LTO staakt gesprekken landbouwakkoord

LTO Nederland staakt de gesprekken met het kabinet over het landbouwakkoord. Er worden volgens de organisatie onvoldoende stappen gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden.
Om doelen te halen, moeten boeren en tuinders maatregelen nemen die tot hogere kostprijzen leiden voor ons voedsel. Maar in het winkelschap concurreren deze producten met buitenlandse producten die niet aan deze eisen hoeven te voldoen – en die dus goedkoper zijn, aldus LTO. De noodzaak om te komen tot een ‘gelijk speelveld werd niet gedeeld. In het conceptakkoord kwam alleen de toezegging van een intentie om daarover op Europees niveau het gesprek aan te gaan. LTO: "Daarmee ontbreekt een robuust verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders, terwijl dat de kern van een akkoord zou moeten zijn. Boeren kunnen hun economische toekomst niet afhankelijk maken van wensdenken zonder zicht op succes."
LTO zegt meermaals aangegeven te hebben dat er een koerswijziging op het stikstof­beleid moet komen om tot een breed gedragen landbouwakkoord te komen. Een akkoord kan niet op draagvlak rekenen onder boeren en tuinders zolang daarover geen duidelijkheid ontstaat: "Richten we ons op 2030 of op 2035? Komt er een alternatief voor de KDW in de wet en de vergunningverlening? Wanneer worden de PAS-melders en interimmers gelegaliseerd? Daarover konden we op dit moment geen afspraak met het kabinet maken."

Bron

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , platteland , landbouwbeleid , ondernemerschap , samenwerken , verdienmodel , pas-melders , sjaak van der tak , nederland en landbouwakkoord ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!