Investeren in zonnepanelen is bedrijfsgebonden rekensom

Koeien & Kansen-deelnemers Johan en Carla Dekker zijn al jaren bezig om de mineralenkringloop op bedrijfsniveau zo optimaal mogelijk in te richten. Een stap verder is klimaatneutraal produceren op bedrijfsniveau.

In dit kader denkt Johan er aan om eigen stroom op te wekken met zonnepanelen. Maar dan alleen als het ook economisch aantrekkelijk is. Omdat kleinverbruikers sinds kort onbeperkt mogen salderen, bij bepaalde stroom leveranciers, is dit wellicht het juiste moment.

Onbeperkt salderen betekent dat je de aan het net geleverde stroom mag wegstrepen tegen de van het net ontvangen stroom. Hiermee kun je de aankoopprijs van stroom als opbrengst genereren en hoef je er bovendien geen energiebelasting over te betalen. Nadeel van salderen is dat wanneer je meer stroom afneemt dan je levert, eerst de stroom met het laagste belastingtarief wordt gesaldeerd, zodat de relatief dure stroom overblijft. Het salderen begint dus altijd bij de ‘laatste’, de ‘goedkoopste’ kilowatturen. De figuur illustreert dit.

Uitgangspunt is een stroomverbruik van 80.000 Kwh en een teruglevering van 50.000 Kwh. De derde schijf (1,084 cent energiebelasting) vervalt dan helemaal. Van de tweede schijf (4,067 cent) vervalt de helft. Maar de dure eerste schijf met 11,165 cent belasting blijft volledig bestaan. Terwijl dit nu juist het deel is waar je het grootste voordeel kunt halen.

Laatste  |  

Reacties

CaseCS130
Prachtig, en nu?
jd greenpower
@CaseCS130
Inderdaad
jan w
Een terugverdientijd van 13 jaar is veel te lang.Als het zo rond de 7 jaar zit( of minder) dan kun je er aan beginnen, anders een streep erdoor.

Wel een leuke berekening trouwens
oldhuus
@jan w
Hadden ze bij de biovergisters ook een "terugverdientijd"..
superluc
@jan w die 13jaar is ook maar in theorie je gebruikt zelf stroom , de overgeproduceerde stroom krijg je geld voor.
En de rekening van de nuts bedrijven worden er in de toekomst niet goedkoper op.
Dus kan die 13jaar wel eens wat minder gaan uitpakken.
pieta
@superluc Als je wat onderhoudskosten en een stijgend stroomverbruik naar de toekomst toe gaat rekenen kan het ook wel langer duren. Met rente op geïnvesteerd vermogen was nog niet gerekend volgens mij. Bij deze prijzen duurt het gewoon te lang.
wiltie63
in de krant stond laatst iets dat zonnepanelen bij boeren problemen gingen opleveren. Ik heb niet het hele stuk kunnnen lezen maar het loonde zich niet meer helemaal
jop456
welke krant stond dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , belasting , investeren , zonnepanelen , arla , kwh , klimaatneutraal , salderen en energiebelasting ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
33