​Melkveehouderij en kalverhouderij als yin en yang

Yin en yang. Het één kan niet zonder het ander. Zo is het ook met de melkveehouderij en kalverhouderij, stellen kennismakelaars Lilian van Uhm en Henriëtte Rozendaal. Beide sectoren hebben elkaar nodig om een duurzame plek in de Nederlandse veehouderij te behouden. Op 19 april 2024 houden ze voor beide sectoren een gezamenlijke jongerendag. Aanmelden is al mogelijk. Kennismakelaar melkveehouderij staat er op het visitekaartje van Lilian van Uhm (31). Ze helpt melkveehouders en hun medewerkers om te bepalen welke kennis en vaardigheden nodig zijn om toekomstgericht te kunnen blijven ondernemen. Henriëtte Rozendaal (31) heeft dezelfde rol, maar dan voor kalverhouders. Op 19 april 2024 organiseren zij samen een dag voor jonge ondernemers, bedrijfsopvolgers en medewerkers uit beide sectoren. Het doel: kennis uitwisselen en jongeren ervan bewust maken dat ze elkaar nodig hebben.Is dat bewustzijn er onvoldoende?Lilian: “Of je wilt of niet: beide sectoren zijn met elkaar verbonden via het kalf. Om melk te kunnen produceren moeten koeien kalveren krijgen. De melkveehouderij kan niet alle kalveren houden en houdt alleen kalveren aan die zij op termijn kunnen inzetten voor de melkproductie. In de kalverhouderij wordt van de overgebleven kalveren een waardevol product gemaakt: kalfsvlees. Nu er meer wetten en regels op beide sectoren af komen, wordt samenwerken nog belangrijker.”Aan welke regels moet ik dan denken?Henriëtte: “Denk aan regels rondom antibioticareductie. Op kalverbedrijven wordt relatief meer antibiotica gebruikt omdat kalveren van verschillende melkveebedrijven samenkomen. Het huidige antibioticagebruik kan verder terug, mits we als kalverhouders en melkveehouders meer samenwerken en kennis uitwisselen. Ook vanuit Europa komen er strengere regels voor het houden van kalveren. Denk daarbij aan de groepsgrootte voor het houden van kalveren en de minimale transportleeftijd. Deze zaken zullen ook weer terugkomen in het convenant dierwaardige veehouderij dat overheid en bedrijfsleven gaan sluiten. Om ervoor te zorgen dat de overgang van het kalf van de melkveehouderij naar de kalverhouderij zo soepel mogelijk verloopt, zullen de sectoren samen moeten optrekken. Tijdens de jongerendag staan deze onderwerpen centraal.”Hoe komt het dat er nu weinig kennis wordt uitgewisseld?Lilian: “Melkveehouders en kalverhouders zijn met hun eigen bedrijf bezig. De melkveehouder concentreert zich op het produceren van melk van hoge kwaliteit terwijl de kalverhouder met zijn dieren bezig is voor een lekker stuk kalfsvlees. Dat zijn toch heel andere takken van sport. Maar als regels veranderen, en we met z’n allen aan hogere eisen moeten voldoen, dan zal ook ons gedrag moeten veranderen.”Vanuit de melkveehouderij klinkt er wel eens kritiek op de kalverhouderij dat er te veel kalveren worden geïmporteerd. Wat is jullie reactie hierop?Henriëtte: “Dat is onzin. Een betere samenwerking staat los van de omvang van de kalverhouderij of de mate van import van dieren. Ook als de Nederlandse kalverhouderij in de toekomst kleiner zou zijn, en minder dieren van veraf inkoopt, dan nog zal er meer samengewerkt moeten worden. Linksom of rechtsom krijgen we met strengere eisen en een andere houderij te maken. Samen zullen we aan de slag moeten om voor beide sectoren een duurzame toekomst te creëren binnen de Nederlandse veehouderij.”Melkveehouders kunnen ook kalveren gaan houden op hun eigen bedrijf. Is dat een oplossing?Lilian: “Dat kan voor een klein deel van de melkveehouders een oplossing zijn. Maar lang niet iedereen zal dit willen. Ze hebben de focus op de melkproductie. Als ze de stierkalveren houden moet er een stal bij komen. Kan dit qua vergunning en bouwblok? Wie verzorgt de afzet van het vlees? En is dit überhaupt rendabel op kleine schaal? Het overgrote deel van de stierkalveren zal naar een gespecialiseerd kalverbedrijf blijven gaan. Van de andere kant zijn boeren ook innovatief. Als het zou moeten, komen er oplossingen.”Jullie richten je op jonge en toekomstige ondernemers tot 35 jaar. Wanneer is de jongerendag voor jullie geslaagd?Lilian: “Als de deelnemers een fijne dag hebben gehad en vol inspiratie naar huis gaan. De jongeren hebben nog een hele toekomst voor zich, zijn nieuwsgierig en staan open voor veranderingen. Uiteindelijk hopen we dat deze dag bijdraagt aan een betere samenwerking tussen beide sectoren.”Henriëtte: “Eigenlijk maken melkveehouders en kalverhouders samen het product kalfsvlees. Het kalf is dus een gezamenlijke ‘uitdaging’. De vraag is wat de bijdrage is van de melkveehouder en wat van de kalverhouder. Als we weten dat we elkaar kunnen versterken, en samen dingen kunnen oplossen, dan hebben we al veel bereikt.”Aanmelden jongerendagDe jongerendag voor melkveehouders en kalverhouders tot 35 jaar vindt plaats op 19 april 2024 in Hart van Holland in Nijkerk. Kijk op www.hetkalfcentraal.nl voor meer informatie en aanmelding. Deelname is gratis, maar vol = vol.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , veehouderij , antibiotica , melkproductie , bedrijfsleven , melkveebedrijven , melkveehouders , melkveehouder , kalverhouderij en stierkalveren ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!