Wat is een goede stroverdeler om strohokken mee in te strooien?

Beste tf'ers,

In mijn stal komen strohokken (11m diep). Om deze dagelijks van stro te gaan voorzien ben ik op zoek naar een geschikte stroverdeler.
Dit wil ik gaan doen met een case 845 (85 pk). Deze trekker wordt in droge periodes ook ingezet voor beregening dus gemakkelijk en vlot aan/afkoppelen is een vereiste.
Is een gedragen of juist een getrokken variant geschikter? Voor het beregenen hangt er een uittrekbok aan de trekker.
Er zullen grote vierkante pakken gebruikt worden om te verstrooien.

Wat zijn jullie ervaringen met bepaalde type stroverdelers?
Welke merken raden jullie aan/af?

Alvast bedankt.

Deel dit artikel

Reacties

+1
rommert14
Als je een stroblazer dagelijks moet afkoppelen zou ik een getrokken nemen, vermogen heb je genoeg maar 845 is veels te licht in de neus voor een gedragen
IHpower
@rommert14 Dat dagelijks afkoppelen is alleen het geval wanneer er beregend moet worden, niet jaarrond dus. Zou deze een gedragen variant niet afkunnen? Heeft een fronthef dus contragewicht is mogelijk.
rommert14
Quote Reactie van @IHpower:
Heeft een fronthef dus contragewicht is mogelijk.

Dat zou wel kunnen, maar als je dan beregenen moet rij je constant voor jan joker met een frontgewicht want frontgewicht afkoppelen doe je ook niet zo gauw als je haast hebt lijkt mij
deJong
@rommert14 een kuhn primor o.i.d. kan die toch wel aan. Lukte ook met een fedt 308 lsa. Zonder een berg gewicht.

Of is een 845 veel lichter?

rommert14
@deJong die op je filmpje heeft al een voorlader ervoor, hier was zelfs de 1056 te licht destijds, wel eens geprobeerd.
deJong
@rommert14 misschien zijn die nieuwe wel wat zwaarder?!? Dat fendtje van Ydema in dk hufte dat ding zo. Zonder een bak frontgewicht.
rommert14
@deJong wat voor stroblazer was dat dan? Hier hebben twee identieke jeantills met wals, zonder gewicht kun je er gerust 150 pk voor zetten, puur om het eigen gewicht
deJong

(klik om te vergroten)

Ik heb alleen deze foto.
rommert14
@deJong Al wel een antieke combi
+3
valtradriver
@deJong Handige gasten ook die Fransen in dat filmpje hè !
Baal eerst op 2 duikers leggen en dan er in rollen…🤣
@deJong dit is ook mooi👌
+1
IHpower
@rommert14 zou je met een accord snelkoppeling kunnen verbeteren maar ideaal is het niet nee
+1
assink
En dan 1 met een eigen hydraulisch systeem.
Heb je veel minder af te koppelen, alleen aftakas en je trekhaak.
rommert14
@assink bedieningskast niet vergeten hè 🤭
+3
Koiter
Wij hebben al jaren een Kuhn Primor, super machines. Mocht je wat willen weten vraag gerust
tractorfan.nl/picture/1447769/…

(klik om te vergroten)

IHpower
@Koiter Jullie hebben een getrokken variant. Bewust voor gekozen? Destijds nieuw of gebruikt gekocht?
Koiter
@IHpower we hebben hier een aantal kleinere trekkers die er ook voor moesten kunnen. Hebben 1 stal wat lager afdak dus niet alle trekkers kunnen daar onderdoor. Hebben nu de 2e nieuwe primor, deze die we nu hebben heeft een haksel wals, strooit wat mooier. Staat een Case CS68 voor, kan het zat doen. 15m kan hij zat halen
IHpower
@Koiter wat is het verschil met de vorige die jullie hadden dan? Deze slaat het met de wals al korter voordat het bij de werprad komt?
Getrokken is wellicht dan wel ideaal, ben je inderdaad flexibeler met wat er voor komt te staan.
Koiter
@IHpower deze nieuwe heeft inderdaad een snijwals, de vorige wilde nog wel eens vast lopen bij slof lang stro, deze heeft nog nooit vast gestaan. Machine wordt 2x daags gebruikt en kan ronde en vierkante pakken goed verwerken. Aandachtspunt bij deze is wel dat de klep wat gemaakt is voor ronde balen, wij hebben voor het mooie een plaat erin gemaakt dat de kuip minder diep is, waardoor vierkante pakken er mooier in liggen
willemk
Lucas polyfeed 12 hebben wij. Na een grote revisiebeurt werkt die super. Alle soorten balen passen erin. Met een goed uutwerprad die goed afgesteld is haalt die makjelijk de 15 meter.
dx11
@willemk draait hij nog steeds ja? Leuke wagen was dat tractorfan.nl/picture/926876/
willemk
@dx11 de 100.06 (ufo) staat er nu voor. De 8006 is door midden, de splies op de as die de versnellingsbak ingaat was kapot gelopen. Leuk dat je die foto kon vinden.
+1
Welten
Wij hebben een mchale c460. Staat 55 pk voor. Er gaan ook pakken gras door heen.

