Johan uit Rossum heeft reddingsplan voor de kievit: ‘Gladgestreken groene lakens bieden geen dekking’

ROSSUM - Er valt geen tijd meer te verliezen. Daarvoor gaat het te slecht met de weidevogels in zijn algemeen, en de kievit in het bijzonder. Johan Groote Punt uit Rossum heeft een actieplan bedacht. Samen te vatten in drie punten: eieren rapen, vanggras laat zaaien en proefgebieden zonder verschraalde bodem.

Reacties

+1
robbies
Je kunt er van alles van vinden, maar hij denkt in ieder geval mee.
+2
duitser
@robbies en ook nog praktisch
Dwers.
In weidevogel kerngebieden zou dan geen maïs meer moeten worden verbouwd.
+3
deJong
@Dwers.

Terwijl hier in de buurt het grootste deel kieviten op bouwland te vinden is🙈
+1
Dwers.
@deJong ja hier ook , maar als maïsland er niet is zitten ze wel op grasland .
Kuikens zijn dan beter af denk ik
kanniewaarzijn
@Dwers. Hier de ervaring dat juist maisland aantrekkelijk is, met name voor bontbekplevieren.
deJong
@kanniewaarzijn een kievit mag graag op open terrein zitten waar ze overzicht heeft. Dus niet in langer gewas. Zal zij dus vooral kale graslanden en bouwland opzoeken.
kanniewaarzijn
@deJong Het gaat hier om stoppel van het jaar ervoor waar ze graag inzitten. Kieviten zijn in de loop der tijden meer in bouwland (uien) gaan zitten.
+1
cs-agrar
@deJong kievitten hier ook altijd op maisland, wemelt er van
+2
Wiecher
@Dwers. Ik zag een week of 2 geleden een uitzending van tv Fryslan over kievitten. Die jonge kievitten moeten de hele dag door insecten vangen in het bloeiende gras,, Dus die jonge kievitten hebben dan niks op maisland te zoeken eens ze uit het ei zijn
+1
Jannus
@Wiecher Mestpollen zijn grote insectenverzamelplaatsen en dus is men gek op weidende bedrijven in combi met weidevogels
+1
Dwers.
@Jannus juist , daarom snap ik ook niet dat RFC vasthoud aan begindatum weiden 15 juni , waarom niet 1 mei , voordeel in het voorjaar niet één grote kale vlakte zonder schuilplek voor de kuikens, kijk dat is PP waardig
buorman
@Jannus klopt deels, insecten zijn verzot op geilbosken, maar die verse mestflatten van tegenwoordig, daar verzuipen de wormen in.....
Dwers.
@Wiecher dat klopt, zie de kievit kuikens ook wel veel op de rand van de plas dras waar het wemelt van de insecten.
Ook wel van onderzoeker van weidevogels gehoord , kuikens uit maïsland met rode ogen na het maïsland spuiten , zullen kuikens wel bespoten insecten gegeten hebben.
adriaan33
@Dwers. Denk dat kievit kuikens beter af zijn op maisland. Bij het zaaien verleg je het nest en broeden ze gewoon door. Als je geen mechanische onkruidbestrijding toepast hebben ze rust. Beetje onkruidbestrijdingsmiddel kunnen ze wel tegen. Op vallend hier in de peel is de terugkeer van de leeuwerik op groen geschoren weiland sinds een jaar of vijf.
Dwers.
@adriaan33 weet niet hoor , denk dat kuikens verhongeren op maïsland zullen weinig insecten zitten, zullen ze toch naar grasland trekken.
Bij mij trekt vrijwel alles naar het plas dras stuk land ( 15 juni ) .
Dat is prachtig de veldleeuwerik, zingen zo prachtig , zitten hier gelukkig ook nog .
Jannus
Quote Reactie van @deJong:
op bouwland te vinden is

Maisland is funest,zijn schuil locaties voor oa vossen mn als het naast weidevogelbroedterreinen liggen
+1
deJong
@Jannus bij ons is het naastgelegen broedgebied juist het schuilterrein van de vos🙈

En daar kunnen we niks aan doen
+2
dewittemotor
@Jannus Wat een kletspraat verkondig jij ook weer. Die kuikens zijn al lang groot en kunnen vliegen, voordat er iets in de mais te schuilen valt voor die vos
Jaap40
@dewittemotor met wat men allemaal wil aan woningbouw in Nederland lijkt het voor groot deel einde nabij voor de landbouw en natuur in Nederland. Kijk, halveren we de veestapel dan halveren we de ruimte voor de weidevogel vanzelfsprekend ook.
Melkweb
Het kon ook eenvoudiger maar ja, dat mocht niet omropfryslan.nl/nieuws/…
adriaan33
@Melkweb uitbroeden van wild-eieren vind ik letterlijk doodlopende weg. Heb stellig de indruk dat het hier met buizerdeieren is gebeurd, paar jaar geleden vlogen 2 jonge buizerds zich dood tegen mijn auto. Niet normaal.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zaaien , slecht , tijd , bodem , eieren , landbouwgrond , weidevogels en uit ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.410