om aan te sterken en uit te groeien tot gezonde koeien", zegt Josine. Dus op hoeve Swinkels zal er komende weken geen dieet worden doorgevoerd.


RIVM: vermijd contact met dieren bij besmetting corona

21-03-2020 - 0 reacties Voor veehouders die het coronavirus (COIVD-19) bij zich dragen is het advies om contact met de dieren te vermijden. „Je mag niet in de stal komen en moet anderen voor de dieren laten zorgen”, zegt veearts Bernd Hietberg van Dierenartspraktijk Beilen.


De Gelderse boer staat niet alleen: ook veearts, student en visser protesteren in Den Haag

30-09-2019 - 0 reacties ARNHEM/DREUMEL/VRAGENDER - Met een gehuurde bus of zelfs met de trekker. Een groot aantal boeren uit de regio trekt morgen naar het Malieveld in Den Haag om op te komen voor hun sector. Zij staan niet alleen bij de zogenoemde Agractie. Ook vissers, tuinbouwers en veeartsen leggen hun werk voor een dag neer om te pleiten voor meer waardering.


Veearts Maaike: indringende inkijk in het werk van een veearts

24-07-2019 - 0 reacties In de documentaire Veearts Maaike volgen we Maaike van den Berg (40) om een beeld te krijgen van haar werk. 

We zien het bloed stromen, we hebben de veearts bijna onbewogen haar werk zien doen. De veearts is Maaike van den Berg (40), die in de meer dan boeiende documentaire Veearts Maaike gevolgd wordt door filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen. Hoewel het doden van een koe geen alledaagse praktijk is, wil onbewogen hier niet zeggen kil of afgestompt, maar professioneel en toegewijd. En vooral bevlogen.


Veearts uit Loppersum heeft hoofdrol in film

13-06-2019 - 0 reacties Veearts Maaike van den Berg (40) werd gefilmd vanuit de praktijk in Loppersum voor de film Veearts Maaike. Drie jaar zat ze met de cameraman en geluidstechnicus in de auto en bezocht ze samen met hen Noord-Groningse boeren. 'Ik wil het vak van veearts aan de wereld laten zien', motiveert ze.


Veearts en Noord-Groningse boeren schitteren in film

05-06-2019 - 1 reacties Drie jaar zat ze met de cameraman en geluidstechnicus in de auto en bezocht ze samen met hen Noord-Groningse boeren.


Losgebroken koe verwondt persoon in Den Ham

12-05-2019 - 0 reacties In Den Ham is zaterdagavond een inwoner gewond geraakt die probeerde een losgebroken koe te vangen. Hoe de koe wist te ontsnappen is nog onduidelijk. Een veearts slaagde erin het beest te verdoven met een verdovingsspuit, waarna het dier kon worden gevangen.


Veearts Maaike heeft hoofdrol in documentaire: 'Niets is in scène gezet'

26-03-2019 - 0 reacties Begin 2013 krijgt veerarts Maaike van den Berg uit Groningen een brief van de gerenommeerde filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen. Ze willen komen praten over een tv-documentaire over de boeren in Nederland, met haar in de hoofdrol.


Veearts komt niet meer op periodiek bezoek

19-01-2019 - 1 reacties Het Periodiek Bedrijfsbezoek door de dierenarts komt op termijn te vervallen in het kader van de diergezondheidsmonitoring melkvee. Vanaf 2020 wordt een systeem gehanteerd, waarbij de melkveesector kiest voor een Continue Diergezondsheidsmonitor en/of Koekompas.


Automobilist botst op drie koeien in Renkum

17-12-2018 - 0 reacties RENKUM - Een automobilist is op de Telefoonweg in Renkum tegen drie koeien gebotst, die maandagochtend plotseling de weg overstaken. Twee van de drie dieren waren direct dood, voor de derde moest een veearts gehaald worden om het beest uit zijn lijden te verlossen. De automobilist zelf is met de schrik vrijgekomen.


Toch weer schapen dood na garantie dat wolf niet zou terugkeren

17-05-2018 - 0 reacties Een veearts van het Faunafonds stelde boer Krol uit Marum gerust. Weliswaar had een wolf gisteren zeven schapen toegetakeld, maar het beest zou niet terugkomen.

In Duitsland was een wolf wel eens teruggekeerd naar dezelfde plek, maar in Nederland was dat nog nooit gebeurd. De veearts verzekerde hem daarom dat hij de overige schapen de nacht daarna niet binnen hoefde te houden.

Vanochtend bleek het advies onterecht: Krol vond vier doodgebeten beesten op zijn erf. Een vijfde schaap moest uit zijn lijden worden verlost. Een dag eerder overleefden zes dieren de aanval van de wolf niet.

Melding
De doodgebeten schapen zijn waarschijnlijk het werk van een wolf. De politie ontving gisterochtend een melding dat om 8.10 uur een wolf was gesignaleerd in De Wilp - zo'n 1,5 kilometer van Krols land.
Dna-onderzoek door het Faunafonds moet uitwijzen of daadwerkelijk een wolf verantwoordelijk is. De opgeroepen veearts twijfelt daar niet aan: "Dit is het werk van een roofdier."

Ook boer Krol is daar zeker van. "Een hond? Dat bestaat niet, de karkassen van de schapen zijn helemaal doorgevreten. Onvoorstelbaar hoe dit dier tekeer is gegaan," zegt hij tegen RTV Noord.

Krols vrouw Liesbeth staat verslagen te kijken: "Het is afschuwelijk. Het hart is verdwenen, dat heeft hij opgegeten. De lever, de darmen, de ribben zijn helemaal door, net een knipschaar."

