Boeren vechten veevoermaatregel aan in Brussel

DRONTEN (ANP) - Een groep van zo'n 3000 melkveehouders, verenigd in Stichting Stikstofclaim, is een procedure begonnen bij de Europese Commissie tegen de Nederlandse overheid. De boeren willen dat de veevoermaatregel van het kabinet van tafel gaat. Stichting Stikstofclaim laat weten met experts de maatregel te hebben bestudeerd en samen te hebben geconcludeerd dat die in strijd is met Europese regels.
Het bericht Boeren vechten veevoermaatregel aan in Brussel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Reacties

+6
John Spithoven
Nadat sectorpartijen werkelijk alles in het werk gesteld hadden om een werkbare oplossing te vinden voor het voornemen van dit kabinet om het ruw eiwit in aangekochte voeders te reguleren , heeft het bestuur van SSC haar juristen opdracht gegeven te onderzoeken of het voornemen van het kabinet binnen het wettelijk kader valt.

Op het gebied van diervoeders heeft de Europese commissie lidstaat overschrijdende wetgeving. Een EU verordening schrijft een verbod voor van eenzijdig maximaliseren of minimaliseren van stoffen in diervoeders, naast EU harmonisatie van diervoeder wetgeving en vrij handelsverkeer.

Dat heeft geresulteerd in een schrijven van SSC gericht aan de EU commissie met de vraag om uitvoering van de verordening. De ministeriële regeling ligt op dit moment ter beoordeling bij de commissie tot 3 september.

Het bestuur zet zich maximaal in voor jullie, daarom voor de mensen die dat nog niet gedaan hebben, sluit je aan bij SSC.
www.stikstofclaim.nl
GJ Bosch
@John Spithoven Weet jij ook welke EU-verordening dat is? Het gaat om de verordening die voorschrijft dat er geen maximum of minimum gesteld mag worden aan een bepaalde stof
+3
John Spithoven
@GJ Bosch Ja, dat is bekend bij ons. De nadruk ligt op eenzijdig. Middels convenant is alles mogelijk, maar op deze manier niet. Ook lidstaat overschrijdende wetgeving is van belang. Maar ik hoop dat jullie begrijpen dat we om juridische redenen niet te veel inhoud van ons onderzoek kunnen geven.

Naast deze brief , die verzonden is naar de commissie, overwegen we ook in Nederland juridische stappen.
huub
Zou toch een mooie bak zijn als ze dat winnen.
midden
@huub Daarom is het ook belangrijk dat alle melkveehouders zich aanmelden bij SSC. Ook al
raakt de voermaatregel je niet. Maar gewoon uit solidariteit en samen één vuist maken!
John Spithoven
@midden Dank je. Samen sterk, de ene partij via acties de druk er op te houden, de ander middels overleg en wij juridisch.
+3
John Spithoven
We hebben een stikstof probleem volgens het kabinet. Brussel schrijft voor dat we onze natuurgebieden moeten beschermen. Nederland doet dat doormiddel van het terug brengen van de stikstofneerslag. Geleerden hebben doelen vastgesteld die op een groot aantal gebieden niet haalbaar zijn. Zelfs niet als het echte natuur wordt zonder dat er enige activiteit is in de omgeving . Doelen vastgesteld zonder eerst te onderzoeken of het de doelen zijn waarbij een habitat verbeterd.

En nu wordt ons een voermaatregel door de strot geduwd die niet voor de natuur is , maar om huizen te bouwen. Een regel waarbij men zich ineens niet meer aan de Brusselse regels dient te houden.
Omdat dat even niet uitkomt bij dit kabinet.

Vanaf 1 oktober zijn partijen dag en nacht bezig geweest om Carola een helpende hand te bieden. Wat doet ze? Al die mensen schofferen.

PAS melders, ze zullen stuk voor stuk door LNV voor de trein geduwd worden. We zien als SSC de eerste gevallen waarbij boeren ineens 10 % van hun koeien moeten inleveren ten opzichte van hun melding omdat de trekker en hun privé auto NOx uitstoot.
Daarna zullen de oude vergunningen aan de beurt zijn. En als laatste ook de Nbw bedrijven.

En dan zegt Carola gisteren Op1 dat ze aan alle kanten helpt.

Nee, dit kabinet is zeer gevaarlijk bezig voor de boeren.
+1
Peppel
@John Spithoven [We zien als SSC de eerste gevallen waarbij boeren ineens 10 % van hun koeien moeten inleveren ten opzichte van hun melding omdat de trekker en hun privé auto NOx uitstoot.] Als de wetgeving zo rigide in elkaar zit, moeten wij dan als landbouw niet elke economische activiteit die de N vergunning niet op orde heeft aan gaan vechten? En om handhaving gaan verzoeken? Die recessie moet er zo rap mogelijk komen (voor de verkiezingen) en zo diep mogelijk. Als de Haagse elite gaat zakken in de peilingen, worden ze wel zenuwachtig.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot dronten , boeren , overheid , melkveehouders , europese commissie , brussel , regels en stikstofclaim ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1.455