​Brussel akkoord met uitkoopregeling piekbelasters

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de plannen van het Nederlands kabinet om piekbelasters uit te kopen. Het kabinet kan nu verder met het uitkopen van piekbelasters die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden. In totaliteit zou het gaan om drieduizend bedrijven. Ze krijgen een aanbod om vrijwillig te stoppen. Het gaat daarbij om melkvee-, varkens-, vleeskalver- en pluimveebedrijven. De stikstofruimte die vrijkomt, wordt bij voorrang gebruikt voor PAS-melders die buiten hun schuld zonder vergunning zitten.Naast de 120-procentregeling komt er nog een 100-procentregeling voor tienduizend melkvee-, varkens- en pluimveehouders die uit vrije wil willen stoppen, maar niet tot de piekbelasters behoren. Hiervoor geldt wel een drempelwaarde. De overheid stelt een website open waar veehouders kunnen berekenen of de uitstoot van hun boerderij boven de drempelwaarde komt. Voor beide regelingen wil het kabinet in totaal 1,4t miljard euro uittrekken.

Deel dit artikel

Reacties

Dirk van Zetten
Door op voorhand de grote groep NIET piekbelasters uit te sluiten van 120% regeling komt de opkoop zeker niet op gang. De meeste piekbelasters zijn lekker lopende bedrijven en gaan echt niet stoppen.
DE OPLOSSING
Opkoopregeling voor iedereen, vergoeding 120% voor de stikstof, 70 procent inzetten voor PAS melders en 30% doorhalen. Vergoeding 120 % voor 80% van de productierechten, 80% doorhalen en 20% nog vrij te verkopen. Grond wordt er buiten gehouden, kan verkocht / verhuurd worden aan andere boeren.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot innovatie , boerderij , veehouders , europese commissie , pluimveehouders , stikstofruimte , piekbelasters , pas-melders , uitkoopregeling en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!