(klik om te vergroten)

Mchale 460
Deutz fahr 5206
Schluterfan
DeutzDX6.50
Hallo
Wij hebben altijd een kuhn primor gehad achter een deutz 5207 in de hef. Tegenwoordig een teagle achter een 75 pk deutz. Gaat super nooit verstopt gehad zelfs niet met enorm lang stro en gras kan er ook door. Ze zijn wel een stukje zwaarder dan kuhn
IHpower
@DeutzDX6.50 vanwaar dat jullie na de vorige na teagle zijn gegaan en niet weer voor Kuhn?
leonardvdm
Zijn er ook stro blazers voor op de voorlader die een groot pak stro kunnen hebben en een end weg spuiten?
@leonardvdm voor op een minishovel wel voorlader weet ik zo niet dagt het niet.
bieske98
Ik heb een kuhn primor, was eerst gedragen maar te zwaar voor mijn fendt 305. Heb hem toen getrokken gemaakt en nu ook het voordeel van vlot aan en afkoppelen. Ze zitten anders nogal kort op de tractor.
Van-Epscheuten
Is een stroverdeler aan een rail in de stal niet een aantrekkelijke optie?
IHpower
@Van-Epscheuten geen optie. Beperkte hoogte icm oude stal
16045HSX
Wij hebben 10 jaar een Supertino sd4e gebruikt. Getrokken blazer achter een 75 pk trekker. Was makkelijk aan en af te koppelen en werkte perfect.
+2
valtradriver
Een Teagle of een Kuhn zijn denk ik de betere stroblazers.
Ik heb een gedragen Kuhn Primor maar daar moet wel flinke trekker voor hoor!
Vooral als je van die strakke 8 touws Krone pakken heb,dan heb je wel wat in de hef hangen hoor !
In de hef is natuurlijk handiger met (achteruit) rijden,maar met jouw 845 koos ik voor een getrokken!
rommert14
@valtradriver ik deel je mening, rijdt ook een stuk fijner
+1
jjthefrenchman
@valtradriver Wij hebben al 23 jaar een kuhn. Goed ding.
Strooien ook.niet zoveel 300- balen max.

