750 miljoen euro voor uitkoopregeling veehouders

Het kabinet heeft de details van twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders bekendgemaakt. Er is een half miljard euro beschikbaar, om zo het stikstofprobleem kleiner te maken.
Melkveehouders die zich willen laten uitkopen moeten blijvend voor 95 procent afstand doen van de rechten om vee te houden. Voor varkens-, kippen- en kalkoenenhouders ligt dat percentage op 80 procent.
De subsidie die zij krijgen bestaat uit een compensatie voor het verlies van deze productierechten en een compensatie voor het waardeverlies van het bedrijf. Er is tot 270 miljoen euro voor het stoppen met melkvee, 115 miljoen voor kippen en kalkoenen en 115 miljoen voor varkens.
Daarnaast komt er een aparte regeling voor provincies die gericht veehouders in de buurt van door stikstofneerslag overbelaste Natura 2000-gebieden willen uitkopen. Voor deze regeling is nog eens 250 miljoen euro beschikbaar.
Verdeeld
De voorwaarden van de regeling zijn in concept openbaar gemaakt zodat burgers en direct betrokkenen op de voorstellen kunnen reageren. Tot nu toe reageren veehouders verdeeld op de uitkoopplannen van het kabinet.
Boerenactiegroepen en afdelingen van LTO trokken zich vorige maand terug uit het overleg met minister Van der Wal omdat zij vinden dat het te weinig over toekomstperspectief voor de sector gaat. Van der Wal zegt dat er ook veehouders zijn die juist nu willen stoppen, als zij maar voldoende worden gecompenseerd.

Deel dit artikel

Reacties

+1
melluk
Ik vind het toch wel raar dat iemand afstand moet doen van het recht om vee te houden.
Waarom kan iemand die piekbelaster is bij een natura 2000 gebied zich niet laten uitkopen en elders , ver weg van natura 2000, een melkveebedrijf van een stoppende boer overnemen?
wanneer men bang is dat hij 2 x aan de regeling mee zou kunnen doen dan zet je er gewoon in dat het maar 1x mag
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @melluk:
Waarom kan iemand die piekbelaster is bij een natura 2000 gebied zich niet laten uitkopen en elders , ver weg van natura 2000, een melkveebedrijf van een stoppende boer overnemen?

Wat denk je zelf?
melluk
@kanniewaarzijn echt geen idee
de Tank
@melluk Dat kan ook, alleen kun je niet met de regeling mee doen. Tis vrijwillig, of het past je, of niet.
BertK
@de Tank Je zou ook aan een tussenpersoon kunnen verkopen die aan de regeling mee wil doen maar geen boer wil zijn. Je oude schoonmoeder of zo 😉
+2
BertK
@melluk Waarom geen twee of drie keer meedoen? Verkopende partij kan dan ook daar voor kiezen. Lijkt me zelfs voordeel overheid, iemand die eens meegedaan heeft zal misschien makkelijker weer meedoen dan een ander......
melluk
@BertK ja van mij mag het!
Maar die regel is er in gekomen om te voorkomen dat iemand met uitkoopgeld een boerderij koopt en weer in de uitkoopregeling mee kan doen
Heeft een ambtenaar bedacht vermoedt ik
Noorderling
@melluk
Wat maakt het uit of boer a of b daarop zit?
Ging toch om de ammoniak, fosfaatrechten worden doorgehaald. Wie daar boert, broer, zus, neef, nicht of een BV maakt voor het "probleem" toch niets uit?

Kunt je daarna afvragen wat het probleem daadwerkelijk is. Zou als uitgekochte boer alleen wel maken dat ik nooit weer in zo'n situatie terecht kom en je weer jaren kunt dealen met een onbetrouwbare overheid.
matt
@melluk boerderij site staat dat dit wel mag.
Jan-T
Quote Reactie van @melluk:
k vind het toch wel raar dat iemand afstand moet doen van het recht om vee te houden

