Gedeputeerde Rommel bespreekt tijdens werkbezoek stikstofaanpak met minister Van der Wal

Hoe pakt Noord-Holland het teveel aan stikstof aan en welke uitdagingen komt zij tegen?

Op die vragen kreeg minister Christianne van der Wal (Natuur en stikstof) antwoord van gedeputeerde Esther Rommel tijdens een bezoek aan een typisch stuk Noord-Holland: de Eilandspolder.

Jaap Prins, agrariër in Grootschermer, leidt de minister en gedeputeerde rond op zijn boerderij. Als ‘natuurboer’ beheert hij – in goede samenwerking met Staatsbosbeheer - grote delen van de natuur in Eilandspolder. Er wordt gebouwd aan een nieuwe (melkvee)stal van waaruit hij het beheer van de Eilandspolder goed kan uitvoeren. De vloer van de stal is nog niet af want Prins wil graag een vloer die de mest zodanig opvangt dat die goed is voor weidevogelbeheer en tegelijk uitstoot van stikstof zoveel mogelijk beperkt. Dit is een extra investering voor het natuurbeheer die Prins financieel momenteel niet rond krijgt.

De provincie wil graag helpen, maar vanwege regels met staatssteun is dit tot op heden niet gelukt. Er is haast geboden want in januari moeten de koeien naar binnen kunnen. De minister wordt om hulp gevraagd om deze kans niet verloren te laten gaan, bijvoorbeeld door een bestaande subsidieregeling (voor erkende uitstootarme stalsystemen) van het Rijk open te stellen. Mocht het voor de winter niet lukken, dan is hij genoodzaakt om een goedkopere, niet duurzame, vloer te leggen. Het is deze middag 1 van de praktische voorbeelden die minister Van der Wal hoort, met de vraag om mee te denken aan een oplossing.

Deel dit artikel

Reacties

+1
George
Lijkt wel een Duitser uit tweede wereld oorlog. Gedeputeerde Rommel😀
+1
Realisme
@George stond toen aan de verkeerde kant maar was zo slim en sluw als een vos. Misschien precies wat vd Wal zoekt 🤨
labella
Ik denk dat vd Wal met een nog goedkopere oplossing komt: helemaal geen vloer....
BertK
Gaan bouwen voordat je weet wat je bouwen wil?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkvee , investering , stikstof , staatsbosbeheer , boerderij , uitstoot , natuurbeheer , weidevogelbeheer , christianne van der wal en stikstofaanpak ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!