De boer sluit zijn resterende schapen komende nacht alsnog op. "Als dit zo doorgaat, stop ik met de schapen. Ik wil niet elke keer dode dieren in het land vinden. Ik houd geen schapen voor destructiebedrijf Rendac."


Boerin Christianne heeft handen vol aan bedrijf en gezin - Boerderij.nl

26-02-2018 - 0 reacties In plaats van veearts werd ze fulltime boerin. Toch start ze binnenkort met werk buiten de deur.


Boerinnenmiddag op RMV Venray met symposium ‘Door vrouwen, voor vrouwen’

20-12-2017 - 0 reacties VENRAY Lely Nederland organiseert op 7 maart, tijdens Rundvee Mechanisatie Vakdagen (RMV) Venray, een Boerinnenmiddag en een mini-symposium met als thema Door vrouwen, voor vrouwen. Er komen drie sprekers aan het woord: Corine in t Anker en Wilke Rijks van Lely Nederland en Marlida Giesen, veearts bij AdVee dierenartsenpraktijk. Zij bespreken de onderwerpen kalveropfok, koegezondheid, reiniging en Lely Meteor. Aanmelden kan voor 28 februari via djanssen-peeters@ven.lelycenter.com.


22 kalveren komen om bij brand in stal in Friese Nijega

10-12-2017 - 0 reacties Bij een brand in een stal van een boerderij in het Friese Nijega zijn zeker 22 kalveren gedood. Volgens Omrop Fryslan waren in de stal in totaal 170 koeien.
Bij het evacueren van de dieren heeft een aantal mensen te veel rook ingeademd. Zij zijn onderzocht door ambulancepersoneel.
Veel koeien hebben brandwonden. De dieren worden onderzocht door een veearts.
Nablussen
De brandweer is bezig met nablussen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
De brandweer adviseert mensen in de buurt ramen en deuren voorlopig dicht te houden, wegens de rook die is vrijgekomen.


Veeartsen starten ‘De Veearts Vertelt’

25-10-2017 - 0 reacties Dierenartsen die werkzaam zijn bij veehouders zijn deze week gestart met het social media project: De Veearts Vertelt. Via de Twitter– en Facebookaccounts @DeDierenDoc laten zij regelmatig aan burgers zien wat zij doen om vee gezond te houden en wat zij doen indien dieren toch


Grote brand in stal in Rossum, veearts gewond geraakt

29-08-2017 - 0 reacties Er heeft vanmiddag een grote brand gewoed in een stal in Rossum. De Brandweer Twente schaalde de brand aan de Bentertsteeg op naar een grote brand en kwam met meerdere eenheden ter plaatse. Na een klein half uur kon het sein brand meester worden gegeven.


Veearts waarschuwde vorige zomer kippenboeren al voor 'wondermiddel' ChickFriend

11-08-2017 - 0 reacties Veearts Frank Westerbeek heeft het afgelopen jaar diverse kippenboeren gewaarschuwd om niet in zee te gaan met bloedluisbestrijders van het Barneveldse bedrijf ChickFriend. Die adviezen gaf de veearts vanaf ongeveer vorig jaar zomer, toen het ‘wondermiddel’ van het Barneveldse bedrijf in zwang raakte. Dat stelt Westerbeek, werkzaam bij Advee dierenartsen in Ysselsteyn, donderdag tegenover het Reformatorisch Dagblad.


Uit slachthuis ontsnapte stier aan de wandel in Amsterdam-West

02-06-2017 - 0 reacties AMSTERDAM (AT5) Mensen in de omgeving van de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam moeten rekening houden met een losgebroken stier.Volgens de politie is het beest uit een abattoir in de Jan van Galenstraat ontsnapt en aan de wandel gegaan. "We werken samen met een veearts om hem te vangen."
De politie waarschuwt mensen die de stier zien uit zijn buurt te blijven.

De stier die vrijdag was losgebroken uit een slachthuis in de Jan van Galenstraat, is gevangen met een lokkoe.

De politie was vrijdagochtend aan het jagen op een losgebroken stier in West. De stier is ontsnapt uit slachthuis Ameco op de Jan van Galenstraat, dat naast de Marktkantine is gevestigd. Het dier wist op een of andere manier los te breken, en is onder andere gespot op de Burgemeester de Vlugtlaan. Hij loopt nu vrij rond en kan veel gevaar opleveren. De politie overlegt met een veearts hoe ze het d

Uit een slachthuis aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam is vrijdagochtend een stier losgebroken. Het dier loopt door Amsterdam West. De politie werkt samen met een veearts om de stier te vangen en waarschuwt mensen vooral uit de buurt van het dier te blijven.


Ontsnapt varken op A6

02-05-2017 - 0 reacties Een varken is dinsdagmiddag op de A6 bij Lelystad ontsnapt uit een trailer. De politie Lelystad schrijft dat op haar Facebookpagina . Opgeroepen agenten zagen ter plaatse een auto met een trailer, met daarin drie varkens. Het vierde varken had de benen genomen. Het dier werd al snel gevonden in een sloot langs de autosnelweg.  Samen met de brandweer, Rijkswaterstaat en een veearts werd het 80 kilo wegende varken met behulp van een brandslang uit de sloot gehesen.  De ontsnapping van het dier...


Structureel overleg goed voor diergezondheid

25-04-2017 - 0 reacties Als melkveehouders structureel om de tafel gaan zitten met hun veearts en hun voeradviseur, dan leidt dat tot een betere diergezondheid en minder antibioticagebruik.