Feitenlijk is dit een manier van discriminatie
Maar het is de overheid die bepaald en straks weer mag betalen als de inflatie voor het voedsel nog wat hoger word.!!!
hookwood
@melluk Dat is alleen bij de LBV en die is niet gekoppeld aan de N2000 gebieden. Bij de MGA2 is het dus wel afhankelijk in hoeverre je een 'piekbelaster' bent en dat verschilt ook nog per N2000 gebied. Bij de MGA2 mag je in tegenstelling tot de MGA1, daar zat dat beroepsverbod in, wel elders een bedrijf voortzetten. Alleen mag je daar dan geen andere dieren houden dan koeien, varkens, kippen of kalkoenen. Alleen dieren waarvoor een productierecht noodzakelijk is dus.
+1
duitser
@hookwood oftewel in Jip en Janneke taal;
je maakt het zo ingewikkeld en stelt zoveel regels op dat er weer een karrevracht aan betaalde adviseurs en controleurs bij te pas komen die met het grootste deel gaan lopen en enkele slimmeriken die dicht bij het vuur staan er goed bij weg komen. En Jan met de pet staat straks met een fooitje aan de kant
Brutus64
@duitser de DLV maakt al reclame om advies te kunnen geven voor een zacht prijsje 🤨
+1
melluk
@Brutus64 ik ken zelfs een bedrijf dat vorig jaar nieuw gebouwd heeft onder DLV begeleiding en nog voor de eindafrekening kreeg hij van dezelfde DLV een voorstel om te bemiddelen in beeindeging omdat hij dicht bij N 2000 gebied zat
Hooibaaltje
@Brutus64 de adviseurs zitten al in de wachtrij.
+2
casev2
750 miljoen voor de boer, en de overige 25,25 miljard uit die stikstofpot dan? Is dat de stropdassen sector die dat deel leeg mag vreten?
de Tank
@casev2 ik schat in, net zoals met de bevingsschade dat 10% naar gedupeerden gaat en rest uitvoering.
Spantenknooier
@de Tank ben bang dat je gelijk hebt, de goed betaalde baantjes carrousel
de Tank
@Spantenknooier Er zijn nu al 10tallen N praatgroepjes met deskundigen, adviesbureaus, juristen etc die al lekker aan de ruif van 25 mljrd zijn begonnen. Ministerie van N niet te vergeten.
+1
matt
@casev2 die 25,25 komt er nooit,volgende kabinet haalt dat voor een groot gedeelte gewoon door.

Wat over blijft zal grotendeels,naar afwaardering gronden gaan.
pieta
Quote Reactie van @casev2:
750 miljoen voor de boer, en de overige 25,25 miljard uit die stikstofpot dan

Ho ho, dan blijft er toch maar 24,25 miljard over? 😁
matt
@casev2 de eerste 660 miljoen is al weg geherprioriteerd 🙂)
+6
jan 10
Je bent hartstikke gek als je mee doet aan deze regeling,hoe durven ze het te verbieden om je vak elders voort te zetten.Betekend ook dat groot gedeelte van je geld terug naar de fiscus gaat,want herinvesteren is er niet bij...Ze zijn best uitgerekend in den Haag.
Komt ook bij dat door de inflatie je geld nix waard is,terwijl je grond elk jaar meer waard wordt.
Noorderling
@jan 10
Je mag geen stikstofemissie meer veroorzaken.
Feitelijk ben je voor je parkeerplaats, auto en huis nog een nb nodig. Hoe dan?
deltafarmer
Een van de voorwaarden:

U moet definitief stoppen met het houden van varkens, kippen, kalkoenen en melkvee op deze locatie en u mag ook niet op een andere locatie starten met een van deze diersoorten. Ook niet in een samenwerkingsverband. De locaties die u had op het moment van inschrijven en waarmee u niet meedoet aan deze regeling mag u wel behouden.

Zoals ik het hier lees mag je dus wel elders een bedrijf hebben als je deze hebt opgestart voor de inschrijving
bertusvds
@deltafarmer maar je mag dus wel een kalverbedrijf op die locatie starten ? 😉
boernick
BVtje hier BVtje daar en boeren maar.
Cashen hier Cashen daar en boeren maar.
Deze BV stopt en Die bv gaat door.
Noorderling
@boernick ❎ Landbouwvrijstelling 💰
brom
@boernick zo werkt dat .
+3
Bartlehiemboer
Zouden we met zijn allen niet Rutte, Kaag, de Jonge en Schouten kunnen uit kopen? Zonder functie van politiek elders? Onder het mom van te veel economische schade uitstoot. Ik heb er wel wat geld voor over.
Noknok
Er zou toch voor de snelle beslissers een plus van 30% komen bovenop de 100% , met een stafeling naar beneden hoe langer je wacht? Verwacht zelf weinig animo met deze regeling .
Noorderling
@Noknok
wat is 100%?
de dagwaarde die je toko nu heeft met alle sores die rondom N2000 hangt?
Of wat je bedrijf elders op zou brengen zonder deze stempel en belemmering?
Noknok
100% is de dagwaarde wat het bedrijf elders opbrengt zonder stempel en belemmering .
Anders wordt er eerst terug uitgerekend en dan een plus waarschijnlijk.
Melkboer16
Wie goed rekent komt misschien aan 150 bedrijven.
IJsseldelta
Laat maar gaan, de Jumbo staat nu al droog.
wally
Woest aantrekkelijk

mmm ik zie t nog niet, mis ik iets of moeten de woest aantrekkelijke nog komen

ps: die rechten komen die weer in de pot of daalt het landelijke plafond met elk ingenomen recht ?
hookwood
@wally dat laatste
sjuu
Poah, 100 boeren uitkopen en wat krijgt de rest?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , lto , kippen , melkvee , subsidie , burgers , veehouders en vee ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!