Alle buren hier hebben lucas of emily. Ook goed spul.
Josh1978
Wij gebruiken een Beboma in de hef. Maar dat lukt de case 5140 niet zonder een beetje gewicht voorop. Heb onze fendt 306 ls eens geprobeerd maar die kreeg het niet van de grond. Toen ik Engeland werkte hadden we een getrokken model achter een ford 5610 en die kon het makkelijk doen. Denk dat ze 11m. Allemaal wel zouden moeten halen.
+1
Op het kalverenbedrijf waar ik werkte gebruiken ze een getrokken kuhn. werkt ideaal je kun mooi veel laaien ook de grote pakken stro die export baaltjes 2 op mekaar en gaan wel voorzichtig beginnen anders komt het er overheen.ding strooit bijna alles ronde balen gaat ook prachtig riet niet zo.
om te proberen hadden we eerst een gedragen maar die was zwaar en de stallen nie echt geschikt.deze staat met 10minuten omgekopeld.er staat meestal een 6430 voor of de 6910.mijn 6400 kan het ok prima😉 80 pk vroeg die maar 100 of wat meer werkt net wat fijner.
+1
IHpower
@johndeere6910forever deze pijp kan bijna rond roteren waarschijnlijk? Bij gebruikte (oudere) modellen als die van Lucas zie je nog wel eens een vaste pijp. Zonder roterende pijp moet instrooien ook wel willen toch?
Koiter
@IHpower wil wel, maar weet niet of je een open of dichte stal hebt. Bij onze buiten stallen (open van voren) speelt wind wel eens een rol, dan is corrigeren met de pijp wel fijn
IHpower
@Koiter is een eigenlijk een open front maar is aan buitenkant Windbreekgaas gekomen. Moet vanaf voergang richting windbreekgaas blazen, in principe geen last van de wind.
Een gebruikte zonder roterende pijp is makkelijker te vinden is als met, vandaar dat ik benieuwd was of je die mist als dir er geen op zit;)
Hebben jullie toevallig er ook pakken gras mee gevoerd?
Koiter
@IHpower zonder roterende pijp wil wel denk ik, ik vind het wel voordeel hebben als je de trekker in een versnelling staat en de stroom stro is even wat minder, dat je dat snel kunt corrigeren zonder te koppelen of terug te schakelen. Onze heeft ook een vertragingsbak met keuzehendel om zo met lagere touren voor het voerhek gras te blazen, dat werkt prima de keren dat we het gebruikt hebben. We voeren enkel grootpakken en zetten deze op de voergang en drukken het met de shovel ervoor. Om ze door de blazer heen te doen vinden we daarom wat onnodig, maar het werkt wel goed
@IHpower ja die kan bijna rond maar die gebruiken we bijna nooit.we doen alles via dat pijpje rechts bietje spelen met de hef als je begin bij de spant even inklappen en door.door de kleine kun je mooi ver spuiten.liggen bij die boer ok 2 rijen roosters en dan pas de potstal.
Dit is de strooier.

(klik om te vergroten)

De kuhn met mn eigen trekker er voor.
Valtra-fan Teun
Wij hebben ruim 10 jaar een Kuhn Primor 2060M in gebruik gehad naar volle tevredenheid.
In die tijd slechts 1 keer de bodemketting wat op moeten spannen, verder nooit iets aan gehad.
Aan- en afkoppelen van deze gedragen stroblazer is ook heel eenvoudig en snel te doen.
IHpower
@Valtra-fan Teun Dat valt me niets tegen. Heeft natuurlijk ook te maken hoe je er zelf mee om gaat;)
De oude Primor al weg gedaan?
Valtra-fan Teun
@IHpower Klopt, hoe lang de machine mee gaat hangt ook wel een beetje af van de hoeveelheid stro die je er mee gaat verwerken. Wij strooiden er zo'n 150 ton stro gemiddeld per jaar. Sinds vorig jaar zijn we gestopt met onze veehouderij, vandaar dat we hem verkocht hebben.
+1
Koiter
Wel punt van aandacht, zou hem wel latem draaien voor je iets koopt. Onze eerste is door het vastslaan het werprad wat ontzet. Hier krijg je wat meer trilling van, de nieuweren hebben een dikker rad. Ik zag op facebook een aantal voorbij komen, welliswaar gedragen, maar beetje handig iemand kan hem zo getrokken maken
IHpower
@Koiter Ja dat is zoiezo verstandig. Maar hier in NL kom ik nog niet veel gebruikte tegen? Frankrijk en Engeland des te meer. Is niet ideaal om ‘ff’ te gaan kijken.
rommert14
@IHpower een stroblazer is in nl nog niet echt een 'standaard' machine, hier in dk heeft eigenlijk bijna iedereen eentje
deJong
@rommert14 veel bedrijven in nl hebben ook maar kleine stro hokjes😅
rommert14
@deJong ja dat zal een verschil zijn inderdaad, kalfjes al vroeg op de roosters zie je wel veel inderdaad, hier zitten ze nog op het stro tot net voor ze geinsemineerd worden 🤣
willemk
@Koiter probleem is vaak dat de invoerwalsen verslijten. Hierdoor worden er grotere dotten stro naar binnen getrokken, waardoor het uitwerprad op zijn donder krijgt.
Uitwerrad is trouwens goed nieuw te maken hoor.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot trekker , beregenen , stro , case , stal , getrokken , gedragen , type , ervaringen , beregening en Stroverdeler ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!